Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2018-05-04 09:08

Smarta pengar-index förebådar börskrasch i USA

Den tekniska indikatorn SMI, smart money index, förebådar just nu en förestående börskrasch i USA, i nivå med IT-kraschen eller den akuta finanskrisen 2008. Ta det för vad det är, men indikatorn har bara sett ut så här för Dow Jones år 2000 och 2008-2009.
Dagschart Dow Jones Industrial Average. Utan SMI.
Smart Money Index räknas ut utifrån börsöppningen och sista timmens handel varje dag, och kräver alltså tillgång till intradagutvecklingen. Som sådant finns inte indexet fritt tillgängligt, så jag kan inte lägga ut en chart. Andra är inte lika nogräknade och här hittar ni detta för Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Smart Money är bara ett namn på indexet bör tilläggas, och det är alltså en teknisk indikator som speglar inledande och avslutande handel och inte en fundamental indikator. Den länkade grafen handlar om det amerikanska storbolagsindexet, vilket inte heller nödvändigtvis speglar marknaden som helhet.

Jag funderar för övrigt på rådatat for DJIA ovan, då intradagrörelserna ökat kraftigt sedan börstoppen. Iofs är volatilitet utmärkande för just en fallande börs.

Oavsett är länken intressant för närmast sörjande. Diskutera i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Definiera börskrasch. Dow Jones IA har fördubblats de senaste 5 åren. Är en nedgång till 2013 års nivå en börskrasch?

  Sen är det oklart vad Donald Trumps MAGA kommer att få för reella konsekvenser. Ska USAs handelsunderskott elimineras så kommer det att märkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle inte det vara en börskrasch, måste vi ned till 1919 års nivåer för att det ska vara en krash?

   Radera
  2. Om du har 1 000 000 kronor idag på börsen och värdet på dem halveras till 500 000:- på ett år, vad tycker du om det? Rita en teckning som illustrerar dina känslor.

   Radera
  3. Sedan tar det bara tio år innan pengarna är en miljon igen.

   Radera
  4. Det måste nog finnas ett element av allmän uppgivenhet för att ordet krasch ska vara befogat. Det är lite svårt att veta i förväg hur marknaden ska reagera på en nedgång. Idag kanske marknaden är så luttrad att en nedgång med 50% tas med en axelryckning. Det var ju bara pengar..

   Radera
  5. Likväl om du spenderar 10 år med att bygga upp ditt kapital och sedan ser allt raseras på ett halvår. Känns lite i magen måhända. Min pensionsrådgivare tyckte att jag skulle placera alla mina pengar i aktiefonder, hänga på ned i en börskrasch och köpa på mig under tiden. Eftersom jag är Björn sade jag att jag var mer intresserad av att sätta allt på korta likviditetsfonder och köpa aktiefonder nära botten istället. Gillar ej att förlora pengar!

   Radera
  6. @Magnus: Tajmar man marknaden kan man göra sig en bra hacka. Har kollegor som köpte Bankaktier för flera hundratusen efter 2008 kraschen. Där säkrade dom sin pension.

   Radera
  7. Media brukar vara duktiga på att veta och benämna när det är en börskrasch.
   Jag lovar att det hörs och syns överallt.

   Radera
 2. Det är klart att det kommer en börskrasch, det har förebådats i över ett år. Gissar på september-oktober detta år.

  SvaraRadera
 3. Men kära nå'n!
  Här diskuterar ni en ev kommand ebörskrasch borta i "Amerika"..

  Har ni totalt missat dagens absolut VIKTIGASTE nyhet ?

  Nobelpriset i litteratur kommer INTE att utdelas 2018..

  När skall vi då ropa "äntligen!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog vartannat år för all framtid sedan - och då en manlig + en kvinnlig författare varje gång som något slags grodkokeanpassning till rådande kvoteringsfascism...

   Radera
  2. Sorry det blir två pris nästa år.
   Kan redan nu berätta att det blir Jan Guillou och Camilla Läckberg som får priset för deras fantastiska personporträtt som "verkligen går på djupet i människans innersta själ" .

   Radera
  3. Det är ju dags att ropa ÄNTLIGEN i och med detta. På Sveriges Radio är "Nobelpriset i litteratur" synonymt med "Nobelpriset". Kanske uppåt 90% av prat i radion om Nobels priser handlar om litteraturpriset på hösten. Äntligen kan vi kanske få lite mer objektiva och bredare diskussioner denna höst. Jag är dock rädd att Sveriges radio ignorerar årets Nobelpris eftersom inget litteraturpris delas ut.

   Radera
  4. Jag hörde att Kungen tagit över för Akademin och att han bestämt att årets nobelpris i litteratur går till Tom Clansy. Svenskbladet.se trovärdigare referens än aftonbladet

   Radera
 4. Den dramatiskt ökade volatiliteten speglar osäkerheten på börserna, något som ofta förekommer en kraftig nedgång...

  SvaraRadera
 5. Det är bara att välja och vraka bland "experternas" gissningar. 2016 skulle man ju göra exit från börsen sas det på många håll ink denna blogg (vilket sades även 2014 och 2015), men då var ju "Smart Money" indexet i topp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är helt klart intressantare:

   https://twitter.com/2ndtrader/status/991953354921267200

   Radera
  2. På tal om experter kan det ju vara värt att påminna om att USD/SEK står i exakt samma kurs som för ett år sen.

   Radera
  3. Det som är intressant är SEK/EUR !

   Radera
  4. 11.79 EUR/SEK mars 2009.
   Påstår ingenting men möjligt att vi får se det upprepas.

   Radera
  5. Med betalning i € torde JAS:en bli mer atatraktiv ... ;-)

   Radera
  6. @Bengt: Med förbud av offset inom EU och med bara SAAB som står bakom affären (svenska staten exkluderad) lär det inte vara många som nappar ändå om man inte är ute efter ett uppsminkat plan som man kan använda till air policing. Skulle det bli krig hade Sverige antagligen förbjudit SAAB från att tillgodose landet som köpt JAS med vapen och får man inte tag i vapen i krigstider så har man ju inget stridsflygplan.

   Radera
  7. Finns väl standard Nato vapen jas kan använda.

   Radera
 6. https://qz.com/1268066/bankers-say-that-return-on-equity-is-too-low-for-tech-firms-to-care-about-their-industry/

  SvaraRadera
 7. HELT OT !!
  HYCKLAREN Löfven !!

  Panik hos (S) när nu kopieringsappraterna på Sveavägen 68 går varma när rakt av kopierar SD... ;-)

  "..S: Sverige har tagit emot för många.."

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/s-sverige-har-tagit-emot-f%C3%B6r-m%C3%A5nga-1.5860050

  SvaraRadera