Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-05-16 18:12

Exklusivt: Högsäkerhetshotellet Lily Croft på Eriksberg

Sedan förra året erbjuder Eriksberg Vilt & Natur utanför Karlshamn Sveriges nyaste och mest isolerade säkerhetsklassade hotell i form av villa Lily Croft. Bloggen kan kanske för första gången publicera ett antal godkända bilder från denna högsäkerhetsanläggning för ostörda och säkra konferenser, möten eller avkoppling. Se mer nedan.
Inredningsdetalj. Konferensstolar klädda i dovviltpäls från Eriksbergs vilda djur, fastnitade med bakstycken från hagelpatroner.
Jag har besökt Eriksbergs nya högsäkerhetshotell Lily Croft, som är byggt och klassat för att klara internationella krav för högsta säkerhet för VIP-gäster. I praktiken ska hotellet klara de krav som ställs för att USA:s president ska kunna bo här, vilket inkluderar ett antal nivåer av inre och yttre skydd, övervakningsanordningar, avlyssningssäkerhet och andra säkerhetsfunktioner som jag inte kommer gå in på här.

Alla foton i blogginlägget är godkända av Eriksberg Vilt & Natur, men det kan innebära en del kreativa kameravinklar pga säkerhetslösningarna.

Villan Lily Croft är byggd i fyra etage och har en yta på 750 kvadratmeter, inklusive fem exklusiva individuellt inredda sviter på tematiskt fågelfärgtema, samt boende för inomhus övernattande personal. Det finns också gott om utrymme för ett entourage av fordon utomhus, som eventuellt personskydds ledningsfordon och andra tillförda specialfunktioner.

Byggnaden är en av de vackraste moderna byggnader jag sett, och smälter in perfekt i omgivningarna på ett strandläge längst in i Eriksbergs avskärmade naturreservat där allemansrätten inte råder. Tyvärr är möjligheterna att ta foton på utsidan begränsade av säkerhetskäl. Nedan följer dock ett officiellt pressfoto på byggnaden där en del säkerhetsdetaljer retuscherats bort och detaljnivån inte röjer egenskaper.
Lily Croft från viken. Retuscherad pressbild.
För någon månad sedan föreslog jag att ett eventuellt toppmöte Trump - Kim Jong-Un kunde förläggas till Eriksbergs högsäkerhetsvilla när det gick rykten om att Sverige kunde bli en aktuell plats för detta. På så vis kunde man undvika att lamslå exempelvis hela Stockholm när Grand Hotel annars skulle tas i anspråk i egenskap av en av Sveriges få internationellt säkerhetsklassade hotell. SVT plockade upp min idé och jag fick en inbjudan från Eriksberg att besöka Lily Croft, vilket jag nu gjort.

Lily Croft är inriktat på exklusiva diskreta möten, högt som lågt. Då personalen och hotellet har sekretessavtal och inte får diskutera kunderna är det förstås inte möjligt att ge specifika exempel. Till SVT sade VD:n att Eriksberg har haft besök av amerikanska säkerhetstjänsten, dock annat syfte än ett toppmöte USA-Nordkorea.
Plats för att slå sina huvuden ihop i relaxavdelningen.
Generellt kan bokningar av anläggningen handla om styrelsemöten, stora affärsuppgörelser som slutförhandlingar om förvärv, uppköp eller avtal, internationella toppmöten eller för den delen mer vardagliga tilldragelser som konferenser, mat- och dryckesprovningar i exklusiv miljö, bröllop eller bara övernattning för Eriksbergs exklusivaste jakt- och fiskekunder.

Själv blev jag förvånad över priset för att hyra villan, som i själva verket framstår som prisvärt med tanke på att det ingår tio bäddar och frukost i priset. Motsvarande enskild svit i den ej säkerhetsklassade Safarivillan vid Eriksbergs Gård kostar knappt 6000:- SEK per natt, vilket kan vara en initial ledtråd till var hela villan kan landa. Vi pratar inte om Stockholmspriser här, men resekostnader tillkommer förstås, fast man slipper helt risken med paparazzis och journalister utanför Grand Hotel. Tillgängligheten från Kastrup eller Tyskland är också god.

Lily Croft ligger isolerat längst in på Eriksbergs naturreservat, med flera nivåer av skalskydd. Naturreservatets 913 inhägnade hektar omfattas inte av allemansrätten och självaste Länsstyrelsen i Blekinge konstaterar att man endast får vistas inom det inhägnade reservatet med markägarens godkännande. 
"Tänk på att du inte får:[...]med undantag för vad som ovan sagts om tillträde till Dragsö, beträda det inhägnade området i annan omfattning än länsstyrelsen beslutar, eller i den utsträckning markägaren medger"
Detta beror på att Eriksbergs naturreservat klassas som en djurpark och inte allmän mark. Det finns alltså möjlighet att avvisa överintresserade personer flera kilometer innan de ens når Lily Croft. Därtill kan en kund förstås även hyra hela parken samtidigt som Lily Croft och dryga nio kvadratkilometer buffertzon upprättas därmed. Något i Sverige helt unikt.
Plats för förhandling?
Man kommer till Lily Croft via bil via Eriksbergs hägns grindar och vägar, alternativt direkt med helikopter från Sverige eller utlandet, vilket förekommer. Det går också att få direkt transport i specialfordon från plattan på Ronneby flygplats / F 17 Kallinge, i princip omedelbart efter sista trappsteget på privatjeten för största möjliga diskretion.
Utemöbler i diabas.
Det finns också möjligheter att gå iland från havet och släppas in i hägnet. Själva viken framför villan är dock avspärrad och går inte att ta sig in i, eftersom går stängsel över inloppen så att inte hägnets 55 visent - europeisk bison - eller de andra vilda djuren vandrar ut över isen vintertid.

