Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2018-05-17 10:14

Stockholmsekonomin i fritt fall - lågkonjunktur och ras för databranschen

Stockholms konjunkturbarometer befinner sig i fritt fall och ekonomin är enligt Handelskammaren nu inne i en lågkonjunktur. Speciellt data- och konsultbranschen faller, vilket förstås är allvarligt när programmerare är Stockholms vanligaste yrke. Konjunkturen som helhet är den sämsta sedan 2013.
Fem senaste kvartalens konjunkturbarometer för Stockholm. Källa: Stockholms Handelskammare
För första gången sedan den sk skuldkrisen (eller den akuta skuldkrisen - skulderna finns kvar och krisen har bara sopats under mattan) är Stockholmsekonomin alltså i lågkonjunktur. 

Konjunkturbarometerindikatorn baserar sig på Konjunkturinstitutets mätningar, men är per kvartal istället för per månad. Siffror över 100 är högkonjunktur och under 100 lågkonjunktur. Överhettning nås vid 110 och kris och panik vid 90.
Stockholms konjunkturbarometer sedan 2003. Källa: Stockholms Handelskammare
Barometern rasade alltså hårt under första kvartalet och speciellt för hushållen, som föll från 107.8 till 100.4. Företagen föll tre punkter till 98.9.

Särskilt illa drabbades databranschen och de sk uppdragsbranscherna (=konsulter). Det slår förstås stenhårt, då programmerare numera (iofs innan de kommande uppsägningarna...) är Stockholms vanligaste yrke. Handelskammaren skriver:
"Databranschen har varit en av Stockholmsekonomins viktigaste tillväxt- motorer under senare år. Delbranschen har uppvisat en imponerande mot- ståndskraft och dess konfidensindikator har stigit stadigt till nivåer som äratt betrakta som en exceptionellt stark konjunktur. Efter flera positiva kvartal började dock databranschens tillväxt mattas av under fjolårets sista kvartal.Första kvartalet 2018 påvisar en fortsatt nedåtgående trend för Stockholms it-företag. Konfidensindikatorn faller kraftigt med åtta enheter, vilket betyder att Stockholms databransch uppvisar den snabbaste nedgången på länge och går in i ett konjunkturläge som är sämre än normalt."
Värst är det för konsulterna, som nu är nere på 93 eller bara 3 punkter över kris och panik-nivån 90. Det går fort när det väl rör på sig i amerikansk fotboll, och bollen är oval, eller vad man nu säger? Go sports!

Vi får hoppas att man har ordentliga inkomstförsäkringar i IT-branschen. När väl uppsägningsproppen går ur kan det annars blir dålig stämning när räntan på bostaden ska betalas.

Hushållen i centrala lägen ser betydligt mer negativt på ekonomin än de som har billigare bostäder.
Konfidensindikatorer för olika delar av Stockholm. Källa: Stockholms Handelskammare
Rimligtvis kan den här synen på ekonomin sägas ha viss påverkan på bostadsmarknaden i Stockholm.

Värt att notera är att konjunkturbarometern för Stockholm inte varit uppe i överhettning den här vändan. Resten av landets ekonomi har gått betydligt bättre än "Sveriges ekonomiska motor Stockholm".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Är inte den största anledningen till att just IT sjunker en stor brist på arbetskraft? Efterfrågan är alltså mycket större än tillgången.

  Då borde jobben vara säkra (även om det är dåligt för arbetsgivarna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från rapporten:

   "En mycket stor andel it-företag i Stockholm uppger att de har arbetskraftsbrist.
   Men även om arbetskraftsbristen utgör ett allvarligt problem för
   tillväxten inom Stockholms databransch så anger fler bristen på lokaler eller
   annan utrustning som ett allvarligt hinder"

   De har bara växt och växt och växt och nu finns det inga mer att anställa eller lokaler kvar så utsikten att växa försvinner.

   Radera
  2. De får helt enkelt etablera kontor på andra orter. De IT-konsulter som blir kvar i Stockholm kommer att vara fortsatt attraktiva dock.

   Radera
  3. Exakt, IT-jobben är trygga. Lasse har missuppfattat detta, företagen i Sthlm skriker efter arbetskraft inom IT, men det saknas kompetens. Det är det som är problemet.

   Radera
  4. Det är brist på precis allting, även hårdvara!

