Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2018-05-02 12:09

Husmasken: Lägenhetspriserna rusar uppåt i april

Husmaskens Booli-data rapporterar om rusande lägenhetspriser i april, samtidigt som volymen avslutade affärer föll med 11% jämfört med samma månad förra året.
En illustrativ bild.
Lite siffror, som avser april, dvs per den sista april inte inklusive priserna från nu i maj.

Lägenheter Sverige 39 617:- SEK per m2 +1.3% mot mars -9.9% mot april 2017

Lägenheter Stor-Stockholm 58 240:- SEK per m2 -0.4% mot mars -7.7% mot april 2017
Lägenheter Stockholms kommun 70 841:- SEK per m2 +2.0% mot mars -6.1% mot april 2017
Lägenheter Stockholm innanför tullarna 88 779:- SEK per m2 +2.0% mot mars -10.9% mot april 2017

Lägenheter Stor-Göteborg 44 689:- SEK per m2 +5.0% mot mars -4.6% mot april 2017
Lägenheter Göteborgs kommun 48 103:- SEK per m2 +6.6% mot mars -3.0% mot april 2017

Lägenheter Stor-Malmö 26 558:- SEK per m2 -0.9% mot mars -7.1% mot april 2017
Lägenheter Malmö 25 543:- SEK per m2 -2.4% mot mars -10.3% mot april 2017

Uppsala 36 683:- SEK per m2 +0.4% mot mars -10.3% mot april 2017

Överlag ser alltså priserna ut att rusa i april, som egentligen ska vara en rätt svag månad. Malmö går som vanligt mot strömmen. Samtidigt är priserna fortfarande ner från förra året och då värst i Malmö, Uppsala och centrala Stockholm bland siffrorna ovan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Slutet på björnfällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bestäm er, tjur-, björn-, varg-, kaninfälla?

   Eller är det en brudmagnet?

   Radera
  2. Att vara brudmagnet är tydligen socialt accepterat men om man beskriver sig själv (och kanske sin Dodge van) som "kvinnofälla" ringer folk polisen och sånt tröttsamt.

   Radera
  3. Klart att polisen reagerar när allmänheten utför polisuppgifter.

   http://www.notisum.se/rnp/domar/rh/RH994070.htm

   Radera
  4. Ben, du har väl aldrig behövt formalisera ditt förhållande till kvinnor?
   Det räcker med att du är mammas pojke ... ?

   Radera
  5. Jag har aldrig sett något exempel på en tjurfälla på en fallande bostadsmarknad. Det enda jag har hört talas om i det sammanhanget är en "delad var bounce" men då har priserna bottnat.

   Radera
 2. Lite märkligt har tittat på hus i södra Stockholm sedan förra sommaren.
  När det gäller hus så är marknaden dödare än i höstas, inget säljs trots att det finns massor till försäljning.
  Säljaren vill ha mer än köparen vill betala, vi har ”vunnit” två budgivningar men ännu inte fått köpa.
  Är det mindre lägenheter som säljs? Eller så är det villaköparna som stannar kvar i lägenhet. Statistiken stämmer inte med min upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du verkar beskriva det som statistiken säger ganska bra. Det är arga leken nu, där antingen köparna får gå upp i pris, eller säljarna får gå ner. Min gissning är att köparna kommer att bjuda högre för att få köpa. Efter hand som statistiken för de affärer som faktiskt genomförs visar på uppåtgående siffror blir fler trygga med att bjuda högre.

   Radera
  2. Vanligtvis när säljare och köpare inte kommer överens så är det tecken på nedåtgående marknad. Nedgångar brukar ske med i snitt 10-15 % om året i några år.

   Hus och lägenheter brukar gå i lite ojämn takt, liksom geografiska olikheter.

   Radera
  3. @Mama: Sist detta inträffade i stor skala var 2008. Det var en punkt varifrån stora uppgångar skett. Vad har du för exempel på när detta skett förr, som inledningen på nedgångarna du beskriver?

   Vi har ju 90-talet i färskt minne, men är det ända exemplet? Förhållandena var ju också fundamentalt annorlunda då.

   Radera
  4. Antal avslut för lägenheter verkar dock inte ha minskat nämnvärt. Enbart en förskjutning mellan mars och februari om du tittar i husmask.

   Radera
  5. @iblandekonomi Det är annorlunda nu.

