Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-05-03 08:58

Genomförandegruppen 2.0: Nu börjar sosseriets försvarsnedskärningar

"Logistik är inte allt, men allt är ingenting utan logistik" - FM Logistik
Som en konsekvens av den socialdemokratiska regeringens ovilja att skjuta till nödvändiga anslag till Försvarsmakten har ett antal beställningar till FMV stoppats. Det handlar om flera materielsystem, men sådant som inte ska synas för politiker och allmänhet, dvs sådant som mestadels inte smäller eller är häftigt. Istället drabbas logistik och bassystem, så man i praktiken har fräcka fordon och smällande grejer att slå sig för bröstet med, men som vare sig kan repareras, servas, tankas eller laddas.
Tolo (tankning och laddning) är osexigt, men utan drivmedel är stridsvagnar bara stålklumpar.


Uppgifter till bloggen1. gör gällande att ett flertal pågående beställningar från Försvarsmakten (FM) till anskaffningsmyndigheten Försvarets Materielverk FMV har stoppats. Det ska till och med drabbat Gripen-systemet. Det gäller också löpande uppgraderingar och utbyte av slitet materiel i befintliga system och även planerade framtida förmågor. Tilläggsbeställningar till industrin har stoppats.

Försvarsförmågan reduceras alltså genom tusen nålstick, men det viktiga är att det inte syns utåt. På pappret har man fortfarande en massa fräcka stridsvagnar, fartyg och flygplan, men de kommer successivt inte kunna användas om detta fortsätter. Det viktiga för politikerna är dock att man likt under invasionsförsvarets tid har försvar på pappret, inte faktiska förmågor.

Den Anders Borg-ledda alliansenregeringen hade sin Genomförandegruppen, som stod bakom alliansens totalslakt av svenskt försvar. Sosseriet ser nu ut att ha Genomförandegruppen 2.0, men låter detta ske lite mer diskret.

Om vi vänder oss till öppna uppgifter så har en presentation från FMV nu hamnat på nätet, som dock bara berör logistikområdet och följande är några av neddragningarna.

Strömförsörjning
Strömförsörjningsmateriel 2.5 kVA utgår
Ersättning av NiCd-batterier steg 2 utgår

Man ska alltså inte ersätta utslitna batterier och i ett allt mer elektrifierat försvar så ska anskaffning av generatorer med 2.5 kVA-kapacitet inte genomföras. Hur hela behovet ska kunna strömförsörjas när man skippar en del av strömförsörjningen blir en intressant övning - ska man inte köra alla anläggningar, utan bara ha ett pappersförsvar? Kul för övrigt med radioapparater utan fungerande batterier.

Fältförplägnadssystem

Omsätning av kokutrustning och tält förskjuts till 2023. Man ska alltså inte skaffa nya fältkök eller tält för kokerierna (som idag främst hittas inom hemvärnet). McDonalds finns ju alltid.

Personlig funktionsutrustning

Reduceringar på liggande och planderat vidmakthållande.

Man drar alltså ner på basplattans personliga utrustning. Funktionsutrustning avser alltså sådant som inte smäller, dvs inte vapen. Vapen är nämligen coolt och ser bra ut. Att man inte har några magasinsfickor att stoppa magasinen i spelar ingen roll, eller att regnkläder, kroppsskydd, ryggsäckar eller kängor saknas.

Logistikledningssystem

Reduceringar på både liggande och planerat viktmakthållande. -40% på planerat uppdrag.

Logistikledning, som idag allt mer handlar om IT-system för att kunna hantera just-in-time-leveranser av det förband, funktioner och trupp behöver, ska alltså kapas. Vad exakt resultatet blir om man inte vidmakthåller detta lämnas som en övning åt säkerhetsklassad personal. Men visst, finns det ändå inga kök så behöver man ju inte distribuera någon mat till att börja med. Och har man inte tillräcklig strömförsörjning kan man ändå inte hantera logistiken.

Återanskaffning reservmateriel

30%-iga årliga reduceringar.

Den planerade tillgången på reservmateriel minskas alltså. Det gäller att inte tappa de där magasinsfickorna, för några nya finns ej att få. Å andra sidan så utan logistiksystem kan de ändå inte beställas.

