Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-04-08 17:54

Vilket parti skulle du rösta på om det var val till riksdagen idag?

Dags för en ny partisympatiundersökning här på bloggen. Hur röstade du 2014 och hur skulle du rösta om det var riksdagsval idag? Svara nedan.
I september är det återigen dags att avgöra vilka som ska få dia skattepengar i de här lokalerna.
Undersökningen är förstås fullständigt ovetenskaplig.

Om inbäddningen inte fungerar hittar du de två enkäterna här respektive här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

92 kommentarer:

 1. Hade "Alternativ för Sverige" funnits med så hade jag valt det idag.
  Nu blev det SD, precis som de förra valen.

  Ska läsa MED´s partiprogram nu men antar att inte heller de tänker göra det som skulle behövas..

  SvaraRadera
  Svar
  1. AFS politik känns lite för extremt, typ ogenomförbart.
   Med´s politik känns bra, lite mesigt men klart bättre än vad jag förväntade mig.

   Ser ut som en regering av SD+MED tar över landet efter valet..

   Radera
  2. Let me help you med MED:s partiprogram rörande invandring och sånt;

   Integration; https://www.medborgerligsamling.se/var-politik/integration/
   Summering; Individens ansvar att anpassa sig. Högre krav för förlängt uppehållstillstånd och medborgarskap. Försvara det offentligas sekularitet och opartiska roll i samhället

   Läs hela integrationspolitiska programmet här, 21 sidor: https://www.medborgerligsamling.se/app/uploads/2018/02/integrationspolitiskt-program-for-medborgerlig-samling.pdf?x53090

   Migration; https://www.medborgerligsamling.se/var-politik/migration/
   Summerat; Övergå till arbetskraftsinvandring och kvotflyktingsystem. Skapa långsiktigt hållbar migrationspolitik. Modernisera asylrätten.

   Läs migrationspolitiska programmet här, 11 sidor: https://www.medborgerligsamling.se/app/uploads/2017/10/migrationspolitiskt-program-for-medborgerlig-samling.pdf?x53090

   Vad du kanske märker här är att det mesta är kort och koncist, och faktiskt genomförbart.

   Gissningsvis är väl majoritetens av läsarna intresserade av detta; "Världens alla problem kan inte lösas i Sverige eller ens Europa, utan måste åtgärdas på plats ute i världen. Där kan Sverige och EU självfallet bidra, men ansvaret ligger alltid huvudsakligen på de individer och stater där problemen finns. Kontraproduktiv politik får människor i olika krisregioner att ge upp och känna att allt hopp för framtiden är ute och att ett drägligt liv endast finns i väst, i stället för att ge människor framtidstro nog att vilja kämpa, bygga upp och utveckla sitt eget land – så att resurser kommer alla och inte bara ett fåtal till del."

   Varje program har en summering med punkter man vill göra, ta del av dessa. Som sagt, bra summerat och genomförbara saker. Det gillar vi.

   Eller så kan ni ta partier med grunder nationalsocialismen eller partiet som blev startat av de som blev utslängda ur partiet för de var för extrema, som kommer ur vaggan av nationalsocialismen..

   Radera
  3. Tämligen osmart argumentation om du vill värva röster till MED. Jag trodde ni var snäppet vassare än att kalla politiska motståndare för nationalsocialister. Ni vill väl ändå framstå som något skarpare än Löfvén.

   Radera
  4. Är det inte roligare att slopa planekonomin än att begränsa invandringen? Löser precis samma problem, och är lite mindre att kämpa för att försöka stänga in sitt tankemönster i den mikrosopiskt lilla (och fullständigt försumbara) bubblan Sverige.

   Radera
  5. Boris, så SD är inte sprunget ur den nationalsocialistiska vaggan?

   Radera
  6. Med marknadsekonomi och inget annat kommer världen snart vara ägd av en super-AI och möjligen också av dess ägare. Det blir ingen marknad av det. Men du verkar oförmögen att se en liten bit in i framtiden.

   Radera
  7. Kommentaren var avsedd för Linus

   Radera
  8. Browsade igenom MEDs politik. Tror att de skulle få väldigt svårt att få budgeten att gå ihop, är min reflektion.

   Radera
  9. Linus bör nog hålla sig till sina Dogecoins.

   Radera
  10. Kuckiliku skriver om _teknik_, och _jag_ ska hålla mig till annat?

   Det jobbigaste just idag vad gäller både AI och Dogecoin är att människor som kuckeliku tittar på något populär-hittepå någon delat från Youtube, sen dansar de runt över hela nätet och delar med sig av vad de tror de lärt sig. Hela "troll"-begreppet är utmanat; de riktiga trollen överröstas av dem som inte begriper bättre.

