Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-05-01 12:43

Fega Vällingby bibliotek backar för kommunist- och diktaturhyllarna

Vällingby Bibliotek lade igår ut en fantastiskt bra bild på sin Facebook-sida, där de önskade glad första maj och hade radat upp en lång rad böcker om kommunismens och socialismens förtryck, massmord och Gulagläger. Sedan försvarade man postningen, men till slut blev angreppen från kommunist-, massmords- och diktaturhyllarna för stort och man backade helt. Vad som verkade vara ett försvar för yttrandefrihet och demokrati slutade i att Vällingby visar sig vara fega stackare som viker sig för diktaturens och massmordens kreatur.
Grav för 26 dödade i Solovetskie-öarnas Gulag. Detta är grav nr 8. Se tidigare reportage.
"Att någon känner sig illa till mods eller kränkt av ett innehåll är inte skäl att välja bort eller ta bort det, enligt ett beslut från Justitieombudsmannen (JO). JO menar att det inte är förenligt med bibliotekets lagstadgade uppdrag att bidra till fri åsiktsbildning att begränsa utbudet av böcker och andra medier utifrån att inhållet i dem kan uppfattas som kränkande. JO fastslår att det i rättslig mening inte är en kränkning av mänskliga rättigheter att ett folkbiblioteket tillhandahåller medier som någon blir sårad av så länge uttalanden i dem inte är brottsliga. [...] enhetschef Vällingbyg bibliotek"
Ett bra och vettigt försvar för det man också kallade "kvalitativt urval [...] med biblioteksarbetarnas samlande kompetens".

Anstormningen från kommunist-, massmords- och diktaturhyllarna blev dock för stor. Bägge ovanstående poster är nu raderade från Vällingby biblioteks Facebook-sida. Istället tar man aktiv politisk ställning och säger att detta inte är stadsbibliotekets hållning. Stockholms bibliotek tar alltså aktivt politisk ställning mot fri åsiktsbildning och för en massmordsideologi.
"Stockholms stadsbibliotek har tagit bort inläggen på Facebook med och om 1 maj-satiren på grund av att det var högst olämpligt och inte speglar stadsbibliotekets hållning, samt att kommentarsfälten innehåller kränkande uppgifter.Vi vill förtydliga att inlägget som gjordes var ett misstag av enskild person. Bilden som en av bibliotekarierna på Vällingby bibliotek lade ut på vår Facebook-sida föreställde en bokhylla som formades i ett försök att vara satirisk kring 1 maj. Detta är ett misstag av en enskild person som Stockholms stadsbibliotek inte på något sätt står bakom.Vi beklagar djupt det inträffade och kommer se över våra rutiner så att händelser som detta inte upprepas.[...] tf stadsbibliotekarie"
Stockholms stadsbibliotek tar alltså aktivt ställning mot att man lyfter fram kommunismens illdåd och massmord. Man kunde stått upp för fri åsiktsbildning, yttrandefrihet, folkbildning och demokrati, men valde alltså att backa.
"Vårt mål - kommunism!" - står fortfarande kvar i Barentsburg.
Tidigare inlägg om exempelvis socialismens 100 miljoner dödsoffer.

Anne Applebaums böcker om socialismens och kommunismens massmord rekommenderas starkt. Man kan också läsa Artur Szulc I Stalins våld, om massmorden och förtrycket i Östra Polen efter att nationalsocialisterna i Tyskland och internationalsocialisterna i Sovjetunionen gemensamt startat andra världskriget och delat upp Polen.

Namn på personer är ej med för att dessa inte i onödan ska bli sökbara på Internet, även om de är offentliga tjänstemän. Felstavningar i citaten beror på manuell avskrift. Ett tack till de individuella medarbetare på Vällingby bibliotek som stod upp för mänskliga rättigheter och demokrati, samt hedrade socialismens 100 miljoner dödsoffer på det här viset.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Jag kan tyvärr inte se skärmdumpen.

  SvaraRadera
 2. Första Maj är en Rysk påverkansoperation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skilj på Ryssland och Kommunism. Men vad som är upp och ner idag är svårt att säga. Men jag rekommenderar ett klipp kring hur kgb jobbade förut, så får du dra dina egna slutsatser kring läget.

   https://www.youtube.com/watch?v=5gnpCqsXE8g

   Radera
  2. Vilka var först med förstamajtåg? Om inte Sverige - då är det ju kulturell appropriering (eller vad fan det heter i vänsterkretsar).

   Radera
 3. Rätt extremt att det kan vara så känsligt år 2018. Man kan skämta om det mesta, men alltså inte om de lite åldersstigna ritualerna och politiska dna:t bakom första maj.
  Extra konstigt blir det när hardcoresocialister nu propagerar för att Sverige ska in i de mer traditionellt odemokratiska formerna av sin drömideologi. Då om någon gång är det läge att inte glömma bort vad som händer när teoretikerna får fritt spelrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extra roligt när det just är vänstern som tycker det är viktigt att ägna sig åt "normkritik". Men det är kanske inte alla normer som får kritiseras?

