Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-05-30 23:59

Så här gick Babtjenko-låtsasmordet till - syfte och mål

Uppgifterna finns nu efter dagens presskonferens om hur låtsasmordet på Babtjenko, i regi Ukrainas säkerhetstjänst SBU gick till och dess syfte och mål. I slutändan har man gripit den ryska statens agent och organisatör av mordet med otvetydiga bevis eftersom han efter utfört mord betalat SBU:s agent för uppdraget, vilket också hamnat på film.
Ukrainas flagga.
Händelseföljden är som följer.

SBU identifierade en rysk agent (organisatör) som letade efter någon som kunde utföra mordet på Babtjenko. Man inledde därmed en insats för att sätta dit agenten och detta är hela låtsasmordets syfte och mål.

Man lyckades få den ryske organistören att rekrytera en SBU-agent för uppdraget att mörda Babtjenko. 

Detta räcker dock inte som bevis, utan SBU fingerade sedan mordet tillsammans med Babtjenko, komplett med lösa skott, att hustrun ringde efter ambulans, ambulandshämtning och officiella bekräftelser att Babtjenko mördats.

Därefter gick SBU:s agent till den ryske agenten och fick betalt för utfört mord. Det hela filmades som otvetydiga bevis. Organisatören försökte sedan fly till Ryssland och greps.

När väl den ryske agenten och eventuella ytterligare medhjälpare var gripen höll man dagens presskonferens och visade att Babtjenko levde.

I slutändan knäppte alltså SBU Rysslands underrättelsetjänst och agenter i Ukraina på näsan och satte antingen den civila utlandsunderrättelsetjänsten SVR eller den militära underrättelsetjänsten GRU, eller dessas kontrakterade underleverantörer på plats.

Ukraina - Ryssland: 1-0.

Babtjenko skulle alltså mördas på ryskt uppdrag, men SBU kom emellan. Beställningen av mordet var äkta, vilket i slutändan bevisades av utbetalningen av pengarna för genomfört dåd.

I Sverige skulle den ryske agenten åtalas för stämpling till mord.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. О, я сейчас пойду спать...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror snarare att den var grön.

   Radera
  2. Var den grön, så får du en ny, som den gamle svenske trubaduren lärde oss.

   Radera
  3. Du har ju tidigare sagt att du ogillar raggare och så kommer du och citerar deras största poet. Har allt varit en lögn Ben?

   Radera
  4. Nejdå, jag ogillar fortfarande raggare.

   Men växer man upp med chimpanser lär man sig äta bananer, så jag kan min Errol Nordstedt - jag är uppväxt på landet.

   Radera
  5. Jo, du har nog inspirerat till många alster förstår jag.

   Radera
 2. Действительно, но не с рыбами

  SvaraRadera
 3. ”Ukraina - Ryssland: 1-0”. Jag är böjd att köpa den förklaringen (en alternativ förklaring blir för mig alltför konspiratoriskt). Vi får hoppas att det är slutresultatet, och inte bara ett halvtidsresultat.

  SvaraRadera
 4. Skönt att han inte är död i alla fall. Han hade inte förtjänat ett så tidigt frånfälle.

  Dessutom har han en biologisk dotter och sex (!) adopterade barn, hade ju varit synd om de blev faderlösa.

  SvaraRadera
 5. Det kunde ju ha adopterats och slippa att bli faderlösa.

  SvaraRadera
 6. Jag är faktiskt ganska bekymrad över hur Ukrainas säkerhetstjänst har skött detta. Visst, kanske fick man fast en person. Men priset blir nog att Ryssland kan anklaga Ukraina för fake news vad som än händer i framtiden. Och det sorgliga är att det nu finns fog för anklagelsen. Jag skulle nog snarare säga att det är en pyrrus-seger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. "Man lyckades få den ryske organistören att rekrytera en SBU-agent"

  Detta är det stora. Hur lyckades man med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är inte riktigt sant verkar det som, den tilltänkte mördaren var inte anställd av SBU utan kontaktade SBU efter att ha fått ett förslag om att mörda Babtjenko för pengar.

   Radera
 8. 1-0 till Ryssland, vem kommer ta Ukraina på allvar efter det här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukraina tas på allvar av de som förstår något. De som är hjärntvättade, som du, kanske inte ser den stora bilden och tar hellre Ryssland på allvar.

   Radera
  2. Tja, en mängd seriösa organisationer i världen fördömer fake-mordet:

   https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-kievs-problem-ar-spegelseende-och-sovjettank/

   Det kanske till och med är 2-0 till Ryssland?

   Radera
  3. Njae, Ukraina är en motsåndare för Ryssland som tänker i samma banor som Ryssland. Ryska operatörers agerande är förutsägbart för Ukraina, de har samma skolbok. Den läxan kommer Rossija att försöka lära sig av nu.

   Radera
  4. Wow, vi har här hittat DN:s ende kvarvarande läsare!

