Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-05-28 08:14

58% färre lägenheter sålda av börsnoterade bolag - uppsägningar och konkurser till hösten

Det varnas nu för en möjlig sk byggkris redan till hösten. De tio börsnoterade byggbolagens försäljning av nyproducerade bostadsrätter föll med 58% under första kvartalet jämfört med samma kvartal 2017.
Sannegårdshamnen i Göteborg.

SVT skriver att under första kvartalet sålde de tio börsnoterade byggbolagen bara 1 137 nyproducerade lägenheter, mot 2 739 samma period året innan.

Lennart Weiss på Veidekke varnar nu för att det kommer uppsägningar i byggbranschen till hösten, samt konkurser.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth medger att bostadsbyggandet varit motorn i den svenska ekonomin, som nu uppenbarligen håller på att hacka:
"Vi har haft en bostadsmarknad som har varit motorn i svensk ekonomi, säger Annika Winsth som är chefekonom på banken Nordea. Nu vänder det. Bostadsinvesteringarna kommer att falla de närmaste åren och det kommer att påverka så väl hushåll som dem som är i byggbranschen."
Inget nytt för bloggens läsare, men det är förstås positivt att SVT skriver som det är.

I morgon publicerar Konjunkturinstiutet sin konjunkturbarometer. Det blir intressant att se hur bygg- och anläggning ser på framtiden där.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Ja, mera IKEA - "Bo-Klok" och mindre flådiga OP-våningar!

  SvaraRadera
 2. Är det inte dags att renovera miljonprogrammen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du inte att bostadsbristen handlar mer om kvadratmeter än hög standard?

   Radera
  2. Det har det väl varit länge, men de som bor i beståndet vill ju att någon annan skall betala för renovering så det lär ju inte hända!

   Radera
  3. Tror att det finns en hel del att åtgärda i de nybyggda BRF lägenheterna med tanke på allt som man har hört :-)

   Radera
  4. Det pågår ju en del renovering av miljonprogrammen.

   Att "andra ska betala", tja, oftast är det väl hyresbostäder och då betalar ju fastighetsägaren och tar igen det på hyran sen.

   Radera
  5. Renovering pågår, men vissa hyresvärdar verkar osäkra på om betalningsförmågan hos hushållen tål en hyreshöjning på de 10-30% som krävs för att finansiera standardhöjningen. Det är rätt rejäla pengar det handlar om.

   Dagens samhälle har en dyster analys av läget.

   "Ombyggnadsbehovet har i affärspressen räknats till 1 000 miljarder. En utopi. Redan en begränsad rustnings- och energiinsats i 600 000 orenoverade privata och kommunala miljonprogramslägenheter går på cirka 300 miljarder – och är förmodligen överoptimistisk."

   Men nåja, med tanke på behoven så känns det ändå som om de byggjobbare som friställs från nyproduktionen nog kan sysselsätta sig med stambyten mm i miljonprogramshusen ett tag.

   Radera
  6. Miljonprogrammet tarvar upprustning men upprustning kostar.

   Några statliga subventionspengar lär INTE vara att att hämta. Att höja komunalskatten med så mycket som skulle behövas skulle vara politiskt självmord och att istället låna upp pengarna på marknaden skulle - trotts ett historiskt sett lågt ränteläge - också slå tillbaka som en bumerang på den kommunala ekonomin.

   Att höja hyrorna skulle heller inte gå eftersom detta omedelbart skulle rekylera tillbaka mot kommunernas socialbidragsbudgetar...

   Radera
  7. Jag hyr av ett kommunalt bolag i Stockholm.

   Ok1, i min kommunisthjärna så antar jag att min hyra går till att dona med huset, sophämtning, tvättstugekostnader, vatten, värme, etc. Ja, just det *räntan*.
   OK2 Naturligtvis hajjar en förvaltare att han måste spara lite av hyran så det räcker till stambyte, fix med tak osv.
   OK3, nu kommer det "standardhöjning". I min förra lgh skulle det renoveras. På ett möte menade jag på att det inte var någon vidare höjning direkt, tvärtom, ut med badkaret. Jodå, det var OK.

   Radera
  8. Ja, så går med prisregleringar. Alla som renoverar ser givetvis till att få till en "standardhöjning" (ex: större badrum, halvkaklat -> helkaklat, bättre material i kök, osv), vilket ger utrymme för höjd hyra helt enligt bruksvärdessystemet.

   Att hyresgästen inte vill detta spelar ingen roll. Grattis.

   Enda lösningen är att helt avskaffa prisregleringarna.

   Radera
  9. En hyresrätt jag bodde i fick bl.a. hyreshöjning för en värmeburen handdukstork. Man bytte såklart ut elementet.På vintern var luften torrare och då torkade handduken bra ändå även tidigare, på våren stängdes värmen i elementen av och
   så även värmen i handdukstorken. Bara ett exempel på en värdelös standardhöjning som höjer hyran.

   Radera
 3. Der betyder väl att alla som är intresserade av att bo, har köpt då. Så att det inte finns någon bostadsbrist... Och ja miljonprogrammet behöver renoveras lite beroende på bolag så arbetas det med det. Men i Göteborg är en hel del redan gjort och annat på gång. Men de stora bolagen verkar inte vara så intresserade/inblandade i renovering utan mest mindre bolag .

  SvaraRadera
 4. Fast kris är väl att ta i? Det ser snarare ut som om det är en återgång till normalläget när det gäller byggindustrin.

  Sen är det kreditbubblan som är motor i ekonomin, inte byggindustrin. Krediterna har bara kanaliserats ut i ekonomin genom byggindustri/boprisbubbla.

  Det går att centralplanera om så att vilken annan del av ekonomin som helst tar över denna kanalisering.

  Det är bara att välja en godtycklig produkt, sänka bankernas riskvikter till noll, lagstifta en "rättighet til amorteringsfrihet" för produkten och till sist ta bort produkten ur inflationsmåttet så att en eventuell prisstegring inte syns , så är man klar.

  Jag tror tulpaner skulle kunna funka istället för bostäder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där med tulpaner. :- )

   Radera
  2. Jag har ett bra lager med danskt årgångsporslin från 60-talet och framåt från flera dödsbon. Snart så sticker de iväg i värde, kom ihåg var ni läste det först!

   Radera
  3. Väldigt hypotetiskt: Om det är så trendkänsligt och passande skulle det kanske fungera med elbilar/eldrivna transporter som nästa "trendbubbla"?

   Radera
 5. Kaklet, kaklet.
  Nu återstår att se hur lång tid det tar förrän det med sämre försäljning tråcklar ut i resten av ekonomin.
  Trots allt valår.
  Det går väl vid det här laget att dra slutsatsen att:
  - Bygga mer lyx och dyrt än vad son finns fungerar inte i nuläget. Om man vill bo lyxigare kan man bygga själv.
  - Olika lägenheter verkar efterfrågade, däribland billiga relativt sett och som ej har "lyxstandard".
  - Vi har missbrukat asylrätten till en sorts asylfest utan konsekvensanalys eller plan och efterföljden är att ett ekonomiskt subekosystem som suger statliga medel, allt medan utfallet är tveksamt och hittils lite utsiktlöst för flertalet av de inblandade.
  - En vikande högkonjunktur där man under lång tid och tre-fyra regeringar tagit ut engångsvinster i serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,vi har bara sett Betaversioner av KreditBubblan respektive IntegrationsBubblan. Nästa regering kommer att behöva tag i kostnaden för releaserna. Och det blir sänkt välfärd. För världens högsta skatter på arbete kan man inte höja.Det må vara en "motor" i svensk ekonomi men ej värdeskapande att bygga lyxlägenheter för krediter. Eller för människor på bidrag. Samtidigt som viktig infrastruktur som tex tåg inte längre fungerar. Eller sjukvård och polis. På väg in rullar Bubblan med rallande oljepris, Italien, Grekland, handelsrestriktioner, val. Och finanskrisen 2008 som fortfarande lever. Jag väntar fortfarande på strukturella åtgärder efter 4 bortkastade år.

   Radera
  2. Ja men Reinfeldt gick till val på att vi uttryckligen inte skulle ha råd med något annat än invandringen under mandat perioden. Han var både ärlig och fick rätt. Ingen svensk politiker har väl någonsin genomdrivit jobbiga reformer i en högkonjunktur, de nattmanglas fram i ett krisläge.

   Radera
 6. En smart stat kanaliserar över byggjobbarna från bostadsbyggande till infrastruktur vid sämre konjunktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och var hittar du en smart stat? Jag har inte sett någon.

   Radera
  2. En smart stat förutsätte lite realism, framförhållning och mer mogen förståelse för omvärlden än skatt på sugrör, slösande sv skattepengar för kommunmonument i form av badhus för 40 k/hushåll och att poliser slutar.

   Radera
  3. Jo, men säkert, lite snickare behövs i tunnlarna. Plattsättare. Jo. Massor.
   Målare inte att förglömma. Fönster behövs ju...

   Vidare kan man ju fråga sig varför Staten skulle boosta alla ytisar som inte bor här att förbli i en tvåa i Vårberg, med sex andra "jobba-äta-skita"?

   Sunt. Arbetet bygger riket. Eller?

   Radera
  4. Ja, detta är ett sundhetstecken. Som det är nu svarar inte ens byggbolagen på kommunens upphandlingar. Finns annat att göra än att bygga bostäder.

   Radera
  5. Nej, ekonomin är konstig sen minst 30 år tillbaka, det är nästan aldrig "resursbrist", även om det talas om det.

   Radera
  6. När ingen svarar på upphandlingar kan det vara ett tecken på resursbrist. Speciellt om det är lättupphandlade saker som byggen.

   Radera
  7. Bygg och anläggnings industrin är två helt olika branscher med olika krav på dom anställda inte särskilt många svenskar mest utlänningar. Såg personal liggaren på ett svensk bostads projekt en viss dag 25 från öststater en svensk. Tror inte skillnaden är så stor inom anläggnings är särskilt mycket större. Enligt en som är insatt i kringfart Stockholm körs dom flesta maskiner av av utlänningar.

   Radera
 7. Inget nytt, men det blir spännande att se hur långt ner byggandet kan sjunka.

  Finns en uppenbar risk att utbudet fortsätter att gå upp och rabatter / "marknadsgarantier" inte hjälper då fundamental efterfrågan verkar saknas. Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Der blir verkligen intressant.

   Radera
 8. Inlägget som sådant fokuserar bara på brf-marknaden, men det flesta byggbolag jag känner till bygger ju hus oavsett om de ska säljas eller hyras ut i framtiden.

  Det är väl den totala efterfrågan på lägenheter som är intressant, egentligen?

  Sen finns det ju bolag som livnär sig enbart på att uppföra brf:er och sälja dem, men de är väl ganska få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur ser den marknaden ut egentligen? Finns t.ex nåhon marknad öht för ägarlägenheter? Hur ser hyresbostadsmarknaden ut? Vilka är intresserade av hyresfastigheter?

   Radera
  2. Hälften av alla lägenheter i nybyggda flerbostadshus är hyresrätter redan idag.

   Radera
  3. Ok, vet du vilka typer av hyresvärdar? Privat/offentlig Stor/liten

   Radera
  4. SCB har tyvärr inte modern statistik på kombinationen "HR vs BR" + "ägare", utan de senaste siffrorna är från 2013.

   Då såg det ut såhär (2012 och 2013):

   Rubrik - Antal 2012 - Antal 2013
   Hyresrätt
   Stat, landsting, kommuner - 708 - 516
   Allmännyttiga bostadsföretag - 2 858 - 4 312
   Rikskooperativa företag - 0 - 0
   Kooperativa ägare - 137 - 148
   Övriga enskilda ägare - 4 349 - 5 532
   Bostadsrätt
   Stat, landsting, kommuner - 0 - 0
   Allmännyttiga bostadsföretag - 18 - 0
   Rikskooperativa företag - 1 106 - 0
   Kooperativa ägare - 7 289 - 10 096
   Övriga enskilda ägare - 0 - 0

   ... allmännyttan är såklart närmast 100% HR, sedan verkar privata aktörer bygga avrundat 1/3 HR, 2/3 BR.

   Synd att den här statistiken saknas de senaste åren, men nåja.

   Radera
 9. Bostadsbrist är ju lite av ett modeord.

  Uppgångarna som vi ser innan kracsherna, och krascherna, har ju egentligen ingenting med bostadsbrist per se att göra.

  Det är ju bankerna och deras tillgång till krediter till BLT kollektivet som är styrande, och sen en dos psykologi på det.

  Jag följde bostadsmarknaden i stockholm aktivt innan Dec-Feb och mindre lgh. upp till 4miljoner gick som smör i solsken, hus runt 7-9 miljoner såldes inte alls. Det passade bra med att man fick låna 4-5ggr årslönen och var ett par som köpte.

  Skall man göra ett klipp så gäller det således att kunna köpa i det segmentet ingen har råd med.

  Det andra som blev tydligt var att lite sämre bostäder, de som inte var topprenoverade och i A-läge inte kunde säljas såg kraftiga prisfall medans topplyan i a-läge fortfarande sålde med en liten priskorrektion.

  Så andra tipset är väl att köpa det som ingen annan vill ha :)

  Finns nog miljoner att spara för den som är smart.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Är det bara lyx bostäder som den här statistik tar upp?

  SvaraRadera