   Radera

 4. Extra roligt är att rödluvorna demonstrerar mot sin egen politik idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att den enda anledningen till att de använder varje möjlighet till att dra igång en demo är att de gillar att kasta sten på polisen och ev meningsmotståndare.

   Radera
  2. Jo, men det finns fredliga nyckelskramlare också. Roligast är nog kommunisterna som går runt med krossa nazimen märken.

   Radera
  3. Jag tror det var Blogge Bloggelito som definierade 1:a Maj som "Dagen då slagsordsonanisterna grupprunkar tillsammans på storgatan".

   Radera
  4. Det finns fina antidemokrater och fula diton. De fina antidemokraterna är respektabla även när de firar att Venezuela har ersatt sitt demokratiskt valda parlamentet med folkdomstolar, efter sovjetisk förebild.

   Radera
 5. Kul idé av de biblioteksanställda, men det hade klart inte känts lika kul om udden istället hade riktats mot de parti jag gillar.
  Då hade jag antagligen tyckt att det var förjävligt att de tilläts öda skattepengar på sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God satir uppskattas alltid, om man har klass.

   Radera
  2. K7.
   Så du gillar alltså ett politisk parti? Verkligen gillar? Och hade på fullaste allvar blivit stött och kränkt?

   Radera
  3. @Stefan
   Om någon kommunist som jobbar på ett bibliotek hade lagt sin arbetstid på att rigga nåt skit med udden mot M eller vilket parti du nu sympatiserar med och sen lagt upp en bild på bibliotekets sida. Så hade det inte stört dig det minsta?

   Jag hade blivit irriterad på att personen tog in politik på ett ställe där det inte hör hemma, det är vårt gemensamma opolitiska rum liksom. Ingen ska ta in diskussionen dit liksom, lika lite som att brevbärare ska vägra dela ut post där han inte sympatiserar med avsändarens åsikter.

   Radera
  4. Nu sympatiserar jag inte med något politiskt parti men du har naturligtvis rätt att biblioteket ska vara opolitiskt.

   Radera
  5. Glad att du håller med där, Stefan. Kram på dig :)

   Radera
  6. Vi ska nog se böckerna som historia, inte politik.. Kommunism har bara slutat i död och kaos för folket.

   Radera
 6. Lustigt misstag propagandan blev helt fel, skulle säkert varit bild på tyskt koncentrationsläger om allt gick rätt till.

  SvaraRadera
 7. Det var visserligen riktigt bra satir, men kanske inte vad ett bibliotek skall ägna sig åt. Hade de bara låtit bli "Glad Första Maj!" hade det inte varit satir längre, och hade förmodligen kunnat stå kvar med någon lämplig hänvisning till historien.

  Jag förstår att biblioteket pudlar. De vill väl inte att extremisterna skall bränna ner deras arbetsplats eller förfölja deras personal. De värsta och ihärdigaste politiska extremisterna verkar finnas på vänsterkanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg det som inte kan politiseras. Fast som vanligt gör inte två fel ett rätt. Tycker man att bibliotek ska vara just bibliotek och inte propagandainstitutioner bör sådant här undvikas. Och ja, du har helt rätt i att det satiren som gör det olämpligt.

   Radera
 8. Skönt med en (åtminstone) modig bibliotekarie

  SvaraRadera
 9. Besåg dagens 1:a Maj demonstrationer i Göteborg.

  (S) var det absolut kortaste , VPK:s det mest "uppspelta" - även om dess demonstrationsvakter bar röda armbindlar med en vit cirkel och i den inskriven ett rött V och oftast svarta jackor därtill...
  Associationerna gick för mig direkt till en annan tid, en annan socialistisk diktatur även om V:et var rött och inte svart...

  Dock, det mest OSMAKLIGA var KP (Kommunistiska Partiet - f.d KPML(r) ) där en deltagare öppet och "stolt bar en fana som jag kände igen om DPRK:s, dvs Nord-Koreas En bestialisk arvsdiktatur styrd av en lynnig obalanserad småfet diktator där det absolut INTE finns någon som helst yttrandefrihet, där "arvsskuld" tillämpas och där människorna heller inte någonting att äta !

  SvaraRadera
 10. Tråkigt att alla dessa låtsas kommunister där många ser sig som kulturella och intellektuella övermänniskor inte flyttar till Nordkorea om det nu är så vackert och rätt med kommunism. Ja, just det, de är ju låtsaskommunister. Sedan så är ju kommunism och nazism olika sidor av samma mynt, två rivaliserande politiska tvillingar.

  SvaraRadera
 11. Sverige är sjukt. Sverige är kommunistiskt i väggarna. Heder åt den anställde på bibblan i Vällingby.

  SvaraRadera
 12. Tja så länge det är kutym att håna "Sverjevänner" som blogginnehavaren brukar göra så får man ju räkna med att dom andra dumsvenskarna i förorten hänger på och böjer sig.

  SvaraRadera
 13. Så fega var de inte. De postade ju bilderna initialt. Hit n run har också effekt och man slipper offra sig själv.

  SvaraRadera