Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-05-31 08:50

Börsen ner sju dagar på raken

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har nu fallit sju dagar på raken. Återstår att se hur man hanterar ryktet att USA idag ska införa kol- och ståltullar (SSAB!) mot EU. Och bostadsutvecklaren Tobin vinstvarnar.
Dagschart OMXS30
Innan börsöppningen idag hade nu OMXS30 fallit sju dagar på raken. Den fallande långsiktiga trenden håller i sig och vi har absolut för stunden även en fallande kortsiktig trend. Det kan utan större problem fortsätta en bit till ner, till stödområdet ca 4% ner runt 1500 där börsen vänt två gånger tidigare de senaste månaderna. Ett eventuellt utbrott nedåt från 1500-nivån blir intressant.

Det ryktas nu om att USA och Donald Trump idag ska införa kol- och ståltullar mot EU, vilket förstås lär få en del påverkan på marknaden. För svensk del kan man t ex tänka sig att SSAB påverkas. Å andra sidan kan detta sänka priset på europeiskt stål och gynna andra svenska exportbolag. Om man förädlar stålet till en produkt, t ex en bil, och säljer till USA blir det ju ingen ståltull.

Oavsett är sju dagars rak börsnedgång rätt ovanligt och kanske är det dags för en liten rekyl?

Bostadsutvecklaren Tobin vinstvarnar idag, dvs "sänker resultatprognosen för 2018", vilket innebär att deras bokföringsmässiga rörelseresultat nu ska bli 75 - 125 MSEK mot tidigare 150 - 200 MSEK. "Revideringen" beror på "förändrade marknadsförutsättningar". Överlag optimistiskt, eftersom man fortfarande tror att rörelsen kommer ge positivt resultat. Förvisso bokföringsmässigt och inte nödvändigtvis alltså verklighetsbaserat.
Dagschart Tobin Properties.
Tobin Properties aktie är smått unik. Inte för att den fallit ca 82% sedan allt time high, utan för att aktien konstant varit i en fallande trende sedan börsintroduktionen den 28:e oktober 2016. Så att säga det går bra nu är inte ens möjligt ironiskt. Då var ändå bostadsrättsmarknaden positiv 2016 till början av 2017. Mest fascinerande är att det finns någon som köper aktierna alls. Kanske handlar det om förlustaversion och buy the dip, för inte kan det finnas särskilt mycket orealiserade vinster hos aktieägarna, undantaget grundarna.

Nedsidan i Tobin förblir begränsad, och aktien kan som mest bara falla ytterligare 100%.

Om några minuter öppnar börsen, så får vi se hur ryktet om tullarna tas emot respektive om Tobin-aktien faller. Det senare skulle innebära att aktieägarna på något sätt är överraskade av att det är lite motigt på bostadsmarknaden just nu.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Sälj till sillen och köp till kräftorna!
  Lågkonjunktur deluxe är på ingång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men efter augusti är det högkonjunktur igen?

   Radera
  2. Det är ett gammalt "bondepraktikan"-tips, historiskt har ofta börsen gått dåligt i Sverige under sommarperioderna, fast ofta har den gått bra också. Säsongsmönster brukar suddas ut över tiden.

   Har det varit bra att sälja i juni och köpa i augusti?

   1999 - Nej
   2000 - Ja
   2001 - Ja
   2002 - Ja
   2003 - Nej
   2004 - Nej
   2005 - Nej
   2006 - Nej
   2007 - Ja
   2008 - Nej
   2009 - Nej
   2010 - Nej
   2011 - Ja
   2012 - Nej
   2013 - Nej
   2014 - Ja
   2015 - Ja
   2016 - Nej
   2017 - Ja

   Slump eller mönster? Bedöm själva.

   Radera
  3. Joakim, hur många timmar har dina dygn? Hur har du tid för alla dessa inlägg? Missförstå mig inte, ofta läser jag i stort sett bara dina kommentarer, men jag förstår faktiskt inte hur du hinner!

   Radera
  4. Fredrik L: Precis vad jag också undrar? Hur lever du egentligen Joakim?

