Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-05-10 09:48

Holmgång Israel - Iran - Ryssland vinnare på stigande oljepris

Samtidigt som USA:s president Trump hoppar av det sk Iranavtalet och inför hårdare sanktioner mot det aspirerande kärnvapenlandet, anfaller Iran Israel från Syrien, och får förstås rejäl smisk tillbaka. I slutändan är Syrien och Irans allierade Ryssland en stor vinnare på fortsatt stigande oljepris.
Israels flagga.
Iran har alltså anfallit Israel med robotar, vilka mestadels ska ha skjutits ner och i övrigt inte dödat någon. Israel har förstås svarat genom att anfalla ett tiotal iranska baser i Syrien.

Att Israel bombar Iran i Syrien är inget nytt, och man har gjort 100-tals räder. I praktiken äger Israel syriskt luftrum och kan röra sig fritt utifrån alla de mål man anfallit de senaste åren. Att Iran nu anfaller Israel med robotar eller raketer ska inte ses som en vedregällning över de nesliga förlusterna vid israeliska anfall, utan måste ses ur perspektivet att USA via Trump hoppade av Iranavtalet och nu inför skarpare sanktioner mot den aspirerande kärnvapenlandet.

Israel är förstås en av USA:s främsta allierade i Mellanöstern, eller snarare att USA är en av Israels främsta allierade. Samtidigt är Iran och speciellt Syrien allierade med Ryssland, vars oligarker tjänar miljardbelopp på att sälja vapen till länderna, och i övrigt genom inbördeskriget i Syrien och tillhörande flyktingvåg om inte skapar destabilistation inom EU, så åtminstone politisk splittring.

Oljepriset har stigit ordentligt den senaste tiden och Ryssland är den stora vinnaren på detta. Kan man få upp oljepriset lite till finns det rent av en möjlighet att diktaturen inte behöver smussla över välfärdspengar (välfärd i Ryssland är dock ett skämt) till försvaret utan faktiskt skulle kunna gå runt. Irans anfall mot Israel från syrisk mark måste ses ur detta perspektiv. Ryssland har tre mål i Syrien. 

1. Destabilisera och splittra EU, samt på detta vis få de ryssvänliga högerextremisterna inom unionen att stärka sina positioner.

2. Sprida konflikten i regionen så att oljepriset stiger. Ryssland behöver ett oljepris på runt 100 USD för att gå runt.

3. Hålla kvar Assad vid makten, utan att få konflikten att upphöra. Upphör konflikten hindras punkt 1 och 2. Således kommer ryskt stöd till Assad aldrig vara särskilt seriöst.

Irans anfall mot Israel bör främst ses som en metod att uppnå punkt 2, samt förstås skada Assadregimens militära stöd via iransk trupp, punkt 3, så kriget kan fortsätta.

Trumps avhopp från Iranavtalet är dubbelt intressant för den svenska regeringen, kända för att besökt Iran och fjäskat för de religiösa kvinnoförtryckande extremisterna i hopp om att få exportera till landet. Företag som nu handlar med Iran kommer framöver inte att få handla med USA. Ett ganska enkelt val för de flesta och därmed är den svenska regeringens förnedring i Iranfrågan fulländad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Det som fascinerar är som vanligt att det "kvalificerade" "superfina" "moderna" "dödsfarliga" luftvärn som ska fiunnas i Syrien inte gör mer nytta än en slangbella.

  Och Syrien/Iran/Ryssland åker åter igen på generalsmisk.

  Som jag brukar säga. Ryska militära system är endast en fara om man själv har avlövat sitt försvar. (Som Sverige). Kvalitativ (västerländsk) militärteknik har ingen stärre utmaning i en EW/ECM miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nattens bestraffningsexpedition/uppfostringsmarkering/näsknäpp från Israel träffade utan större motstånd 40 platser i Syrien

   Radera
  2. Ryssland har ingen anledning att avslöja sina kvalificerade lv-systems kapacitet och egenskaper för att skydda iranska baser i Syrien. Så dra inte för långt gående slutsatser ...

   Det svenska ELINT-planet som är på plats har fått mycket att göra!

   Radera
  3. @Max: Så Ryssland vill inte använda sitt "högkvalificerade" luftvärn de har på plats, för att andra länder inte ska veta hur bra det är? Du hör väl själv hur det låter? Sluta göra bort dig nu ^.^

   Radera
  4. @Engineer Haha. Precis det jag tänkte.

