Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-05-11 08:56

Ryska Pantsir-S1 oförmögen skjuta ner israeliska robotar

Det rysktillverkade "toppmoderna" närskyddsluftvärnet SA-22 Greyhound, även känt som Pantsir-S1, visade sig återigen vara oförmögen att skjuta ner robotar. En israelisk video visar hur en tevestyrd robot träffar en SA-22 Greyhound. Återigen visar det sig att det ryska hypade moderna krigsmaterielet är helt värdelöst i praktiken och bara är ett sätt att göra oligarker rika.
Närskyddsluftvärn är till för att skydda viktiga mål mot robotar, glidbomber och rent av även artillerigranater. Till de mest tidigare hyllade sådana systemen räknas det moderna rysktillverkade Pantsir-S1, men tvivel på systemets förmåga framkom när Trump med Tomahawk-robotar bombade en syrisk flygbas förra året. Basen skyddades av Pantsir-S1, som just är byggd för att skjuta ner kryssningsrobotar.

Nu visar det sig återigen att systemet helt enkelt inte fungerar. SA-22 Greyhound har sålts till både Syrien och Iran, men klarar inte ens av att skydda sig självt.

Likt jag påtalat tidigare tyder mycket på att modern rysk förvarsmateriel är av så dålig kvalitet att de inte egentligen tillför någon försvarsförmåga, utan mest är ett sätt att dränera ryska skattepengar ner i oligarkers fickor.  Exempelvis hade man inte med sin nya stridsvagn T-14 Armata på årets segerdagsparad, efter att stridsvagnen vid förra uppvisningstillfället gick sönder under repetitionen och fick bogseras bort från Röda Torget. Stridsvagnen finns inte på förband än.

Den äldre sovjetiska tekniken verkar åtminstone fungera, men det är uppenbart hur stor skada rysk brain-drain har inneburit.

Likt tidigare har vare sig S-400 eller Pantsir-S1 någonsin skjutit ner något i skarpa situationer, trots att systemen funnits på plats i Syrien i åratal. Israels flygvapen rör sig i princip fritt över hela Syrien har genom åren bombat mål i hela Syrien. Det enda Pantsir-S1 verkar tillföra är målmättnad för Israel.

Videon ovan visar hur en israelisk tevestyrd Delilah-robot träffar en Pantsir-S1. Roboten styrs på avstånd av en operatör, som ser det robotens kamera visar. Mer hos The Aviationist.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. Erkände inte båda sidor att ungefär hälften av Israels robotar blev nedskjutna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var visst bara Ryssland som menade det enligt Reuters.

   Jag hade alltså fel. Endast ena sidan påstår det.
   https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-israel-russia/russia-says-syria-shot-down-more-than-half-of-missiles-fired-by-israel-ria-idUSKBN1IB110

   Radera
  2. I vems intresse skulle Israel medge det?

   Radera
  3. Vem använder ordet erkände i en sån mening ? Skojar du på oss eller?

   Radera
 2. Det träffade målet kanske bara inte var aktivt av någon anledning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nån med sakkunskap kanske kan se från videoupptagningen om den överhuvudtaget stod i avfyrningsläge eller transportläge? Jag förutsätter att Pantsir inte direkt kan skjuta under gång om man säger så.

   Radera
  2. Pantsir ska kunna skjuta under gång.

   Radera
  3. Allvar? Visste jag inte.

   Fast den relevanta frågan är så klart om den kan träffa under gång.

   Radera
  4. Både Pantsir och föregångaren TOR ska väl kunna skjuta under gång? Ang kvalitet så borde väl finnarna ha lite insikt?

   Radera
  5. Att man kan skjuta under gång betyder inte att alla systemen är påslagna hela tiden. Misstänker att det är avsuttna besättningmedlemmar som vi ser till vänster i videon. Vilket skulle tyda på att vapnena inte är eldberedda. Att den står på slutet av en rullbana tyder på att den inte var grupperad utan antagligen i transportläge. Sökradarn verkar uppfälld men den ser inte ut att vara igång. Vapnena ser ut att vara i transportläge.

