Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-05-29 21:18

Arkadij Babtjenko mördad

"Jag är en av de som ska misshandlas till döds." - Arkadij Babtjenko
Den ryske krigsveteranen, journalisten och författaren Arkadij Babtjenko har mördats i exil. Han avrättades med skott bakifrån i sitt eget hem i Kiev. Tillägg: Arkadij Babtjenko lever och klarade sig från mordförsöket. Det hela handlade om vilseledning från den ukrainska säkerhetstjänsten SBU:s sida i samarbete med Babtjenko, för att få tag på organisatörerna bakom mordförsöket.
Diktatorn Putins inrikestrupper Omon.
Arkadij Babtjenko, kanske mest känd som författaren bakom boken Krigets färger, som exponerar våldet, pennalismen, morden och våldtäkterna inom det ryska försvaret, mördades idag i sitt hem i exil i Ukraina.

Babtjenko hade flytt diktaturen Ryssland i februari förra året efter att hoten mot honom blivit för stora, efter att ha rapporterat om en militär flygolycka, och flyttade först till Prag och sedan till Kiev. Han avrättades idag genom skott bakifrån i sitt eget hem.

Diktaturen i Kreml fortsätter alltså att avrätta ryssar utomlands, för att statuera exempel på vad som händer med de som kritiserar diktaturen. Ingenstans ska man vara säker, inte ens utomlands, inte ens i Storbritannien, som i fallet Skripal. Kremls mördare kommer hitta dig vad du än gör.

Ukrainska myndigheter har bekräftat mordet, även om man inte namnger Babtjenko. Sveriges Radio skriver nu också om det. Meduza har mer detaljerw.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

77 kommentarer:

 1. Det verkar lite amatörmässigt.

  Superavancerade mord(försök) med kemiska stridsmedel som knappt inga har tillgång till - Det är Ryssland.

  Skjuten i ryggern i sitt hem och dör på väg till sjukhuset (kan likaväl ha klarat sig) - Det är Ryssland.

  Med Skripals är jag ganska säker på att det är Ryssland - detta vet jag inte med det är inte säkert. (Att det är en avrättning på order högt upp från Ryssland).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar i alla fall vara farligt att vara journalist i Ryssland. Dom springer in i knivar, trillar ut genom fönster, kommer ivägen för kulor, råkar bli rånmördade och allt möjligt. Kanske nåt för arbetsmiljöverket att ta tag i?

   Radera
  2. Ben- det låter precis som alternativa läkarna i USA. När man inte ställer sig bakom Big Pharma och kör på med att droga ner hela befolkningen. Så drunknar man på joggingturen.
   För en lekman som mig, så verkar det inte spela någon roll USA eller Ryssland. Folk dör jäkligt lätt i dessa stater.

   Radera
  3. Jag skulle tro att en statistisk analys skulle visa att det inte är särskilt stor risk att dö en onaturlig död som "alternativ läkare" i USA jämfört med journalister i Ryssland.

   Om nu inte "alternativ läkare" betyder meth-langare i gathörn, typ.

   Radera
  4. Att livnära sig som spion kan vara farligt, någon borde varnat Skripals om det!

   Radera
  5. Verkar bero på vilken sida man hamnar. Putins spionbakgrund verkar inte ha inverkat negativt på hans hälsa t ex.

   Radera
  6. Är väl rätt glasklart att det är ryssland :)

   Blir ju larvigt att skrika efter bevis eftersom vi aldrig kommer få det och det är subjektivt.

   När det gäller skripal så blev ju till sist argumentet - ni kan inte bevisa att inget annat land kan kopiera och tillverka giftet själva.

   När det är en uttalad putinkritiker som flytt som sen blir mördad och det INTE direkt går att påvisa svartsjukedrama eller att han själv rånade en bank och blev skjuten så ligger det jädrigt nära till hands att det är putin, listan på misstänkta är ganska kort...

   Radera
 2. Sveriges radio skriver om det...

  Tyvärr så litar jag inte på något dessa dagar. Kan vara så att det är kreml. CIA. Kriminella. Inget påverkar mig längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis vad Kreml vill. Du litar inte på något och låter därmed allt eller inget hända oavsett avsändare. Diktaturen är då inte långt bort.

   Radera
  2. Eller är det vad du vill?
   Vilka var krypskyttarna i Kiev? Har du trovärdiga källor så undersöker jag gärna.

