Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2018-05-20 17:57

Gästinlägg: Öppet brev till Morgan Johansson om vapendirektivet

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den sporadiskt återkommande skribenten Blankröstaren.
Pistolskytte på skjutbana.

Bäste herr justitie- och inrikesminister,

Jag hörde dig i radions lördagsintervju idag. Det var en intressant uppvisning i hur svår dissonansen kan vara mellan statsmedia och verkligheten. Hon som skötte intervjun ville väldigt gärna ha det till att det är omänskligt att ha begränsningar för invandringen, och vad jag förstod på dig så företräder du den nya verklighetsanpassade linjen att en kontrollerad invandring är förenlig med ett välfärdssamhälle, men att helt öppna gränser också innebär att resurserna omöjligen kan räcka till den typ av välfärd vi normalt talar om i Sverige.

När statsministern driver den linjen är det väldigt svårt att tro att detta är annat än kappvänderi och allra lägsta form av opportunism. Dock tror jag att du inte är lika smittad av det, jag kan i alla fall inte minnas att du var längst fram i hallelujahkören. Sen ska jag erkänna att jag tycker mig minnas att du under förra s-regeringsperioden ville lägga ut hemvärnets samhällstödjande funktion på “andra frivilligorganisationer, till exempel scouterna”. Om vi tänker oss att det var ett utslag av ungdomligt oförstånd så borde du vara rätt väl positionerad för att kunna skrapa ihop rejält med röster till partiet, i och med ditt sätt att hantera lördagsintervjun. Själv är jag inte där än att jag skulle rösta S, men de andra som sitter i riksdagen har inte heller mitt förtroende.

Om vi tänker oss att den nya linjen främst är till för att få det traditionella LO-rösterna att komma tillbaka från SD, så har jag ett förslag som jag bjuder på alldeles gratis. (Ja, jag tror att det, allt annat lika, är bättre med ett parti som åtminstone delvis förstår vikten av försvaret, än ett som tycker att Putin är en föregångsman).

Jag skrev till din företrädare, https://cornucopia.cornubot.se/2016/11/gastinlagg-oppet-brev-till-anders.html
men jag tror inte att han läste. Såvitt jag kan bedöma är det, trots att ett och ett halvt år har passerat, inget som förändrats i sak.

Om du tar befälet och säger att “det ska bli mindre strul med vapenlicenser, det ska vara lättare för de som har att få fler, och den som driver politik på arbetstid ska ut med omedelbar verkan”, så kommer du att förlora precis noll personkryss på detta. Inte en enda som kan tänka sig att rösta på dig skulle skrämmas bort av sådan tydlighet.

Det borde vara helt okontroversiellt även inom den verklighetsförankrade halvan av partiet att hiva ut aktivister på polisen. “Politiken sköter politiker, poliser ska polisa” borde du kunna driva rätt hårt tänker jag.

Och om du säger att det efter valet, när miljöpartiet (inshallah) åker ur riksdagen så det smäller om det, ska bli lättare för den som sköter sig att få utöva sin idrott eller jakt, så kommer det bara att öka din popularitet. Alla fattar att det är svårt att göra något när (mp) sitter kvar där de gör, och du behöver inte ens säga att det är därför det får vänta.

Dessutom finns det en riktig vinst för totalförsvaret att göra om du stoppar vansinnet att till exempel magasinsdelar ska räknas som vapen. Sparade pengar och bättre försvarsförmåga. På samma sätt kan du dessutom passa på att skicka en känga till både EU och myndighetsaktivister om du säger att “vi ska inte implementera EU-direktiv extra hårt och mycket, utan vi ska driva vår egna nationella linje oavsett vad brysseliten tycker. I vapendirektivsfallet innebär det att vi ska göra en Tjeckien och definiera alla licensierade skyttar som en del av totalförsvaret”. Det tror jag är är ett budskap som klingar oerhört väl i din huvudsakliga målgrupps öron.

//Blankröstaren
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Varför skulle Morgan lyssna på andra, vettiga röster i denna frågan när det finns så många dårar inom riket som med egen agenda gör allt för att dra ner nationen i skiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har rätt, jag tror att tjänstemannaaktivister är ett mycket underskattat problem.

   Radera
  2. Håller med där, en politiker kan omöjligen vara insatt i allt och då måste han lita på det som de underlydande tjänstemännen föreslår, i princip sticker de till honom ett papper "skriv under här".

   Radera
  3. Svaret från Morgan är nog att förstärka LAS samt HBTQ- och genuscertifiera skytteföreningar och jaktlag.

   Radera
  4. Det löser inte rotorsaksproblemet men jag ser inte något skäl till att kvinnor eller transsexuella skulle vara sämre jägare. Tvärtom skulle den grabbiga stämningen behöva förändras.

   Radera
  5. Man kom tydligen på redan under första världskriget att det en gång i månaden kan medföra visa risker att sätta kvinnor i krigsflygplan.