   Radera
  6. @Anonym: Ta en titt på räntorna. Men du kanske inte var med på 90-talet när folk band räntor på 10 år och 15 % för att skydda sig mot ytterligare uppgångar i räntorna?

   Nej, ungefär så är det förstås nu också, ingen skillnad ---

   Radera
  7. Exakt. Räntorna är problemet. Utan att man hade haft dessa konstgjort låga räntor, hade vi aldrig haft denna bostadsbubbla utan dess like. Ingen manipulation håller för evigt och det är det som inte är annorlunda nu.

   Radera
  8. OK, så du tror att politikerna kommer att höja räntorna för att försvara kronvärdet mot att falla, det är noterat.

   Jag för min del tycker det ser ut som att politikerna är ganska nöjda med att kronan försvagas.

   Radera
  9. Nej, det tror jag inte, men jag tror inte att politikerna råder över allting. Jag tror inte att dom kan hålla räntan nere i all oändlig tid, även om dom vill det. Jag tror att det är politikerna som har skapat problemet, men inte kommer att kunna lösa det. Kronan kommer väl att kunna försvagas även om eller på grund av att bostadsbubblan och svensk ekonomi kraschar.

   Radera
  10. OK, jag försöker igen. Du tror att politikerna bestämmer räntenivån, men att de inte bestämmer den.

   Radera
 3. Hur ser det ut om man analyserar närmare? Det är ju rimligen en övervikt för objekt som har priser över medel, men frågan är ju vad säljaren hade tänkt att få för dem. Höga lån kan möjligen tvinga fram försäljning på dyrare objekt vid t.ex. skilsmässa då jag gissar att amorteringskravet helt plötsligt slår igenom.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Mr clickbait. De rusar på enstaka procent, kraschar på enstaka procent.

   I Själva verket kraschade priserna i höstas/vintras extremt snabbt. Sedan dess har vi svängt upp och ned kring den botten med (relativt sammanhanget) små rörelser. Med fallande antal affärer. Inga konstigheter med andra ord, det enda som är konstigt hittills är hur extremt kraftigt priserna föll på så kort tid.

   Radera
  2. Områdesjusterat är det dessutom svagt nedåt för lägenheter.

   Radera
 5. Breaking!

  https://theaviationist.com/2018/05/02/why-is-a-swedish-elint-aircraft-operating-off-lebanon-and-syria-these-days/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad gör ett signalspaningsplan i närheten av ryska plan? Det kanske gör det som ett signalspaningsplan gör bäst?

   Radera
  2. intressant... tumme upp

   Radera
  3. least: Du behöver nog glasögon om du inte kan se skillnad på Cypern och Gotland.

   Radera
 6. Finns det statistik på bostäder med inte så attraktiva lägen? De har haft mycket svårt att sälja och uthålligheten hos dem som försökt borde tryta.

  Har granskat lite själv i de områden jag känner till och tycker mig märka dramatiska nedgångar, minst 25%

  SvaraRadera
 7. Effekten av amorteringskraven slår direkt. Lär ju inte hända något mer på nedsidan i år, FI har enligt DI redan gett upp/skickat tillbaka surdegen till politikerna genom att peka på fastighetsskatten som nästa åtgärdsområde.

  Bolåneberget växer vidare mot himlen.

  SvaraRadera
 8. Ja, vad ska man säga om Husmask som visar värden till 6 maj 2018..?
  Rätt kass när det gäller senaste mätpunkt och även överlag då den inte differentierar på storlek och månadsavgift/kvm, som båda påverkar starkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den 6 maj anges som sista datum för veckovisa medelvärden då innevarande vecka slutar söndag 6 maj. Välj månadsvis medelvärde så får du 31 maj som sista datum. Välj rullande medelvärde (vecka eller månad) så får du dagen datum.

   Nackdelarna med kalendervisa medelvärden diskuteras i info-tabben på sidan.

   Visst kunde man formatera datumen så det stod "30 mars-6 maj" som slutdatum istället men ärligt talat orkar jag inte riktigt just nu. Husmask fyller sin funktion nu, den kan få stå och ticka bara.

