Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-05-07 21:00

MÖP-måndag: Är detta den svenska Patriot-beställningen för 28 miljarder?

Hos amerikanska utrikesdepartementet hittas ett godkännande av ett möjligt svenskt köp av Patriot-luftvärn. Systemet är specat till 3.2 miljarder USD, dvs 28 GSEK vid dagens kurs. Godkännandet specificerar också i detalj vad det är Sverige ska köpa. Se nedan.
Sveriges nuvarande medelräckviddiga luftvärn EldE 97 HAWK bygger på 60-talsteknik.
Ovanpå svenska försvarets underfinansiering innebär den fallande kronan snabbt att Försvarsmaktens anskaffning av nytt försvarsmateriel blir dyrare. 10% försvagad krona innebär exempelvis att Patriot-luftvärnet blir nästan 3 miljarder kronor dyrare. Enbart valutkursförsvagningen skulle äta upp i princip alla höjda försvarsanslag.

Sveriges försvarsbudget behöver alltså omgående höjas för att kompensera för den svagare kronan.

Hos amerikanska DSCA publicerades i februari en pressrelease där Sveriges anskaffning av Patriot godkändes. I den står även specificerat vad som ingår i anskaffningen, som alltså ska kosta 3.2 GUSD, eller ca 28 GSEK.
"The Government of Sweden has requested to buy four (4) Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units consisting of: four (4) AN/MPQ-65 radar sets, four (4) AN/MSQ-132 engagement control stations, nine (9) antenna mast groups, twelve (12) M903 launching stations, one hundred (100) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) missiles, two hundred (200) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles, and four (4) Electrical Power Plants (EPP) III. Also included with this request are communications equipment, tools and test equipment, range and test programs, support equipment to include associated vehicles, prime movers, generators, publications and technical documentation, training equipment, spare and repair parts, personnel training, Technical Assistance Field Team (TAFT), U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services, Systems Integration and Checkout (SICO), field office support, and other related elements of logistics and program support. The total estimated program cost is $3.2 billion."
Översätter vi detta till svenska så är det fyra eldenheter med vardera tre robotlavetter för totalt tolv lavettfordon. Fyra eldledningsradar, fyra eldledningscentraler, 100 st MIM-104E (GEM-T) robotar,  200 st PAC-3 och fyra kraftverk.

Vi kommer alltså på fyra platser kunna gruppera en eldledningsradar och eldledningscentral, samt tre stycken lavettfordon någonstans i området. I praktiken kan 1 - 2 områden av Sverige få ett hyfsat luftvärnsskydd, t ex Gotland och Stockholm, men med endast fyra eldledningsradar är det relativt enkelt att oskadliggöra svensk förmåga.

Godkännandet konstaterar att anskaffningen stöder amerikanska mål inom utrikes- och säkerhetspolitik och bidrar till stabilitet i regionen (Östersjön), och stöder svensk interoperabilitet med USA och NATO. Godkännandet är inte samma som affären är klubbad.

Dokumentet hittas här. Var Försvarsmakten ska hitta 28 miljarder lämnas som en övning åt riksdagen. Förlåt, 30 miljarder om kronan fortsätter försvagas. I februari var det 25 miljarder skriver SVT. Ojdå, 35 miljarder blev det visst innan beslut hinner tas om kronan fortsätter så här. Diskutera i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. "10% försvagad krona innebär exempelvis att Patriot-luftvärnet blir nästan 3 miljarder kronor dyrare"

  Tacka Ingves och de andra planekonomerna på Rikbankens penningpolitiska möte.

  KPI-guden måste tillfredställas, även om det innebär att hela befolkningen blir fattigare och landet får försämrad försvarsförmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kerstin av Jochnik (en av planekonomerna) säger nu att det är inget problem om inflationen stiger över 2% för den har varit så låg tidigare. Så planen att inflatera ner bolånen fortsätter med oförminskad styrka.

   Radera
  2. Förstår inte hur Riksbanken sysslar med planekonomi när kronan flyter fritt på marknaden.