   Radera
 2. Alla olagliga handgranater har en gång varit lagliga svenska älgstudsare!
  Det vet väl alla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handgranater är väl inte vapen ?

   Radera
 3. "//Blankröstaren"

  Jag ser en blankröstare som kommer rösta SD precis som mig, inte för att vi innerst inne vill, utan för att det ta mig f*n inte finns nån annan att rösta på.

  SvaraRadera
 4. När det gäller politiker så ska man inte lyssna på vad dom säger, utan se vad dom gjort. Nu inför valet ljuger dom mest. Man kan läsa lite på deras partiprogram också. Ger faktiskt en del. Bla vill de flesta partierna ha öppna gränser. Från centerns partiprogram: "öppna gränser, fri migration även vid "utmaningar i kommunerna"". L har samma program. M vill ha tak. Men med tanke på Reinfeldt och vad M har gjort fram till nu så är det samma politik som C och L. Känns som om folkhemmet håller på rasar ihop och våldet och knarket har gjort entre på bred front över hela Sverige. Det är inget som kom på två år. Detta har kommit successivt under 20 år. Och det är ett aktivt, medvetet val gjort av korrupta politiker med en konstig agenda som folket inte vill ha. Demokratin i Sverige och EU behöver göras om. Och mer insyn och transparens så man kan se var pengarna går. Junker: " Demokrati? Vaddå, folket kan inte få rösta om det här!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är ett land där det föds för få barn och där gruppen ålderspensionärer stadigt ökar. Ett land med en sådan demografisk struktur är beroende av invandring. Vi skall vara glada över att politikerna förstått detta faktum och att de öppnat vårt lands gränser för att underlätta för de som vill invandra till Sverige. Vårt lands välstånd är helt enkelt beroende av invandringen!

   Vad det gäller våld och knark så går det bara att konstatera att Sverige aldrig varit så tryggt och fritt från droger som i dag. Hur har du missar detta Spartacus!

   Radera
  2. Eftersom allt är så fantastiskt tryggt och fint finns väl ingen rimlig anledning att skärpa de redan drakoniska vapenlagarna då, eller?

   Radera
  3. Ett land med den åldersstrukturen är antagligen på väg att bli ekologiskt hållbart. Är det för få barn kan man göra som för hundra år sedan. Uppmuntra familjebildning. På något vis känns det som att raka motsatsen är det som uppmuntras istället.

   Men om en kultur skall överleva behöver ett par skaffa 3,4 barn, enligt en kunnig bekant.

   Radera
  4. Det finns väl rätt mycket som uppmuntrar familjebildning?
   Barnbidrag
   Gratis vård för barnet
   Gratis tandvård för barnet
   Oerhört subventionerad mödravård
   Oerhört subventionerad skola
   Oerhört subventionerad barnomsorg
   Oerhört subventionerad mat åt barnen i skola och barnomsorg
   Skjolskjuts vid behov, etc osv.

   Utöver det så har ju Sverige en oerhörd hänsyn till barn i den generella stadsplaneringen, finns lekplatser runt vartenda hörn, mm etc.

   Kan inte komma på nåt mer barnvänligt land i hela världen. Det enda familjefientliga vi har är bostadsbubblan, egentligen, men det gäller ju mest storstäderna.

   Radera
  5. @Ben: Hqn kanske syftar på hemmafruar, eller kampanjer riktade mot unga kvinnor att skaffa barn?

   Radera
  6. Ja, det verkar svårt för vissa att inse att Sverige valt en annan välfärd än den som erbjuds i t ex katolska länder.

   Radera
 5. Sverige kan ha folkomröstning gällande invandring. Borde vara enkelt.

  SvaraRadera
 6. Demokratin i Sverige behöver utvecklas. Den ser lika ut som den gjorde då eliten släppte "fria val" för mindre än 98 år sedan. Eller 73 år sedan, om man räknar socialbidragstagare. Eliten styr än idag, även om du röstar var fjärde år. Du röstar, men sen är det andra som bestämmer. Ta riksdagen tex. Hela svenska folket kan vara med och rösta i riksdagen med datorer hemifrån. Enkelt! Vill man inte rösta, kan man ge rösten till ett parti. Finns många sätt att utveckla demokratin. Men dom som har den riktiga makten vill såklart behålla den.

  SvaraRadera
 7. Signaturen "Blankröstaren" har uppenbarligen missat att ett samhälle där det är svårt att skaffa legala vapen är ett tryggt samhälle. Legala vapen används helt enkelt alltför ofta mot kvinnor och barn i så kallade "familjetragedier" eller i skolskjutningar och andra vansinnesdåd.
  Jag tror att du "Blankröstaren" kan fortsätta att ägna dig åt din hobby även med skärpta vapenlagar men jag vill att du också skall respektera de som inte delar din okomplicerat positiva syn på vapeninnehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sannolikt snarare ett samhälle där det kostar att skaffa ILLEGALA vapen som är ett tryggt samhälle, men inte ens det går att skriva i sten.

