Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2018-05-26 16:18

Stockholmsbörsen vände ner igen

Stockholmsbörsen med storbolagsindexet OMXS30 vände ner igen i veckan. Som det ser ut nu är dödskorset MA50/MA200 således fortsatt intakt.
Dagschart OMXS30.
Fyra dagar på raken föll Stockholmsbörsens storbolagsindex OMX30 i veckan. Det gör att både MA200 (rött ovan) och MA50 återigen blev fallande och att MA50 skulle upp och möta MA200 för att invalidera tidigare dödskors ser för stundet ut att skjutits upp ännu ett tag.

Dödskorset för OMXS30 är alltså alltjämt intakt.

Index är nu också nere under MA200 och om det håller i sig blir det förstås ett sänke för det glidande medelvärdet.
Dagschart OMXSPI.
Även det bredare indexet OMXSPI vände ner, även om nedgången här bara pågick under tre dagar på raken. Likväl verkar uppgången i MA50 därmed planat ut och även här kanske himmelskorset uteblir.

Min egen primära riktningsindikator förblir dock konjunkturmodellen, och den står fast vid att man förstås ska ligga ute ur börsen tills lågkonjunkturens misär etablerat sig på allvar. Och dit är det ännu ett bra tag kvar. Så jag ligger kvar mestadels utanför börsen och låter avkastningen på diversifierade investeringar bort från kronan tugga vidare. Guldet har t ex gett 6.7% sedan årsskiftet mätt i svenska kronor, medan OMXS30 utan utdelningar trots upprekylen är -0.41%. Utdelningarna är inte 7.71% om nu någon hävdar att de kompenserar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Hur köper du guld idag efter att många ETF:er försvann tidigare i år?

  SvaraRadera
 2. En stor del av grejen med guld är att äga det i fysisk form, men GLD finns väl kvar som ETF?

  SvaraRadera
 3. Det här varit lätt att få mer än 0% på börsen. Framförallt banker som drar ner index. Duktiga placerare tror på en bra somnarbörs

  SvaraRadera
 4. Har man INTE ..

  * Spekulerat kortsiktigt i aktier för..
  * Lånade pengar behöver man ..
  * Inte oroa sig så mycket...

  Visst! Man kan förlora men själva förlusten gör man då denna realiseras, dvs man säljer aktierna eller aktierna blir värdelösa vid en ev. konkurs etc.

  SvaraRadera
 5. Kloka tankar där Bengt. Jag gör just så för att bara vinna på börsen. Säljer vinnarna och väljer att inte realisera mina förluster. På det sättet gynnas även statskassan genom 30% kapitalvinstskatt, en sk win-win.

  För övrigt är det tråkigt att 1600 inte höll, men tycker ändå att det känns starkt. Med en sharpe närmare 3 är det fel att klaga tycker jag.

  ;)

  SvaraRadera