Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-05-27 19:27

Naivt att amatörer ska sköta totalförsvaret - krigsplacera proffsen i sina ordinarie jobb

Värnpliktsromantikerna, som drömmer om det gamla pappersbaserade invasionsförsvarets storhetstid, verkar ofta förorda att amatörer via pliktplacering ska ta hand om svenskt totalförsvar. Men en tvångsplacerad person kan knappast nå samma kompetens som den som utför en tjänst till vardags. Sverige bör se över vad för arbetsgivare och arbetsplatser som är totalförsvarskritiska och krigsplacera personalen i sina ordinarie jobb, istället för att ersätta dem med amatörer.
Man kan säga mycket om svenska logistikföretag, men de är faktiskt proffs och några tvångsplacerade amatörer lär inte göra jobbet bättre.
Under det gamla invasionsförsvarets glansiga dagar - när moderna ryska stridsvagnar skulle mötas av en köttmur av tvångsinkallade amatörer i undermålig utrustning - var nästan alla män i vapenduglig ålder krigsplacerade inom det militära försvaret.

Det inkluderade personer som i sina ordinarie yrken i allra högsta grad var viktiga för totalförsvaret. Exempelvis svenska bönder. Svenska bönder skulle alltså inte längre producera mat, utan ombord på en cykel rusa Sovjetunionens och Polens pansararméer till mötes.

Så kvar fanns ingen som kunde producera svensk mat. Alltså hade man istället organsiationen Blå Stjärnan, där uteslutande kvinnor skulle rycka ut och ta över böndernas roll, speciell djurskötseln. Med all respekt för organisationens frivilligpersonal, men att de skulle vara i närheten så bra på jobbet jordbrukare som den som arbetar med det 7/52/365 i åratal är extremt naivt.

Och så såg det ut även på andra håll. Män skulle kallas in för att bli en köttmur och överge sina ordinarie totalförsvarskritiska jobb.

Kort sagt orsakade invasionsförsvarets köttmur stora problem vid ett hypotetiskt krigsfall, eftersom samhället dränerades på kompetens, när proffs skulle lämna sina jobb för att som amatörer lägga ner sina liv mot en beväpnad fiende.

Idag ska både kvinnor och män tvångsrekryteras till det militära försvaret. Dock i mycket mindre volymer. Det är nu lämpligt att vi inrättar system där de som sedermera i sin professionella gärning är totalförsvarsviktiga - jobbar inom infrastruktur, jordbruk, livsmedelsindustri, logistik, energi, sjukvård mm - blir krigsplacerade i sina ordinarie jobb. Eller fråntagen militär krigsplacering.

Det är fullkomligt idiotiskt att pliktbemanna ett totalförsvar, t ex inom logistik, för att ordinarie personal tvångsinkallas till militärt försvar. Låt proffsen förbli proffs även vid svensk höjd beredskap eller högsta beredskap (=krig). Det är tillräckligt illa om Sverige angrips - ett angrepp ska inte behöva innebära att vi sätter amatörer på viktiga jobb, när det finns ordinarie proffs.

Kort sagt - bara för att det är statligt är det inte nödvändigtvis bra. De allra mest kompetenta linjemontörerna inom våra svenska elnät är ... linjemontörer även till vardags. Inte pliktplacerade handläggare från försäkringskassan.

Ett Sverige i krig behöver fungera så väl som möjigt. Allra bäst är därför ett renodlat yrkesförsvar, där såväl militärt som civilt försvar sköts av proffs istället för amatörer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Nåja, visst var de kanske inte lika effektiva, men svenska bondfruar lyckades generellt med att ta över skötsel av gården när deras män blev inkallade under 2a världskriget. Detsamma i flera andra länder. Det var ju det som till viss del gjorde att kvinnor senare kom ut i arbetslivet på allvar, eftersom 2a världskriget visade att kvinnor faktiskt kan. Att kvinnor började jobba istället för att vara hemmafruar gjorde i sin tur att vi fick ett rejält ökat välstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den tiden var fruarna förste man på djurskötseln och andre man på gården som helhet och inte hemmafruar. Idag har de oftast externa egna jobb.

   Radera
 2. Det fanns väl också många undantag från att placeras i fm, jag trodde nog att bönder generellt var det. Kan ju ha berott lite på vilken tjänst man var placerad på original. Sedan så kan nog många behöva mer folk även om proffsen är kvar för att kunna sköta det vid allvarlig kris.