   Radera
 2. Lars, jag vet att det är för mkt begärt, men överväg gärna att göra en ekonomisk analys över hur mycket den utomeuropeiska invandringen egentligen kostar samhället, det är så oerhört komplext att räkna ut, i kommentarerna i förra inlägget så kastades det bara siffror hit och dit efter folks åsikter. Du brukar ju göra rätt sakliga inlägg även om en del gillar att lägga ord i din mun eller göra en halmdocka av dig eller vad man nu än ska kalla det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Tino Sanandajis bok eller Jan Ekbergs rapporter.

   Radera
  2. Går detta? Det handlar om på hur lång sikt för det första. Men sedan är det ett myller av parameter som ska läggas in. Ska man räkna kostnaden för alla som får vända om? Är de friskare eller sjukare än snittet i Sverige? Hur utbildade var de när de kom? När kommer de i arbete? Hur många unga kommer aldrig komma i arbete? Hur kriminella är de jämfört med snittet? Hur många är gamla som aldrig kommer in på arbetsmarknaden? Hur många skickar hem pengar och hur mycket till sina hemländer? Hur många behöver handikappsvård resten av livet? Köper de svenska varor eller imponerade i större utsträckning? Vad kostar svenskautbildningen? Hur mycket kostar deras asylboende? Vilka förmåner fick de som asylsökande? Kommer de leva kortare eller längre än svenskar som pensionärer? Vad kostar de extra krav som kommer med andra religioner och kulturer? Hur stor blir arbetslösheten vid lågkonjuktur? Osv.

   Radera
 3. Svar på A - inget av alternativen
  Svar på B - inget av alternativen

  SvaraRadera
 4. Röstade på Klassiskt Liberala Partiet (KLP) förra valet och kommer även rösta på dem i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte hört mkt om dom så kände för att kolla upp dom lite, lite för liberala för mitt tycke, klagar på att MED vill ha kvar taxilicens. Själv vill jag då att den taxichaufför som hämtar mig har genomgått nån form av koll innan han ska köra mig.
   Sen kan man som kund såklart kräva att dom har licens, men det kommer knappast många göra om det inte blir ett krav.

   http://www.liberalapartiet.se/2018/03/19/bade-regeringen-och-med-ar-for-ytterligare-regleringar/

   Som sagt, har inte djupdykt i vad dom står för, men dom verkar verkligen ha problem med att växa.

   Radera
  2. Inget fel med någon typ av certifiering, men måste det nödvändigtvis vara staten som står för den? När du beställer en taxi kan du välja de chaufförer som har licens eller företag som är certifierade. När det gäller rent bedrägeri, man blir inte körd dit man ska eller man får betala mer än vad man kommit överens om, så har KLP knappast något emot att de bestraffas.

   Det är svårt att växa då deras politik skiljer så mycket från andra partier, men egentligen borde det inte vara så svårt. Jag skulle tro (försiktigt gissat) att ca 1/3 av de som röstar på Alliansen vill ha en mer liberal politik, säg 5% i Centern och 8% i Moderaterna.

   Men en röst på dessa partier kommer inte leda någonstans. M kommer aldrig lansera något mer kontroversiellt liberalt förslag ur ett svenskt perspektiv, tänk marknadshyror, då de är ett maktparti. Ska man regera så kan man inte sticka ut för mycket.

   Även om man inte ställer upp på KLPs slutvision (nattväktarstaten), vilket jag tror extermt få gör och som skulle behöva att de får över 50% av rösterna 5 mandatperioder för att genomföra, så skulle det göra enorm nytta med ett ideologiskt liberalt parti i Riksdagen. Det behövs några som driver på, ungefär som MP och V hela tiden gör med vänsterideologi, medan S lägger sig i det som uppfattas som mitten.

   Radera
  3. Taxilicens var ju verkligen en kioskvältare...

   Radera
  4. Själva grejen att dom "klagar" på MED för att MED tycker att den bör finnas kvar är löjlig.

   Radera
 5. Härlig filterbubbla när MED är med som alternativ... skulle de få ens 10k röster om det var val idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med stor sannolikhet, ja. Men alla som vill ha mer av samma kan ju fortsätta rösta som tidigare.

   Radera
  2. Ja, det känns lite omotiverat. Det hade dock varit kul att se en omröstning med fler partier.

   Självklart måste man dra gränsen någonstans, men partier som har ställt upp i tidigare val och är seriösa borde få kunna vara med. Tänk Piratpartiet, Enhet, Svenskarnas parti, SPI Välfärden, Direktdemokraterna, Klassiskt liberala partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)

   https://web.archive.org/web/20150206053035/http://www.val.se:80/val/val2014/slutresultat/R/rike/index.html

   Radera
  3. Ju mindre parti desto mer benägen att svara på sådana här enkäter. Har ingen avsikt att låta de partierna få en missvisande plattform här. Räcker m överröstandet på SD och MED.