   Tror jag håller mer med Oplatsen: Det är lite tidigt att göra dubbelvolter eller kalla systemet omförmöget. Det känns mer som när Rysstrollen gapar över Leopardvagnarna i Turkist ägo eller Abramsvagnarna i Irakisk ägo.

   Radera
 3. Video du länkat verkar inte fungera. Men jag antar att det är denna:

  https://www.youtube.com/watch?v=7y9_u-nlMbc

  SvaraRadera
 4. En svala gör inget närskydd. Eller en flock ens...

  Skulle inte döma ut systemet som värdelöst baserat på vad som läcks i media. Vi vet inte hur många mål som bekämpats , vi vet inte exakta antalet insatser.

  Det vi får hoppas är att de som vet döear med sig till de som behöver veta, för att kunna bemöta rysk, fascistisk aggression i framtiden både offensivt och passivt.

  SvaraRadera
 5. En alternativ förklaring är att Israeliska säkerhetstjänsten (sjukt effektiva) fått tag på en förhandsutgåva av MSB's kommande informationsbroschyr 'Om Dan Eliasson kommer' översatt den till Iranska och demoraliserat Quds-förbanden med den. På målfilmen verkar inte målet operativt och övergett det omaskerat på en helt oskyddad grupperingsplats vilket styrker förklaringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, "Om Dan Eliasson kommer". :D:D:D

   Radera
 6. Självklart fungerar inte systemet när besättningen (Syrisk och förmodligen mycket dåligt utbildad) står utanför fordonet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iranska elitsoldater från Quds. Under ett massivt pågående luftanfall.

   Radera
  2. Ironiskt i så fall att de fick en israelisk missil i skallen eftersom Quds betyder/syftar på Jerusalem.

   Radera
  3. Lite märkligt eftersom israeliska journalister redan listat ut i förväg att något stort var på gång och publicerade detta.
   Dessutom förvarnades båda USA och Ryssland
   "“We told the Russians that we were going to strike in Syria, but we didn’t tell them where we exactly we were striking or what the targets were,” the officer said."
   Kanske de ställde fram skenmålen?

   Radera
  4. Det står en grupp människor en liten bit till vänster om luftvärnsvagnen. Precis innan träff så springer en av dem mot vagnen. Ganska så troligt att det inte är ett skenmål, för vem ställer sig i närheten av något man vill att fienden ska bomba? Dessutom verkar vagnen ha lite för hög detaljering och definition jämfört med vad skenmålen har.

   Radera
  5. Sant, men det borde varit larmberedskap tycker man då ett omedelbart motanfall är förväntat och dessutom förvarnat.
   Men andra enheter hade beredskap men som sagt missade sina mål.

   ", all of this while dozens of missiles were being fired at our planes "
   " the army targeted four varieties of Russian-made air defense systems: the long-range SA-5, also known as the S-200, which is the predecessor of the more advanced S-300 and S-400; the high altitude SA-2, or S-75; the short- to medium-range SA-22, also known as the Pantsir-S1; and the SA-17 medium-range air defense system, also known as the Buk."

   Radera
  6. En förklaring jag läste var att det israeliska anfallet kom i två vågor, så dessa hade antagligen suttit i beredskap ett tag före och under den första anfallsvågen, och trodde väl nu att det var lugnt att ta en rökpaus.

   Radera
  7. SA-22 har tre mans besättning. Detta är fyra personer. Den som rör sig springer först från SA-22 till de tre och sedan tillbaka. Sannolikt fordonschefen som interagerar med tre andra personer utanför fordonet. Detta talar starkt för att besättningen i övrigt är uppsutten - och att systemet är odugligt.