   Radera
 2. Frågan blir aktuell först om vi får en ny militärpolitisk kris i vårt närområde. Först då kommer vår regering - oberoende av färg - att tillföra nödvändiga medel. I dagens Sverige vinner Du inga val på att vara försvarsvänlig.

  SvaraRadera
 3. Viss kompensation för den svagare kronan fås av gynnsamma valutaeffekter för export av försvarsmateriel. Men om detta kommer försvaret till godo är förstås en annan sak.

  SvaraRadera
 4. Det har sagts att vi måste ha luftvärn för vi ska ha så få Gripen E. Då undrar man om det inte vore bättre att köpa fler gripen i alla fall och kanske uppgradera till GlobalEye . Å andra sidan verkar inte finland satsa på luftvärn utan på offensiv förmåga med JASSM kryssningsrobotar. Lite typ om ni skjuter Iskander på oss så får ni igen. Kanske ska vi tänka så istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Fler stridsflygplan ersätter inte luftvärn.
   2. Finland har redan köpt nytt luftvärn.
   3. Finlands utgångsläge är lite annorlunda i och med att de har direkt gräns mot Ryssland.

   Radera
 5. Eller så får vi till slut göra som Djibouti och hyra mark till olika länder för baser och på det sättet både få både inkomster och visst försvar. I dagsläget har Djibouti baser för USA, Frankrike och Kina samt även Japan, Saudi och Italien enligt vissa källor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju genialiskt! Nato har lovat att solidariskt försvara några pluttländer på andra sidan pölen. Vi hyr ut baser på Gotland till olika länder så får vi både hyresintäkter och kan dra ned på vårt eget försvar!!

   Radera
 6. HM... det där är dyrt, men det blir alltså dyrare.
  Det här är verkligen en övning i små grupper här. Risk för att man fortsätter stryka på en massa nödvändigt som behövs runt dessa för att ha råd med detta?

  SvaraRadera
 7. Och 2017 sa man 10 miljarder...

  http://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/FMV-inleder-forhandlingar-om-anskaffning-av-Patriot-luftvarnssystem/

  Men man får väl vara glad över att man köper det senaste och bästa istället för att köpa gammalt skit eller försöka pressa fram Bydénare med hopplöst omodern materiel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 miljarder för systemen mm, utan robotar. Ytterliggare 10 - 13 miljarder för 300 robotar. Nu är det dock en hemlig summa som FMV inte vill gå ut med, mer än att de rymmer inom Försvarsbudgeten och omfattar ett hemligt antal robotar.

   Radera
  2. "Det senaste och bästa" ?

   Både Davids Sling, MEADS & S-400 anses ju vara bättre. Ryssarna håller ju dessutom på med s-500

   Radera
  3. Tova Wallenberg är ett rysstroll. Det är bekräftat sedan tidigare.

   S-400 har aldrig skjutit skarpt, och som främst till för att dränera skattepengar till ryska oligarker är det tveksamt om det öht fungerar. Filmer på Youtube där systemet katastrofalt havererar finns det åtminstone fyra av.

   S-500 är också bara ett sätt att dränera skattepengar ner i Putins oligarkers fickor.

   Radera
  4. Om jag var ryss hade jag väl sagt att s-200,s-300 & s-400 var bäst.

   MEADS är typ italienskt. Davids sling är USA/Israel

   Radera
  5. Jag är djupt imponerad av bloggaren som besitter större kunskaper om s-400 kvalitén än en mängd vapenexperten i ett flertal länder som har köpt in detta system. De har alltså blivit lurade. Bloggaren borde ha en given framtid som rådgivare inom militärmaterial.

   Radera
  6. Enl wikipedia kostar mim-104 Patriot 2-3 million dollars per unit.

   S-400 kostar 400 million dollars per unit.

   Jag reagerade på att snubben högst upp skrev "senaste och bästa". Har man en budget på 2-3 million dollars som svenska försvaret har så visst, då är det kanske det bästa du får för pengarna.