Även här är det svårt att säga vad konsekvenserna blir. Reservmaterial handlar alltså om reservdelar, utbytesenheter och materiel vid reparation. Saker har en tendens att gå sönder vid konflikt - motståndarens idé, syfte och mål är att få svenska försvarets materiel att gå sönder, förslagsvis genom vapeninsatser. Uthålligheten avgörs kraftigt av tillgången till reservmateriel.

Ovanstående är de neddragningar som än så länge står att finna från öppna källor, men ska bara ses som toppet på isberget, då mycket mer dras ner. Genomförandegruppen 2.0 är här och den här gången drivs den av sosseriet. Sedan kan man prata om att man skjuter till 100 MSEK till ett sk cyberförsvar som ingen förstår vad det ska användas till och att man ändrar administrativa enheter till att kallas regementen. Men allt är inget utan logistik och understödssystem.

Försvarsmakten behöver omgående ett antal miljarder kronor i ökade anslag för att alls kunna genomföra de politiska besluten. Att de politiska besluten anger saker som smäller gör att man tvingas dra ner på systemen bakom, så de smällande och brummande sakerna finns kvar på pappret och i verkstäder utan reservdelar. Den politiska detaljstyrningen omfattar nämligen bara de häftiga grejerna som köper väljarröster, inte det som är nödvändigt men inte syns. Nu har sosseriet dock identifierat att man inte kommer vinna några väljare på försvarspolitik, och kommer därför inte lyfta ett finger.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Stefan Löfvéns Sverige bygger inga murar så försvaret håller på att avvecklas samtidigt med rättsväsendet. Inga fiender, inga kriminella. Problemen lösta.

  SvaraRadera
 2. Pacifister från afganistan behöver pengarna bättre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur går det med den nya uniformspersedeln - slöjorna ?

   Dessa har väl inte fått vidkännas några budgetnedskärningar...

   https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/895108-iman-skapade-polisslojan-nu-ar-nasta-steg-militar-och-brandforsvaretssloja

   https://kit.se/2017/10/25/96249/shatila-ar-forst-med-att-bara-sloja-bade-inom-forsvaret-och-raddningstjansten/

   https://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-forsta-varnpliktiga-med-sloja/

   https://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/materiel-och-teknik/uniformer/

   Radera
  2. Nej naturligtvis så är det pengar som borde läggas på att trycka upp större upplagor av aktuell rapport och lektyr så att det blir som när Bengt gjorde lumpen. Fast om man läser de bifogade artiklarna så ser man ju att "Idag betraktas en “religiös huvudduk” som ett tillägg till den vanliga uniformen och det är upp till kvinnan själv att köpa den. Det är en fråga om ekonomi enligt Petra Jäppinen, HR-specialist med fokus på diskrimineringsfrågor på Försvarsmyndigheten." och "“Religiös huvudduk” tillåts alltså i Försvarsmaktens uniformsbestämmelser – men det finns undantag. Krav på säkerhet och likformighet kan prioriteras före rätten att bära slöjan." vilket tyder på att det det kanppast är ett budgetproblem eller för den del ett jätteproblem, då säkerhet och likformighet går före om situationen kräver så. (Detta är ju dock inte detsamma som att alla som bär slöja är lämpliga i FM)

   Radera
 3. Som sagt, detta är bara toppen av isberget.
  Det kan konstateras att värna BILDEN av hög operativ förmåga av ansvariga på politisk nivå och i myndighetens ledning prioriteras före värnet av den territoriella integriteten och rikets försvar. Vi har nu nått den omslagspunkt där risken för att det sluttande planet övergår till fritt fall är överhängande.

  Försvarsmakten - möter varje hot och klarar varje utmaning...

  SvaraRadera
 4. Men Löfven och Anderssonskan säger ju att de satsar mycket pengar på förvaret?

  Ljuger de?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet man att en politiker ljuger? Deras mun rör sig.

   Radera
 5. Låt oss nu sätta oss ner barfota i skräddarställning i "pratring" och låta den rosa talarkudden gå runt så at talla får säga sin sak om saken utifrån en icke patriarkalt feministiskt fredsälskande perspektiv och värdegrund! ;-)

  SvaraRadera
 6. När det gäller strömförsörjning och generatorer..
  Finns inte den där "cyklade" generatorn kvar som man bl.a kan se i filmen "Repmånad"?