   Radera
  8. Alla system har sina begränsningar, en del system är mer begränsade än andra. ;-)

   Radera
  9. Kombinationen araber och rysk låtsasmateriel är en bra kombination för alla andra. Läs gärna mer om delvis varför: https://www.meforum.org/articles/other/why-arabs-lose-wars

   Radera
  10. En annan bild... https://twitter.com/WaelAlRussi/status/995012862853767169

   Det synes mig vara rätt förunderligt att personer som själva inte har varit i strid (och speciellt inte mot kvalificerade motståndare) kommer med en massa negativa värderingar som många gånger har en rasistisk underton. När ni själva varit i strid och ni själva utsatts för flygattacker så kan ni säga något - fram tills dess är det mer klädsamt att ha en mer seriös och lågmäld framtoning...

   Stene

   Radera
 7. Med tanke på att Rysslands BNP är jämförbar med Italiens så är det väl så konstigt att de ryska vapensystemen är underfinansierade och därför fungerar sisådär.
  Att den ryska flygplanskryssaren Admiral Kuznetsov behöver eskorteras av en högsjöbogserare redo att assistera ifall kryssaren drabbas av motorhaveri visar väl ganska tydligt att Ryssland helt enkelt saknar resurser för att underhålla sina stridskrafter.

  SvaraRadera
 8. Förresten undrar jag hur lång tid det tar innan nån hävdar att det var en atrapp som träffades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur lång tid det tar innan någon protesterar mot Israels aggressiva och folkrättsvidriga beteende.

   Fast det lär väl aldrig hända.

   Radera
  2. Vad jag vet är väl Israel formellt i krig med Syrien, så att bomba militär trupp i Syrien är på inget sätt ett brott mot folkrätten. Vill Syrien inte bli bombade av Israel av och till kan de förslagsvis räcka ut handen för ett erbjudande om fred. Tror dock att Israel bara går med på fred om Syrien lämnar ifrån sig Golanhöjderna, som alltid använts som utgångspunkt för anfall mot Israel. Men vill de slippa få pisk är det bara att inleda fredsförahandlingar.

   Radera
  3. Faat om man har tänkt sig en fred så kan man ju också lämna tillbaka Golanhöjderna. (Ockupationen kan ju faktiskt rättfärdigas så länge som krigstillstånd råder).

   Radera
  4. @Ben: Alla vet ju att robotar och missiler är p***s-attrapper så jag hävdar det nu.

   Radera
  5. Så är det förstås, men tänkte mer på att de övar prickskytte mot obeväpnade palestinier.
   Vill minnas att de även försökt invadera Libyen några gånger.

   Radera
  6. Libyen? Via havet eller över Egypten?

   Radera
  7. Sorry, Libanon ska det ju vara.

   Radera
  8. Israel har tidigare ockuperat södra Libanon ja. De gör det inte längre. Det fanns också vissa skäl till att de ockuperade det.

   När det gäller Syrien finns inte ens ett erkännande av Israel som stat. Så jag antar att dom blev väldigt överraskade när bomberna kom från ingenstans.

   Radera
  9. JasperHill, prickskytte mot obeväpnade palestinier. Du verkar vara dåligt informerad om Hamas taktik då det gäller att utrota judarna. Hamas är en terrororganisation som håller sitt eget folk som gisslan och som har som taktik att avfyra sina raketer bredvid skolor och sjukhus för att använda sig av civila sköldar. De "demonstrationer" som sker mot Israel är iscensatta av Hamas där de i sedvanlig ordning gömmer sig bland sina civila mänskliga sköldar för att kunna beskylla judarna för att bruka våld mot oskyldiga civila. En taktik som de gång på gång lyckas lura omvärlden med. Ta och inhämta information om vad som sker från andra håll än endast Al Jazeera. I Jerusalem Post kan man läsa "The IDF said about 10,000 people had taken part in the “violent riots” along the border, with troops responding with riot dispersal means. The IDF holds that it only opens fire at “main instigators” and demonstrators who engage in violence by throwing stones or Molotov cocktails toward troops or those who attempt to breach the fence.

   The army said it had thwarted an infiltration at the old Karni Crossing in northeastern Gaza by “hundreds of rioters” who tried to burn the fence. The crowd had thrown explosive devices, firebombs and rocks leading troops to open fire “in accordance to the rules of engagement.”