   Nej i själva verket är man skiträdda för att slå på det och bli bombad skiten ur.

   ECW miljön i mellanöstern har alltid varit extremt tippad i Israels fördel på grund av deras skicklighet i just mjukvara och datorkraft. Och alla som vet något om krigsmateriel vet att just elektronisk krigsföring är en enorm styrkemultipel.

   Radera
  5. @Engineer. Att dölja sin förmåga tills den verkligen behövs är elementärt - liksom att aldrig underskatta en motståndare. Det vore synd om de ryska lv-soldaterna som finge offra livet för Iran i Syrien...

   Radera
  6. Hoppas Iran skaffar kärnvapen skyndsamt och kör ner Yinonplanen i halsen på Israel. Med kärnvapen på båda sidor så låser man dagens gränser mellanöstern för all framtid. Aldrig någonsin i världshistorien har krig utbrutit mellan 2st kärnvapennationer.

   Radera
 2. Det börjar koka rejält i regionen, stor risk för regional nukleär kapprustning och utvidgning av konflikten. Iran/Hezbollah/Assad/Ryssland vs Israel/USA och Turkiet med väldigt komplexa agenda. Sedan finns Saudiarabien som är mot Iran och Israel men pro USA.
  Stor risk för att de som hänt i Syrien kommer hända i hela regionen med stort lidande och enorma flyktingströmmar mot Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om USA verkligen kan tjäna på att destabilisera regionen. Avralet var långt ifrån perfekt men detta...

   Radera
  2. Frågan är vad som kommer att hända i Ryssland i allmänhet och i Tatarstan i synnerhet!
   Tatarstan är Rysslands mest muslimska delreprublik och ett islamistiskt uppror här vid Volga - Moder Ryssland - skulle få Ryssland att implodera och vända sig inåt i den "stora oredan 2.0" Om det sedan sker vid VM i fotboll när hela världens TV-kameror är riktade hit så får det än större effekt. OS 1972 i München i åminnelse

   Radera
  3. Tja, det är många om här, för det första, om det sker ett uppror, hur stort stöd har det? (Och nu kan du inte räkna rakt av att muslim = med i upproret). (Dock så skulle man förstås kunna tänka sig att det går längs etniska linjer dvs tatarerna gör uppror (alla tatarer är inte muslimer).Hur mycket kommer Ryssland vara upptagen med just då? Hur hårt går de fram osv. Att säga rakt av att ett uppror skulle stänga ned Ryssland, nja.

   Radera
  4. Fast det finns ju tecken på att Putin håller på att tappa greppet, han gjorde t.ex bara 5 mål i den årliga hockeymatchen och det är en nedåtgående trend.

   https://www.theguardian.com/sport/2018/may/10/vladimir-putin-ice-hockey-exhibition-game

   Radera
 3. Bra oljepriset stiger. Skyndar på utvexklingen mot alternativ.

  Det ebda som behövs är ett transportflyg eller två på väg till eller från Ryssland som framåt vårkanten krashar på lite pipelines som leder till EU, strax efter man byggt upp fartygsterminaler längs kusterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så skyndar det på Rysslands ockupationsplaner vilket omintetgör utvecklingen. Tveeggat svärd det där.

   Radera
 4. Glöm bara inte att Trump är Putins knähund och aktivt arbetar för enbart ryska intressen. Det vet alla som kan något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogaholm, är inte det en oätbar limpa?

   Radera
 5. Tankade bilen igår: 15:51kr!!!!
  Bor man där jag bor och kör som jag 5-6000 mil om året så blir det några kronor.
  Nu talas det om att det ska bli ytterligare en höjning av bensinpriset! Då kommer många (inklusive mig) att bli av mitt arbete. Det kommer att kosta för mycket att köra de sträckorna.

  Men ang Israel: Såg för 10-12 år sen en dokumentär från Usa där man intervjuar Usas kristna grupper och dess ledare. En av de sa att man som amerikan ser Israel som en av Usas stater. Ingen skillnad alls. Blir Israel anfallen blir Usa anfallen.

  Kristna i Usa ser Israel som en helig nation verkar det som....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska mer störa dig på MP/S än på några andra. Ty som alla insatta vet är svenska priset vid pump till större delen skatt.
   Fördelen med det är att det egetligen inte spelar så stor roll vad som händer med oljepriset.