   Radera
  5. Vi kan förstås inte ta Markus S eller Ryssland på allvar efter det här eftersom metoden använts flera gånger i Ryssland.

   https://zona.media/article/2016/02/15/casus-faked-crimes

   Radera
  6. Svårt att veta hur det påverkar men det behöver ju inte vara till Ukrainas fördel. RF är duktiga på propaganda (och helt utan skam i kroppen) så det här behöver inte bli en vinst till Ukraina.

   Radera
  7. @Markus: För alla normala människor har förtroendet för SBU och Ukraina förstås ökat, vilket är ganska uppenbart. Ryssland gick direkt ut och sa att de inte hade något med mordet på Bobchenko att göra, och är nu avslöjade som både lögnare och mördare. Det höjer ju inte direkt Rysslands trovärdighet i Skripal-fallet eller någonting annat heller. Ryssland har ertappats med kuken i kakburken och fått locket igensmällt. Snacka om att SBU har förnedrat dem!

   Radera
 9. Å andra sidan finns nog en ganska stark strategisk vinst för Ukraina här. Detta är att Ryssland från och med nu måste passa sig väldigt väldigt noga innan man försöker sig på att rekrytera agenter i Ukraina ganska lång tid framöver. En avskräckande manöver alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland likt andra länder kommer rekrytera agenter på det viset. Man har inte gjort det och det kommer inte hända i framtiden heller

   Radera
 10. Det här är ju så dumt att klockorna stannar

  Var det nödvändigt att kabla ut det fejkade dödsfallet i media? Måste inblandade parter läsa i media om de lyckats ha ihjäl någon

  Efter denna incident så om Ukraina har haft någon trovärdighet så har man nu tappat den, ingen kommer tro dem om något händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..kan väl vara värt det för att få en självuppblåst rysk operatör ur skuggorna och ta denne på bar gärning utbetalandes den utlovade mördarsumman från ryska skattebetalare.

   Radera
  2. Du tror på historien om att ryska staten betalat någon en summa pengar för att döda honom?

   Skulle de göra det har man nog folk för det. Som jag skrev - "klockorna..."

   Radera
  3. Ja, att Ryssland är fullt av mördare tvivlar nog ingen på.
   Hela deras samhälle är ju genomkorrupt och i fördärv (utom en liten del som syns i media). Varifrån kommer pengarna som den ryske agenten betalade med?
   Mulder och Scully? 😉

   Radera
  4. Du kanske ska tänka lite längre än näsan räcker, herr dopad. Vad är normalt att göra om en känd författare och Kremlkritiker mördas vid sitt hus? Hålla tyst om det, eller meddela nyhetsbyråerna? Dum så att klockorna stannar? Javisst. :D

   Radera
 11. "I Sverige skulle den ryske agenten åtalas för stämpling till mord."

  Ja, och därefter skulle åtalet raskt läggas ner och gärningsmannen tillåtas att resa hem till moderlandet.
  Beordrat av regeringen med hänsyn till främmande makt...

  SvaraRadera
 12. Tvärtemot vad alla rysshatare basunerar ut, så minskar antalet mord på journalister sedan Putin tillträdde:
  https://www.statista.com/chart/14046/journalists-killed-in-russia/

  Självklart kan det bli bättre, men trenden ser lovande ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I demokratier mördas inte journalister åt höger och vänster (utom av jihadister, ryska agenter och andra galningar).
   Det finns ingen statlig hetsjakt på journalister i demokratier. Det är en ganska avgörande skillnad mot hur det fungerar i t.ex. Ryssland.

   Radera
  2. Det är fasligt många som dött precis innan de skulle till och kritisera Clinton i något viktigare sammanhang. De flesta råkar då göra självmord eller dör i flygolycka

   Radera
  3. Sen tar det ju bara upp Ryssland. Babtjenko (om han nu hade mördats) hade ju inte synts till i listan eftersom han fanns i Kiev.

   Litvinenko och Skripal syns väl inte heller på listan eftersom de varken var journalister eller dödades inom Ryssland.

   Slutligen skulle det inte förvåna mig om antalet oppsitionella journalister minskar, dels på grund av dödsrisken och på grund av att deras arbete försvåras och omöjliggörs av staten.

   Radera
  4. Slutligen Markus S:

   Vem är det som har "basunerat ut" motsatsen, dvs att antalet mördade journalister ökar? Kan du svara på det? Gärna med citat.

   Radera
  5. dopad: Nej, det är inte fasligt många.

   Radera
  6. "Tvärtemot vad alla rysshatare basunerar ut, så minskar antalet mord på journalister sedan Putin tillträdde"

   -Jamenvadbra. De kvarvarande ryska journalisterna som fortfarande är i livet, vågar väl inte annat än att hålla käften nu, efter hela den här raden av journalister som tagits av daga...

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia

   Radera
 13. Berömmer bloggaren för hans kritiskt granskade journalistik! :-)

  SvaraRadera