   Radera
 9. Jag tycker man skall var lite försiktig att döma ut det tekniska systemets prestanda, alla system går att chocka/överbelasta om man vet systemens/förbandets begränsningar. Israelerna har troligen gjort sin hemläxa och vet hur man överbelastar förbandets förmåga...

  SvaraRadera
 10. Kan vara brist på vodka i Syrien som gör att det inte fungerar som det skall, "en rysk soldat utan vodka är ingen soldat"

  SvaraRadera
 11. M h t bloggarens åsikter om ryska vapensystem emotser jag en omarbetning av somliga av hans verk vid nästa utgivning så att detta beaktas och vi får lyckligare slut!
  Allvarligt talat:
  * ryssarna är kända för att ta fram nedgraderade exportversioner av sina vapensystem
  * de israeliska anfallen riktades inte mot ryska mål - det vågar man, klokt nog, inte
  * betjäningens kvalitet har stor betydelse för tekniska systems prestanda i strid
  * uppgifterna om "arabiska" (i vid bemärkelse) militära organisationers nonchalanta inställning till materielvård inkl kalibrering etc är legio över åren
  Således bör man iaktta försiktighet med att applicera resultatet av iraniers/syriers insatser med ryska vapensystem även på vad som kan förväntas om de sätts in av ryska förband (med senaste versionen av systemet och fullt utbildad personal).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysk personal är bara marginellt bättre än arabisk personal. Det är inget skämt att det går tio ryska soldater på en västerländsk. Om rysk personal inte få order om att sitta upp och aktivera systemet så kommer de fortsätta stå och röka, dricka sprit och ägna sig åt pennalism.

   Radera
  2. Nåja, så illa är det nog inte. Man kan ju se på filmen att en av fyra soldater reagerar och springer mot fordonet, och hinner fram precis när fordonet sprängs. Möjligen överlevde de andra som inte var lika stridsmotiverade.

   Radera
  3. SA-22 har tre mans besättning. Det är fyra personer på bilden. Den som springer, springer först till dessa tre, har något form av utbyte, och springer sedan tillbaka. Detta talar starkt för att de tre inte är besättningen, utan besättningen är uppsutten. De tre är några andra.

   Radera
  4. Han kanske sprang till de andra för att fråga vad han skulle göra när radarn visar inkommande missil...

   Radera
  5. Ja, rysk intiativförmåga ingår i exporten av vapensystemen. Ingen order om att öppna eld, öppnar inte eld. Extremt hierarkiskt system. Som det ryska talesättet säger: Gör ingenting så gör du inget fel.

   Radera
  6. Sitter på vittnesmål från Ukraina om hur rysk trupp slaktats i SIB pga att de bara stått och rökt eftersom de inte fått några order. Man går inte ens i igelkottställning i väntan på order, så när någon kommer runt hörnet med en ksp så står truppen bara där och röker mitt i stridslinjen. Typ "ta det huset". Tagit huset, sedan står de bara och hänger på bakgården.

   Radera
  7. Nog för att den ryska krigsmakten antagligen inte är så fräsig som man vill ge sken av så bör man ändå kanske akta sig för Hybris, Lars.

   Radera
  8. Ursäkta den okunnige men vad betyder "SIB" Lars?

   Radera
  9. OK, tack! Har du någon länk eller är det bara anonyma vittnesmål ifrån frivilliga svenska deltagare? Kanske svårt för dig att svara på om det handlar om källor som vill vara anonyma men är ändå nyfiken.

   Radera
  10. Araber har inte direkt gott rykte heller. Oftast dåligt motiverade om de ej slåss för släkten. Ledarskapet är bortom uselt då man klättrar genom att peta undan den som är ovanför. Därför finns det incitament att hålla undan soldaterna under och ingen större vilja att göra dem självständiga/fullfjädrade i sin roll.

   Soldaterna har därför ofta ingen susning om vad som pågår, "vart det bär av" och är ej proffs på sina specialområden eftersom befälet vill kunna glänsa på något.

   Bara sådant jag hört generellt.