   Radera
  4. MED har 10000 följare på facebook, KD har 18000.

   KD är nog iofs partiet med minst följare men alliansen svek sina väljare med DÖ så en röst på alliansen blev en röst på socialisterna. Inga andra högerpartier existerar inom riksdagsspärren och det som ligger närmast är alltså MED.

   SD är inget alternativ dels för att dom är socialister och dels för att dom redan tagit de nationalistiska väljarna.


   MED har dessutom fått några kända namn som dragplåster de senaste dagarna.

   Som jag ser det så har MED stora chanser att komma över riksdagsspärren om dom bara blir mer kända. Frågar man slumpvis på stan så är det väl knappt 4% som idag ens känner till MED.

   Radera
  5. Jag har svårt att se poängen med ett till borgerligt parti.

   Radera
  6. Skatt är Stöld, det är enbart i Sverige alliansen anses "borgerlig", alla andra tycker nog det är socialister hela bunten. 8 år vid makten och dom vågar inte ens ta bort värnskatten, även om dom till och med borde tagit bort statliga inkomstskatten.

   Radera
  7. Skatt är stöld, Du har nog inte tänkt hela vägen fram nu. Befintliga borgerliga partier skänker bort dina röst till vänstern.

   Radera
  8. När jag säger borgerlig menar jag att de har en likartad uppfattning som M, FP, C och KD. Tycker du det är ett dåligt ord kan vi säga "ett till alliansartat parti". Befintliga borgerliga partier skänker inte bort min röst då jag inte har röstat på dem. Folkpartiet vill ta bort värnskatten, så inget nytt där

   Höjt grundavdrag till 100 000:- kommer ge massa mer skattepengar till pensionärer, offentligt anställda, arbetslösa och sjukförsäkrade, dvs mer socialism. Och för det ska vara seriöst, måste man också ta upp vad man ska skära ner.

   Det hela låter som MUF eller Moderaterna för 15 år sedan, innan de kom fram till att förslag måste finansieras, och att jobbskatteavdrag var en bättre konstruktion.

   Radera
  9. "Höjt grundavdrag till 100 000:- kommer ge massa mer skattepengar till pensionärer, offentligt anställda, arbetslösa och sjukförsäkrade, dvs mer socialism. Och för det ska vara seriöst, måste man också ta upp vad man ska skära ner"

   Hur tänker du här? kan du utveckla lite?

   Radera
 6. Liberalerna fanns inte 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du fundera på vad man ska kryssa om man röstade FP.

   Radera
  2. Jag visste inte att det är ett nybildat parti. Mig veterligen fanns det. Men med ett annan namn.

   Radera
  3. Och de är inte ett dugg liberala i år heller trots namnbytet.
   Trodde Cornu konsekvent skulle fortsätta kalla dem Fp, det där andra namnet är ju bara (L)öjligt.

   Radera
 7. Jisses, vilka siffror... Du glömde att i sedvanlig ordning varna för en anstormning av SDare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snutte då, blev du triggad för att du inte fick en trigger warning? Dags att byta nick till Cuckeliku?

   Radera
  2. Korkad respons, Isak. God natt!

   Radera
  3. Varför vill du ha en varning för "anstormning av SDare" då? Sök hjälp.

   Radera
  4. Det _är_ ju faktiskt lite underhållande att du ber om en trigger warning för att du kan bli kränkt av vad andra människor tycker och klickar.

   Radera
  5. Är ni så korkade att ni inte begriper att jag inte ber om något utan bara påpekar något?

   Radera
  6. Ajaj.. det blir en ond spiral detta. Komplettera dina inlägg med en beskrivning som förklarar hur man kan besvara inlägget utan att du blir mer kränkt/ledsen/hur du nu vill beskriva det. Det kan vara typ "PS: jag blir kränkt om någon ifrågasätter min världsbild", och då kan man börja sina svar med "varning: innehåller spår av fakta" osv.

   Radera
 8. Medborgerlig samling ger jag inte särskilt mycket för. En sund ideologi är ekosocialliberaldemokratisk och omfattar värdegrunden Hållbarhet, Demokrati, Frihet, Omsorg och Framsteg. Att komma dragande med "liberalkonservatism" känns otroligt dammigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett parti som använder ord som värdegrund och utmaning går fetbort oavsett vad de låtsas tycka i övrigt!

   Radera
  2. Vi behöver en intelligent värdegrund. Inte den (social)liberala dynga man försökt hjärntvätta oss med i 20-25 år.

