Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-05-04 23:07

Fredagsmys: May the Fourth be with you!

Dags för sen, väldigt sen, fredagsmys. Så här på den fjärde maj, dvs den internationella Star Wars-dagen hade jag det tveksamma omdömet att se The Last Jedi.

Det är bara att inse (igen) att de filmsagorna man såg som liten i form av Star Wars var barnfilmer, som inte hållit för tidens tand, och försöken att dränera pengar från varumärket visserligen uppenbarligen lyckas, men målgruppen bör vara samma som dagens föräldrar var på sin tid. Kort sagt, de här filmerna är säkert kul för barn.

De nya filmerna är i grund och botten ihopklipp av de gamla. Alla element känns igen, ordningen är lite annorlunda, men principen kvarstår. 

Återstår förhoppningsvis nu bara en film, förutom sidofilmer som kommande Solo.

Nej, så där fredagsmysigt är det bara att acceptera att gubben blivit gubbe och det var länge sedan jag över huvud taget roades av Star Wars.

Men may the Fourth be with you! Nevermore.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. The ignorance is great with this one😉

  SvaraRadera
 2. Sen så är ju "the last jedi" i princip hatad av alla star wars älskare just för att filmen kastade i princip bort allt som man hade byggt upp sen tidigare. Jag såg faktiskt originaltriologin för bara något år sen, gillade aldrig episod fyra(trots några klassiska scener), däremot femman och sexan är fortfarande underhållande IMO.  SvaraRadera
 3. Ska man dra paralleller så är Mary Sue tröttsamt felfri i förhållande till Luke Skywalker, bortsett från ett lyckosamt robotskott i 4:e filmen har han nte lyckats med mycket, och därtill blivit av med en hand pga sin hybris att möta Darth Vader. I denna film dessutom degraderad till fjantig looser. Det var ju i sista filmen av originaltrilogin han verkligen växte till Hjälten, och den resan är ett av skälen som gör OT(originaltrilogin) så bra.

  Hade blandade känslor efter film 7, gillade känslan av äventyr de lyckades få in, men efter åttonde rullen så har jag insett att star wars inte längre är min grej.

  SvaraRadera
 4. Varför matas just barn med sagor med helt goda resp helt onda? Är det för att skapa bra soldater? Verkligheten är ju oftast grå. De goda miljö vännerna har tex inga problem med att stjäla mark från bönder. Vargvänner har inga problem med att det skapa otrygghet bland landsbygdens folk. Det goda samhällets resurser kommer från skatter dessa måste höjas när politiker vill vara ändå godare. Myntet har alltid två sidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg en film Rouge One. ALLA, och jag menar ALLA bovar var vita medelålders män. Inga kvinnor, inga barn, inga afrikaner, inga asiater. Endast vita medelålders män fick vara bovar.

   Jag misstänker att Gudrun Schyman har regisserat filmen.

   Radera
 5. Jag måste säga att Ailien: Covenant gav mig lite hopp vad det gäller filmsagor från när man var yngre. Kanske för att Ridley Scott återvänder till brottsplatsen och gör film på gammal sätt. Kanske är det slut på bra idéer eller att ingen orkar skapa något nytt. Inget slår så klart Sigourney Weaver i "originalet".

  Satte för någon vecka sedan på Dödligt Vapen från 1987 och slogs av vilken skillnad det är i berättandet och tempot i de filmerna. Då hade man tid att titta och man behövde inte köra på i vildsint CGI-tempo för att dölja en tunn och tramsig story. Talande är väl directors cut av Sagan om Ringen som ju blev som Peter Jackson verkligen ville ha den (antar jag).

  SvaraRadera
 6. Ja jag såg också last jedi rätt nyligen och var nöjd att jag inte avsatte tid och pengar för att se den på bio. Tyckte mest att det var en klassisk mellan-film som ska ligga som en logisk brygga mellan andra filmer. Den slutar dock på ungefär samma ställe som den börjar så den kändes lite halvt poänglös och gjorde knapast skäl för sina 152 minuter speltid..

  Följer star wars-filmerna mest av nostalgiska skäl och pga "kul att se vad som händer". Har noll förväntningar inför varje film och i just detta fallet så var förväntningarna i nivå med filmen.

  Gillar dock starkt vad de gjorde med Rogue One. Det är i princip den bästa SW-filmen i hela serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Konstigt nog är Rogue One bättre än de andra nya filmerna så långt.

   Radera
 7. Nu blev fredagsmys mest sovmorgonmys.