   Radera
  11. Mer specifikt här, upprepar tidigare länk som ger en bra insikt i det du hört: https://www.meforum.org/articles/other/why-arabs-lose-wars

   Radera
 12. Var det inte Stalin som hävdade att "Quantity has a quality all its own" ?

  SvaraRadera
 13. Snacka om att den Pantsiren blev pwned. Ryssland kanske ska passa sig för att skicka sina "vapen" utomlands, för nu vet hela världen hur kassa de är ^.^

  SvaraRadera
 14. Det i praktiken bästa systemet är utan tvekan det Israeliska "Iron Dome" med i skarp insats uppmätt ca 90% verkningsgrad, lite beroende på vad det är som skall skjutas ner. Klarar även artillerigranater. Kompletterat med "Iron Beam" laser (sedan 2016) är prestandan förmodligen nu ännu bättre.

  SvaraRadera
 15. Varför slösade då Israel en robot på att förstöra ett system som inte funkar? För att bevisa att det inte funkar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att systemet ändå har en viss förmåga mot stridsflygplan eller attackhelikoptrar? Jag hoppas att du bara spelar dum. ;-)

   Radera
 16. Hm, nog tyckte jag mig se ett antal T-14 Armata på årets direktsända segerdags-parad.

  Lite kännetecknande att trots att Ryssland knappt lyckas producera något förutom olja och vodka som han konkurrera på världsmarknaden så kan man genomföra fantastiska militärparader. Det är tydligt var fokus ligger hos den styrande klicken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som...

   https://www.youtube.com/watch?v=tLzj_PrN8SM&t=103s

   Radera
 17. Har hellre en Tesla på gården än 10 Lada. Redan från jag var liten på 70-talet har jag varit skeptiskt till rysk kvalité. Det verkar inte hänt ett skit sedan kommunismens förfall, eller ja, sedan den bytt skepnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att cheferna stjäl allt de kan från arbetsplatsen och ägnar resten av tiden att kontrollera att ingen annan stjäl. Ingen vill jobba av männen, de flesta vill supa. Och när man super, då super man rejält. Det är ett land som har stora problem....

   Radera
 18. Vi har för lågt statistik underlag att dra denna slutsats, bättre att antaga att deras system är bra.

  SvaraRadera
 19. Inväntar nästa fradgatuggande bloggpost om att Sverige är såååå hotat av Ryssland och att vi måste gå med i Nato nuuuuu, helst igår!!!1 (kanske kommer efter armhävningarna)

  Ryssland kan inte ha världens sämsta utrustning och vara världens största hot samtidigt. Bestäm dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har äldre utrustning från sovjettiden som fungerar.

   Framför allt så har de viljan att angripa underlägsna grannar. Och Kreml är fastlåsta i sin egen världsbild om sin oövervinnerlighet, precis som andra kriminella psykopater, så de gör bevisligen idiotiska grejer även om det går åt helvete. Att Ryssland kommer förlora en konflikt (om de inte sätter in kärnvapen, vilket de enligt doktrinen ska göra för att avsluta konflikten - deeskalera) om de angriper Sverige är ingen tröst för de 10 000-tals dödade svenskarna och deras anhöriga, samt krossad svensk ekonomi och infrastruktur.

   Fast du som Svärjevän hatar ju dagens Sverige, så det tilltalar antagligen dig.

   Radera
  2. Vidare omger Putin sig av sykofanter till rådgivare - det brukar bli så i diktaturer då rådgivare som berättar den oönskade sanningen om Rysslands usla försvar antagligen drabbas av cancer, blyförgiftning eller trillar ut från första våningen och slår ihjäl sig.

   Så med lismande försvarsledning och rådgivare som berättar för Putin hur överlägsna man är, tillsammans med retoriken om att återupprätta forna gränser, leder likt i Ukraina och Georgien till idiotiska beslut och tusentals dödade.

   Radera
  3. Putins rådgivare har framgångsrikt bitchslappat oligarker och små tattarhålor som Abkhasien. Så de har säkert visst förtroendekapital hos Putin, med rätta. Men antagligen var t ex östra ukraina inte lika enkelt.