   Radera
  2. Arbetsgivaren betalar skatt på det jag får som jag sedan skattar på och köper bensinen som staten lägger punktskatt på som de sedan tar ut mervärdesskatt på...

   Mycket skatt blir det men snart har man vant sig med högre bränslepris igen :(

   Radera
  3. Ja, det är en smula bistert om man nu kör 6000 (!) mil om året. Men ärligt talat, hur många gör det? OK om man är kringresande säljare, men annars... Det är ju nästan 27 mil varje arbetsdag i resesträcka. Hur orkar man med att sitta 3+ timmar i bil varje dag bara för att ta sig till och från jobbet?

   Men det finns ändå en poäng, den som kör mer som medelsvensson drabbas förstås också av dyrare bensin.

   Radera
  4. Tyvärr är mitt arbete att åka ut till kunder så jag är tvungen att köra de sträckorna. Men blir det dyrare kan jag inte fortsätta att jobba med det jag gör idag. Då blir det för dyrt. Men visst, de flesta köra kanske 2-3000 om året (de som bor på landsbygden) :)

   Radera
  5. Ersätter inte arbetsgivaren dina resor?

   Radera
  6. Och ändå har ni råd med bostad, läkare, skola, försäkringar och en fakking big television (Obs! spoiler) medan ni kör runt på kanske världens mest välskötta och överdimensionerade vägnät. Livet är hårt.

   Radera
 6. Det israeliska "Iron Dome" är förmodligen världens genom historien bästa och i skarp drift mest vältestade raketförsvar som finns. Att skjuta raketer på Israel får ses som en i stort sett meningslös övning vad gäller verkan, så anfallet har uppenbarligen helt andra avsikter än att skada något, d.v.s. att provocera fram en respons.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det dessutom verkar som om Quds sköt Grad raketer mot Israel är ju ännu dummare. Vad trodde de skulle hända?

   Vedergällningen verkar ha varit betydlugt mer omfatttande än vad först sades. De verkar ha slagit ut en rätt omfattande del av Quds militära infrastruktur i Syrien.

   Israel gick ut inatt och sa just att "det är bättre slå ut infrastrukturen för de militära styrkorna då iran stora svårigheter att snabbt förnya den". Jfr mot att bara skapa martyrer.

   Radera
  2. Iran vet sedan länge hur Israel reagerar, om jag får gissa är minst 95% av det som har attackerats attrapper eller annat oviktigt materiel.

   Radera
  3. Mossad har haft ögon på marken och bekräftat målen. De chansar inte längre och leker inte kurragömma med Iran. Iran har fått på moppo bigtime.

   Radera
 7. Även USA vinner på ett försvagat EU. Allt är inte vad det tillsynes vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt vad vinner USA på et ytterliggare försvagat EU? Förklara gärna.

   Radera
  2. Herrejiises, det är Ryssland som vinner på ett försvaget EU inte USA. Ryssland.

   Radera
 8. Regeringens "bästa tjejgäng" har gjort bort sig, och oss, igen... Hoppas ingen röstar på de där idioterna nu i augusti så vi slipper skämmas i fyra år till.

  SvaraRadera
 9. I september menar jag förstårs

  SvaraRadera
 10. Ja nu hettade det till,

  Vad har Israel för relation till Donald Trumps administration?

  Alla är ju insyltade i Syrien, special forces från många länder i väst, Hezbolla, Iran, Israel, Ryssland fan vet om det inte var prat om att Kina skulle skicka något dit :)

  SvaraRadera
 11. Jag läste i någon onämnbar blaska att usas militärindustri backade hundra miljarder på börsen när Trump fått till det med samtal i Korea. Är det så måste han väl kompensera dem?

  SvaraRadera
 12. Trump kommer aldrig att få den cred han förtjänar för att ha förhandlat fram det hemliga fredsavtalet mellan Israel och Saudiarabien!

  Nu låser Israel upp iranska styrkor i norr, USA i öst via Afghanistan och Saudiarabien i söder via Jemen - samtidigt som alla (utom Sverige?) stöttar det feministiska/folkliga upproret inne i Iran.

  SvaraRadera
 13. Ja, Iran vill ha ett högt oljepris också och kommer få sålt sin olja på ett eller annat sätt.
  Den stora förloraren är västvärlden som kommer få en kraschad ekonomi och börs, så Trumps agerande är märkligt.

  SvaraRadera
 14. Blir det stopp med import av Carl Gustaf M3 gevär till Usa nu, eller?

