Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2018-05-17 14:48

Kraftigt ras i byggstarter första kvartalet - men fortfarande stora volymer lägenheter på gång

Nybyggnationen av lägenheter i flerbostadshus ("lägenheter") rasade som väntat kraftigt under första kvartalet när bostadsutvecklarna fick kalla fötter av att inte kunna blåsa bostadsköparna full ut när spekulationsköparna inte längre vill köpa lägenheter innan de ens börjat byggas. Men det kommer fortfarande komma ut stora mängder redan påbörjade lägenheter de kommande åren.
Fyra kvartals glidande medelvärde nybyggnation lägenheter i flerbostadshus Sverige. Data: SCB 


Bifogade grafer är fyra kvartals glidande medelvärden för att sudda ut de säsongberoende effekterna under året.

I reda siffror föll nybyggnationen av lägenheter rejält, men det påbörjas fortfarande fler lägenheter än det färdigställs. 

Det senare innebär att utbudet av nya lägenheter - både hyresrätter och bostadsrätter - ännu inte toppat, då det fortfarande påbörjas mer än det färdigställs.

I Sverige som helhet föll startade byggen med 23% mot sista kvartalet 2017 och 29% mot första kvartalet 2017.

Stockholm drabbades av extremt hårda nedgångar. I Stor-Stockholm föll byggstarterna med 56% mot sista kvartalet 2017 och 48% mot motsvarande kvartal förra året.

I själva Stockholms kommun kan man inte tala om något annat än en krasch. Byggstarterna föll hela 76% på ett kvartal och 52% på ett år.
Stor-Stockholm.
Stockholm.
De glidande medelvärdena döljer nedgången något.

Stor-Göteborg drabbades inte speciellt alls. Tvärt om steg byggstarterna med 6% på ett kvartal och 4% på ett år.
Stor-Göteborg
I Stor-Malmö föll byggstarterna 7% på en månad och 20% på ett år.

Malmö.
Överbyggnationens Uppsala såg lite större ras. 39% på en månad och och 37% på ett år.
Uppsala

Totalt byggstartades 9 947 lägenheter i flerbostadshus under första kvartalet i år, mot 13 224 för ett år sedan och 12 882 under fjärde kvartalet 2017. Färdigställda lägenheter blev 7 633, ner från 10 807 kvartalet före och 8 400 samma kvartal föregående år.

Absolut störst ras går alltså att skönja i Stockholm. Man kan förmoda att spekulationsköpen av ej färdiga lägenheter också varit som störst där, och utan dessa spekulationsköpare blir det inte heller lika mycket byggt. Överbyggnationen kvarstår dock och marknaden kommer fortsättas att översvämmas av dyra lägenheter.

40 kommentarer:

 1. Liten rekyl efter 25 års uppgång. Ser inte ut att sätta staten i konkurs.

  SvaraRadera
 2. Mina vänner! Nu blir det lågkonjuktur och allt går åt helvete....

  SvaraRadera
 3. Andra grafen är felaktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppmärksamt. Tack. Dock var det tredje grafen som var felaktig, inte andra. Åtgärdat.

   Radera
 4. Är det bara jag, eller har bloggen blivit ganska tråkig den senaste tiden? Lars, du skriver för mycket om bostadsmarknaden och konjunkturen. Det är aaaaaaaptråkigt att höra samma saker om och om igen. Jag vill ha mer militära saker och grejer som inte mals om och om igen. Gärna mer säkerhetspolitik också. Lite mer omvärld, inte bara navelskådande. :D

  Nu kommer väl lite statistik som visar att det inte alls är så snedfördelat, men det är iaf min känsla. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina synpunkter. Det jag skriver om går i vågor, jag är bara en person och kan inte skriva om allt samtidigt.

   Öht kan jag hålla med om att bloggen är kass, men det har jag tyckt från dag ett.

