Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-05-21 09:02

MSB presskonferens: Om kriget eller krisen kommer

Nu klockan 09:00 drar MSB igång sin presentation av broschyeren Om krisen eller kriget kommer. Jag uppdaterar någorlunda live nedan nedan.
Generaldirektör Dan Eliasson leder presskonferensen.
Presschef Svante Werger inleder. Projektledaren Kristina Andersson kommer presentera själva materialet efter att generaldirektören fått bada i internationella mediers glans.

Generaldirektörens anförande består i att läsa en text innantill. Cirka var tjugonde sekund tittar han upp medan han säger ett längre ord eller mening. Vad exakt vitsen är med att läsa en färdigskriven text är oklart.

MSB har upprättat ett kontaktcentrum för att kunna ta emot frågor från en illa berörd allmänhet som blir skrämda, kränkta eller osäkra av broschyren.

Dan Eliasson lämnar över till Kristina Andersson efter att ha läst en text innantill även på engelska. På engelska var det 4.5 miljoner hushåll och inte 5.4 miljoner hushåll, som skulle få broschyren.

Andersson kommer presentera själva broschyren, omväxlande på svenska med repetition på engelska pga den internationella pressnärvaron.

Arbetet med broschyren har pågått ett drygt år. Broschyren har gjorts i samarbete med länsstyrelser, kommuner, myndigheter och frivilligorganisationer, samt förstås Försvarsmakten.

Enligt förstudien upplever människor oro kring t ex klimatförändringar och en "orolig omvärld". Broschyren ska ge en känsla av att man faktiskt kan påverka sin egen säkerhet.
Omslaget.

Broschyren har tre färgfält på omslaget, gult, vitt och rött. Det gula fältet visar en familj. Texten finns både på svenska och engelska. Oklart om det är två versioner av broschyren eller om den är tvåspråkig. Korrektion: Två olika versioner - svensk respektive engelsk, baserad på sidnumreringen. Kan finnas på fler språk.

Temaorden för broschyren verkar vara "upp och ner". Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Uppvisad sidan fyra visar inget krig, men väl översvämning. Sidan sju visar terrorism.

Sidan åtta pratar om svenskt totalförsvar och har rött tema. Sidan tolv informerar om tänkbara angrepp mot Sverige. Ny formulering är
"Om Sverige blir angripet av att annat land kommer vi aldrig ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska."
Sidan 14 tar upp VMA och nämner viktig  meddelande till allmänheten och faran över, samt närmer faktiskt flyglarm enligt Andersson.

Sidan 10-11 är en checklista för vad man bör ha för hemberedskap fördelat på mat-vatten-värme-kommunikation-övrigt. Tyvärr ligger alltså mat först, trots att värme och vatten är viktigare än mat. Hänvisning finns till MSB:s webplats dinsäkerhet.se, som också uppdaterats med kris och krig.
"Vi förväntar oss att innehållet [...] kommer väcka frågor och hos en del kanske en viss oro och funderingar."
Kontaktcentret kan hantera nio olika språk och har öppet vardagar från idag till 29:e juni.

Under vekcan genomförs en annonskampanj för att uppmärksamma allmänheten på att broschyren kommer i brevlådan nästa vecka. Man uppmanar till att spara broschyren då papeprsinformation är bra om Internet går ner.

Frågestund.

Dan Eliasson är vag på frågan varför broschyren kommer nu. Nämner inte krigsrisk, utan istället globalisering och digitalisering som ökar sårbarheten. Det var den enda pressfrågan, resten blir frågor i sk enskilda intervjuer där man inte vill bjuda övriga närvarande på frågorna och svaren eller visa sin journalistiska okunnighet för andra.

Sammanfattning av broschyren: Sidan 4 presentation. Sidan 7 terorrism. 8 totalförsvar. 10-11 checklista. Sidan 14 VMA. Av detta kan vi dra följande slutsatser. Sidan 1 är omslaget. Sidan 2-3 presenterar rimligtvis broschyren, MSB och uppdraget, samt har kanske lite fina logotyper och vapensköldar från inblandade. Totalförsvar på sidan 8 följs antagligen av krigs- eller försvarsrelaterad information (sannolikt om höjd beredskap ("krig") och hur man ska agera då) på sidan 9. Vad som hittas på uppslaget 12-13 är oklart, sannolikt hur man hanterar informationskrigföring och propaganda? Sidan 15 rimligtvis flyglarm, då det inte var med på sidan 14. Sidan 5 är antagligen presentationsrelaterat t ex om ansvarsprincipen och att det är hushållens eget ansvar att hantera en kris. Sidan 6 handlar antagligen om naturkatastrofer. Sidan 10-11 är som sig bör mittuppslaget och broschyren är 20 sidor. Sidan 20 är en baksida, som antagligen är informationstunn. Det är alltså oklart vad som finns på sidan 16-19, uppslagen 16-17 och 18-19. Sannolikt handlar ett uppslag om skyddsrum och alternativ till dessa. Sista uppslaget är antagligen viktiga webplatser och telefonnummer.