  SvaraRadera
 3. Först historiken, krigsplacerandet av bönder infördes när jordbruket fortfarande var personalintensivt och då fanns det både bonddöttrar som flytta till stan och som kunde mjölka att rekrytera till Blå Stjärnan och mer folk på gårdarna som kunde ersätta varandra. Man krigsplacerade även hästar och sedan traktorer när armen äntligen mekaniserades, då var traktorerna små och smidiga. Sedan överlevde organisationerna i sakta förfall tills de precis som du skrev inte längre var ändamålsenliga och absolut inte bör kopieras rakt av under upprustningen.

  SvaraRadera
 4. 7/52/365 betyder i 365 år?

  SvaraRadera
 5. Skulle gärna bli krigsplacerad i mitt nuvarande jobb. Att kriga i molnet via tangentbordet passar mig alldeles utmärkt, proffs som jag är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och jag kan säkert ingå i cyber försvar.. Någon militär utbildning har jag ju inte ändå.

   Radera
  2. In och hata på Reddit, som en äkta cyberkrigare !

   Radera
 6. Att krigsplacera nyckelpersonal i sina ordinarie arbeten är en utomordentlig idé. Detta fanns även under kalla kriget men var inte heltäckande och du har ett antal bra anekdoter om rejäla missar.

  Jag håller entusiastiskt med om att sådan krigsplacering är en bra del i återuppbyggandet av totalförsvaret. Utöver nyttan under krig och kriser hjälper det individer och företag att ta sina uppgifter på allvar. I detta finns det en synergi med ditt förslag om att placera eventuella nya skyddsrum vid arbetsplatser.

  Om man återknyter till livsmedelsförsörjningspostningen och lager så skulle man även där kunna ha en synergi med statliga livsmedelslager och kontrakt som man får tillgång till via någon form av kupongsystem utöver direkt distribution. Med början i heltidsförsörjda som militära förband skulle staten bokstavligen kunna garantera statsanställdas lunch och detta skulle sedan kunna spridas ner till privata krigsviktiga företag.

  Samtidigt behöver vi se över reservkraft inklusive bränsletillgång och kommunikationer på alla viktiga företag och sedan kan man fortsätta med viss reservdels och råvarulagring. Därefter kommer något som återknyter till värnplikt och det är driftvärn, att bokstavligen med vapen i hand försvara sin arbetsplats och dess funktion.

  Jag finner där en roll för massutbildning på ännu lägre nivå än köttvägg och det är vakt&väggupp soldater. Inte nog med utbildning för köttväggens strid men tillräckligt för att vakta något och med tillräcklig ilska och enklare vapen vara ett problem för fientliga småförbands rörelser. Sådan massutbildning ger förutsättningen för att vartefter personal omsätts med unga bilda driftvärn samt krigsplacera till hemvärnsförbandens enklaste uppgifter. Det senare skall ha lägre prioritet än märkbart viktiga civila arbeten så det ger behov av massutbildning.

  Detta ersätter inte på något sätt de mera kvalificerade förbanden vars genomströmning av personal blir rekryteringsunderlag för driftvärnens befäl och operatörer av militär nyckelutrustning och hemvärnets kvalificerade personal.

  SvaraRadera
 7. Det finns väl två kategorier som då skulle vara utmärkta till värnplikt: budbärarchefer och politiker. Tänk vad bra det bli vara att sätta in någon annan frivillig på deras platser. Men med tanke på att de flesta jobbar och bör förbi vid sin expertläst får det bli frivilliga arbetslösa och de utan högre utbildning. Hm, känns bekant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela Arbetsförmedlingens personal borde krigsplaceras vid fronten, de gör ju ingen som helst nytta i fredstid så samhället hade snarare fungerat bättre utan dem. Dessutom så finns det ju en hel del genuspedagoger, miljöhandläggare, telefonrengörare och telefonspammare som som kunde göra dem sällskap.

   Radera
 8. Apropå värnpliktigas kompetens, ska bli spännande att se vad för rep-övningar som försvaret ordnar och i vilken omfattning. Jag själv glömde snabbt mycket av min värnpliktsutbildning på några år. Återkommande högkvalitativa rep-övningar kommer vara avgörande för kompetensen tror jag.

  SvaraRadera
 9. Btw, nu är det klart varför GDPR fick sådant genomslag. Politiker använder den för att radera alla negativa artiklar om sig själva eller rättare sagt gör så att de inte kan hittas. Laglig censur...

  "the numbers for that are now out: politicians and government officials asked for almost 34,000 links to be scrubbed from Google’s results"

  SvaraRadera
 10. Sagt det tidigare, LW som försvarsminister, ja, varför inte, andra följer ju bara det han skrivit i sina böcker!

