Cornucopia?

Aktuellt

Sverige har EU:s sjätte högsta arbetslöshet - näst snabbaste ökningen

Eurostat rapporterar att Sverige har den sjätte högsta arbetslösheten i EU, och maj-juni ökade arbetslösheten i Sverige näst snabbast i unio...

2018-05-03 12:06

Förslag: Vuxendagiset Public Service ska få höjda anslag med 4% första året

Enligt uppgifter till Jan Scherman ser public service-kommitens vidare arbete ut att landa i att de intäktsgaranterade vuxendagisen SR, SVT och UR ska garanteras anslagshöjning om 4% redan första året året. Detta innebär att initial vuxendagisskatt på 1300 kronor kommer höjas snabbare än BNP-tillväxt, inflation och löneökningar. Initial skatt på 1300 kronor är bara för att sminka grisen.
Vuxendagiset P3.

"Men på grund av de ökade kostnader som följer med de krav, som nu Public Service-kommittén väntas lägga fram, så är en tanke att första året höja dubbelt så mycket, alltså 4 procent. Public Service-bolagen skulle därmed komma upp på en betydligt högre nivå från start och därmed öka värdet på de 2 procent som sedan ska gälla som intäktsökning för resten av perioden. Någon enighet har dock ännu inte uppstått i denna fråga. Man kan utgå från kritik från de kommersiella medieföretagen, som rutinmässigt tvingas till återkommande sparprogram för att klara ekonomin."
Skatten läggs alltså bara på 1300 kronor initialt. Efterföljande år blir den alltså 1352:- SEK, sedan 1379:- SEK och redan efter tredje året passerar den 1400:- SEK.

Vuxendagisen ska alltså garanteras ökande medel även om de fortsätter leverera sin vänstervinklade politiska propaganda. Detta samtidigt som de ska vara "oberoende", dvs inte kunna påverkas av politikerna utan kunna fortsätta driva sin egen agenda.

Det kunde förstås varit värre - vuxendagisskatten kunde höjts med 4% om året, och inte bara första året, dvs högre än BNP-tillväxt, inflation och löneökningar, vilket givet tillräckligt lång tid inneburit att hela Sveriges BNP och 100% av allas löner tids nog (nåja, ganska lång tid) skulle gå till vuxendagisskatt. Vilket iofs fortfarande är möjligt med 2% garanterad anslagsökning om året, om ekonomisk tillväxt, löneökningar och inflation uteblir under långa perioder.

Inget är dock avgjort än och även Moderaterna kan tänka sig att säga nej till hela paketet. Man har bara gått med på att tvångsfinansiera vuxendagiset via skattesedeln, och inte formerna i övrigt. Det finns också ett visst hopp om att EU kan stoppa skiten.

Tvångsfinansiering är illa nog. Det finns idag enkel teknik som skulle göra finansiering av public service helt frivillig, och den kallas kodning. Vill man se på SVT eller lyssna på SR får man betala för avkodning i digitalabonnemanget eller inloggningsuppgifter till onlinetjänster. I händelse av kris när allmänheten behöver totalförsvarsinformation kan man bara stänga av kodningen och ta bort inloggningskraven. Därmed skulle vuxendagisen konkurrensutsättas som alla andra, med de krav på innehållets kvalitet det ställer.

Vuxendagis undrar ni? Ja, verksamhet som ska få sina pengar oavsett hur de sköter sig, oavsett vad de gör och oavsett vad de har för kvalitet, och där enda straffet för att inte ha uppfört sig är att bli "fällda i Granskningsnämnden", vilket har exakt noll konsekvenser och snarare ses som en intern merit att man bekräftats som osaklig och vinklad, är inget annat än en lekstuga för vuxna. Ett vuxendagis, kort sagt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Det finns ganska många nyttiga idioter som försvarar alltihop. Även SVT/SRs politiska motståndare märkligt nog.

  SvaraRadera
 2. håller med om att bara de som vill ha svt ... ska betala.
  Problemet för svt ... är ju att de skulle bli tvungna att kraftigt reducera kostymen eftersom väldigt skulle inte betala.
  Vilken hemsk tanke för svt ... 😅

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det (o)lustiga är att det var precis så det var när SvT startade. Att köpa TV var synonymt med att titta på SvT och därför kopplades avgiften till apparaten. Det här handlar bara om att göda sig själv, och möjligen sin propaganda-megafon. Men jag tror tiden talar emot SvT i vilket fall -- Internet är här och folk kommer bara titta på det de vill oavsett tvångsavgifter/beskattning.

   Radera
 3. de kan lägga ned press stödet också tycker jag.Varför ska skattebetalarna betala för de som köper tidningar.
  totalt idiotiskt.
  Från statsmakten sida används det som ett sätt att göra tidningar beroende av staten.
  d.v.s alla som tar emot press stöd är inte längre en oberoende press

  SvaraRadera
 4. Det är värre än vänsterpropaganda. Public Service gör anspråk på att ha monopol på sanningen vilket är att gå långt över gränsen för vad som kan accepteras i ett demokratiskt samhälle. Samma gäller förstås för TV4.