   Radera
 8. Det är kört om vi inte får en bättre regering efter valet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer bråttom än så, offerten är endast giltig till den 10 augusti.

   http://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/Patriot-offerten-har-kommit/

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Det här fixar Löfven. Bara vi värnar LAS så har vi råd md luftvärn också.

  SvaraRadera
 10. Förhoppningsvis har man valutasäkrat sådana här stora beställningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte beställningen är lagd så är det väl svårt?

   Radera
  2. Sen kikar FMV på att ersätta alla dragfordonen till RMMV istället för de Amerikanska vilket är ett klokt beslut med tanke på service, enhetlighet ops. Volvo och Scania har vi ju också!

   Radera
 11. När Maggan hittat dom 15 extra miljarderna till EU avgiften får hon leta fram även 30 miljarder till detta projekt plus att det finns en minimal risk att man räknat fel på migrations och integrationskostnaderna framöver. Men jag är inte orolig så länge då regeringen är noga med att påpeka hur bra det går för Sverige och att politikerna tar ansvar för Sverige.

  SvaraRadera
 12. Utfrågning av Ingves et consortes.
  http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/oppen-utfragning/oppen-utfragning-om-penningpolitiken_H5C220180503ou2

  Utmärkt kritik av Fredrik NG Andersson, dock från en planekonom till en annan. Det vi behöver är en marknad. Blicken måste höjas ännu mer, men det kanske var fel forum / tidpunkt.

  Riksbanken verkade ha liten förståelse för kritiken, men det är ganska uppenbart att deras syn är extrem. Det är bara titta runt i världen och se vad andra centralbanker har för ränta i förhållande till KPI. Riksbankens dåliga svar överträffades bara av kommentarer från plenekologerna, dvs hur Parisavtal och klimatförändringar påverkar inflationen.

  SvaraRadera
 13. https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/07/finland-sverige-och-usa-undertecknar-avsiktsforklaring-om-forsvarssamarbete

  SvaraRadera
 14. Lv6 i Halmstad kan behöva hjälp. Tar 2 dagar att flytta lv6 till Stockholm om kriget bryter ut. (Enligt "Vad hände med försvaret", youtube, som ni bör se.) Gotland har inget lv alls. Märkligt. Lv6 är det enda luftvärn sverige har idag. Så Patriot's behövs! Och eftersom sverige inte har haft 24/7 beredskap med jas-plan, så vad kan man säga.(hoppas man har det idag). Partiledar debatten igår tog inte ens upp försvaret. Så prioriterat är det att skydda oss. Noll.

  SvaraRadera
 15. Köp och kör hit nu, helst igår. Vi behöver ett praktiskt fungerande luftvärn som gör det kostsamt för Ryssland om de mot förmodan skulle få för sig att göra någon form av väpnat angrepp. Det är värt 2% av BNP till försvaret som försäkringspremie även om jag har svårt att se att Rysslands skulle vilja angripa Sverige.

  SvaraRadera
 16. Hur skulle kostnadsökningen sett ut om SAMP/T valts?

  SvaraRadera
 17. Det är ju inte fråga om direkta kostnadsanslag. Det blir ju till att investera (dvs det blir tillgångar) som skrivs av över systemens ekonomiska livslängd (kostnad) ihop med löpande kostnader och underhåll (kostnad).

  Det är en fråga om likviditet naturligtvis, men det är inte ett problem i verkligheten. Det finns gott om likviditet.

  SvaraRadera
 18. AN/MPQ-65 radarn är en sektor-radar som spanar inom ett fält om maximalt 120 grader och man vill ha två stycken radar i samma riktning för full prestanda. Så att fyra "fire units" ger ett anständigt skydd av en plats. Systemet som helhet är fortfarande 70/80-tal vad gäller arkitektur med allt vad det innebär för bemanning och systemtillgänglighet även om de senaste varianterna har kraftigt uppdaterade komponenter och prestanda.