  Passerade F17 i fredags och döm till min förvåning där stod en Patria med påmonterad R70 till försvar mot vadå? Hade nog förväntat mig IrisT, manpads och ett helt gäng med Patrioter, nergrävda till öronen men i stället var det fika som gällde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påmonterad robot 70? Det var nytt. På vapenstation eller fast monterad, eller hade de bara ställt den på taket manuellt? Tidigare har robotgruppen åkt Patria och lastat i och ur manuellt vid gruppering.

   Radera
  2. Du har säkert rätt, mask.nät dolde men en ksp58 i ringlavetten och 70’n bredvid såg i sig lite fredsmässigt ut, som om fi kom från ett visst håll.

   Radera
 11. Dan Eliasson kan krigsplaceras som punkrockare och skrämma bort fienden med sin hit "Kn*lla i Bangkok". Det är han proffs på.

  SvaraRadera
 12. Jordbruket var under kalla kriget organiserat i block med utnämnda blockledare som skulle organisera jordbruket inom ett visst mindre område.
  Blockledare och vice blockledare fick styra över dom som var kvar på gårdarna plus eventuella extra tillskott.
  Tanken var att man skulle vara lite effektivare med lite mer stordrift och då kunde klara sig med färre bönder men med några "mindre erfarna". Här var blocket ca 450 ha och dom "civila" gårdarna var på ca 35 ha under 60talet.
  Blocken organiserades av en enhet inom Lantbruksnämnderna (som uppgick i länsstyrelserna 1991). Lantbruksnämnderna skulle dessutom ställa upp med rådgivare och hjälpa till med förnödenheter och insatsvaror.
  Och det fanns under kalla kriget hyfsat stora lager av det mesta som behövdes inom jordbruket. Så det är ganska troligt att det systemet hade fungerat rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordbruket är enormt mycket mer avancerat idag, med avancerade maskiner, mycket hög precision i insatsråvaror, mycket slimmade och optimerade processer. På 60-talet hade man knappt traktorer eller ens motorsågar. Hästen var fortfarande vanligare än traktorn på den tiden.

   Radera
  2. Skillnaden mot 60-talet är, som du anför, milsvid, men i princip varenda bonde hade traktor, självbindare m m redan på 50-talet. Hästarna fanns kvar, men användes främst i skogen, där mekaniseringen låg steget efter.

   Radera
 13. Det kommer bli sådan kaos i Sverige vid krig att krigsplacering troligen är det minsta problemet. Alla kommer springa omkring och leta mat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kommer folk bara fortsätta som vanligt. Inte speciellt ovanligt i länder med krig.

   Radera
  2. Självklart försöker alla fortsätta som vanligt och det beror givetvis på vilken typ av krig det är. Stoppar leveranserna till och från utlandet eller om det blir stora problem med dessa, då tror jag det snabbt blir stora problem på andra områden med.

   Enligt mig skulle det räcka med att slå ut två vägar i göteborg och stockholm så har man satt hela Sverige i sirap. Då fungerar inget som vanligt längre

   Radera
  3. Varför? Går mycket av importen via Göteborg och Stockholm? Finns det inga andra hamnar?

   Göteborgs hamn är väl för övrigt redan satt ur spel på grund av nån facklig konflikt och det är inget vi på andra sidan Lagan har märkt av.

   Radera
  4. @Sven-Erik Till hamnen ja, sedan skall det vidare... Vet du om vilket trafikkaos som direkt uppstår med bara lite strul så förstår du kaoset om vägar helt förstörs

   Radera
 14. Jag minns att i brigadsystemet så tog man allt för gamla kompanichefer och stabsmedlemmar från bataljon och brigad som hade passerat ålderstrecket för fältförband och placerade dem som logistikbefäl istället. Dvs krigare och stabare som logistiker. Smart. Kan vara så att det sitter i ryggmärgen, eller så är det någon som styr det åt amatörhållet. Medvetet styr i den riktningen.

  SvaraRadera
 15. Fattar inte varför försvaret skulle vara ett undantag att man skall låta proffsen ratta det? Alla andra myndigheter ser man ju till att utarma på kompetens genom utflyttningar till gamla regementesorter eller andra ställen som inte är så attraktiva för många att följa med till. I vissa fall tycker man dock att det är trevligt att ha kvar GD och andra chefer i Stockholm så får pöbeln flytta till wischan (alt säga upp sig).

  SvaraRadera
 16. Du har missat det hela. I en modern myndighet så är det personalen som står för kompetens och historik. GDn, chefen och de ja-sägare som omger ledningsgruppen har de politiska nollorna tagit med sig in. Myndigheterna fungerar trots sina chefer.

  SvaraRadera