   Radera
  3. Du skriver att det lika gärna kan vara CIA som Ryssland. Så sorgligt, någon gång då och då har CIA gjort övertramp mot icketerrorister, Ryssland gör det hela tiden. Inte lika ofta alltså.

   Radera
  4. Jag höll en seans igår kväll så fort nyheten kom, och Sven Anér lät meddela att det var Lisbeth som utförde även detta mord.

   Radera
  5. Du kan nog lita på att det är kreml, om CIA hade haft en åsikt i fallet så torde väl det vara att hans röst skulle ljuda högre och till fler.

   Radera
 3. Vore på sin plats att uppkalla en gata i Stockholm efter Arkadij Babtjenko. Jag föreslår att denna gatan efter honom: Gjörwellsgatan. Eller så kan vi kalla den Sergei Magnitskys gata. Eller varför inte Anna Politovskayas gata.

  SvaraRadera
 4. Fy fan vad tragiskt. Han hade en ganska ung dotter också om jag inte minns fel.

  Vila i frid.

  SvaraRadera
 5. Min gamla svensklärare hade klagat på ordvalet avrättat eftersom en avrättning är rättsligt sanktionerad. Dvs att om ryssland avrättade honom innebär det att dom hade rätt att göra det, medan ett mord förstås innebär att dom inte hade rätt att döda människan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hur blir det om dom har en "hemlig" rätt?

   Radera
  2. Enligt SAOB är avrättning ett "verkställande av dödsstraff" så det verkar som om din gamle svensklärare har rätt.

   Sen finns ju uttrycket "en ren avrättning" som väl avser ett brutalt, planerat mord och som flitigt används i kvällspressen. Jag antar att det är det som avses här.

   Radera
 6. Varför kommer jag att tänka på Trotskij som mördades med en ishacka 1940i Mexiko?

  SvaraRadera
 7. SR har nyheten på sin fösta sida.
  SVT däremot verkar fortfarande sova...
  Eller så är det olika "prioriteringar"...

  SvaraRadera
 8. Var längesen jag läste hans alster, men "Krigets färger" och "bilder av ett litet krig" är mycket läsvärda.

  Han drog sig aldrig för att dokumentera baksidan av kriget och romantiserar ingenting. En bok alla som intresserar sig för moderna krig och konflikter bör läsa.

  I sin journalistgärning drog han sig aldrig för att ta risker i rapporteringen. Det var hans krassa och avoga (realistiska?) inställning till krig som indirekt fick honom på flykt från Ryssland, m h t hur han kommenterade en militär flygkrasch.

  Han hade nog väldigt mycket kvar att ge som journalist även om han kanske var färdig med bokskrivandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är f ö GP:s recension av en av hans böcker:
   http://www.gp.se/kultur/kultur/arkadij-babtjenko-bilder-av-ett-litet-krig-1.1066954

   Köp/låna och läs om ni inte redan gjort det.

   Radera
  2. Krigets färger finns som E-bok på biblioteket.

   Radera
  3. Ja, dessa visselblåsare är modiga då de vet att de kommer behandlas som skit av myndigheter och krigshetsare. Se bara på stackars Manning t.ex, ett under att han/hon orkar fortsätta leva.

   Radera
  4. Vilken urusel jämförelse.

   Babtjenko har aldrig anklagats för nåt brott, ändå är han död. Han tjänstgjorde med goda vitsord och arbetade sedan som journalist. Inte i något fall har han, mig veterligen, anklagats för brottslig verksamhet.

   Manning agerade illojalt mot sin arbetsgivare och dessutom brottsligt och uppsåtligt, satt inne några år, och hade senast jag kollade inte skjutits till döds i sitt hem?

   Radera
  5. Kan du även förklara hur du kategoriserar Babtjenko som "visselblåsare"?

   Radera
  6. Tja, Babtjenko skriver om uppenbara förbrytelser et.c. vid fronten och Manning lika så då han avslöjade dödsskjutningar av obeväpnade civila i Irak i stor skala.
   Sen är inte Babtjenko Manning så uppenbarligen kan deras fall inte vara helt lika, det förstår väl även du?

   Radera
  7. Manning behandlades så illa i fängelset att han försökte ta sitt liv flera gånger, men det är väl inte tillräckligt illa för dig Ben?