   Radera
  5. Det enkla svaret är ju att det är 8-12 personer som skriver under pseudonymet.

   Radera
  6. Svaret kanske är artificiell intelligens och/eller kloning! Ett litet tips är väl att inlägg som är intressanta kan följas med olika feeds osv så det plingar till när nåt händer. Att skriva kommentarer tar ingen speciell tid...

   Radera
  7. Flöden med pling har jag, det jag blir så förundrad över är att det fullkomligt sprutar fakta ur dig i en tid när alla andra bara kommer med åsikter. Jag uppskattar det, som sagt.

   AI är ju logiskt, jag köper det - mestadels för att kloning alltid verkar innefatta att man blir jagad av sin onda ägarorganisation.

   Radera
  8. Det har varit mycket upprepning av samma fakta senaste åren tycker jag, men jag har det nära till hands av olika skäl, så då känner jag att jag gärna delar med mig lite.

   Jag tycker som du att det är alldeles för mycket åsikter och för lite fakta i debatter, och på nätet bör man ju kunna ha lite yta att sprida fakta och inte bara spekulationer. Det intresserar och roar mig och så lär man sig ofta nåt på kuppen!

   Radera
 2. SSAB producerar ju stål i Mobile och Montpelier i USA, men det är förstås inte alls bra för ett exportföretag när handelshinder börjar resas upp.

  Se på SSABs aktiekurs senaste åren, stark verkstadskonjunktur har varit en mycket större faktor än ståltullar.

  SSAB öppnar i alla fall svagt upp. En gäspning. Och börsen som helhet är upp ungefär 5% (totalavkastning), det hade varit roligare om börsen gått ner 10 eller 20% från denna nivån, men det har inte hänt än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast producerar de samma typ av stål på siterna i USA som i Sverige och Finland?

   Radera
  2. Tror specialstålet är från Sverige. Men SSAB har viss "trygghet" i att deras amerikanska stålverk kan försörja den amerikanska marknaden, tror jag. Var länge sen jag kollade på det där.

   Radera
  3. SSAB smälter stålskrot i ljusbågsugnar vid båda sina anläggningar i USA varför något allt för avancerat specialstål knappast kan komma i fråga.

   SSAB Americas är den största producenten av grovplåt i USA och visade fram till 2014 god lönsamhet. Därefter har lönsamheten fallit från en klippa bla pga minskade investeringar i råvarubranschen men kanske ännu mer pga ökad import från Asien av just grovplåt. Så att i just SSABs fall kan lite importtullar vara av godo. Men det är ett mindre fashionabelt narrativ varför ledningen gör bäst i att beklaga sig..

   Radera
 3. Svenskt stål sägs ju pga va sin högre kvalitet/hållfasthet vara mindre känsligt för importtullar.

  Ang Tobin så är det fortfarande många som tror på det där om att bostäder alltid fortsätter stiga i värde och med den marknadstron är ju en investering i Tobin i någon mån baserad på ett rationellt val.

  SvaraRadera
 4. Allt fler ser nu den uppenbara bokrasch som kommer att, tillsammans med migrationskostnaderna, sänka svensk ekonomi under många år framöver. Take the money and run...fortfarande finns chansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en enkel regel som säger att vet man om en svaghet i ett system så kommer den förr eller senare alltid falla ut. Bägge de faktorer du nämner är dessutom länkade och har en multiplikatoreffekt vilket gör saken värre.
   Nu vill jag se en tråd om hur man bäst rustar sig inför krisen. Eller bättre fly än illa fäkta?.

   Radera
  2. Man kanske ska göra som Bert Karlsson? Köpa en stor camping på pendlingsavstånd från stora städer och sedan bygga billiga baracker som man hyr ut till folk.
   Dessutom skaffa ett boende utomlands som man kan fly till för att få sjukvård osv.
   Campingen äger man och har pålitliga personer som står för daglig drift. Även i kristider kan man tjäna pengar i Sverige det gäller bara att inte vara tvungen att bo där hela tiden.