  Batterier ? Äsch! Åk till närmsta Bil-Tema - gärna med stridsvagnarna - och köp passande batterier med medel från "annat konto"!

  Det gäller att vara "kreativ"! ;-)

  SvaraRadera
 7. Efter det att ryssarna lyckats med Brexitoperationen får ju swe. avsätta mer medel till Eu, vilket LevAnd inte går med på, så nästa logiska steg blir väl Swexit med devalveringar som följd när vi ska sälja av resten till Kinesen.

  Svenskarna flyttar till solkusten och våra nya tar över slott och koja och LevAnd kan enkelt styra då det inte behövs något försvar eller Eu med dikret utbasunerade gm. högtalare på pelare liknande raketer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ryssarna lyckats med Brexitoperationen"

   Ryssarna har inget med det att göra, det var britterna som ville få kontroll på immigrationen.

   Radera
  2. Britterna var så klart "sura" för att det inte var just DE som fick bestämma över EU utan var tvungna att göra detta i samarbete med Frankrike och Tyskland...

   Att ärevördiga stil-, smak- och KLASS-fordonet för lorder etc. Bentley numera ägs av TYSK tillverkare av FOLK-bilar för "butlers och tjänstefolk" . Dessutom en tillverkare som är suspekt halvt (del)statlig och socialistisk...

   Likaså att "fräcka" "Mini" ( cool Britannia) också den ägs av en suspekt (brun) ägare utan adliga analer eller blått blod från Bayern...

   "Rule Brittannia.. " ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=yHNfvJc99YY

   Radera
  3. Tja britterna fick ju som de ville med den snabba expansionen österut, allt för att försvåra en tätare integration.

   Radera
  4. Britterna ut ur EU när målsättningen är att rycka mattan under Bryssel!

   Sen har ju Britterna alla sina gamla kolonier som pockar på om att få invadera med sina brittiska pass osv.

   Radera
 8. Uppenbarligen inte enbart Sverige som "slarvar" med underhållet...

  https://www.svd.se/kris-i-tyska-forsvaret--fyra-av-182-plan-redo

  SvaraRadera
 9. De 9000 afghanska män som ska få stanna beräknas kosta 3 miljarder. Det verkar finnas hur mycket pengar som helst. Förutom till skola, vård, omsorg, polis och försvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns hur mycket pengar som helst, det är det som är problemet!

   Har man för mycket pengar att röra sig med tror man att man har råd med allting, se bara på de som är med i Lyxfällan.

   Radera
 10. Nu är det ju upp till FM att kräva de pengar som behövs vilket t.ex Polis, KBV, MigV, FK och alla andra myndigheter gör med jämna mellanrum med lyckat resultat. OM man säger att man behöver 6 miljarder men egentligen behöver 10 får man skylla sig själv om man inte ber om 20 på ett bräde. Enkel förhandlingsteknik ALLA använder hela tiden förutom FM.... Där ber man hellre om lite mindre än vad man öppet erkänner att man behöver.

  För det andra finns det gott om tankbilar och annat materiel i förråd. Allt är trots allt inte skrotat. Att man anser sig omsätta fordon utan en mil på mätaren bara för att dom inte uppfyller nån löjlig miljöklass är bara patetiskt. Så lite dom rullar under sin livstid gör dom ingen skada ändå och vem skall bötfälla dom? Om FM rullar in i huvudstadens fina kvarter med 300 Volvo Viking och motiverar det i media med att man inte fått pengar till miljövänliga alternativ så kan man nog ge sig fan på att pengarna börjar rinna till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet man säkert att de myndigheterna du tar upp gör just så?

   Radera
 11. En smula off-topic, men passar in på temat politikerförakt och migration/tiggeri.

  Var nyligen i bl a Bukarest. Såg EN tiggare (motsv), en äldre kvinna som grävde efter något i en soptunna. Hon hade väl inte setts som intressant att skicka till Sverige - för utanför McDonalds, snabbköp och i övrigt var det tomt på tiggare!

  Snappade upp en bra nidbild på politiker: "Ett riksdagsval ger folket möjlighet att väja rekvisitan till landets största marionett-teater"

  SvaraRadera
 12. Vad har ni hört om uppgraderingen av C130-flottan, märkligt tyst efter att den upphandlingen var ute förra året. Den kan väl ändå inte prioritera bort...

  SvaraRadera