   Men, visst. Efter ett långt liv i Sverige har vi alla lärt oss respektera att det inte är någon brist på folk som inte delar skribentens okomplicerat positiva syn på frihet, eget ansvar och människovärde.

   Radera
  2. @Olle Det är inte de legala vapnen och de legala vapenägarna som är problemet - det är de illegala vapnen. Dessa vapen kommer man aldrig åt, hur hårda vapenlagarna än är, utan att man sätter in resurser för att upprätthålla den.

   Du kan väl underhålla oss med lite statistik kring hur ofta de så kallade "familjetragedierna" inträffar och fundera samtidigt över om det inte fanns ett hagelgevär (eller vad som nu användes vid dessa ytterst få fall) och familjetragedin inträffar ändå? Du tror inte att man hellre tar brödkniven eller en hammare? När du bestämt dig för att ha ihjäl någon i blint raseri, löser du det med vad du än har till hands.

   Du borde rikta din kraft mot vapenbekämpning där den gör nytta - de illegala vapnen. De legala vapnen utgör inget problem i kriminalitet i Sverige, och har inte gjort det på väldigt väldigt lång tid.

   Radera
  3. Att bekämpa legala vapeninnehavare genom skärpta vapenlagar, för att kriminaliteten är hög i samhället, är ungefär som att gå ut och göra fartkontroller vid fordonsprovningens kontor när de som ska köra upp för körkort rullar ut på vägen, med kontrollanten brediv, när man vill bekämpa villainbrott i förorter. Totalt verkningslöst, totalt felsatsat och totalt onödigt. Det man sysslar med är populism, ren och skär populism. Och det är vidrigt.

   Radera
  4. Det blir lättare att ha ihjäl hustrun eller grannen om gärningsmannen har ett vapen tillgängligt. Så enkelt är det Graf Frostir.
   Självklart är de legala vapnen ett problem, det är bara att tänka på Peter Mangs helt legala Glock!

   Radera
 8. Det tog 37 år att få bort "proffsboxningsförbudet" när det väl var infört.

  Jag önskar skytteintresserade lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja det är nog äpplen och blomkål du jämför där. Boxning var då och knappt nu en folksport. En TV sport helt enkelt.

   Jakten är nog Sveriges största gemensamma fritidsintresse.

   Skall man fukka med 600 000 beväpnade hillbilles måste man dessutom se till att ha en adekvat polis och möjligtvis militär som lugnar ner stämningen :)
   Det har inte Mååårgan.
   Dller DalaHultgvist för den delen. Han har fullt sjå att genom tvångsrekeyteringar (shanhajning) försöka lösa ett AKUT bemanningsproblem.

   Tänk om jägarna et al mfl bara bestämmer sig för att skita i detta och göra som de finner gott? Det jäser i leden säger djungeltelegrafen...

   Handlar inte bara om att rösta mot SCV(a)Mp längre.

   Utan omfattande lagtrots.

   Nu är det bara rykten som släkten vidarebefodrat, själv vet jag inget eftersom jag är ett enkelt tjänstehjon med villa, volvo och vovve (nästan)

   Radera
  2. Villhelm Tell-äpplen och blomkålsöron?

   Radera
  3. Nä, ingen följde ju t ex Ingemar Johanssons karriär så nån folksport kan man ju inte tala om.

   Annars var det väl inte direkt nån jämförelse, bara ett konstaterande att det är svårt att ändra en lag när den väl är på plats.

   Skytte som idrott är dessutom mindre än kampsport.

   Radera
  4. Fast boxning är väl lite mindre populärt nu än förr med tanke på alla mma-grejor som ginns. Förr var det väl bara boxning och brottning som fanns typ?

   Radera
  5. Tja, de japanska kampsporterna kom väl till Sverige ungefär när proffsboxningen förbjöds, typ 1970.

   Och sen körde ju det härliga Allstyle Open igång i Sthlm 1992. Det var tider det!

   Radera
  6. All style open? Pratar vi fortfarande om kampsport då?

   Radera
  7. Det kan du hajja. Fast det är väl mest de närmast sörjande som deltar nuförtiden:

   http://www.allstyleopen.se/sv-SE

   Radera
 9. Intressant dock att han inte räknar med att kamrat 4% för mp. Detta till trots så är väl frågan hur intresserade s och mp är av varandra efter valet i höst.

  SvaraRadera
 10. Jag är lite sugen på den här. Enligt vildsvin.se är det inte klar om nån fått den på jakt än. Det är lite lotteri beroende på vilken handläggare man får.

  https://vildsvin.se/vapen/chiappa-m1-9x19/

  SvaraRadera