  SvaraRadera
 5. Innebär det att det blir ännu mer Melodifestival?

  SvaraRadera
 6. Det kommer en ny regering den 9:e September! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att en Alliansregering kommer att ändra på Public Service uppdrag som megafon för multikultur och massinvandring?

   Radera
  2. ALLA regeringar vill sitta kvar vid köttgrytorna och dagens maktpolitker vill inget hellre!
   Då är de noga med att känna efter vart vindarna blåser!

   Läs gärna exv. (S) valprogram.. Det har jag gjort och jag tycker det verkar som om kopieringsapparaterna har gått varma på Sveavägen 68..

   Man har helt enkelt kopierat det som skrivits hos SD...
   ;-)

   Radera
 7. Dom kunde väl ta tillfället i akt och låta tvåan bli betalkanal eller reklamfinansierad.

  SvaraRadera
 8. Dessutom lägger dom ned Vem Vet Mest som varit en av få anledningar att betala TV-licens. Lägg ner skiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med mailade den ansvariga och det enda hon sa att dom utvecklade programmet till att bli bättre. 5 dagar a 30 minuter till en dag lördag 1 timme vilket skämt

   Radera
 9. "Vuxendagis undrar ni? Ja, verksamhet som ska få sina pengar oavsett hur de sköter sig, oavsett vad de gör och oavsett vad de har för kvalitet, och där enda straffet för att inte ha uppfört sig är att bli "fällda i Granskningsnämnden", vilket har exakt noll konsekvenser och snarare ses som en intern merit att man bekräftats som osaklig och vinklad, är inget annat än en lekstuga för vuxna. Ett vuxendagis, kort sagt."

  Låter som en beskrivning av militären, med undantaget att det inte finns någon granskningsnämnd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okunniga människa.

   Militären får inte garanterade anslagshöjningar varje år, folk sparkas, det finns personalansvarsnämnd när folk bryter mot lagar och regler, man styrs stenhårt av politikerna mm.

   Radera
  2. Precis som om det inte skulle vara fallet för Public Service. Du har i blogginlägget precis beskrivit ett politiskt förslag, dvs politisk styrning. Det kan tas tillbaka med ett annat politiskt beslut, och är ingalunda någon garanti.

   Har också svårt att se att publicservicepersonal skulle ha större rätt eller möjlighet att bryta mot lagar än någon annan.

   Radera
  3. iblandekonomi.
   Inget ämne är tydligen för stort eller smått för dig.
   Min fråga till dig är som följer. Iom att du har en egen blog, varför lägger du inte all denna energi på den?

   Radera
  4. Därför att jag håller med om det mesta som skrivs på min blogg.

   Radera
  5. Å fan, jag som trodde du hade spökskrivare från foliehattfabriken.

   Radera
 10. Höjda EU-avgifter, höjda anslag till Sovjetisk Television, eller jag menar Sveriges Television. Uppehållstillstånd till män från Afghanistan utan asylskäl, samtidigt som det ska jäklas maximalt med alla som har legitima skäl att befinna sig i landet. Förrädarna i C tycks ha bytt sida och antagit sosseriets "makten framför allt". Kan bara hoppas att den korrumperade makteliten röstas bort i höst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl dock ingen överraskning vad gäller Cs inställning till migrationspolitiken, så att surgubbefalangen gråter krokodiltårar och låtsas att de är svikna av "förrädarna" (trots att de ändå aldrig skulle rösta på C utan svajar mellan SD, AfS och MED) är bara tröttsamt.

   Radera
 11. Autohöjning över inflation alltså både på Public Service och Bensinskatt.

  Dessa kommer alltså med tiden bli väldigt betungande skatteposter. Lägg därtill höjda kommunalskatter och EU-skatt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Autohöjning över inflationen har vi ju redan på bensinskatten tack var miljöpartiet de goda.

   Radera
 12. Förevändningen för statens rätt att beskatta befolkningen heter våldsmonopol, skola, vård, omsorg, generationskontrakt, gemensam infrastruktur...
  Sverige skulle behöva en riktigt hård kris för att dränera träsket.

  På http://svenskamyndigheter.blogspot.se/2008/08/lista-ver-svenska-myndigheter.html finns 320 myndigheter varav de absolut allra flesta skulle kunna läggas ned utan saknad. Inget parti driver på, alla vill ha plats vid köttgrytorna.

  SvaraRadera
 13. Och radiotjänst försöker skicka räkningar till dödsbo.
  Jävligt orespektlöst.
  Till XN dödsbo
  .. usch. Men de fick RT höra också.

  SvaraRadera