   Bättre flash har det varit brist på i över ett år. Server RAM likaså rejäl brist och priser som mer än dubblats, Intel E5-2600v4 serien var det rejäl brist på under Q1. Nu är det till och med svårt att få tag på spinning disk på 4TB och uppåt i lite volym.

   Och det är brist på transportkapacitet vilket gör att allting blir försenat hela tiden. Det är så man längtar till nästa finanskris så man kan få något gjort!

   Radera
  5. Problemet idag är att programmerare är för dåliga, skolan utbildar för dåligt och det är för få programmerare som varit med och bygga system som har krav. Många sitter och pusslar ihop kod de letar på nätet.

   Det är orsaken till att behovet är oändligt, lösningar måste underhållas och rättas hela tiden.

   Radera
  6. Jo, tjena. Rambrist har man märkt av.
   Men i övrigt....tjänstebostad någon?

   Radera
  7. Bättre datorer har det varit brist på sedan jag började programmera på nittiotalet...

   Radera
  8. Återigen, det finns ingen arbetskraftsbrist heller. Det finns kanske brist på Donald Knuthkompetens till Indienpris.

   Radera
  9. Företagen behöver vara beredda på konjunkturerna och rekrytera därefter. Det handlar faktiskt om att orderingången dalar även för IT-konsulter. Kunderna väljer att köra vidare på det de har och avvaktar med att utveckla. Tills kunden upptäcker att de blir omkörda av en konkurrent. Då gasar de igen. Om det finns pengar.

   Radera
 2. Och "etablissemanget" skyller allt på amorteringskravet!

  Är det inte underbart, säg! Alltid någon annans fel!

  Björklund(L) kommer t.o.m snart gå så långt att skylla det på att vi inte är med i euron.

  Allt har som bekant konsekvenser vilka är en del av våra naturliga cykliska fenomen(=mänskliga beteenden). Det går inte att göra "allt rätt" och ha en tro att det finns "lösningar" som garanterar frihet från bakslag.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Amorteringskrav plus krav på större handpenning än idag skulle nog gjort ganska mycket att undvika bostadskrisen. Att man införde amorteringskrav bidrog till att bubblan sprack men bubblan hade spruckit förr eller senare ändå.

   Skattelättnader i form av sänkt fastighetsskatt, ränteavdrag, ROT gjorde nog också sitt till att elda på bubblan.

   Den av politruker importerade massarbetslösheten som idag ockuperar hundratals miljonområden bidrog nog också.

   Riksbanken har så klart gjort sitt också.

   Radera
 3. Är det så att konfidensindikatorn för hushållen faller som en konsekvens av tidigare boprisfall kanske.? I så fall borde den visa bättre siffror i nästa mätning.

  SvaraRadera
 4. Tror inte att IT-konsulter i Stockholm behöver vara så oroliga. Handelskammaren skriver:

  "Jag befarar att försvagningen delvis beror på den rekordhöga kompetensbristen, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, resursbrist brukar knäcka högkonjunkturer. Nästa steg blir att man flyttar projekt eller hela bolag någon annanstans.

   Radera
  2. Ja, det stämmer. Men då finns möjlighet för andra bolag att ta över personalen. Det är först när beställningarna slutar att trilla in som det blir problem för arbetskraften.

   Troligtvis anställer bolagen ny personal i filialer, där de tar in jobben via Stockholmskontoret och sedan fördelar det inom det egna bolaget, eller underkonsulter.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Kan det vara att finansbranschen är klar med sin gigantiska uppdatering av sina system som lär ha tagit tusentals manår av programutveckling att färdigställa? Lägg Nordeas flytt till Finland därtill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står inget om att efterfrågan på tjänster minskar, så nej, troligtvis inte.

   Radera
  2. Många år av programutveckling innan gammelbankernas legacysystem är uppdaterade.

   Radera
  3. Är integrationen mellan Sparbankens och Föreningsbankens system klar och fullt fungerande ännu ? ;-)

   Annars är Hållsta (Föreningsbankens, f.d Jordbrukskassan och lantbruksdatas HK) utanför Eskilstuna ett spännande "objekt"...
   ;-)

   Radera
  4. off topic men varför envisas du med att lägga in smileys i dina inlägg hela tiden? Inte ens kidsen håller ju på så här längre.

   Radera
  5. Inte alls OT, det är många som undrar hur det är ställt med Bengt....

