Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-05-18 17:30

Fredagsmys: Behöver inte frysa i vinter i år heller

Dags för lite härligt fredagsmys, och med det kan jag konstatera att vi inte behöver frysa i vinter heller. Årets ved ska nu bara bäras in i vedboden, men så här års är det inte direkt någon stress, utan den torkar utmärkt under bar himmel just nu.
12 m3s ved.
Till förra sommaren ordnade jag 10 m3s ved, vilket mer än väl brukar räcka för vinterhalvårets uppvärmning. Inte denna vintern dock, men som tur var hade jag ca 1 m3s över från året innan.

Så i år blev det tolv kubikmeter, vilket bör ge lite över även om vi får en ny tioårsvinter.

Nu ska bara vedträna flyttas in i vedboden också. Tar några timmar, men ved torkar utmärkt under bar himmel i maj - juni (fram till regnen börjar vid midsommar), så det är inte direkt någon brådska att flytta fastbränslet.

Till er andra vill jag framföra lyckönskningar om ett riktigt trevligt fredagsmüs. Och glöm inte att beställa eller hugga upp årets ved. Efter midsommar är det för sent.

Nu ska jag lämna tillbaka lånebilen från Tesla. Alltid retar det någon, numera rapporterar ett trettiotal läsare varenda bilolycka en Tesla varit inblandad i till mig. Undrar om de gör så med alla som äger en Volvo också? Blir ju tusentals olyckor om dagen med Volvobilar världen över. Tag nu något fredagsmysigt lugnande, så blir det nog bra.
Hejdå, lånebilen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Jag gjorde en rejäl fastbränslerush för något år sedan. Jag är fortfarande preppad för fyra vintrar till utan tillskott. Inte för att jag inte vill, det finns ingen plats.
  Ha en trevlig helg och kör försiktigt.

  SvaraRadera
 2. Redan gjort. Kört in o staplat 20 kubik fastbränsle i form av cellulosa/ligninmaterial.

  SvaraRadera
 3. Teslabilar farliga? Njae, men betänk att folk blir av med händer och fingrar i vedklyvar varje år. Hugg veden med yxa istället, det är mycket säkrare. Och tänk på hur många som fått kolera av att dricka vatten, drick sprit istället. Gärna medan du hugger ved.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk på hur många som sluntit och kluvit fötterna med yxa eller tagit ett finger när vedträdet hållits felaktigt.

   Radera
  2. Tja, fast min granne då jag växte upp var en tumme kort pga vedhughning. Men det finns väl vedmaskiner nu med så hög automatisering att olycksrisken botde vara försumbar.

   Radera
  3. Men det är ju bra att ha en yxa om man skulle dricka en dryck som förvandlar en till en galen yxmördare.

   Radera
  4. https://youtu.be/aLRbJkfn2AY?t=360

   Radera
  5. Fast dålig throughput på de där moderna automatiska maskinerna. Bättre var det på morfars tid. Då svetsade man fast två yxhuvuden på ett svänghjul som drevs av traktorns kraftuttag. Några kubikmeter kluven ved producerades på minuter. Det gällde bara att hinna mata monstret med klabbar nog snabbt.Den humana faktorn var det begränsande i ekvationen. Minst två man som matade behövdes för att hålla takten. In med klabben sidledes, smack, vrid 90 grader, smack,klart, nästa. En fet klabb processades på under en sekund av flinka händer.

   Radera
  6. De där maskinerna var dock livsfarliga :). Höll man vedträet lite fel kunde det få en väldig fart åt slumpmässigt håll.

   Radera
  7. Kallades änkemakare de med svänghjul och yxa. Men väldigt effektiva.

   Radera
 4. Köper min ved färdig paketerad i nätpåsar à 40 kr, har jag för mig att de kostade. Inte för uppvärmning utan för mys och prepping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper du stock på nätet för att få mys? Du får passa dig så att inte sedlighetsroteln tar dig.

   Radera
  2. Ja, vedträna ser rätt sexiga ut där, inbäddade i nät. Lite som kvinnoben i kasslerförpackning. För vem kan motstå kassler.