Tillägg: Nu finns broschyren att ladda ner från MSB:s hemsida.

Sidorna är som följer, mellanrum för att visa uppslag. 

1. Omslag

2. Innehållsförteckning och logotyper
3. Statsvapnet och uppmaning att spara broschyren

4. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner
5. Din krisberedskap

6. Var vaksam mot falsk information
7. Vid terrorattentat

8. Sveriges försvar
9. Totalförsvarsplikt

10. Tips för hemberedskap mat-vatten
11. Tips för hemberedskap värme-kommunikation-övrigt

12. Om Sverige angrips krävs motståndskraft
13. Höjd beredskap (byråkratisvenska för krig eller omedelbart förestående krigsrisk)

14. Varningssystem
15. Utomhusvarning

16. Beredskapslarm och flyglarm
17. Skyddsrum och andra skyddande utrymmen

18. Utbilda dig! Engagera dig!
19. Viktiga anteckningar (informationstom sida)

20. Viktiga telefonnummer och webbplatser (baksidan)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

82 kommentarer:

 1. Är det någon utanför myndigheten som sett denna skrift innan den kommer att publiceras nästa vecka? Smart att släppa något som med stor sannolikhet kommer reta gallfeber på högröstade "debattörer" och sedan springa på sommarsemester...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... till Almedalen på Gotland... ;-)

   Radera
  2. Kan laddas ner här:
   https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Krisberedskap/MSBs-krisberedskapsvecka/Fakta-om-broschyren-Om-krisen-eller-kriget-kommer-/

   Radera
  3. Om kriget kommer flyttar vi till Töskland Bengt!

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Under kalla kriget så skulle större delen av DE vara slagfältet...

   https://en.wikipedia.org/wiki/Fulda_Gap

   Jag har en BOL uppe i norra Värmland...

   Radera
 2. När får vi se broschyren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Krisberedskap/MSBs-krisberedskapsvecka/Fakta-om-broschyren-Om-krisen-eller-kriget-kommer-/

   Radera
 3. Kanske en bild på sköldpaddan Bert som skakar hand med Dan Eliasson?

  SvaraRadera
 4. "om din vardag vänds upp och ner"?

  Är det svenska myndigheters verision av positivstrenden, dvs allt är ditt eget fel för du inte är så jävla glad, liberal och framåt hela jävla fucking tiden.Bloggaren undantaget såklart, tillsammans med 95% av läsarna av denna bloggen.

  Vilket jävla dravel. Varför är de inte ärliga och säger att det finns inom översiktlig tid INGA resurser att hantera större kriser, ens regionala sådana.

  Det är upp till var och en att reda sig under flera veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar typ som det står i broschyren?

   Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem
   som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att
   kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto
   större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har
   samma förutsättningar.

   Radera
  2. de som bäst behöver den är självklart D.E. + regering m.fl. makthavare.
   De är rädda för att bli avrättade av den arga pöbeln när viktiga samhällsfunktioner upphör att fungera.
   MSB jobbar antagligen för fullt med att bygga och inreda en bunker nånstans för detta ändamål alternativt preppa en flotta med privatjets för att kunna fly landet.

   Radera
  3. Från broschyren:

   Stater och organisationer använder redan idag vilseledande
   information för att försöka påverka våra värderingar och hur
   vi agerar. Syftet kan vara att minska vår motståndskraft och
   försvarsvilja.
   Det bästa skyddet mot falsk information och fientlig
   propaganda är att vara källkritisk:
   • Är det fakta eller åsikter?
   • Vad är syftet med informationen?
   • Vem är avsändaren?
   • Är källan trovärdig?
   • Finns informationen någon annanstans?
   • Är informationen ny eller gammal och varför finns den
   just nu?