   Radera
  8. Skillnaden är att i Mannings fall vet vi att han behandlades som skit av myndigheterna. I Babtjenkos fall vet vi inte ännu vem som tog hans liv.
   Det kan vara ryska staten, det kan också vara någon annan (soldat, befäl?) som var förbannad på honom. I Ukraina kostar ett lönnmord inte mycket pengar.

   Radera
  9. Ah, om man skriver om krigsförbrytelser är man visselblåsare? Räta upp din sumpiga logik lite. Som sagt, parallellen är urusel av flera skäl och dina försök till relativisering och att blanda bort korten är rätt genomskinliga.

   Vi kommer så klart aldrig få veta vem som mördade Babtjenko, precis som det brukar vara med de högst frekventa dödsfallen hos ryska journalister.

   Varför dödas så många ryska journalister tror du, och varför blir det alltid pannkaka av utredningarna när det ryska polisen ska försöka få tag på de skyldiga? Har du nån idé om det?

   När det gäller Mannings självmordsförsök kan vi konstatera att svenska fängelser har en tredubblad självmordsfrekvens jfrt övriga samhället. Det är nog inte alltid det beror på illabehandling.

   Du som gärna vill jämföra Usa och Ryssland på olika sätt kan kanske skriva en liten jämförande essä om hur Magnitsky respektive Manning behandlades i fängelset? Dom satt ju båda inspärrade åtminstone, så det är en bättre jämförelse.

   I sammanhanget kan man ju säga att de båda ryssarna är döda, ingen ansvarig kommer att straffas, medan Manning lever sitt liv i frihet.

   Radera
  10. Du följer din instruktionsbok Markus S, att leda bort dialogen från ämnet och fokusera på något annat som du försöker avleda med.

   Lönnmord är ännu billigare i östra Luhansk och Donetskprovinserna.

   Radera
  11. Abbe, mitt fokus är fortfarande offren, men ditt verkar vara något helt annat.

   Radera
  12. Konstigt nog verkar du bara kunna diskutera ett offer genom att relativisera det gentemot nån annan.

   Nån tillstymmelse till svar på de frågor jag ställt till dig verkar du inte heller kunna prestera.

   Radera
  13. Ben, om du läser lite noggrannare så ser du har du fått svar på dina frågor.
   Allt jag gjorde var att bredda diskussionen till att gälla kritiker och visselblåsare i det militära generellt, som har en tendens att råka illa ut "world-wide", vilket är illa.
   USA har den största militärmakten i världen och deras behandling av soldater orsakar t.ex 20 självmord varje dag av krigsveteraner, så det kanske inte är så irrelevant att ha med detta land i jämförelser?
   Har du problem med det?
   Det går att hitta exempel över hela världen, skulle det kännas bättre för dig om jag tar en ryss till eller kanske en fransman som har råkat illa ut?

   Radera
  14. Jaså jag har fått svar på frågorna fast måste läsa lite noggrannare? Ok, kopiera då in svaret på följande frågor tack:

   Varför dödas så många ryska journalister tror du, och varför blir det alltid pannkaka av utredningarna när det ryska polisen ska försöka få tag på de skyldiga? Har du nån idé om det?

   Du som gärna vill jämföra Usa och Ryssland på olika sätt kan kanske skriva en liten jämförande essä om hur Magnitsky respektive Manning behandlades i fängelset?

   Radera
  15. Och för hundrade gången är Babtjenko ingen visselblåsare, verkligen inte en militär sådan. Du har inte läst nån av hans böcker va?

   Radera
  16. Och när det gäller självmordsfrekvensen hos amerikanska veteraner så är den ca 1,5 gånger "bakgrundsfrekvensen" i det amerikanska samhället, vilken i sin tur är ca 20/100000 bland amerikanska män. Den är då förhöjd till ca 30/100000 för veteraner.

   I Ryssland är samma ratio för vanliga män 32/100000.

   Du som gillar att jämföra saker, kan du ge nån anledning till varför vanliga ryska män tar livet av sig i större omfattning än amerikanska veteraner? Har de, enligt din logik, blivit illa behandlade av det ryska samhället?

   Radera
  17. Jag har inte gett sken av att veta orsaken till olika journalisters död, så den frågan får du svara på själv.
   Ben, har du ensamrätt på definitionen av visselblåsare?
   Varför ska jag jämföra amerikanska veteransjälvmord med ryska civilas?
   I USA är baslinjen den övriga befolkningen.
   Om militärtjänstgöring resulterar i högre självmordsfrekvens än jämförbar grupp ser jag det som tecken på missförhållande av något slag åtminstone, såväl i Ryssland som i andra länder.