Vy från sängen i presidentsviten?
Skinnet från en 800 kg tung visenttjur från Eriksberg pryder golvet i en av sviterna.
Även här erbjuds sjöutsikt från hotellsviten.
Ner till det allmänna sällskaps- och konferensutrymmet.
Europas största verk av tredimensionell målning på sex lager akrylglas pryder takväggen över sällskapsrummet. Återkommer med konstnärens namn.
Sällskapsutrymmet.
Eriksbergs ordinarie möjligheter till upplevelser och gastronomisk kokkonst, samt anläggningens mycket välutrustade vinkällare är tillgängliga för konferensgäster som hyr Lily Croft, som förstås också har ett eget kök. I ordinarie pris för högsäkerhetshotellet ingår dock bara frukost.
Del av vinkällaren på Eriksbergs Gård, som servar de två ordinarie restaurangerna.
Redan tidigare var Eriksbergs hotell och sviter en av Sveriges kanske exklusivaste och mest unika boenden, men Lily Croft höjer detta ytterligare en nivå. Det är inte det enda internationellt säkerhetsklassade hotellet i Sverige, men läget och svårtillgängligheten är i särklass.
Nästa inlägg om Eriksberg kommer handla om djurlivet. Här dovvilt i solnedgången.
Själva Eriksberg bör förstås upplevas och inga foton kan göra hela upplevelsen rättvisa. Jag återkommer dock med fler inlägg längre fram.

Detta inlägg är inte reklam för Eriksberg, utan ett reportage och dessutom alldeles utmärkt bokresearch. Jag har inte fått betalt för att skriva detta och har finansierat resan själv. Däremot har jag blivit inbjuden och fått en enskild guidning av både Eriksbergs Gård, naturreservatet och Lily Croft. Eriksberg Vilt & Natur ägs av Rune Anderssons maktbolag Mellby Gård sedan 2007.

För den som vill börja yra något om "top en procent", så kan jag påminna om att många svenskar med vanliga jobb som t ex sjuksköterska med några år i yrket tillhör den rikaste procenten i världen. För att ha en procent högst inkomst i världen räcker det med 34 000:- SEK i månadslön före skatt. Och pensionären som köpte en villa i Stockholm på 60- eller 70-talet är en av världens en procent rikaste förmögenhetsmässigt numera.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Kittlande miljö för en thriller. En sommarföljetong kanske? :)

  SvaraRadera
 2. Fast om det kostar att bo på ett sådant ställe och man gillar lugn, ro och natur så ska man unna sig det. VAd kan det kosta, max till pris av bättre rum i Hufvudstaden och då får man stockholmarna på köpet.
  Gillar man lägent, nauren och vad hotellet har att erbjuda så är det ok.

  Frågan är: hur kommer hotellet att klara sig i krisläge? Är de rustade för "det mesta" eller är det bara en teknisk plöj de kör med?

  SvaraRadera
 3. Given plats för det första mötet med Cornucopia bloggen groupies, hangarounds och övrig svans.

  SvaraRadera
 4. "Det finns också möjligheter att gå iland från havet [...]"

  You bet!
  Grabbarna i Primorsk har rätt bra koll på hur man dolt infiltrerar vikarna i Blekingeskärgården...

  SvaraRadera
 5. Egendomen Eriksberg i Blekinge har en intressant historia...
  På 30-talet ägdes det av zoologen Bengt Berg med nära och täta kontakter med 3:e rikets koryfeer..

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Bengt_Berg_(zoolog)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var han som planterade in kanadagåsen också

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Som gjort för "hemliga" möten där demokratin sätts ur spel.

  SvaraRadera
 8. Är man ute efter lyxig annorlunda naturupplevelse kan jag också rekommendera Tree Hotel Harads. Ingen säkerhetsklassning alls men en väldigt unik och annorlunda hotellupplevelse.

  SvaraRadera
 9. Färgen och det låga ljusinsläppet i vissa fönster tyder på antingen bara färgat glas, eller tjocka i viss mån skottskyddande glas. Ifall det är skottskyddande glas ser tjockleken (uppskattat 3-4 cm när man zoomar in ramen) i så fall tillräckligt för att stoppa skott från lättare handeldvapen, och rent fysiska attacker med slagverktyg, men inte AK och liknande. Observationen kan förstås också bara vara en effekt av kamerans bildbehandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I viss mån skottskyddade? Kan medela att glasen är mer än dubbelt så tjocka med ett antal olika lameller i olika tjocklekar.

   Radera
  2. Har du varit där?

   Radera
  3. Kan mycket väl vara så att man spenderade ett par timmar där innan det stod klart.

   Radera
 10. Snarare topp 0,1 promille, var nu den gränsen går?

  SvaraRadera
 11. Svenska sjuksköterskor och pensionärer med 60 talsvillor kan leva som kungar i vissa länder dock ej sverige

  SvaraRadera
 12. En normal lön för sophämtare var 2017 38' /månaden.
  Det är DÄRFÖR man bara ser etniskt vita medelålders män i detta jobb!

  SvaraRadera
 13. Jag kan rekommendera viltsafarin och restaurangen. Det brukar bli en tur varje sommar. Ni kommer inte se villan som beskrivs, men mycket vackert. En kvällsmåltid längst ut med utsikt mot Dragsö är uppskattat av många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, fantastiskt ställe som jag och syskonbarn besöker varje sommar. Tröttnar aldrig!!!

   Radera