  Just nu händer det mycket på radar-området med en övergång till aktivt elektroniskt styrda antenner med komponenter baserade på halvledare av galliumnitrid vilket ger avsevärt ökade prestanda. Patriot i nuvarande version har en passivt styrd antenn baserad på två vandringsvågrör vilket var coolt ännu på 70-talet.

  US Army själv accelererar tempot och fördubblar de ekonomiska medlen för att så snabbt som möjligt kunna införskaffa en ny radar till sina patriotförband eftersom; "Replacing the radar grows more critical as the Army looks at dealing with different threats: ones that fly slower, faster or maneuver differently. Threats are smaller and more lethal now. A radar that can detect reliably in a 360-degree field of view is necessary to handle increasingly complex threats. The current Patriot system has blind-spots." Det samma gäller ledningssystemet som relativt snart kommer att bytas ut.

  https://www.defensenews.com/land/2018/02/16/us-army-sees-faster-path-for-patriot-radar-replacement/

  Måste vi absolut ha medelräckviddigt luftvärn just nu så är väl patriot PAC-3 ett ok val. Men eftersom vi köper ett beprövat system strax innan ett teknikskifte bör det i så fall också innebära att behovet är trängande vilket medför att ekonomiska resurser måste tillföras fullt ut så att förbandet blir operativt så fort det bara är möjligt. Motsatsen, ett utdraget införande innebär att vi har köpt extremt dyra prylar som tillhör föregående generation när de väl blir operativa. Det ter sig som ett mer tveksamt agerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka system är det då som är på G i världen?

   Radera
  2. Förresten MEADS verkar väl inte ha alldeles vattentäta skott till Patriotsystemet?

   Radera
  3. I urlen i mitt inlägg ovan nämns de fyra bolagen som kontrakterats av US army att ta fram "concept designs" för Patriots framtida radar och att de avser att gå vidare med de tre bästa. Företagen är Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman och Technovative Applications. Åtminstone de tre första bolagen har idag fungerande GaN AESA radar av något slag.

   Closer to home har SAAB satsat stora medel på att utveckla GaN AESA radar och har fungerande produkter på marknaden.
   https://saabgroup.com/media/stories/stories-listing/2015-3/leading-the-way-with-gallium-nitride-technology/

   Radera
  4. Och för att svara på den andra frågan så är det inte helt fel att påstå att Patriot håller på att förvandlas till MEADS genom en rad uppgraderingar.

   Det är i många fall lättare politiskt att sälja in "uppgraderingar" framför nyanskaffning. Jfr JAS 39 Gripen C vs F. Det är inte många komponenter som är samma.

   Radera
  5. Aha, "ship of Theseus fraud"

   Radera
 19. Kommer vi undan med 30 Miljarder för 4 eldenheter (12 lavetter + 300 rb) kan vi skratta oss harmynta....
  Polackerna (som är ett NATO-land) Anskaffade Patriot för ett par år sen, och fick en slutnota för 16 lavetter + 4 belysningsradar och 208 PAC-3 Rb, 4,75 Miljarder... DOLLAR !!!

  "Poland has struck a $4.75bn deal with the US for a Patriot missile defence system. Andrzej Duda, Poland’s president, on Wednesday hailed the deal, which includes four radar and four combat stations, 16 launchers and 208 PAC-3 MSE missiles"

  Det är själva robotarna som är den dyra delen i affären. Det verkar konstigt om Sverige skulle få 100 fler robotar är polackerna för en kostnad på 15 miljarder mindre ????

  Dessutom är inte 4 eldE inte mer än en halv bataljon. (Jämför att en amerikansk bataljon består av 24-36 lavetter).

  Jag är rädd för att dett kan bli gök-ungen som knuffar alla andra materielprojekt ur boet, såvida politikerna inte fördubblar anslagen i närtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polackerna köper inga av de avsevärt billigare GEM-T robotarna men skaffar istället nya ledningsarkitekturen IBCS och det kostar.

   http://www.dsca.mil/major-arms-sales/poland-integrated-air-and-missile-defense-iamd-battle-command-system-ibcs-enabled

   Uppgifterna i dokumentet som inlägget länkar till ligger inom ram för vad en dylik beställning brukar kosta 0,6-0,9 Bn USD per batteri, fire unit eller vad man nu vill kalla det där prisskillnaden främst beror på antalet robotar.