   Radera
  18. Jaha, du har inga som helst tankar om varför så många ryska journalister dör och utredningarna misslyckas? OK. Det saknas kanske egna tankar överhuvudtaget?

   Jag frågade också om du läst Babtjenkos böcker, en enkel ja/nej-fråga, inte ens det kan du svara på.

   Nej, JAG går efter gängse definitioner. Om man hittar på egna definitioner blir diskussionen väldigt jobbig. Din definition på visselblåsare är "nån som skriver om krigsbrott" vilken förmodligen gör t ex Peter Englund och Herman Lindkvist till visselblåsare eftersom de skrivit böcker om olika krig. Den definitionen känns högst hemmasnickrad, måste jag säga.

   Aha, så i just fallet självmord ska man alltså inte "bredda diskussionen" och jämföra mellan olika länder? Det ska man däremot när det gäller t ex Babtjenko, då kan vi dra in utlänningar och jämföra mellan länder. Varför är du så inkonsekvent ifråga om detta? Förklara gärna i detalj.

   Radera
  19. Markus S

   Ryssland ut ur Ukraina!

   Radera
 9. Det mördas folk i Sverige snart varje dag av utländska intressen och främmande makt så varför ska vi uppröras av just det här mordet? Är journalister som är negativa till Ryssland mer värda än andra människor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, spik-i-foten-resonemanget. Lite gammalt, tycker du inte?

   Radera
  2. Resonemanget är bara roligt till någon synar det med en hurring följd av påpekandet att det väl inte är något att uppröras av då det finns så mycket värre våld.

   Förresten, är man negativ till Ryssland när man påpekar att den Ryska militären fördärvar medborgare till ringa nytta för moder Ryssland? För vitsen med en nation är väl att leva gott och putsa på samhället inför nästa generation och inte att vara förbrukningsvara?

   Radera
  3. Läste just att 15000 USA-soldater föll offer ( dog) i kriget ( den icke FN stödda invasionen) i Irak. Hur rättfärdigar man det om man också tänker på de ca 1.000.000 irakier som strök med. Hoppla men USA då.

   Radera
  4. Ja, dom borde naturligtvis invaderat Irak med ryska oppositionella journalister istället. Dom hade typ trillat på bajonetterna och tappat Polonium i sitt kaffe och sånt och då hade det inte blivit nåt krig.

   Eller det var inte det du menade?

   Radera
  5. Ben, "Du är dig lik" sa begravningsentreprenören.

   Radera
  6. Wikstrom

   Ryssland ut ur Ukraina!

   Radera
 10. "Jag är en av de som ska misshandlas till döds." - Tommy Robinson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, vi jämför en kille som blev arresterad för att ha vägrat hörsamma polisens uppmaning med en kille som blivit brutalt mördad i sin egen lägenhet. Det verkar rimligt.

   Radera
  2. Allahs lijka väde då..? Han är väl dödshotad med. Undrar om ryssen hörsammade uppmaningarna... men visst USA då...

   Radera
  3. Hamid, hur vågar du ta upp brutala brott mot yttrandefriheten i våra "demokratier"?
   Det gör väl inget att man kastar folk i fängelser för att de rapporterar en pedofilrättegång? De får skylla sig själva.
   https://grrrgraphics.com/great-britains-swift-injustice-tommy-robinson/

   Ge dig på ryssarna igen istället, allt är bra här.

   Radera
  4. Be din personliga assistent hjälpa dig att formulera kompletta meningar åtminstone, om nu dregglet gör permobiljoysticken så hal att du inte reder ut att göra det själv.

   Radera
  5. Det är så sjukt kul att killar som ni blir upprörda av att Robinson inte får stå utanför en domstol och störa ordningen hur han vill, när ni vill att polisen ska avhysa AFA som står och visslar och har sig när SD har valmöte.

   Radera
  6. Re: Robinson, tydligen (har inte sett hela filmen) så hade polisen sagt till honom på film att han fick filma på en speciell plats, han hade frågat.

   Tydligen hade domaren inte sett hela filmen och nu bekräftat det.