   Radera
 9. Här där jag bor har många objekt dragits tillbaka från försäljning då det funnits mycket liknande objekt ute (killgissad orsak) Frågan är om detta innebär att mäklarna skjuter lite på det faktum att det finns väldigt många objekt som ska säljas. Eller om det är så att säljarna velar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljare som tror att de kan få mer betalt senare väntar ofta.

   Radera
 10. För att föregå frågan. Umeå bor jag i ;)

  SvaraRadera
 11. Har lagt märke till att man har sänkt utgångspris rejält, sedan får man ett pris över detta. Kan sådant stöka till statistiken?

  T.ex. Kallhäll, parhus gick ut för 4 MSEK för månader sedan, drogs tillbaka och gik ut för 3 MSEK, fick 3.2. Räknas det då som +?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vad motsvarande parhus såldes för i mars. Utgångspriser spelar ingen roll.

   Radera
  2. Husmask har ju faktiskt en halvbra funktion även för temperaturmätning över kortsiktigare perioder som en månad, och det är spreaden säljpris/listpris.

   Den är högre än den varit som lägst (0.00 i December - lol), men fortsatt låg. D.v.s. ingenting tyder på att köpare har hetsbudat för att fynda under rean.

   Radera
  3. Det är synd att husmask bara sträcker sig till 2013, eftersom senaste dippen var 2011. Skulle vara kul att kunna jämföra.

   Radera
  4. Frågan är dock hur relevant spreaden är nu när lockpriserna verkar ha försvunnit till förmån från högre satta acceptpriser.

   Radera
  5. Linus: du vet säkert redan detta men för tydlighets skull och för andra intresserade så inflikar jag att Husmask är begränsat till Boolis öppna data som tyvärr också bara når till 2013. Jag håller med om att det är beklagligt kort tid, vilket begränsar värdet.

   Radera
 12. Malmö är redan billigt för att vara storstad, och trots närhet till Köpenhamn. Och priserna sjunker än mer. Tydligen inte bostadsbrist som styr marknaden som många påstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man kan ju ha brist på grannar också.

   Radera
 13. Samtidigt på valutamarknaden: Svenska kronan kraschar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är bara tillfälligt" ;) Det argumentet körde man väl antagligen med tidigare också när man skrev ner värdet på kronan för att lugna oss naiva svenskar.

   Radera
  2. De är bra för då blir de inflatjon o då blir allt mycke bettre.

   Radera
 14. Jag har märkt av några saker vet inte om jag är ensam men antalet synliga prissänkningar Dvs man ser att priset är sänkt har minskat och när man lägger in objektet igen är det med nytt pris då jag bevakar många objekt

  Min killgissning blir maj är den månad när mäklare och de som vägrar sänka priset testar igen och håller fast men för varje tom visning och inga bud är jag övertygad om att förväntningar sjunker mer och mer, juni har jag för mig brukar vara en lugnare månad

  Gick förbi en kille som körde Porsche som stod och pratade med några grannar
  Som sa " mäklaren ringer och ringer och vill bara att jag skall sänka priset"

  Fortsättning följer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett samma sak under både hösten och våren. Ytterst få prissänkningar (synliga) dock flera återkommande objekt med nytt lägre pris.

   Radera
 15. Jadu. Fälla + filtrering?
  Vi här kan ju ha fel, men det ser spontant ut som en fälla.

  SvaraRadera
 16. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det är räntorna som styr bostadspriserna. Det här snacket om bostadsbubbla är bara nonsens. Bostadspriserna speglar fundamentala faktorer, och den viktigaste av dem är snorlåga räntor.

  Sen kan man naturligtvis men att det finns en bubbla på kreditmarknaderna pga. centralbankernas huvudlösa pengatryckande. Men det ser ju inte ut att upphöra på ett bra tag. Således kommer räntorna förbli låga och bostadspriserna höga.

  Och till alla er som sitter och tittar på den där grafen med reala bostadspriser som varit i princip oändrade i 125 år och sedan stigit våldsamt sista 20 åren... Kom ihåg att reallönerna stigit kraftigt under större delen av 1900-talet. Och (real)räntorna har fallit avsevärt. Så om bostadspriserna faller ner till den reala nivå som gällde "förr i tiden" så kommer boendekostnaden som andel av totala inkomsten att vara extremt låg. Det kommer inte hända, speciellt inte eftersom det nuförtiden är än mer viktigt att bo "ljust och fräscht" och på rätt läge.

  SvaraRadera