   "Ullared", "Skoda", "Tyskland, ett Sverige för vuxna" ";-)" "Märkestorskar"

   Radera
  6. Åh nej, va skitapinsamt Bengt. Inte ens kidsen håller på så längre.

   Radera
  7. Ja, jag är en sparsam j*v*l som handlar det jag behöver i Ullared ! Varför betala mer bara för att någon kletat på ett fånigt varumärke på det jag handlar ?

   Skoda tillverkar förnuftiga och bra bilar för verklighetens folk som betalar själv!

   I vilket annat land än Sverige får en ambulans på utryckning parkeringsböter eller låter sig styras av en f.d programledare för ett tramsigt och infantilt barnprogram på TV ?

   https://www.svd.se/starka-reaktioner-efter-ambulans-p-bot

   Radera
  8. Du missade minst ett ;-)

   Radera
  9. "infantilt barnprogram" är väl en tautologi? Allt annat än ett infantilt barnprogram vore väl ren idioti.


   ...


   ...


   ;-)

   Radera
  10. Förringa inte vår kultur och demokrati-minister, hon gör ett gediget arbete för att finansiera och sprida islamism, intolerans och klankultur i landet. Att kalla henne Bolibompaminister är att inte ha fattat ett dugg av vad hon håller på med.

   Radera
  11. Nä, hon var ju med i Disneyklubben, som väl aldrig var en del av bolibompa

   Radera
  12. Och det var vad du reagerade på?

   Radera
  13. Mnils, finns det en diagnos för när man ser detaljerna men inte helheten?

   Radera
  14. Tja, emellan att se till att ungarna får mat innan diverse aktiviter så hann jag väl inte med mer. Oavsett det, så ja, hon är ganska inkompetent och aningslös, men att gå till de hyperboler du gör finns det inte grund för.

   Radera
  15. Inkompetent och aningslös => Miljöpartist!

   Radera
  16. När bankerna är färdiga är det dags att börja om. It är inte statiskt

   Radera
 7. Innan det blir riktigt kris kommer väl konsulter låta sig anställas. Efter det kommer deras tjänster produceras till ett mer konkurrenskraftigt pris vilket borde gynna allt utom konsumtionen, varför den nu måste vara så jävla viktig....

  SvaraRadera
 8. I fritt fall? Har de kickoff på Grönan?

  SvaraRadera
 9. Ja-ha...
  Då får väl IT-indierna åka hem..
  Och ALLA andra "nyckelpersoner" med en månadslön på 28'

  SvaraRadera
 10. Lite OT om det "spännande" Sovjetryssland.

  I Förrgår invigde Putin bron över Kertj-sundet mellan halvön Krim och det ryska fastlandet i öster genom att köra en större Kamaz-truck över den nya bron.

  Redan på 40-talet bygde Nazityskland en bro över sundet för att försörja de tyska trypperna i södra Ryssland och Kaukasus men dess största använding blev för retirerande tyska trupper..

  https://www.nbcnews.com/video/president-vladimir-putin-opens-kerch-strait-bridge-linking-crimea-and-russia-1234165315933?v=a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de tappra Ukrainska Delfinerna stupade med simfenorna på
   https://www.theguardian.com/environment/2018/may/16/ukraine-claims-dolphin-army-captured-by-russia-went-on-hunger-strike

   Radera
  2. Cornu's artikel handlar inte om Ryssland.
   Den handlar om den inbromsande fjollträsk-ekonomin.

   Radera
 11. Vår politiker är minst lika bra: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/volvo-visar-upp-sin-nya-eldrivna-lastbil

  SvaraRadera
 12. Jag tippar på att du har fel i att programmerarna kommer att bli arbetslösa. Det är nämligen så att IT-system har i bransch efter bransch smygit in sig som kärnkompetens hos företagen (vilket tagit ganska många på sängen, eftersom de tidigare outsourcat både utveckling och förvaltning). Däremot kan helt klart löneutvecklingarna bli lidande, så att till och med kreti och pleti tar en funderare på om de inte bör söka lyckan någon annanstans än i det något trasiga Stockholm. Sverige är halvdåliga på IT idag - det skulle skapa en fortsatt resa nedåt.

  Konsultbolagen är ju en annan femma, eftersom de inte ska ta hand om kärnkompetens (och kommer alltså möta starkt motstånd hos dessa kunder, om de inte redan gör det) och får en mindre och mindre roll vad gäller infrastruktur (AWS, Azure, etc).