   Radera
  2. Mmmmm men i det dokumentet du länkar till är prislappen inklusive detta då inte 4,75 Miljarder, utan 10,5 miljarder DOLLAR !
   Polen = 208 Pac3 Robotar med tillbehör = 95 Miljarder
   Sverige 200 Pac3 Robotar + 100 GEM-T med tillbehör = 30 Miljarder
   Knappast troligt priset stannar ens i närheten av 30 innan allt är klart.

   Radera
  3. @ Ocke...
   Det pris per batteri som du anger som normalt 0,6-0,9 Bn USD / Batteri stämmer dåligt med Polackernas pris....
   Polen köpte 2 Batterier för 4,75 Bn USD.
   Den slutgiltiga dealen som polackerna fick för 2 batterier (16 Lavetter) och 208 Pac-3 Robotar slutade på 4,75 Bn USD

   Radera
  4. Men polackerna köper inte samma system som vi om du tittar på innehållet i de av dcsa.mil publicerade dokumenten. Patriot i grundversion är ett dyrt system och börjar man sen fylla i rutor i tillbehörskatalogen och kräva motköp drar priserna lätt iväg.

   Priset offererat till Sverige ligger i linje med faktiska affärer som genomförts med UAE och Kuwait och vad som offererats till Rumänien.

   Vidare är dokumentet som Defense Security Cooperation Agency publicerar att betrakta som ett tak vad avser mängd hårdvara eftersom det enligt lag måste föredras för kongressen med en konsekvensbeskrivning för hur det påverkar USAs försvarsförmåga mm. Sen kan den faktiska affären omfatta mindre mängd hårdvara och priserna justeras därefter.

   Radera
  5. Alla system i denna kategori är dyra i grunden... precis som du säger, sen kan det bli ännu dyrare beroende på vilka "tillägg" du köper...
   Den Polska affären avslutades på 4,75, även om kongressen godkännt en större och mer teknologiskt omfattande affär upp till 10,5...

   Motköp däremot har en förmåga att totalt kasta om alla siffror, helt rätt.

   Sverige får enl detta köpa
   2 batterier om 12 lavetter och 300 robotar för 30 BnSek
   Polen fick köpa
   2 Batterier om 16 lavetter och 208 Robotar för 95 BnSek

   Slutligen igen det är robotarna som kostar... Inte lavetter och programvaruuppdateringar.

   Radera
 20. Vad jag kan se är beskriver inte detta dokument vad som faktiskt såldes och till vilket pris.... Utan bara ett godkännande att USA får exportera systemet till Polen med en bedömd kostnad...

  "The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to Poland for an Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Battle Command System (IBCS)-enabled Patriot Configuration-3+ with Modernized Sensors and Components for an estimated cost of $10.5 billion"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är korrekt.

   Men det finns stora skillnader i det avtal polackerna nu faktiskt slutit i jämförelse med normalförfarande vid Patriotköp. T ex ingå IBCS, "The first systems to deploy will also include Northrop Grumman’s still in-development Integrated Air and Missile Defense Battle Command System, (IBCS)" och omfattande motköp; "One significant part of the deal ... are several offset agreements Poland signed earlier this month. The contracts will ensure that the Polish defense industry is involved in the building of the Patriot systems.". Samtidigt som det som nu avhandlats endast är första fasen av flera i polackernas Patriotanskaffning varför det inte är helt enkelt att säga vilka utgifter som tas när.

   Radera
  2. https://breakingdefense.com/2018/03/poland-signals-russia-with-huge-missile-defense-deal/

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Det är väldigt många finansministrar på bloggen idag, det bollas siffror hit o dit men kan det vara så att köpet är klart i och med undertecknandet igår?

  SvaraRadera