Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2018-05-06 14:28

Foton: Växthuset färdigladdat

Växthuset är nu färdigladdat för säsongen med bland annat tomater, bönor, aubergine, flera sorters kål och en mandarinplanta. Det efterfrågades foton, så här följer några.
22 grader varmt inne i växthuset med öppen dörr och vädringslucka. Utetemperatur ca 19 grader vid fototillfället.

Växthuset är byggt av min sambo Lena. Stommen är inköpta reglar, men i övrigt är den byggd av återvunnet material och spillvirke. En del av fönstren låg i ladan och skräpade, liksom dörrar som använts till ... dörr, men också vägg åt väster. Merparten av vänstren är återvunna fönster från en industrilokal.
På distans. Odlingsbänkar och kompost till vänste
Växthuset har sina glasfasader mot öster och söder, medan hela taket är glas. Mot väster blir det skugga framåt eftermiddagen, både från berg och skog, men det är inte ett större problem. Ljusinflödet var fullt tillräckligt förra året, och att få lägre temperatur under eftermiddagen tack vare partiell eller hel skuggning är snarare enbart positivt. Det är lätt att det kan bli för varmt i ett växthus.
Hela växthuset. Hinken växer det svartrot i.

Plantorna utplacerade. Värmefläkt att köra nattetid i april-maj och oktober om det ser ut att bli kallt nattetid. Det blir lite lummigare framåt sommaren. Så här såg det ut i juli förra året.
Enstaka nätter nu i april och maj körs en värmefläkt, men den gick inte igång igen förra året förrän i oktober, då det fortfarande fanns tomater att skörda.
Från söderfasaden. Fönstren till vänster går att öppna för att få ordentlig vädring rakt igenom.
Citronträdet får nog bo utomhus i sommar istället för i växthuset. Det har blivit ganska stort.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Jag ser inga Cannabis Sativa/Indica, är dessa i ett annat växthus?

  ...och var är vallmon...?

  Jättefint är det iallfall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det blir lite [f]lummigare framåt sommaren."

   Radera
  2. Hört talas om växelbruk? I år blir det enligt uppgift från välunderättade källor plantor från Colombia.

   Radera
 2. Trevligt växthus Lena byggt. Har burit ut några blå lådor med modifierade juiceflaskor med en tomatplanta i varje idag till vårt stora växthus. Det blir någon låda per dag när min fru hunnit plantera om från första kinamatslådorna. Tomaterna ska sedan ner i hinkar, men problemet är att vi har bara ca 100 hinkar. En del frön var gamla men det mesta grodde ändå. Blir väl som tidigare att vi får ge bort det mesta.

  Skördade mycket gräslök till sillen idag. Extra färska grönsaker höjer nöjet vid matbordet.

  Jo hinkar med tomater och potatis hamnar senare utomhus med vindskydd runt om men inget tak. (Om frost- eller hagelvarning blir det lite tunt tyg över.)

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Om folk i allmänhet förstod hur billigt käk man fixa och kvalitén... pallkragar är mitt tips

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Fint ! :-)
  CC-60 ??? ;-)

  Om man sedan lägger upp en tegelvägg etc. på den sidan utan fönster som vätter mit berget skapar man ett värmemagasin

  SvaraRadera