   Oberoende av ovan, dör han i fängelset är det statens fel som inte skyddade honom. Han är nog inte populär bland muslimer och har en extermt hög hotbild mot sig.

   Det smidigaste här är ju att se till att han kommer från sitt fängelsestraff utan att ett hår krökts på hans huvud, allt annat kommer se misstänkt ut.

   Radera
  7. Det är väl ingen som avvisar dig från SD-möten..? Dina vänner i våldsvänstern är fredade i Sverige. Dina sköna skämt om funktionhindrade är typiskt vänster...

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. http://www.corren.se/nyheter/kinda-atvidaberg/politiker-fick-avlagsnas-fran-sds-torgmote-7294640.aspx

   Rätt eller fel agerat av polisen här, Hamid?

   Radera
 11. En reflektion re: Tommy Robinson. I UK är det inte så högt i tak och de pedofilskandaler som rullats upp har ju blottlagt ett system som la locket på under många år.

  Lite som våra feministers envetna försvar av förtryck mot kvinnor så länge det är kulturellt eller religiöst betingat fast värre.

  Kikade på Åkessons sommartal och AfS torgmöten.

  Visst har vi väl hyfsat högt i tak i Sverige när det gäller yttrandefriheten, dom skrädde ju inte orden direkt (ja nu var väl SD väldigt tydliga med att blåögda folkemmet är borta för alltid och att det är dom helt ok med going forward vilket var något nytt)

  SvaraRadera
 12. Nu är Babtjenko tydligen inte alls död utan "i säkerhet" med hjälp av den ukrainska säkerhetstjänsten som verkar ha avslöjat något slags komplott och "räddat" honom. Rena spionthrillern om det stämmer - och kanske möjlig inspiration till en bok för vår favoritbloggare...

  SvaraRadera
 13. Han dog, men nu har han återuppstått?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/misstankt-dodad-rysk-journalist-uppges-vara-vid-liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är sannerligen uppstånden.

   Radera
 14. Jag läser inga kriminalare eller spionthrillers. Det är fullt tillräckligt med verkligheten…

  SvaraRadera
 15. ...och under tiden så bombarderar ryskt artilleri bondgårdar och utedass i östra Ukraina. Stolt rysk artillerienhet kan meddela att man lyckades mörda en 15-årig flicka vid sina morföräldrars bostad.

  De som slåss hårdast och är mest motiverade i Ukraina för att befria landet från rysslöddret i östra landsändan är just Ukrainare med ryska som modersmål.

  Vad uppnår Ryssland förutom dödade småflickor, miljontals rysktalande ukrainare som föraktar Kreml och en sinande krigskassa?

  Att skjuta journalister lite här och där kommer inte att vända fiaskot.

  SvaraRadera
 16. Känns som Putin fick smaka på sin egen medicin. Kul om Lavrov kan gå ut offentligt och uppmana alla att tala sanning.

  SvaraRadera
 17. Konstigt att den nyligen mördade uppträder i en presskonferans dagen efter när blåröken lagt sig!

  SvaraRadera
 18. Hahaha kolla min kommentar längre upp! Som jag sa: man kan inte lita på något i dessa tider

  SvaraRadera
 19. Fake news, Lasse! Fria Tider har debunkat din story.
  http://www.friatider.se/ukraina-putinkritiker-m-rdad-av-ryssland-sen-d-k-offret-upp-p-regimens-presskonferens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isak,

   Ryssland ut ur Ukraina nu!

   Radera
  2. Nej Isak, min morfar och hans bröder slogs mot ryska landroffare i Karelen för 75 år sedan.

   Det finns inget som ändrats sedan dess. Landhunger, stjäla andras istället för att bygga upp eget.

   I inlägg efter inlägg försvarar du tjuvslödder, så nej piss off blir det inte, bara mer.

   Radera
 20. http://www.foxnews.com/world/2018/05/30/anti-kremlin-russian-journalists-death-in-ukraine-was-faked-used-to-thwart-murder-plot-officials-say.html

  SvaraRadera
 21. Ryssland ut ur Ukraina.

  Sluta mörda 15-åriga ukrainska småflickor med ryska artillerigranater bemannade av rysk servis.

  SvaraRadera
 22. Ukraina: "Putinkritiker mördad av Ryssland" – sen dök offret upp på regimens pressträff
  Publicerad 30 maj 2018 kl 17.03

  :)

  SvaraRadera