Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-05-03 07:25

Allt lägre intäkter per kund för Spotify

Streamingtjänsten Spotify fortsätter att visa upp sin affärsmodell. Omsättningen för premiumkunderna ökade mindre än kundtillströmningen. Naturligtvis fortsatte förlusterna och ska rent av blivit större än analytikerestimatet.
Dagschart Spotify. Före gårdagens kvartalsrapport...
Premiumkunder ökade med 45% i antal jämfört med första kvartalet 2017, men intäkterna från kundsegmentet ökade bara med 25%, dvs man får mindre och mindre betalt per premiumkund, vilket kan förklaras med att man visar starkt tillväxt inom familjeabonnemang, dvs att 3-5 premiukunder betalar som för två.

Intäkterna ökade dock för de i princip försumbara gratisätarna, som står för ca 10% av omsättningen men 58% av kunderna.

Stora händelser under kvartalet är förutom börsnoteringen exempelvis att man arrangerade festen för bästa nya artist på årets Grammy-gala i New York.

Omsättningen föll under första kvartalet 2018 jämfört med sista kvartalet 2017. Däremot minskade förlusten, eftersom man minskade sin marknadsföring med ungefär 350 MSEK. Slopar man marknadsföringen helt kan man rent av gå med vinst om inte kundavhoppen upphör och inte längre behöver kompenseras av nya kunder.

Förlusterna sägs dock vara större än analytikernas estimat, så aktien sägs falla i efterhandeln (ej med i charten ovan). Det blir till att även dra ner på festerna för bästa nya artist, som rimligtvis belastar marknadsföringskontot.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Spotify är bra tycker jag. Stort utbud och bra ljud för 99 kr/mån. Men det är möjligt att det finns flera billiga eller gratis konkurrerande streamingtjänster. Svårt då att tjäna pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det underliga med Spotify är att de verkar öka antalet anställda hela tiden. Att strömma musik bör inte kräva mer arbetstimmar trots att kundbasen ökar. Systemen finns redan på plats?

   Radera
  2. Helt riktigt. Men det kanske krävs mer folk till alla avtal med olika rättighetshållare och olika nationella områden som finns?

   Radera
  3. Övergången till molnet är förstås inte gratis ur utvecklingssynpunkt. Förmodligen behöver de göra om hela arkitekturen i sin back end. Och det görs förstås i steg under flera år. Under en period har de förmodligen dubbla kostnader att underhålla både det gamla och det nya systemet. Sen har man kapitalkostnaden för den gamla infrastrukturen som skall avskrivas på kortare tid än man tänkt från början. Nu vet jag inte vad deras utvecklingskostnad är, bara att det inte är helt enkelt att göra den övergången. Sen borde kostnaderna sjunka per klient.

   Radera
  4. Spotify har väl massa personal som jobbar med andra grejer också.. e väl hela grejen med att växa växa växa.. ska inte bara streama musik

   Radera
  5. Tror inte ni fattat det där med kultur. Största delen av arbetet inom kultursektorn är marknadsföring. Varför tror ni denna blogg finns?

   Radera
  6. Konkurrensen kommer att dö ut.
   Google Play är snart ett minne blott.

   Radera
  7. Det finns naturligtvis inga gratis-streaming-tjänster utan reklam.

   Radera
 2. Jag lägger 99kr/månaden på Spotify, vilket är långt över vad jag skulle lägga på musikbranchen om jag inte hade Spotify, t ex genom att köpa CD’s eller liknande. Över 1.000kr/året.

  SvaraRadera
 3. BOOM -9 % i efterhandeln på NYSE. Fast aktien har klättrat starkt sedan noteringen så det räknas väl som en korrigering än så länge.

  SvaraRadera
 4. Spotifys affärsmodell kan definitivt ifrågasättas men tjänsten är bra. Vi kör familjeabonnemang nu. Vet någon vad abonnemangen kostar i andra länder? I USA och många andra länder i Europa har ju folk
  bättre betalningsförmåga så abonnemangen vara mer än 99/valutakurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Har man verkligen böttre betalningsförmågs i många andra länder? Sverige är ett rätt dyrt land i en global jämförelse.

   Radera
  2. Jo Sverige är ett dyrt land men jag har för mig att privatpersoner här är relativt sett fattigare än många andra länder sett till månadsinkomst efter skatter.

   Radera
  3. Hur är det med månadsinkomsten efter skatter, boende och försäkringar då? Bilen får väl ändå betraktas som valfri.

   Radera
  4. Jag hittar inte källan så kan inte backa upp mitt första påstående. Tittar man på medelinkomst ligger Sverige ganska högt i "disposable income", men där spelar ju samhällets homogenitet stor roll. Det är inte säkert att det finns bra jämförelser förutom kanske indexprodulkter typ Big Mac. I denna ligger S på 15e plats dvs rätt högt. http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Cost-of-living/Average-monthly-disposable-salary/After-tax

   Radera
  5. Visst har svenska löntagare, pensionärer och bidragstagare (framför allt bidragstagare relativt andra länder) en ganska hög disponibel inkomst, även internationellt sett.

   Givetvis inte högst i världen, men "tillräckligt" för hyfsad köpkraft, även om man jämför sig enbart med andra länder i västvärlden.

   Finns säkert någon lämplig statistik att gräva fram om detta..... Till exempel denna sidan, Household income, med källor från OECD, köpkraftsjusterat.

   I samtliga tabeller på denna sida ligger vi någonstans kring plats #10 bland stora industriländer (OECD). Inte särskilt bra, men knappast någon katastrof.

   Radera
  6. Doktorn, dina siffror är väl självrapporterade och rätt tveksamma -- tror du verkligen Zambias hushåll har tredje högst nettolön i världen?

   Tror OECDs statistik på köpkraftsjusterade nettoinkomster ger en lite bättre bild.

   Radera
  7. 30sek är priset i Malaysia.

   Radera
  8. Nej jag sa aldrig att jag trodde på dem :). Men jag har ändå svårt att se att vi ligger särskilt högt i Sverige. Fast kanske tänker jag på disponibel inkomst för de grupper som är övre medelklass.

   Radera
 5. Det blir väl flera effekter som pågår här:
  - eftersom Spotify också delvis ägs av den äldre musikindustrin så blir det väl som att så länge Spotify går nägoröunda OK så hålls intresset för fildelning nere.
  - en börsnotering innebär väl på sätt och vis att om det blir många småsparare så kommer kunderna betala mer in vad de verkligen kostar om Spotify inte bär sig (än?) ekonomiskt?
  - Jag skulle tro att det som saknas i Spotify är att de (kanske just pga det äldre delarna i musikbranschen) inte blivit en sorts full plattform för mindre och nya artister.
  På så vis uteblev spekulativt den reformation som det fanns förhoppningar på i musikbranschen? Eller?

  SvaraRadera
 6. ja, man skall ju sälja på topp enligt börsens logik. Spotify har sålt. Nu kommer smällen om några månader. Sen kommer stämningarna. Men det gör inget för grundarna har cachat hem och kan köpa ett fint hus bredvid Minecraft-mannen.

  SvaraRadera