   Radera
  2. Säg att risken för att händelser i omvärlden på ett avgörande sätt påverkar sätt påverkar oss de närmsta åren är 1:100 (krig/blockad/pandemi...). Risken att bomarknadens pyspunka övergår i krasch är kanske 1:2 och det kommer påminna om tidigt 90-tal eller PIGS 2008. Vi pratar stor arbetslöshet, anslutning till Euro, Svärjevänner vid makten etc. Just nu är vi vid "tipping point" och det är j-v intressant att tolka tecken i tiden.

   Radera
  3. Lillstrumpa, håller inte alls med. Just ekonomi, bostäder, svensk politik och kanske lite elbilar är det som gör bloggen läsvärd. Och berör oss alla. Finns ingen motsvarighet på nätet. Och som faktiskt presenterar fakta i form av siffror. Tycker just nörderiet på vapensystem mm är det som är helt ointressant.

   Radera
  4. Det som inte intresserar dig, intresserar mig. Så Lars har nog sina läsare ändå.

   Radera
  5. Följer bloggen enbart för bostads- och börstrådarn så fortsätt gärna med det Lars.

   Radera
  6. Håller med Bengt ovan.
   Keep up the good work bloggägare

   Radera
  7. Tips !
   Skriv om den nya bron över Kertj-Sundet mellan Krim och Krasnodar Krai som Putin invigde den 15:e Maj genom att köra en större lastbil över bron.
   Sovjetryssland är som alltid mycket spännande!

   https://www.theguardian.com/world/2018/may/15/putin-opens-bridge-between-crimea-and-russian-mainland

   Radera
  8. Håller med Bengt Eriksson!

   Radera
  9. @Bengt Hansves: En del bygger broar. Andra bombar sönder dom (Ref. https://en.wikipedia.org/wiki/Humanitarian_bombing) =)

   Radera
  10. Jag läser bara kommentarerna. Framförallt all fakta. Toni förstås, men främst Bengtarna å resten som sett ljuset. Jobbigt men nödvändigt att pejla läget bland Sveriges finaste.

   Radera
  11. Nåja, jag tycker nog att Herr Bloggarn och bloggen har sina poänger rätt ofta, tillräckligt ofta för att jag skall titta in nästan varje dag. Idag gled vi på lunchen in i en preppingdiskussion, och Herr Bloggarens namn togs upp av en helt oväntad person, och bloggarens böcker och blogg rekommenderades av samma helt oväntade person.

   Kanske bloggens innehåll inte passar alla hela tiden, men valet av innehåll är till sist Herr Bloggarens, som enväldig beslutsfattare, inte de fåtal som kommenterar allt för att få utlopp för sina åsikter om allt möjligt i tron att någon bryr sig.

   De som tycker att bloggen börjar bli tråkig kan ju bättra på sina kommentarer så att de blir lite intressantare. Pissrännan kan vara bra inspirationskälla för att skriva intressanta inlägg.

   Bloggen har varit en språngbräda och marknadsföringsplats utan vilken författarens böcker förmodligen inte hade sett dagens ljus. Om författaren kan fortsätta utan bloggaren återstår att se.

   Tyvärr har alla bra saker till sist ett slut. Min bedömning är att det bra kan hålla på ett bra tag till. Men jag har haft fel förr. Senaste numret av populärmagasinet "Allt om Vetenskap" meddelade helt oväntat att det var det sista numret, och att jag som prenumerant som kompensation skulle få "Forskning och Framsteg" istället. Tydligen dalar prenumerationerna och de har helt enkelt inte råd att ge ut pappersupplagan Nåväl, får väl hålla tillgodo med andra vederhäftiga populärvetenskapliga källor som Aftonbladet och internet dårå...

   Radera
  12. Finns många "livsstilsmagasin" som fått lägga ner..
   Svenska upplagaan av "Cosmopolitan" är bara ett exempel men ävenså många liknande "magasin".

   Radera
  13. Angående bron över Kertjsundet: http://www.newsweek.com/putin-bridge-crimea-doomed-collapse-541578

   Radera
 5. "Öht kan jag hålla med om att bloggen är kass, men det har jag tyckt från dag ett."