   :)

   Radera
  4. @desdemona

   Viktiga samhällsfunktioner som rättsskipning - a.k.a polise - , brandkår , skola och ambulans mm har väl "i princip" redan upphört att fungera ute i våra förortsområden / socialt utsatta områden / No Go Zones - eller "Ghetton" som man säger i klartext i Danmark...

   Radera
  5. @desdemona
   Precis vad jag misstänkte redan när man gick ut med nya rekommendationer för hemberedskapen - eliten måste numera ha längre tid på sig att evakuera eftersom järnvägar och vägar är så dåligt underhållna.

   Radera
  6. re Bengt: beror på hur man ser det. Att de fungerar bristfälligt är inte synonymt med att de har upphört att fungera. Polisen griper ju in med styrka när makten anser att den behövs, bevaka nassar och fotbollshuliganer, trafikkontroller o.dyl. Allt som pressen bevakar och/eller som fyller politiska ändamål. Ghettona är inte intressanta ens för massmedia och de som bor där är ju inte svenskar.
   Den dagen störningarna även drabbar medelklassområdena som i Brasilien och när sjukvård och äldreomsorg förfallit ytterligare till u-landsnivå; det är då krisen kommer. Men det kan ta tid genom att det sker gradvis; se på Venezuela.

   Radera
  7. "stater och organisationer använder redan idag vilseledande information för att försöka påverka våra värderingar och hur vi agerar"

   Måste vara en felskrivning. Staten och organisationer.... skall det väl vara?

   Radera
  8. @bendover, ja precis som det står i broschyren. Tror du det räcker att skicka ut 5 miljoner broschyrer så är det lugnt?

   Folk behöver få det skrivet på näsan.

   Folk är idioter, personer är smarta.

   Det är det här som är problemet, myndigheter skickar ut information som är extremt kontroversiell och sedan ärmä man nöjd. Då har man gjort sitt, och kan bocka av ett internmål.

   Missförstå mig rätt, det är int ogjort arbete det MSB håller på med. Tvärtom.

   Däremot räcker det inte.

   Radera
  9. Jag tror inte det räcker att skicka ut broschyrer, det var dock inte det som var frågan, du antydde snarare att de var oärliga i broschyren, men då är vi kanske överens om att det som står där är korrekt enligt dig?

   Att folk är idioter råder det väl ingen tvekan om?

   Och sen är det väl lite av en halmgubbe att helt plötsligt leda in diskussionen på vad som är tillräckligt. Det som diskuteras är en informationsinsats och huruvida den är korrekt och "ärlig", som jag förstår det.

   Radera
  10. Nja, de är fortfarande oärliga i den meningen att de inte säger rakt ut att resurser inte finns att hantera kriser.

   Det betyder INTE att informationen är felaktig i broschyren.

   Radera
  11. Och att en veckas självförsörning kommer inte räcka, däri är informationen oärlig.

   Det är vad jag är kritisk mot.

   Vi får utgå från att i det interna arbetet har man dock gjort och gör sjupare analyser och bedömningar av olika scenarios. Jag är dock rädd för att de är ganska mörka, och var så även förr i tiden men det är glömt nu.

   Det MSB säger implicit är att samhället och främst myndigheternamyndig kunna hantera situationen efter en vecka, men är det rimligt?   Radera
  12. Fast att "resurser inte finns att hantera kriser" är ju inte heller sant. Det beror ju på krisens magnitud och typ.

   Men jag noterar att vi är överens om att det som står i broschyren är sant.

   Sen har de inte skrivit det du vill, och då är de oärliga enligt dig. Den uppfattningen är ju iofs mer postmodern än ett helt dussin genusdoktorander.

   Radera
  13. Den där tidsgränsen med en veckas självförsörjning som du upprörs över verkar inte ens finnas med i broschyren?

   Radera
  14. Nej, den är inte officiellt bekräftad. I broschyren hänvisas till dinsäkerhet.se (som blir obrukbar i krisläge)där "några dagar " nämns.

   Jag förstår att man inte kan ange ett exakt tidsintervall, men det är fortfarande så att det är direkt oärligt om man inte kan förklara detta tydligare.

   Eller att olika tidsintervaller cirkulerar. Officiella, inofficiella och zombieapokalyptiska.

   Myndigheterna måste ju ha något mål att arbeta mot.

   Jobbar du på MSB, därför du är så kitslig?

   Som sagt, det är ett bra första steg att ta för Sverige. Och för alla sommbor här. Ju fler som är beredda , desto färre att ta hand om.