   Radera
 5. Har preppat med storbildstv, dvd och film med 24 timmars björkvedsbrasa.

  Mys, uppvärmning och preppning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, jag har 0,023 kubik havregryn som slår en virtuell brasa med 10 prepperpoäng.

   Radera
  2. Jag har 6 st. 1,5 kg paket! Totalt 9 kg havregryn i förrådet!

   Radera
 6. Det är grupptillhörigheten som försvaras när Tesla bombas med negativa nyheter. Det sitter långt inne att byta sida. Stora delar av mänskligheten är sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Give yourself to the Dark Side" - Darth Vader

   Radera
 7. Räcker din ved för att klara en vinter helt utan el? Jag räknar med att det går åt åtminstone 20 m3 för en vinter utan el och då handlar det om att hålla en temp inne så man klarar sig med ullsockor och tjocktröja, inte 21+ C.

  SvaraRadera
 8. "Ordnat" med ved... Ringt någon som tippat den skulle jag gissa...

  SvaraRadera
 9. Försent att torka ved efter midsommar? Inte då, min finhuggna ved torkar på ett par sommarmånader. Staplas luftigt och soligt på lastpallar med regnskydd. Torr och fin för användning redan i oktober.

  SvaraRadera
 10. Jag såg en cool finsk yxa på internet med inbyggt vridmoment, dvs den överför energin i nedslaget i veden till ett litet vridmoment i bladet så att veden delar sig direkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://youtu.be/9jDR_2Zsr40
   För var den. Fuskyxa!

   Radera
  2. Behöver ingen ved. Vill ha yxan.
   Tror jag måste ha yxan.
   Måste ha den.
   Fan.
   Vad ska jag med den till?
   Köper den ändå...

   Radera
 11. Veden skall var kluven före påsk sas det förr, fast den var ju tidigt i år.
  Själv har jag kluvit ca 60 m3s,men det är tänkt att räcka i 2 vintrar.
  Om nu någon skall vara värst. :)

  SvaraRadera
 12. ”Nu ska jag lämna tillbaka lånebilen från förlustbolget Tesla” skall det stå.

  SvaraRadera
 13. En skön syn. Tänker främst på vedhögen då.

  SvaraRadera
 14. Egen ved från egen skog man sågat och huggit själv eller ?
  ;-)

  Eller "beställd" (ordnad) och köpt färdig sågad och -huggen från lokal vedhandlare?

  I förstnämnda fallet blir man varm tre gånger!

  Silvermetallic är bara sååååå 80-tal!

  SvaraRadera
 15. Hoppas att klimathotet gör sitt så jag slipper frysa nästa vinter. Enligt SMHI så får vi inga vita vintrar längre så det känns hoppfullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har de utlovat alltsedan 2003 och det skulle enligt dåvarande prognos redan vara realitet. Vi skulle nu ha samma klimat som franska Riviera.
   De flyttar fram prognoserna hela tiden så nu får vi vänta flera decennier tyvärr.

   Radera
 16. Jag ska flytta 8 kubik till baksidan av huset. Du får gärna skriva hur lång tid ditt tog så har jag ett bra estimat. Räknar med två dagar á 4 timmar så länge. ☺

  SvaraRadera
 17. Tänkte samma tanke.. Hur fan kan man köra omkring med silvermetallic 2018??? nja i övrigt har jag väl inte så mycket mer att klaga på.

  SvaraRadera
 18. Tredubbla vedberget för nu kommer Ragnarök från Hawaii

  SvaraRadera
 19. Tur att du kör "miljöbil" så du kan fokusera dina utsläpp via skorstenen istället ;-)

  För övrigt så undrar man ju vilket trauma Herr Bloggarjäveln har upplevt i Volvo, givet aversionen mot just volvobilar. Oskuldsförlust kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu projicerar du. Du blev alltså av med din oskuld i en Tesla?

   Radera
 20. Hur skattar/mäter du vedvolymen? Inkluderar den luften mellan välstaplade vedträn eller bara själva vedbitarnas volym?

  SvaraRadera