Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-05-21 15:57

Regemente är en administrativ enhet - inte försvarsförmåga eller muskler

Idag hölls en invigningsceremoni för den administrativa enheten Gotlands Regemente, som funnits sedan årsskiftet. Det är på sin plats att detta valår påminna allmänheten om att regemente är en administrativ enhet och inte försvarsförmåga eller militära muskler. Försvarsmakten har i praktiken fått ett antal administratörer till och inget annat.
Överste Mattias Ardin, C Gotlands Regemente.
Det hölls en ceremoniell invigningsceremoni för P 18 Gotlands Regemente idag. Regementet instiftades vid årsskiftet, för att lokalt hantera administrationen av den militära stridsgruppen på Gotland, och koppla hemvärnet på öns utbildningsgrupp till ett lokalt regemente.

18:e stridsgruppen på Gotland är i princip uppbyggd som Stridsgrupp Gotland ur min roman Midvintermörker, dvs ett pansarskyttekompani och ett stridsvagnskompani (plus stab- och trosskompani). Det ska även tillföras luftvärnskanonvagnspluton till stabskompaniet, men man har ännu inte beslutat om tillförsel av indirekt eld via granatkastare. Annars är det brukligt att en bataljon (och även en halvbataljon) ska ha tillgång till egen indirekt eld.

Statsminister Stefan Löfven sade idag enligt Aftonbladet:
"Vi visar att vi har militära muskler på Gotland. Det är en klar signal till omvärlden."
Nej, det är det inte alls.

De militära musklerna på Gotland har inte alls ökat för att man döper om det hela till ett regemente, som är en administrativ enhet och i praktiken bara innebär fler byråkrater och administratörer anställda av Försvarsmakten. Omvärlden vet till skillnad mot vår statsminister om detta, och är inte ett dugg imponerade av tituleringen. I den mån officerare rekryteras till regementets administration kommer de dränera andra förband och regementen.

Tidigare stod 18:e stridsgruppen administrativt under P 4 Skaraborgs regemente. Det innebar kostnader för resor, som mycket väl kan betala nybildningen av P 18 Gotlands Regemente. Lokal personal kan också göra det billigare att planera och genomföra övningar på ön. Dock innebär detta alltså inte ökade militära muskler, oavsett hur många röster Stefan Löfven (s) försöker fjäska till sig detta valår.

Förhoppningsvis är regementesbildningen en signal om att man kommer fortsätta bygga ut faktiskt militär förmåga på Öjn, men som det ser ut nu vill Stefan Löfven och sosseriet inte ens anslå de medel till Försvarsmakten som är nödvändiga för att beslutad verksamhet ska kunna bedrivas och vidmakthållas.

Kort sagt var dagens ceremoni främst ett sätt för regeringen att låtsas satsa på svenskt försvar. Likt det gamla pappersförsvaret är det viktigare vad allmänheten tror än vad vi faktiskt har för förmåga.

Men en liten gratulation är väl på sin plats. Om inte annat ska Gotland få 20 nya arbetstillfällen på regementets kontor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Man har ju inte ens beställt nog med GrkPbv90 så att det räcker till Gotland.
  Stab och Tross kompanierna är dessutom reducerade sådana, endast Strv och Mek kompanierna är fullstarka.

  Det minsta man kan önska sig är att dom sätter upp en hel bataljon, med tanke på att Arvidsjaur inte är ett regemente och dom har en hel bataljon så vore det klädsamt. Om inte annat för konsistensen

  SvaraRadera
 2. Detta är fullständigt fantastiskt - försvarspolitiken styrs av en bloggare på ett skogshemman! De som BORDE styra är totala nickedockor som inte kan tänka en enda självständig tanke. Gud hjälpe oss!

  SvaraRadera
 3. Jan-Gunnar Isberg hävdar att man bäst leder förbanden från fronten och inte från sin stabsplats. Så utifrån den erfarenheten så innebär ett nytt regemente i Sverige lokaliserat på ön ökad försvarsförmåga då det medför att högre ledarskap i befälskejdan blir mer lokalt placerad. På sikt. Att allt inte är på plats idag när beslutet tillkännages är ett tramsigt halmgubberesonemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett regemente har ingen stridsledande funktion, det är en ekonomisk utbildningsenhet. I den mån ledningsresurser tillförs för Gotland är inte det avhängigt av tituleringen regemente.

   Radera
  2. Stridsgruppen var en fristående enhet redan.
   Övriga förband styrs från brigadstaberna (ungefär) och inte från regementet.

   Radera
 4. Nye chefen ser ut som en BW-snubbe...
  Kan det vara glasögonen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för 5 öre ser han ut som en BW-snubbe:

   1. Baskern är mindre än en parabolantenn
   2. BW har gradbeteckningar på axlarna även på fältuniformen (helt efterblivet)

   Så ja, det är nog glasögonen. Dina glasögon alltså. Det verkar vara nåt fel på dem.

   Radera
  2. Bargmann–Wigner ekvationer?
   Body Weight?
   Baden-Wurtenburg?
   Bundeswehr?
   British waterways?

   Radera
  3. Jag förutsatte att Bengt avsåg Bundeswehr, eftersom han är besatt av det där landet.

   Radera
  4. Fast han har nog ännu bättre koll på NVAs uniformer.

   Radera
  5. NVA:s uniformer i allmänhet och dess hjälmar i synnerhet vara bara de nya uppdaterade uniformer och hjälmar som "Adolf & Co" hade på G 44/45

   Hade färgen på uniformen varit "buss-grå" i.st.f grön hade det varit ännu mer likt!