  SvaraRadera
 8. Ju äldre man blir desto färre filmer och serier lockar, verkar det som. Trams som Cowboy-format i rymdmiljö går helt bort för min del. Nu gäller fiktion där man utforskar någon persons egenskap eller brister på ett intelligent sätt, något som manar till eftertanke. Men mest blir det vetenskapsrelaterade program av samma orsak.

  SvaraRadera
 9. Och idag är det world naked gardening day. Din sambo har ju redan visat rattarna, får vi kanske se en bloggpost med bloggarjäveln i födelsedagskostymen och strategiskt placerade trädgårdsredskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För kyligt att ha denna dag idag i början på maj. FKK passar bättre längre fram.

   Radera
  2. Bara omman är klent utrustad

   Radera
 10. "Nej, så där fredagsmysigt är det bara att acceptera att gubben blivit gubbe och det var länge sedan jag över huvud taget roades av Star Wars." Det var precis vad jag ville höra för inte tappa respekten för dig.

  SvaraRadera
 11. Japp, kände det samma när jag såg The Force Awakens; intet nytt från LucasArts penna:

  * Dödstjärna? check!

  * Millenium Falcon på en ökenplanet? check!

  * Ny Kraften-känslig protag? check!

  * Leia och Solo bråkar? check!

  * "Rebeller" möts på en bar? check!

  * Jordbruk/By på tidigare nämnd ökenplanet utplånas av jymd-kejsardömet? check!

  * Blek Darth Vader-kopia? check!

  The Force Awakens var mer formulaisk(det är ett ord nu!) än Phantom Menace! Darth Maul var lite coolare än Leias och Solos son.

  "At last we will have revenge!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte:
   *Smått gullig pipande och vilsen jobot jagas p.g.a. hemligt dokumentinnehav, vilket kan fälla den onda stojmakten.

   Radera
 12. Sett båda på bio, och de får episod 1-3 att framstå som mästerverk i jämförelse.
  Storyn är inte underhållande tack vare att rei inte har några "character flaws" som luke hade tex, och sen ska vi ju nämna lightspeed ramningen, den scenen tar död på all form av space combat med skepp som är större än det minsta skeppet man kan göra med en lightspeed motor i sig + droid att suicida i. Jag vet inte vad de håller på med, alls. Cathrin kenedy har fan ingen koll alls på vad som gör en Star Wars film bra verkar det som.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Originaltrilogin är ju åtminstone bra och disney har så gott de nu kunnat desperat försökt att emulera den.. vilket ju aldrig funkar. Extra svårt blir det om man inte vet vad man sysslar med.

  SvaraRadera
 15. Tja, jämfört med 1-3 så är ju de här bättre och när jag gick och såg den med ungarna var de nöjda. Jag fick om dem att se alla tidigare filmer också då jag tröttnat på att svara på alla frågor om tidigare händelser. :-)

  SvaraRadera
 16. Jag såg aldrig hela... hoppade igenom filmen.

  Den senaste producerade trilogin visar på ett mycket tydligt sätt den identitetskulturmarxistiska fantasilösheten och därmed totala fattigdon.
  Hela genomförandet visar/avslöjar vad de vill få gjort. De gjorde det finesslöst.

  Rymdkineserna var det mest roande kognitiva magplasket i senaste trilogin, vars batikpolitiska skämskudde kräver ett helt vardagsrum.
  Känslan av den kvoterade rollbesättningen, det kvoterade manuset och fantasilöst kvotjusterade sagan lämnar ett korrekt betyg i form den fullständigt vämjeliga eftersmaken av kulturell förruttnelse.

  Den enda trösten är att kommande generationers befolkningar som inte protesterar mot språket i filmen/filmerna i form av vägran att köpa skiten, kommer att få precis vad de förtjänat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan visar filmerna tydlig ambition, utan liknande hade Hillarys förlust i presidentvalet aldrig blivit av.

   Samma tendenser kan ses i annan populärkultur där hela värdegrunden manuset är byggt på, blir ett poetiskt rövknull för kulturerna man försöker "värdelajva" på bästa batikpolitikmanér. Jag kan nöjt se skiten och vara än mer nöjd över att inte vara t.ex. svart och därmed socialt koloniserad av batikhäxors infantilitet.

   Radera
 17. http://www.iflscience.com/editors-blog/pornhubs-data-shows-something-rather-hilarious-happened-on-may-4th/

  SvaraRadera