  Håller inte alls med, läsvärt och ger en spark att läsa mer. Impad att du orkar med allt.
  Och många kommentarer är läsvärda men inte alla...

  SvaraRadera
 6. Byggstarter i Göteborg hänger ihop med jubileumssatsningen på detaljplaner och förtätning där målet var 7000 extra bostäder till 2021 utöver de som man först hade tänkt.

  Påbörjade byggen kommer fortsätta, men man kan säkert tänka sig att det blir färre BRF, omvandling till hyresrätter, och kanske även lägre standard och priser. Byggbolagen skär hellre i marginalerna än att stå med osålda projekt, eller så kan de försöka övervintra genom att hyra ut delar.

  Däremot så tror jag att vi kommer få se en inbromsning även i Göteborg framöver.

  Det är tydligt att skillnaden mellan egenägt boende i t.ex. villa eller radhus på egen fastighet börjar gå i en annan riktning jämfört med BRF. I villa-segmentet finns inte alls samma spekulation eller överproduktion. I Göteborg så är dessutom politikerna av hävd restriktiva med att släppa fram villor i detaljplanerna. Villatomtköpare hänvisas till grannkommunerna.

  Givetvis kommer en eventuell kraftig nedgång på BRF-sidan slå igenom för småhusfastigheter, men mitt tips är att delmarknaderna kommer att glida isär, oavsett om det blir en stor eller liten sättning av bostadspriserna.

  SvaraRadera
 7. https://www.di.se/nyheter/makroradets-expert-taget-har-gatt-for-riksbanken/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick precis ett mailutskick från Skanska om ett byggprojekt i Göteborg där dom nu bjuder på 12 månadsavgifter ifall man köper lägenhet innan 30 Juni.

   Radera
  2. Kommer mer sådant. Är förvånad att någon med normala inkomster överhuvudtaget köper en nyproducerad BR till dagens priser. Enda undantaget kan vara BR i extremt bra läge tex sjönära.
   Med tanke på Sveriges strukturella problem tror jag inte för ett ögonblick att räntan kan hållas låg på sikt som många tror, även om RB försöker. Det enda är i så fall att vi drar ner på välfärden rejält. Eller övergår till privatfinansierad system. Men det tar tid.

   Radera
  3. Funderar på ett nyproducerat hus i utkanterna av Malmö. Rätt trög försäljning. 50 000 kr i rabatt om man skriver avtal innan maj månad e över.

   Radera
  4. @Bengt: RB kan väl höja räntan men stödköpa bostadsobligationer för att inte krascha bostadsmarknaden? Ja slutar inte heller förvånas över vem som köper en nybyggd etta i Göteborg för över 3 miljoner.

   @Mr Perfect: 50000 är en piss i missisippi men bättre än ingenting. Vad kostar den totalt då?

   Radera
  5. Och vad är rabatten i juni?

   Radera
  6. 4.8, 190 kvm, 1 km utanför utkanten av stan.

   Radera
  7. @Toni, tror det är en farlig väg och sitter långt inne om RB börjar köpa tex. bostads-, kommun- och företagsobligationer. Då har vi definitivt blottat att vi är i kris. Och vad händer då med förtroendet hos utländska bostadsobligationsinvesterare. Inget förvånar mig dock med tanke på hur våra ansvariga kört ner svensk ekonomi.

   Radera
  8. Mycket kan hända.

   Investerarna oroar sig dock inte för tillfället. Räntan på bostadsobligationer är till och med lägre än vid början av året och rörelserna är små. Det är först när vi får se en riktig oväntad uppåtrörelse på säkerställda obligationer som det är dags att ropa "krisen är här!".

   Men ja, RB har lekt med tanken på att köpa bostadsobligationer. Tror det sitter extremt långt inne. Det räcker inte med en marginell isolerad bostadsnedgång utan det får bli en global finanskris 2.0 innan det går så långt.