   Sekretessen hindrar mig från att visa en kurskamrat på FB tillhörande "Reservistenverband"..

   NVA:s preussiska disciplin stod dock inte dess föregångare efter!

   https://www.youtube.com/watch?v=y7mQPKRMTQw

   Denna vide torde speciellt intressera herr @Ben Dover

   https://www.youtube.com/watch?v=ydeJt2dQxWg

   Radera
 5. I SVT uttalade sig regementets nya kommunikationschef. Låt mig säga så här till herr bloggaren; om Försvarsmakten prioriterar att anställa kommunikationschefer på sina regementen ja då skall budgeten minska, inte öka.

  SvaraRadera
 6. Att en liten stabsfunktion ska dränera försvarsmakten kan jag inte se. Se statistiken nedan, så otroligt sned fördelning så att ÖB borde skämmas. En stor kader av hövdingar som bara skapar arbete åt varandra och en pytteliten skara indianer.


  "Den kontinuerligt tjänstgörande personalen utgörs av omkring 9 000 yrkesofficerare, och cirka 5 300 heltidsgruppbefäl, heltidssoldater, heltidssjömän, samt cirka 5 400 civila arbetstagare.

  Den tidvis tjänstgörande personalen utgörs av cirka 200 reservofficerare i aktiv tjänst, samt cirka 100 deltidsgruppbefäl, deltidssoldater och deltidssjömän i aktiv tjänst vid årsskiftet 2016/2017.

  Systemet med tidvis tjänstgörande personal och personal med tjänstgöringsavtal är unikt för oss. Dessa två personaltyper arbetar främst hos oss under övningar eller militära operationer, men återgår sedan till sin huvudsakliga civila verksamhet. Den tidvis tjänstgörande personalen utgörs totalt av cirka 6 500 reservofficerare och cirka 4 300 deltidsgruppbefäl, deltidssoldater och deltidssjömän. Hemvärnet bestod vid årsskiftet av cirka 21 700 kvinnor och män."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett regemente som exempelvis I14 i Gävle hade två brigader och totalt 400 anställda. Tillkom väl en del Övlt i HKV men inte var det 9000..... Det är helt fantastiska siffror...

   Radera
  2. Två brigader torde vara ca 9000 man.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Ja, men inte 9000 yrkesofficerare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige saknas titeln Underofficerare (eng. Non-commissioned officer (NCO)). Därför har vi extremt många officerare jämfört man utländska förband.

   Radera
 8. Bara stockholmare säger öjn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För urinvånarna är det väl ett land?

   Radera
 9. Enda anledningen till att vi bygger ut försvaret av Gotland är för att vårt uppdrag är att hålla ön tillräckligt länge så att USA, Frankrike eller Tyskland ska kunna landa med sina plan på vägarna innan Ryssland hinner göra samma sak, i det fall det blir kapplöpning till Östersjöregionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, möjligheten för RF att göra något konkret är stängd sedan Trepartsavtalet 8/5 mellan SE,FI och US. Med en permanent besättning på ön som kan agera redan i ett skymningsläge och som företrädare för amerikanska försvarsutskottet uttryckte det nyss att man svarar med mycket, mycket stark respons mot varje aggression mot SE, FI och de baltiska staterna.

   Översättning till klarspråk från diplomatspråk: ett mycket betyder att man avser att hålla sig till konventionell respons. Två mycket i rad efter varandra betyder att man även ser möjlighet att svara eskalerat, dvs nukleärt om det finns fog för det, typ att RF dunkar igång med det först.

   En stat som RF med bara Italiens BNP lär inte ge sig in i äventyr med dessa faktorer i potten. Kalkylera risk kan de i Kreml.

   Det är ju alltid mycket enklare, billigare och mer avhållsamt för väst att visa storleken på köttyxan som möter upp i dörren, så inkräktare kan avgöra från början om det är värt besväret att försöka roffa åt sig och komma undan med det.

   Radera
 10. Bekräftar din analys. Så mycket snack om försvaret under hösten och våren, sen kommer besked om inga mer pengar för några månader sedan. Och resultatet, man snackade om den 3e brigadstaben en hel del. Så nu tror många att vi har snart 3 Brigader istället för en enda och en handfull fristående lätta bataljoner. Vi har en illa övad och svagt bemannad brigad som har lite ont om logistikresurser. Det kommer ta 10 år innan vi har något mer. Ånyo kan kriget vara över innan vi ens hinner vakna. Skall vi lära oss någon gång ?

  SvaraRadera
 11. Högt spel i Bretzelburg. Kan man inte köra en Ödolf där man kallar bataljoner för brigader osv.

  SvaraRadera
 12. Ett regemente är en militär enhet. Traditionellt i Sverige så är det 2 bataljoner, så även i USA. Sen får detta vara början och nästa steg är grkpbv samt 2 kompanier till, 1 mek och ett pansar. Vi behöver även Iris-T samt att hemvärnet på Gotland får grk, pvrb 57 samt luftvärn rb 70.

  SvaraRadera
 13. Öjn får vad får behöver ha och i slutändan så blir det väl avstjälpningsplats för all bråte som i gamla löspluggsarme’n!

  Undrar just när jänkarna lägger vantarna på hela ön och inrättar ett DaNang för underhåll och understöd till Balterna och installerar THAAD som andra steget i luftförsvaret vilket vore en tröskel att räkna med samt patrullerar omgivande vatten med alla NATO båtar fulladdade med kryssningsmissiler från dom nya finska via polska och tyska till dom danska fregatterna, har man vls41er ombord så är det bara och ladda, avfyringen sköts från Tyskland.

  SvaraRadera