   Radera
 5. Blir det verklig lågkonjunktur så kommer Teslorna att bli billiga då de hippa, balla och häftiga eventföretagen reklambyrånissarna mm i städernas citykärnor inte längre finner det lönsamt att betala de dryga leasingkostnaderna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte på bloggar´n när jag såg denna:
   https://www.instagram.com/p/BjU5XzrAN6r/?taken-by=mjolbypartiet

   Radera
  2. Nää, jag tvivlar på att dessa köper Tesla. Fast det är skoj med el, kul att åka Prius och vara snabbast de första metrarna. Sen kommer soppamotorn, o nej.

   Radera
 6. Dom Svenska bolag som har sin försäljning i dollar bör visa bra Q2 siffror, USD var uppe och sniffade på 9 kr häromdan.

  SvaraRadera
 7. SSAB tillverkar ju mycket specialstål som många andra tillverkare inte klarar av så trotts hot om ståltullar så kommer nog just SSAB att klara sig ganska så bra då en del av deras kunder inte har så mycket annat att välja på i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biltillverkarna vill nog inte göra om det "misstag" som Alfa-Sud gjorde som köpte sovjetiskt stål med hög halt av ädlare skrot...
   Extremt rostbenägna ..

   italiensk bilindustri fick på 70-talet betalt av Sovjetunionen i stål för att de byggde upp en närmast komplett - från råvara till rullande bil - fabrik borta i stad i Östra Ryssland.
   ja, man döpte även om staden efter en gammal italiensk kommunist - Togliatti... :-)

   Radera
  2. Hög förädlingsnivå från 1 ton stål till rakblad :-). Man kan nog ta några procent i tull på stålet med fattning.

   Radera
 8. En rolig sak med youtube är alla roliga gubbar med teori om ödlor och perfekta samhällen. Nu senast såg jag en om kommande kraschen som han kallade the everything bubble där allt skulle rasa aktiet,bostäder och statsobligationer kan det vara så eller är det bara fearmongering? Vem ska man tro på eller finns det bara kvalificerade gissningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt/mycket är i bubbla. Det lustiga är att det alltmer klarnar att deflation/inflation är två sidor på samma mynt. Fast, vi vet ju att kreditexpansion krävs, vi känner till marginalprissättning.

   Statsobligationer ska vara i bubbla sen länge men, ja... De får inte slut på flis. Det är tungt att slåss mot FED. Låt oss avvakta och se på kort sikt.

   Aktier, mja, visst. Men hur analysera mht obligationer?
   Bostäder, ingen aning över hela fältet globalt. Svårt. Även här hemma känns det knepigt, den lokala marknaden är ju avgörande, likaså möjligheterna att köpa/sälja på denna. Priset avgör ju, betalar du 600k och bor två år kan man kalkylera med 400k, du "förlorar" (men har ju bott i två år), inte så farligt ändå. Köper man för fyra mille och får tre kan det sluta på härberget.
   Problemet ligger i skuldbadet/berget. Du kan inte konsumera om du inte har råd, om det innebär att du ska spara eller alternativt låna på din framtida inkomst...

   Sen kan man ju alltid fundera på om det är så viktigt om hela avloppet träffar fläkten, man kan liksom inte fly, hela jorden brinner, inget att tänka på. Men man kan ju spara en del i de mest likvida guldmynten. 10%.

   Frågan man ska ställa är väl: Hur länge kan det hålla nu? Mycket i luften med centralbankernas ägande av aktier och obligationer. € QE, kan det hålla? Ingen federation, och så kommer inte heller. Kan bli otrevligt när tyskarna ska rätta grekerna i ledet med franska mannar.

   Kanske Tyska Riket kan få fred och återuppstå?


   Radera
 9. Överdriven tro på hög stålkvalitet ska skydda SSAB, Kina i sina nybyggda stålverk gör som SSAB historiskt har gjort och konsulterar tyska konsulter för att utveckla stålkvaliteten, fast i Kinas fall skulle jag mer gissa på japanskt kunnande.

  När USA satsar mer på egen producerat stål lär det bli prispress ute på övriga världsmarknaden.

  SvaraRadera