Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-05-15 09:54

SSM: "Ökad tillströmning" - sålde sex lägenheter första kvartalet

Bostadsutvecklaren SSM rapporterar glädjande siffror om "ökad tillströmning" och stigande försäljning av lägenheter om 45 m2 eller lägre. Man sålde nu hela sex lägenheter under första kvartalet, byggstartade noll bostadsrätter och har 1 148 under produktion.
Stockholm.
Det går alltså lysande för bostadsutvecklaren SSM.
"Ökad tillströmning av intressenter och besökare till SSM:s visningar [...] Indikationer på att hushållens förtroende för bostadsmarknaden långsamt börjar återvända, men fortsatt avvaktande marknad. [...] Till följd av Stockholms demografi och invånarnas betalningsförmåga ökar behovet av mindre bostäder kontinuerligt. Vilket bland annat bekräftas av att antalet sålda bostäder, upp till 45 kvadratmeter i storlek, har ökat under första kvartalet i jämförelse med motsvarande kvartal föregående år."
Man sålde alltså sex lägenheter och i dessa inräknas en ökning i segmentet upp till 45 m2. Sex lägenheter känns som en solid affärsidé och säkerställd ökning i segmentet. Helt enkelt klockrent och att man är "positionerade för fortsatt tillväxt".

Annars är det möjligt att tolka "till följd av Stockholms demokgrafi och invånarnas betalningsförmåga ökar behovet av mindre bostäder" som att hushållen helt enkelt inte har råd att köpa lägenheter till dagens prisnivåer. Men det är väl bara jag.

Rapporten hittas här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Mycket intressant att läsa. SSM anses väl lite som en av de svagare bostadsutvecklarna så blir det hela havet stormar så...

  Positiv spinn:

  * 1107 av 1148 bostäder som är i produktion är faktiskt sålda.
  * Man hintar om att Q2 lättar lite ("Ökad tillströmning av intressenter och besökare till SSM:s visningar, vilket resulterade i 18 nytecknade förhandsavtal, varav 6 under första kvartalet.")

  Negativ spinn:

  * Stor risk om nu köparna får rätten att dra sig ur sina köp pga framskjutna inflyttningsdatum. Googla "West side Solna". Hänger dock helt på marknadsprisutvecklingen...
  * Ren spekulation: Innebär upplyftet av ny chefsjurist i koncernledningen att man förbereder sig för strid om det nu blir avtalstvister?

  Vore kul om nån som är mer insatt eller som sitter som köpare i nån av de framflyttade projekten berättar om läget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är också om köparna har garderat sig bättre mot förseningar och prisfall i kontrakten efter den senaste tidens debatter.

   Radera
  2. Köparna har nog inte mycket koll, men säljarna lär ju vara mer försiktiga i kommande kontrakt. Ska bli mycket intressant att se vad domstolen kommer fram till.

   Radera
 2. Folk kanske inte känner sig trygga i att köpa från strålskyddsmyndigheten...

  SvaraRadera
 3. Det är säkert lugnt, Tellus Towers kommer nog ut till försäljning typ år 2057 och då ska ni se att det blir fart på affärerna. Där ska dom nämligen ha en portvakt och såna där japanska skjutväggar i lägenheterna. Det kan ju inte gå fel liksom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skjutväggar? Du menar en vägg med ett gloryhole?

   Radera
 4. Så hur kan man ordna fler byggen? Nu gäller det att gasa så marknadssvängen ger oss var 30-40:e års chansen att bli av med hyresregleringen.

  SvaraRadera
 5. Men om de sålt över tusen av sina lägenheter i produktion varför skulle de då få problem att de blir uppskjutna Är väl bara att bygga på ..

  SvaraRadera
 6. Bra vinkling, jag kommer att tänka på en Dilbertstrip http://dilbert.com/strip/2002-01-27

  SvaraRadera
 7. Va väl inget direkt konstigt eller ens dåligt med rapporten..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte läsa deras rapporter så vet inte hur det brukar se ut, men de förefaller ha låg försäljning på allt som säljstartat maj förra året och framåt. 59 av 805 om jag läser rätt, projektet som säljstartat i april har ensamt sålt 180 så efter april förra året verkar deras marknad dött

   Radera
  2. Man kan också konstatera att det säljstartat och bygg startat samma kvartal. Ingen som sälj startat senaste året har bygg startat, eller missar jag något?

   Radera
  3. Det överraskade dig eller?

   Radera
  4. Det är något jag tolkar som dåligt? Och nej jag är väl inte överraskad att det går dåligt, det var mer en reflektion över att det inte skulle se dåligt ut. Sedan lite överraskad att man inte sålt något på ett år, jag har fått intrycket att det är nyligen det tog stopp.

   Radera
 8. Intressant att bl.a. PEAB skickade ut reklam om nya projekt i Göteborg utan att jag anmält mig med rubriken "Du har väl inte missat att anmäla dig?". Det samma gäller andra aktörer som skickar hem prislistor till mig. För 2 år sen var man istället tvungen att först betala för att få förtur till köp av BR och sen skulle man även ha kötid för att kunna få köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta till våren 2019, då kommer dom att skicka ut lägenhetsnycklar och en faktura på 4 mille oombett.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Demografi och främst pensionärer verkar vara vår tids största samhällsproblem om man lyssnar till våra politiker och läget verkar skärpas ytterligare, vi går från en åldrande befolkning till en snabbt åldrande befolkning i mediabruset.

  SvaraRadera
 11. Frågan inställer sig vad är en sex lägenhet och är det verkligen lagligt att sälja sådana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sälja måste väl vara ok, är ju köpa som är...

   Radera
 12. Sitter folk och avvaktar köp för att priserna faller. Eller för att dom inte får låna den summa dom behöver längre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog blandat. En del avvaktar pga att de tror på lägre priser, en del avvaktar för att de inte får nuvarande såld till önskat pris och en del får sänka sina förväntningar efter kontakt med banken.

   Radera