   Det är bra att man är ärlig med att myndigheterna kommer inte fokusera på oss två, som har tid och resurser atr förbereda sig själva.

   Men budskapet skall inte lindas in, det är oärligt.

   Radera
  15. Nja.

   Det står ju minst några dygn på dinsäkerhet.se

   men också

   Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Men om du har det du behöver under de första dygnen, så får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva.

   Är det nåt man ska läsa mellan raderna där är det väl inte "en vecka gäller" utan "det beror på dina behov och var du bor".

   Myndigheterna har sina mål att arbeta emot MEN det här handlar ju om att privatpersoner ska ha egna mål att arbeta mot och där tycker jag att man är rätt ärlig när man talar om för folk att de nog bör sätta dem själva utifrån sin egen situation. Jag kan helt enkelt inte se att man kan beskriva det som "oärligt".

   Radera
  16. Ok. Däri skiljer vi oss åt. Vi är båda rätt medvetna om myndigheternas kapacitet och vad det innebär för vår egen planering. Min tolkning av MSBs skrifter är att de är inte ärliga i vad friska, kapabla medborgare kan förväntas klara av själva utan det är sockerlindat fortfarande. Broschyren förstärkrr detta.

   Men jag håller med om att broschyren är ett steg i rätt riktning och det har, givet vår riskdag skjuter till medel möjliggör att landets resiliens mot kriser och krig ökar väsentligt.
   Det tar nog tid att bygga upp.


   Radera
  17. Så postmodernt av dig att tycka saker utan att underbygga dem.

   Styrkekram till dig, även om kristallterapi kanske är vad du egentligen behöver.

   Radera
  18. Nja jag skulle nog rekommendera en transformation av hans hermeneutiska kvant-gravitionella fält istället.

   Radera
 5. Blir det här dagens MÖP, eller ska du till Gotland idag för invigningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, dagens MÖP blir inte att man ändrat administrativ benämning på organisationen på Gotland till en egen ekonomisk resultatenhet ("regemente").

   Det blir något betydligt MÖP-igare.

   Radera
  2. Skriv mer om det faktum att vi har coola plan och stridsvagnar, men saknar ammunition och kängor.

   Radera
  3. Erkänn, Teslan går inte på vatten, därav inget Gotlandshäng.

   MSB verkar återkvittra dina kvitter, ävem de kritiska. #tjänstemannaaktivism?

   Radera
  4. Kanske dags för analys av Trepartstraktatet US-SE-FI som tecknades i Washington 8/5?

   Radera
  5. Tja, det avtalet är kanske intressant utifrån att det antagligen varit sådana avtal som tecknats för de gamla WP-länderna om NATO inte tillåtits ta in nya medlemmar.

   Radera
 6. Och här står vi med en Brigad och byxorna nere. Grattis till försvarspolitiken och utrikespolitiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har två brigader. Beredskapsnivån på dem är dock i praktiken olika. Sluta sprid desinformation som media framför.

   Radera
  2. Olika beredskapsnivå hade vi också när vi hade 29 brigader på pappret.

   Radera
  3. Vi har en hyfsat fungerande brigad som har en massa vakanser, den andra saknar, förutom vakanser allt för mycket för att jag skulle vilja använda den i ett modernt krig. Det är inte desinformation att säga att en eller två brigader är typ fyra stycken för lite år 2018. Vår beredskap är skitdålig och det är inga mer pengar som skall in i systemet de närmaste åren. Det är riktigt illa. Riktigt, riktigt illa.

   Radera
 7. Om utmaningen kommer. Hade varit titel mer anpassad för dagens moderna samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 ja annars raserar man ju Sverigebilden

   Radera
 8. Varför inte utforma broschyren på känt manér inom staten?
  "Information till dig som tänker att krisen eller kriget kommer"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krisen är redan här. Eliasson är på plats och utgör krisen.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Den här broschyren är väl bättre än inget. Men utan Eliasson på MSB så vet man att den här broschyren kunde blivit SÅ mycket bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer väl en uppdaterad, urvattnad version lagom efter valet - "don't rock the boat"... Eliasson kan väl inte ha lyckats förstöra denna första utgåva för mycket - han hann väl inte. En upplaga på +4M tar ju ett litet tag. Undra vem som fick det uppdraget...?

   Radera
  2. Undrar hur länge denne någon som sett till att broschyren blivit till och distribuerad får ha kvar sitt skrivbord och behörighet att attestera räkningar innan denne någon blir skickad ner i källaren och räkna överblivna armband av gummi ...