  SvaraRadera
 13. Som flera påtalar är det fatal brist av duktiga utvecklare. Jag jobbar inom fintech, vi skulle behöva dubbla vår utvecklarstyrka men hittar helt enkelt inte personal. Det rycks friskt i utvecklare från andra länder ute i Europa för att få dem att komma till Stockholm att jobba. Har VÄLDIGT svårt att se att efterfrågan inte bara skulle bli större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det talas ofta om brist på ingenjörer, men få är villiga att höja lönerna. Om nu företaget verkligen behöver duktiga utvecklare får de väl höja lönen med 20 000:-.

   Är de inte villiga att gära det, så kanske inte behovet var så stort trots allt.

   IT, tillnad från många andra yrken, så kan en person skapa otroligt stora värden, t.ex genom att optimera mjukvara eller duplicera den till miljontals kunder där företaget kan ta betalt per kopia.

   Radera
  2. Här håller jag med SäS. Det är framför allt brist på duktiga utvecklare som vill arbeta till låga löner.

   Du är ändå anonym, Rufus, så vilken lönenivå tycker ditt företag är rimligt för "duktiga utvecklare inom fintech"?

   Radera
  3. Är väl lite intressant också vad som är en ”duktig utvecklare”... de är antagligen extremt få.. och som de flesta andra duktiga (med andra yrken) alldeles för lojala/lata/fega för att byta jobb. En anledning (säkert av många) tror jag är lite det dör som vi läste höromdagen.. folk e nöjda med 70%.. å rädda att tappa det..med all rätt, för de ”duktiga företagen” är det samma brist på..

   Radera
  4. Efter att ha sett vilka av mina bekanta som fått jobb på enhörningarna så tycks "duktig programmerare" mest betyda "högfungerande alkoholist, med välsmort munläder och rätt kontakter".

   Radera
  5. @Skatt är stöld, det är relativt vanligt att _inte_ byta jobb för 20k extra. Snackar vi relocation inom Sverige är det väldigt vanligt. Snackar vi relocation internationellt är det extremt vanligt; då är summan rent av låg i sig.

   @anonym visst, men det beror också just på bristen på vettigt folk. Det är nada konkurrens, så i princip är det vanligaste filtret "har jobbat med kod en del och är inte socialt störande".

   Radera
  6. @Linus Joensson

   Jag har precis fått avslag på ännu en jobbansökan, med motiveringen att de trots att mitt CV var anonymiserat och att jag vet att jag aldrig någonsin har sökt jobb på företaget ifråga kände igen mig sedan tidigare och att de ville ha någon med mer driv, trots att det var utlyst som en junior tjänst. Det gör det väldigt väldigt väldigt väldigt svårt att tro på allt prat om att det skulle föreligga någon akut brist på itkompetens.

   Radera
  7. @anonym

   Man skall ju vara 24-25 år och "formbar", gärna jobba en 7-h'ls'ck's massa obetald övertid och spendera all sin fritid på firmans AW och inte ha något eget liv i övrigt

   Ha minst en dubbel examen , jobbat extra under studierna, varit kår- och festaktiv och rest (jorden runt) under tiden..
   Ha 5-10 års erfarenhet mm och bara begära lite ... snow-board-prylar som lön i ynnesten över att få jobba på den där hippa balla firman med kontor på Stureplan och "gratis" AW ! ;-)

   Radera
  8. @Bengt Hansves

   Ja, ha rätt driv, och vara ambitiös.

   Radera
 14. Det har varit väldigt mycket snack om brist på IT-utvecklare de senaste åren. Massa skrik ifrån IT-företagen om att det måste utbildas fler. Samtidigt så står både löner och konsultpriser ganska stilla. Så som vanligt skriker arbetsgivarna efter mer folk eftersom de inte kan få tag i bra folk till rea-pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men - innebär det då att de har råd att anställa til bättre löner eller snarare att de behöver och vill anställa fler men har inte råd med högre löner av någon anledning?

   Radera
 15. Min kund, en nischbank, kickar i vild panik konsulter och provanställda. Frukten av kvartalspolitik sägs det.
  Oklart om det har att göra med sviktande förtronde för dom på börsen, eller om det har att göra med vikande konjuktur. Än sitter jag säker iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De (som får sluta) kanske inte är duktiga?

   Radera
 16. Finns ingen brist inom IT.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera