Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-05-24 15:20

89% färre lägenheter sålda av Alm - konkurs i Oscar-Axxonenprojekt

Bostadsutvecklaren Alm Equities rapporterar att man sålde 89% färre lägenheter under första kvartalet jämfört med samma kvartal förra året. Och det takprojekt som Oscar Properties sålde till Axxonen har försatts i konkurs via ett av Axxonens dotterbolag.
Alm Equities helt naturliga aktiekurs. Ingen kursmaniupulation kan misstänkas pågå, för då hade Finansinspektionen ingripit.
Alm Equities sålde endast 22 lägenheter under första kvaralet mot 193 första kvartalet 2017. Egentlig siffra var 24 mot 333, men det handlar om delade projekt, och de 22 avser Alms andel.

Bolaget lyckas fortfarande redovisa en bokföringsmässig vinst, även om den halverades.

Oscar Properties tidigare projekt Biografen Penthouses har satts i konkurs via en konkurs i ett av Axxonens dotterbolag. Det handlar om det uppmärksammade projektet där man i hemlighet sålt en tredimensionell fastighet ovan på ett annat projekt, utan att tidigare lägenhetsköpare varit medvetna om att man får grannar ovanpå.
Dagschart Oscar Properties.
Avtalet med Axxonen om att sälja projektet ser nu inte ut att kunna genomföras, utan det återgår till Oscar Properties, som alltså måste säkerställa motsvarande finansiering via någon annan affär. Man kan också fundera på hur detta nu kommer utvecklas kontra de lurade lägenhetsköparna när Biografen Penthouses går tillbaka till Oscar...

Det intressantaste hur bostadsutvecklare nu börjar sätta dotterbolag i konkurs för att slippa undan ohållbara projekt. Det är en ledtråd kring vad som komma skall och sätter saker som byggarantier eller marknadsgarantier i en förvisso inte ny, men aktuell dager.

Som investerare, köpare eller leverantör bör man nog dra öronen åt sig om bostadsprojekt bedrivs som dotterbolag i en koncern. Det är en straffspark upplagd för att sätta bostadsprojektet eller utvecklaren i konkurs och skydda koncernen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Det börjar blåsa kalla vindar på riktigt. Högkonjunktur som kanske nått sin kulmen, Valet i Italien som kan sätta igång krisen i Euroområdet igen. Högt oljepris och en president i USA som rör om i grytan varje dag. Räntor i USA som lätt smittar över till andra områden. Dags att leta efter sin varmaste jacka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att vi inte påverkas av omvärlden :)

   Radera
  2. ... tur att vi har den anti-kapitalistiska skyddsvallen... ;-)

   Radera
 2. Alm hade ju en annan intressant nyhet. Som möjlighet för dem som inte direkt vill köpa ska de införa något slags hyrköp. En ökad flexibilitet för kunden.
  Lite längre ned framkom det att den nya fastigheten ska läggas i ett eget bolag innan byggstart, och det bolaget ska låna upp pengar och betala fastigheten till Alm. Kassaflödesmässigt ser det ju trevligt ut, för Alm alltså, och även riskmässigt torde det vara en hit, också där m a p Alms väl och ve.

  SvaraRadera
 3. http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/kroatiskt-byggbolag-snart-p%C3%A5-plats-i-g%C3%B6teborg-1.6158898?noAccess=true&aId=1.6158898

  Nu öppnar Göteborg upp för utländska aktörer att bygga hyresrätter när dom etablerade aktörerna tackar nej p.g.a. att dom inte vill sänka sina vinstmarginaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de vill snarare behålla sina höga ersättningar för marken. Det går fortfarande utmärkt att bygga med svenska bolag men då måste markpriserna sänkas.

   Radera
  2. Verkar konstigt om det går bra att bygga med utländska bolag istället om det är markpriset som är för högt. Borde vara lika högt för dem.

   Radera
  3. Jag killgissar ändå hej vilt på att företagen som går med på att bygga ändå kalkylerat med vinst trots höga markpriser. Det är nog inget byggföretag som sysslar med välgörenhet på global nivå.

   Radera
  4. Eh, om kunden betalar hundra, markpriset är 70 + svensk byggkostnad 50 så blir det ingen affär.

   Har en utländsk firma byggkostnad 30 så är man hemma med samma markpris.

   Radera
  5. Jättebra med utländsk konkurrens, behövs mer av den varan i byggbranschen.

   Radera
  6. @Joakim: Ja men tråkigt om inte konkurrensen påverkar slutpriset till kund då marginalerna för kommunen som säljer tomten bara ökar.

   Radera
  7. Då får markägaren (kommunen) in mer pengar, åtminstone, och kan klara sig med mindre statsbidrag ("kommunal utjämning") till exempel.

   Radera
  8. Och då kan markägaren/kommunen och i förlängningen staten öppna gränserna och låta fler komma hit och öka landets BNP :)

   Radera
  9. Förutom kanske annan effektivitet och marginal, skvallrar det inte om lägre lönenivåer? Var det inte det som nyss förbjöds?

   Radera
  10. @Teheimar: Dom kanske har samma lönenivå men inte samma vinstambitioner? :)

   Radera
  11. Ja. Det är det tredje alternativet. :)

   Radera
  12. De utländska aktörerna har redan varit här i flera år. Lite undercover som underentreprenörer till JM, Skanska o de andra. Besök ett valfritt bygge och du träffar folk från jordens alla hörn med undantag MENA...

   Radera
  13. @Teheimar: Det är troligtvis därför dom får bygga?

   @Hamid-Heidari: Frågan är om man bypassar dom etablerade byggbolagen och skriver kontrakt direkt med dom utländska byggbolagen denna gången?

   Radera
  14. Lite undercover?

   Nej utländska aktörer har funnits på marknaden sedan 80-talet minst. Fattar inte vad herrarna här ovan pratar om men de tycks vara lite bevandrade inom bygg.

   Vi har flera Stora tyska aktörer som etablerat sig inom infrastruktur och nått ut. Vi har Preem Shejken med Midroc. Vi har Derepaska och Strabag. Vi har Veidekke från Norge. Vi har Hent från Danmark. Vi har Lemminkäinen från Finland. Osv osv.

   Minst halva arbetsstyrkan inom bygg är av utländsk härkomst och det bara ökar.

   Jag skulle säga att det tillhör undantaget att se helsvenska arbetsplatser(om det nu är ett självändamål).   Radera
 4. Hur ser kassan och kassaflödet ut?

  SvaraRadera

 5. Av 57 lgh var det 7 kvar att sälja men med försening på 18 månader så fick en vän antingen bo "gratis" 18 mån om dom väntade ytterligare 6 mån till inflytt eller möjlighet att hoppa av kostnadsfritt.
  13 st hade hoppat av igår och erbjudandet gick ut sista Maj så det kan bli fler.
  Det går bra nu.


  https://www.jm.se/bostader/sok-bostad/stockholm/nacka/kvarnholmen/stockholm-lighthouse/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanonkul för de som sålt först och väntar på att flytta in i denna kommande solida förening.

   Radera
  2. Hederligt agerat av JM. Se och lär, SSM och OP.

   Radera
  3. JMs projekt i Enskede tycker jag ligger sådär till säljmässigt.
   Intressant att se hur det blir för projekten Höjden, Allén och Torget, kan se en eventuell förvandling till hyresrätter där eller kraftigt sänkta priser. De tre ligger bredvid varandra.

   Radera
  4. Tror dom som bor i barackerna på Årstafältet och Fagersjö står först i kön till de förvandlade hyresrätterna.

   Radera
  5. Riktigt Hamid! och svensken får betala hyran via skattsedeln åt "Fagersjö-adeln".
   Går bra nu!

   Radera
 6. Måste ändå älska Johan Alm. Så fort han uttalat sig är det bara att spänna fast säkerhersbältet för det här kommer bli bra. Han är snabb på att konstatera den krassa verkligheten till skillnad från Oscar som kör bagdad bob style på sin kommunikation (för bara ett par dagar sedan gick de ut och påstod att de hade fått betalt för Axxonen, now not so much pay visar det sig)

  SvaraRadera
 7. De mest extrema spekulativa lyx-projektörerna faller..
  De som bygger för verklighetens folk och de som har starka finansiella muskler bakom kommer att bestå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det återstår väl att se när konjunkturen vänder. Det är uppenbart att det nu är lyxsegmentet som en del utmaningar att hantera.

   Radera
 8. Om man vet att oscars interimsstyrelse kan sälja ens tak och att oscar sedan kommer vägra ändra på det - så är man kanske försiktig med att köpa av dem. Så oscar får nog välja mellan att backa och att lägga ned sin bussiness.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt genomtänkt. Kan mycket väl vara så att varumärket ändå är förstört.

   Radera
  2. Men Oscar Properties aktiekurs ska ju dubblas de närmaste 12 månaderna?

   https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/OSCAR-PROPERTIES-KURSDUBBLING-MOeJLIG-OM-MARKNAD-BAeTTRAS-PARETO-1022866368

   Radera
 9. Intressant om konkursen i Axxonen och OP !

  http://www.e55.se/artiklar/axxonens-revisor-nu-har-du-fatt-veta-mer-an-jag-far-saga/

  MvH

  SvaraRadera
 10. Kronan stärks rejält idag. Halvt OT, men RGK kör en spekulation om att svensk ekonomi går bra och att kronan är för svag, precis som man gjorde 2009 (ta gärna en titt på vad som hände då):

  "STOCKHOLM (Direkt) Riksgälden har beslutat att ta en position för en starkare krona i syfte att sänka kostnaderna för statskulden. Positionen kommer att tas gradvis och kan som mest uppgå till 7 miljarder kronor.

  Det skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

  Baserat på en samlad bild av svensk ekonomi bedömer vi att kronan är svag för närvarande och väntas bli starkare på sikt, säger Hans Lindblad, riksgäldsdirektör, i en kommentar."
  [...]
  "Riksgälden påminner samtidigt om att man under finanskrisen 2009 byggde upp en position för starkare krona mot euron på totalt 50 miljarder kronor. När den akuta fasen av finanskrisen hade passerat kunde Riksgälden avveckla positionen med en total vinst på drygt 8 miljarder kronor."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mottagaren för denna marknadsföringskampanj är inte "marknaden" om du trodde det. Det är dumsvensken som skall informeras om det förträffliga tillståndet i riket inför valet.

   Radera
  2. De som ser mycket misär omkring sig i Sverige just nu är nog på fel ställe.

   Radera
 11. "de lurade lägenhetsköparna när Biografen Penthouses"
  Avser du lägenhetsköparna som skulle få grannar ovanpå eller några lägenhetsköpare som köpt i det ovanpå?

  SvaraRadera