  SvaraRadera
 15. Sammanträde på Riksbanken:
  "Va stiger oljan ???"
  "Å fan det var inte bra"
  "Då får vi köra med KPIF exklusive energi vid nästa räntemöte"

  SvaraRadera
 16. Alla tjänar på högre oljepris. Alla netto export länder, svenska staten får in extra skatt, miljön blir bättre vid mindre förbrukning, vi får kanske höjd inflation och kan äntligen höja räntan. Det kommer säljas fler Tesla det gillar Cornucopia. Finns bara vinnare bara jag som går back.

  SvaraRadera
 17. Notera en alternativ källa kring tidslinjen... Startpunkter är viktiga... Notera förberedelserna från Israels sida innan attackerna...

  Update I: But here's a preliminary timeline of events over the last 24 hours shared by independent journalist Danny Makki on Twitter.

  Looks like this fighting could continue well into the night #Iran #Israel #Syria

  — Danny Makki (@Dannymakkisyria) May 9, 2018
  1. Trump withdraws from Iran Nuclear Deal

  2. Israel Instantly activates bomb Shelters in Golan Heights

  3. Israel reports unusual Iranian activity in Syria border areas

  4. Sources/Reports begin discussing imminent threat of Iranian led attacks on Israel from Syria

  5. Israel strikes Al-Kisweh industrial area around Damascus with two rockets

  6. Syrian State Media claims two further rockets were downed

  7. Reports that Eight Iranians among 15 foreign pro-government fighters were killed in the attack which took place yesterday

  8. Israel continues a steady build up of troops/tanks on Syrian border this morning

  9. Heavy Israeli air activity over the Golan Heights today

  10. Israeli rocket flies over Qunaitra going towards Damascus, Syrian air defense fired at it

  11. Reports claim that the rocket was downed South East of Damascus, Israeli Jets still heavily present in the skies

  12. Numerous artillery and mortar strikes from Israel targeted areas around Al-Baath City in Qunaitra province

  13. Israeli Tanks firing at Syrian positions also, no reports of casualties so far

  14. Sirens reportedly heard on Israeli side of border

  15. Numerous Israeli strikes now reported in Hadar in Qunaitra

  16. Syrian air defense firing at Israeli rockets targeting Hadar in Qunaitra.

  17. Al- Mayadeen reporting numerous Syrian army strikes (Mortars, Artillery) on Israeli positions near border with Syria. Most of the Syrian missiles fired at #Israel were reportedly intercepted by the Iron Dome

  18. Pro Gov Al-Mayadeen stating that 4 Israeli locations have been targeted

  19. Reports of more Israeli strikes on Hadar in Qunaitra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo. Det är jättebra att Israel stämmer i bäcken och försvarar sig. Heja Israel!

   Radera
 18. Iran är en oljeproducent och därför en konkurrent med Ryssland.

  Iran och Syrien hade planerat att bygga en pipeline genom Syrien till Europa (en detalj i denna affär är att Assad nekat Qatar att bygga en pipeline genom Syrien till Europa, vilket sägs vara anledningen till USA:s och EU:s inblandning i Syrien).

  En Iransk pipeline genom Syrien hade fått förödande konsekvenser för Ryssland, då Ryssland hade förlorat sin roll som ensam olje/gaslangare på EU-marknaden.

  Rysslands mål i Syrien var alltid att förhindra en pipeline genom Syrien.

  Detta har de åstadkommit, och om Israel sedan bombar Iran i Syrien och därmed bidrar till att minska sannolikheten att en iransk pipeline byggs så är ju det mycket goda nyheter för Ryssland.

  Ryssland och Israel är inte på något sätt fiender. Många av världens rikaste och mäktigaste judar lever i Ryssland och har nära band till Putin. I Israel bor det också drygt 1 miljon naturaliserade israeler med rysk påbrå.

  Trump sägs ju också ha nära band med Putin, även om detta kan vara falsarium skapat av Trumps fiender i USA.

  I vilket fall tror jag att Ryssland är rätt så nöjda med nuvarande utveckling, förutsatt att det inte spårar ut i ett invasionskrig mellan Iran och Israel som hotar maktbalansen i regionen.

  SvaraRadera
 19. 'Ryssvänliga högerextremister' finns inte (utanför den marxistiska världsbilden). Annars bra sammanfattning av läget.

  SvaraRadera