   Radera
  4. Om Sovjetryssland nu imploderar "inåt", exv, vid en islamistisk terrordåd vid fotbolls-VM i Kazan i Tatarstan när hela världens TV-kameror finns på plats... Som under OS 72 i München...
   Den "stora oredan 2.0"!

   Radera
 20. Filmen vi ser är tagen ur en IR-kamera med svart varm, vit kall inställning.

  Några intressanta iakttagelser. Fordonet som kan identifieras som en Pantsir S1 verkar stå mitt på en landningsbana ca 100m från en banände. Toppmodulen och utrymmet mellan fordonshytt och lastmodul är varmt medan hjul och axlar är kalla. Sökradarantennen ovanpå lastmodulen verkar stå stilla och pekar i motsatt riktning från anfallsriktningen.

  En kort analys blir följande. Besättningen har parkerat fordonet på en landningsbana. En usel eldställning med maximal kontrast i alla elektromagnetiska spektra. Fordonet verkar ha stått på platsen ett bra tag alt genomfört en mycket kort omgruppering eftersom fälgar och däck är kalla. Sökradarn är avslagen, alternativt stirrar i fel riktning men systemen verkar vara igång. Kanske står fordonet på tomgång och blåser varmluft på lastmodulen. Ev står besättningen och chillar en bit från fordonet.

  Slutsats. Pantsirsystemet kan i detta fall sannolikt inte anklagas för att det blev nedkämpat. Är inte sökradarn igång alternativt inställd att spana inom en viss sektor men blir anfallen ur en annan är systemet givetvis chanslöst. övrigt uppträdande tyder på att besättningen är bristfälligt utbildad alt helt omotiverad.

  Uppträdandet verkar således ha stora likheter med Bekaadalen 1982 där Israeliskt stridsflyg fullständigt krossade modernt sovjetiskt luftvärn pga undermåligt handhavande av syrierna. Även känd som Operation Mole Cricket 19. Den typiskt muslimska slappa "Insha'Allah" (Om Gud vill) inställningen till mycket här i livet är helt enkelt inte vettig och leder till nederlag då det är väldigt sällsynt att Gud ingriper i jordelivet nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud ser dig dock när du tar på dig själv, tro inte annat. Syndare där.

   Radera
  2. Du blandar nog ihop Gud och jultomten.

   Radera
  3. Syrierna har alltså inte lärt sig så mycket de senaste 30 åren....

   Radera
  4. Netanjahu var i Moskva i veckan. Han fick väl godkännande för attacken.

   Radera
 21. Intressant analys - tack!
  Betr grupperingsplatsen - som oftast en avvägning mellan verkan eller skydd. Har man högsta eldberedskap och får on-line info från en spaningsradar så behöver inte grupperingen vara så tokig, eftersom man har maximalt skottfält utan skymmande terräng etc -masker. Det förutsätter dock målupptäckt/invisning i tid och egen snabb reaktion med målfångning och eldöppnade.

  SvaraRadera
 22. Oförmöget att skjuta ner robot när akan gav inte eld, robotkapslarna var i horisontalläge och 4 man i besättningen står bredvid och röker.
  Det kan ju vara så att det inte är materielen det är fel på, precis som när de skjöt S125 ostyrt utanför Damaskus.
  Ca 2 sekunder in i klippet ser man en person springa mot fordonet.

  SvaraRadera
 23. En anflygande robot i slutfasen torde vara ett av typmålen för detta (liksom alla CIWS) system. Relativ lätt att träffa om man har is i magen (och är på plats!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att träffa om man står med systemet riktat i fel riktning och samtidigt står ute och röker på säkerhetsavstånd från fordonet. #totalfailchef

   Radera
 24. Är väl självklart Israel visar framgång och inte när fienden lyckas eller hur?
  Skulle också tro att rent allmänt är nog inte organdonationen, kunskapen och förmågan att använda dess system fullt ut den bästa. Men är väl heller ingen som tvivlar på att att Israel är helt överlägset vad gäller flygvapnet och att de kan göra vad de vill i Syrien.

  SvaraRadera