   Radera
  3. Fantastiskt kommentarsfält.

   Om broschyren istället vore en mesig nedbantad skrift som tonat ner det som bör göras, så hade det såklart gnällts om det ("Arma Sverige! Genus!"). Nu när det _inte_ blev så så projicerar ni fram nya fantasier att argumentera med.

   Radera
 11. I så gott som ALL annan samhällsinformation från Försäkringskassan, Arbetsförmedleingen eller annan myndighet etc. mm. så finns det numera ALLTID en stiliserad bild på människor där det så gott som alltid förekommer en kvinna i slöja...

  I MSB:s broschyr finns denna symbol öht icke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tur ändå att den inte var blå och gul. Det hade varit sååå svenskt.

   Radera
  2. Märkligt faktiskt! bilderna andas ju rentav folkhemsnostalgi och 1940-tal
   Det kanske inte är meningen att de som kommit hit som asylsökande ska känna sig berörda eftersom de redan vet vad kris och krig innebär.
   Det är de fredsskadade ängsliga svenskarna som behöver känna sig trygga.

   Radera
  3. Varför inte bara ge folk rådet att söka asyl i andra länder som fortfarande fungerar
   Det är absolut den enklaste sättet att klara sig.

   Radera
  4. Ja, folkhemmet, 40- - 70-tal, familjen (med morfar eller farfar) som tar hand om de sina , inte någon HBTQ, inte några slöjor, telefonstolpar med tråd!
   Man har dock uppdaterat fordonen så det är inte längre Draken-plan som stiger mot skyn eller Amazoner och Duetter

   Den enda nyare bilden är väl "cyberkrigarna" i sina munkjackor och mössor på (inomhus)

   Radera
  5. Tja, hade de haft någon med slöja så hade du klagat på det. (Dessutom så är kvinnan överst i trappan på skyddsrumsbilden antagligen beslöjad). Förresten Bengt, vill du tillbaks då HBQT++++++ var i garderoben?

   Radera
  6. Folk var öht inte bögar innan typ 80-talet, hajjar du väl!

   Radera
  7. Man anpassar väl informationen efter målgruppen, personer som uppbär olika typer av bidrag eller är arbetslösa har väl helt enkelt oftare slöja än befolkningen i stort.

   Radera
  8. Ja naturligtvis. Bögeriet kom väl med den (Tom-of-finska) invandringen?

   Radera
  9. Min mamma hade ofta slöja när jag växte upp på 70-talet. Eller sjalett som det hette.

   Radera
  10. För att inte tala om att alla svenskar rökte som greker på 80-talet. Svenskarna har liksom blivit svenskare sen dess.

   Radera
  11. Desdemona: andra fungerande länder kanske har annan syn på det där med asyl? De kanske inte anser att du har asylskäl?

   Radera
  12. jag kan väl bli "papperslös" och klara mig ett tag
   faktum är att jag kommer att lämna detta arma land långt innan det förfallit helt

   Radera
  13. Vara "papperslös" "flykting" kanske bara fungerar kanske bara i Sverige? Andra länder kanske kollar upp om du faktiskt har asylskäl och inte är lika frikostiga med begreppet som Sverige?

   Radera
 12. Ja, detta är absolut mycket bra. Sprid på arbetsplatsen och bland familj och vänner, så åtminstone nåt litet krismedvetande kan skapas.

  SvaraRadera
 13. Lite härlig 60- och 70-tals retrokänsla över denna broschyr!
  3 kronor och då inte "hockey-kronor" utan den mer strama, strikta ja rent av MYNDIGA varianten. Vissa bilder ser även ut att ha hämtas direkt ifrån exv. SoldF från ovan nämnda decennier.

  Men, där jag bor, någon kilometer bakom Volvo "Tosslanda" och således även nära Sveriges största hamn där stora mängder med farligt gods som gasol, bensin och olja förutom farliga kemikalier mm hanteras hörs INTE VMA ("Hesa fredrik")
  Jag bor INTE "lantligt" utan inom stadsplanelagt område!

  Detta har jag påtalat både för RSGBG (Räddningstjänsten Stor GöteBorG) och för lokala MSB men med än så länge med mycket klent resultat!

  Kunde dock även som förberedd medborgare bocka av ALLA tips för hemberedskapen!
  Dunkar med tappkran kan man köpa på Ge-Kås i Ullared och som är både bättre och billigare än dem på Bil-Tema!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tre kronorna är ju lilla riksvapnets tre kronor och används ju i snart sagt all form av statsförvaltning, är väl snarast synonymt med "statlig myndighet".

