Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-05-29 19:57

Konjunkturen: Ras för byggindustrin - endast exportbolagen kvar i högkonjuntkur

Konjunkturbarometern faller återigen ner från den tillfälliga överhettningsrekylen i april. Störst är raset i byggbranschen, hushållen är i lågkonjunktur och det enda som håller uppe Konjunkturinstituets (KI) barometerindikator är den av den svaga kronan dopade tillverkningsindustrins export.
Konjunkturinstiutets barometerindikator 199607 - 201805. Källa: KI
Konjunkturbarometern faller alltså tillbaka från överhettning, dit man rekylerade upp i april. Endast detaljhandeln och makroindex för hushållen steg marginellt, medan bygg- och anläggning rasade åtta punkter i indexet och snart är nere i lågkonjunktur.

KI: skriver:
"Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet föll hela 8 enheter i maj, till den lägsta nivån på närmare tre år. Främst beror nedgången på att företagen har sänkt sina förväntningar på sysselsättningsutvecklingen de närmaste månaderna."
Nere i lågkonjunkturen på negativt index (min indexering är KI:s index minus 100 för att tydligare visa på vad som är positivt och vad som är negativt) finns redan hushållen och mikroindex för hushåll.

Det enda som är kvar i överhettning, rent av det enda som är över själva barometerindikatorns medel om 8.8 nu i maj är den exportberoende tillverkningsindustrin, som hittas uppe på 18.6, om än ner marginellt från i april.

Tillverkningsindustrins export är dopad av den fallande svenska kronan, vilket förstås fortsatt gör läget muntert, men om inte kronan fortsätter falla, så kommer konjunkturbarometern snabbt rasa ner i negativt territorium.

Inget har förstås ändrats för börsinvesteringar enligt konjunkturmodellen, utan man köper inte tillbaka förrän konjunkturbarometern är nere i mörkröd misär på -10 eller lägre. Helst ska index också vara där nere i minst två månader.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Dags för Ingves att sänka räntan till säg - 3 % - Vad kan gå fel?

  SvaraRadera
 3. Två butiker har just lagt ner i min närhet på Kungsholmen i Stockholm. Jag återkommer när nästa lägger ner.

  SvaraRadera
 4. Historien upprepar sig naturligt vis. Det finns inga nysa superkonjunkturer eller ekonomi.

  Enligt Finansinspektionens stabilitetsrapport idag så är risken för krasch inte borta. Bostadspriserna jämfört med disponibel inkomst talar för att priserna ska ner med 20% räknat på normal ränta. Vilket naturligtvis kommer att ske vad det lider. Detta borde väl vara ett genomsnitt där det på vissa håll blir större fall?

  SvaraRadera
 5. Yes! Det vänder rejält nu, inte svårt att gissa. Något ufo här sa ju att bopriserna ska upp i maj t o m juli eller vad det nu var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggandet vänder ner. Frågan är om priserna gör det?

   Radera
  2. De toppade i augusti 2017 och har sedan dess gått ner med några få undantag.

   Priserna kommer inte att nå den nivån på 10-15 år igen.

   Radera
  3. Vänder priserna ner innan lågkonjukturen kommer faller det troligen rejält snart. Glöm inte att Sverige ligger på 66 procent högre byggkostnader än EU så det kan sjunka rejält.

   Radera
 6. Ja, neråt ska det gå. Alla drömmer såklart om en "ordnad" konjunkturnedgång, men så brukar det som bekant inte bli.

  Vi får se om misären blir lika djup som vintern 2012, oj vad illa det var då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, ja vintern 2012 minns man ju...

   Radera
 7. Efterfrågan på dyra, ja extremt dyra "penthouses" och "chica cityvåningar" ÄR ändlig !!
  En NYTTIG läxa för de som inte varit med 92/93

  SvaraRadera
 8. Dock så är utlåningen och m3 i princip oförändrad i april enligt scb. Så än så länge så bör realekonomin inte ha drabbats av nedgångarna.

  Hela boutlåningsnedgången ser ut att landa på cirka 30% om man multiplicerar prisnedgång med omsättningsminskning. I kronor innebär det att bolåneökningen kommer att bli ca 160 miljarder istf dagens 233 under kommande år. En minskning med 70 miljarder, drygt 1,5 % av BNP.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingår inte "the velocity of money" i real ekonomin?

   Det är isf hastigheten som borde gått ner om man kopplar till att bostadsmarknaden bromsat upp.

   Radera
 9. Vart tog alla vägen som påstod att bostadspriserna inte kunde gå ner eftersom all behövde någonstans att bo och det var bostadsbrist.

  De har blivit lika tysta som de som de som vill ha en folkomröstning för euron.

  SvaraRadera
 10. "..Lycksökare riskerar konkurs och byggandet kommer att minska men hela bostadsmarknaden behöver inte rasa ihop..."

  https://www.svd.se/bostadsexperten-darfor-rasar-inte-hela-marknaden

  SvaraRadera
 11. Det här är bara käbbel. Regeringen har full koll på konjunkturen och kommer att sätta in de resurser som behövs för att nå sysselsättningsmålet 2020, dvs lägsta arbetslöshet inom EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Italien är ett mycket större land än Sverige. Se hur det går för dem när marknaderna spänner musklerna. Lär av historien. Sverige hade 500% reporenta för 24 år sen. Regeringen kan inte göra ett skit förutom att avgå när skiten träffar fläkten här.

   Radera
  2. Stämmer bra. Italien kanske har levt på lånad tid och duckade PIIGS-krisen, men nu kommer räkningen.

   Bankerna är dock synbarligen friskare i Sverige. Italienska banker sitter på över 10% dåliga lån, Svenska banker på under 1%.

   Italien har gått riktigt risigt, se på BNP/capita senaste tio åren och jämför med Sverige. Vid en viss punkt går det inte att låtsas längre.

   Radera
  3. Det ryktas att företag i Sverige kan få lån i svenska banker till likviditet för 1,5% ränta. Det är ett starkt orostecken då banken inte kan hoppas på att få tillbaka dessa pengar vid en konkurs.

   Mycket värre än lågt värderade fastigheter, som kan övervintras.

   Radera