   Radera
  9. @Mr Perfect: Känner du att du har råd och att det är ditt drömboende så varför inte. Kan du inte köpa tomt och köpa nyckelfärdigt hus då?

   @Bengt Eriksson: Håller med. Rent generellt tycker jag att bara minusränta är en farlig väg men tydligen så har inte förtroendet skadats. Är rädd för att det inte finns några gränser för vad Riksbanken kan hitta på.

   @Joakim Persson: Än så länge är bostadsobligationerna låga ja. Ifall RB börjar höja räntorna kanske det även påverkar obligationerna vilket resulterar i dyrare bostadsräntor. Det är där RB måste hjälpa svenska befolkningen att spara ännu mer trots världsrekordet i sparande :)

   Radera
  10. Kanske det. Vi har haft negativa realräntor förr (under delar av 1950-talet till exempel, fast det exemplet är egentligen inget bra alls -- det är dock en smula off-topic) utan att samhället kollapsade så det kanske går vägen den här gången också.

   Brukar sällan vara särskilt länge men det är inte så konstigt om vi har långsiktigt lägre räntor (vilket vissa menar) så blir ju realräntan också mycket låg eller snubblar kring negativ. Uppenbarligen finns det massor med efterfrågan från "sparare" (oavsett om de är försäkringsbolag, banker eller stater) som fortsätter köpa säkerställda obligationer i alla fall.

   Radera
 8. Det är för att det här en EKONOMIblogg som jag dagligen är här. Analyserna är intressanta och av så hög kvalitet att jag har svårt att undvara dem. Det här preppandet och vapenrunkandet är inte vad går igång på. Och då jag ändå gammal jägarplutonschef.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Med tanke på de allt mer kritiska åsikterna som släpps fram angående migrationen så lär ju bidrag och liknande bli allt mindre frikostiga i framtiden. Börjar en återvandringspolitik föras också iom en lågkonjunktur så kanske även det kan spä på bostadsprisernas ras iom att hyreslägenheter blir lediga i större utsträckning än i nuläget. Migrationen har, åtminstone i min värld, varit något som eldat på bostadspriserna genom att tvinga människor att köpa istället för att hyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Fredrik: Varför skulle någon gå med på återvandring om dom bor gratis och har svenskt uppehållstillstånd? Även om en del skulle få för sig att flytta frigörs ju hyresrätter i områden där få med vettig inkomst vill bo. White flight, Billiga krediter som blivit billigare med tiden, spekulation och brist på bostäder där folk med bra inkomster vill bo tror jag har eldat på bostadspriserna.

   Radera
 11. Även om jag har orimligt mycket pengar i bostadsbubblan så hoppas jag den spricker. Hade varit både uppfriskande och skönt med ett slut på alla spekulationer.

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spekulationerna är ju redan slut. Det är ju därför byggbolagen bjuder på avgifter och bjuder in till visning av projekt man inte är intresseanmäld till.

   Radera
 12. Bygglovsansökningarna.
  http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BO__BO0701/BlovAreaHustypKv/chart/chartViewLine/?rxid=ca732995-f4ac-4e4a-81d7-26a5db6aabf5
  Det ser ut som att både Stockholm och Malmö har haft en kraftig minskning de senaste året är tillbaka på någon form av normalnivå, men Göteborg har en utplaning på en lite högre nivå.
  Göteborg ser ut att ha haft en ganska jämn tillväxttakt över en längre tid, och Stockholm har haft en bubbla

  SvaraRadera
 13. Om vi tittar på Fyra kvartals glidande medelvärde påbörjad nybyggnation av lägenheter, så kan vi se att strax efter en peak så kommer en sämre konjunktur.

  Det är iofs. iofs helt förvånande, efter en extraordinär penningmänfdsökning så kommer normalt en krasch, och när det finns mycket kapital så gynnas kapitalintensiv produktion, som t.ex nybyggnation av bostäder.

  Nu verkar vi just passerat den största peeken någonsin. Jag undrar vad för effekt vi kommer få se på konjunkturen framöver.

  SvaraRadera