   Vad du menar med hockeykronor vet jag inte men den förenklade versionen av tre kronor som förekommer på t ex försvarsmateriel förekommer väl mest där.

   Radera
  2. Vill man känna sig kränkt kan man ju veta att den krona som avbildas på lilla riksvapnet i princip är Erik XIV:s krona, och han var ju som bekant mentalsjuk. Dessutom startade han krig med Danmark dit Skåne hörde på den tiden.

   Radera
  3. Menar du den faktiska kronmodellen eller symbolen?
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Tre_kronor

   Radera
 14. Dan Eliasson är en sång och dansman med gyllene skor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han ska få en officiell hatt, läpstift och en röd lösnäsa från regeringen.

   Radera
 15. Intressant, regimen har ju gått all-in på postmodernism: ålder, kön, energiförsörjning, etc ad nauseam har flyttats från den objektiva domänen (där dessa saker hör hemma) till den subjektiva domänen, där tyckande, kännande är det enda viktiga tillsammans med tanken bakom handlingen (och inte handlingen), och förstås relativisering för att omforma allt till oigenkännlighet...

  Allt kryddat naturligtvis med rätt till kränkthet om ens egen subjektiva uppfattning krockar med ngn annans.

  Här kommer nu plötsligt en officiell skrift som, iaf enligt utanskriften, för ett resonemang helt och hållet i den objektiva domänen, om verkligheten.

  Det ska först och främst bli intressant hur postmodernisterna i regimen förhåller sig till detta. Om verkligheten avseende ex vis energiförsörsörjning plötsligt är viktig i MSBs skrift, varför är den då inte i regimens politik?

  För det andra, som bloggaren redan varit inne på, är det dags att poppa popcorn inför showen av kränkta snöflingor som går i taket när deras postmoderna safe-spaces i de genuscertifierade hemmen invaderas av verklighet i form av denna broschyr. It's gonna be grand :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert många, mycket många på Södertörn etc. som kommer att just känna sig KRÄNKTA av denna broschyr!

   https://www.datainspektionen.se/Documents/diverse/affisch-krankt-a3.pdf

   Radera
  2. Nån form av trigger-varning först kanske?

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Hoppas broschyren även kommer på persiska, finska, romani, somali, spanska, grekiska, arabiska, franska, tyska, eritreanska, pashto, dari osv som på försäkringskassan så att ingen i Sverige missar så viktig information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. ... som Västtrafiks broschyrer alltså.. ;-)
   Men där är det OMÖJLIGT att få tag på pappersbroschyrer på tyska som förklarar biljettsystemet.. ;-)

   De enda språk som MSB:s broschyr dock måste tryckas på är:
   Svenska, finska , samiska, tornedalsfinska, jiddisch och romani

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Minoritetsspr%C3%A5k_i_Sverige

   Radera
 18. Suveränt träffsäkert referat!

  SvaraRadera
 19. Finns det något avsnitt om vad man skall göra om landet blir övertaget av imbecilla identitetspolitiker som förslösar alla resurser på oväsentligheter?

  Antar att grundregeln att motståndet inte skall upphöra gäller då med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det väl dags att plocka fram slangbellan apterade med det armband av gummi som D.E ansåg vara skydd mot tafsningar på festivaler...
   ;-)

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6463074

   Radera
 20. vi lever i bondeupprorens tid numera
  folket som lever utanför storstäderna kommer att revoltera, först med valsedeln och senare med vapen om staten inte kan leva upp till sitt ansvar
  The Deep State anar scenariot och försöker desperat stoppa alla möjligheter till legalt vapeninnehav

  SvaraRadera
 21. Skrev ut och visade broschyren på min arbetsplats idag. Förklarade att vi hade en viktig uppgift inom ett framtida totalförsvar.

  Det märktes att det var flera som tyckte det var direkt obehagligt med en påminnelse om att krig eller kris kan inträffa även här. Jag gissar att beredskapen är ungefär lika med noll i många hem och att den här broschyren kommer skaka om många. Invänta reaktionerna i sociala medier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjorde faktiskt något liknande på min arbetsplats där vi diskuterade detta på och efter lunchen. Idel glada och intresserade reaktioner faktiskt, fast så är prepper- och dysterkvistgraden kanske något högre bland mina kollegor.

   Radera