   Radera
  3. Argument av typen:

   "[IDEOLOGI] är toppen men inte den [IDEOLOGI] som faktiskt genomförts och misslyckats för de använde inte rätt [IDEOLOGI]. Om bara riktig [IDEOLOGI] genomförs så inträffar Nirvana."

   är väldigt svaga argument.

   Radera
  4. Den socialistiska himlen är alltid runt hörnet.

   Har hört av ryssar att de bara skulle behöva kämpa lite till i Sovjet.

   Radera
  5. Varför börjar ni babbla om Nirvana och socialism? Vi har ett väldigt tufft jobb bara att få den här världen hållbar och att rädda demokratierna. Omsorg och framsteg har placerats på plats fyra och fem.

   Radera
 9. Hur mycket betänker våra politiker det här
  https://nordic.businessinsider.com/elon-musk-says-ai-could-lead-to-robot-dictator-2018-4/ ?
  Troligen inte alls. The times they are achanging.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sikt kommer AI att fullständigt utklassa alla mänskliga politiker i vilken debatt som helst.

   Minns ni när AI vann över Lee Sedol ni? Nu har en AI besegrat den. Och en annan AI har besegrat den. Och en annan AI besegrat den. Samtidigt har de blivit mindre specialiserade.

   Radera
 10. Har ingen rösträtt. Bott snart 28 år i detta land men inte brytt mig om att söka medborgaskap.

  SvaraRadera
 11. Du glömde förstås alternativen "röstade ej" respektive "kommer ej att rösta"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ha med alternativ "har ingen djävla aning" tänkte göra lite research inför valet men just nu så, ja skulle jag tvingas välja imorgon blir det nog pirat

   Radera
  2. Kommer ej att rösta.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jag kan tydligen inte läsa idag.

   Radera
  5. @flute

   Frågan var : Vilket parti skulle du rösta på om det var val till riksdagen idag?

   Ska man inte rösta ska man således inte fylla i formuläret heller.

   Radera
 12. Varför saknas Alternativ för Sverige? de hade fått min röst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför saknas Mattias J for President? De hade fått min röst!

   Radera
 13. SD siffror beror ju som bekant på en konspiration, men hur förklarar man MEDs siffror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysk påverkansoperation alternativt fake news

   Radera
  2. Cornu skrev om MED för några inlägg sedan.. den fångades såklart upp av MEDs facebookföljare som hoppat in här å röstar..

   Radera
  3. Occams rakkniv. De av läsarna (några enstaka procent?) som tycker att det är viktigt att svara på dessa undersökningar röstar på MED och SD, så klart. Är det någon som låter sig påverkas om MED eller SD får 2, 5 eller 25% av rösterna i en ovetenskaplig poll?

   Radera
  4. MED för ju den politiken majoriteten av Alliansens väljare vill att de ska driva men som de inte kan för att då hade de inte haft några chanser i valet.

   Radera
 14. Tidigare varit miljöpartist hela mitt vuxna liv men måttet var rågat inför förra valet.

  Det fick bli Landsbygdspartiet istället. Så blir det även i år.

  SvaraRadera
 15. Hej Lars!
  Förstår att du inte kan ta med alla småpartier, men alternativet ”annat parti” kunde åtminstone vara intressant för att se om fler tänkt rösta på småpartier jämfört med förra valet. Själv kan jag t.ex. inte rösta i enkäten för årets val då min röst hamnar utanför riksdag, MED och FI.

  Likaså kunde ”blankt” och ”röstar ej” kunna visa vilka sympati-förflyttningar dina läsare representerar.

  Just a thought. Ha en god kväll!

  //Torbjörn Den Vänliga

  SvaraRadera
 16. Sydsvenskan skriver om hur Vänsterpartiet anlitar en man utbildade valarbetare under Bernie Sanders valkampanj.
  Jag undrar om Vänsterpartiet och deras supportrar är medvetna om att Sanders inte är för fri invandring. Han fick frågan i en intervju, och svarade bestämt att de enda som tjänar på fri invandring är ägarna till de stora bolagen, eftersom de kan välja och vraka bland arbetskraften och att det skulle sänka lönerna. Varför är våra egna partiledare mindre medvetna och så naiva?

  https://www.sydsvenskan.se/2018-04-08/vansterpartister-tranar-pa-att-mota-valjare-med-hjalp-av

  https://www.realclearpolitics.com/video/2015/07/31/bernie_sanders_against_open_borders_that_would_substantially_lower_wages_in_this_country.html

  SvaraRadera
 17. Det blir blankröstning eller så skiter jag i det hela

  SvaraRadera
 18. Hallå? AfS saknas. Och nej, de är inte irrelevanta. Erövringen av två riksdagsmandat på lika många veckor talar sitt tydliga språk, till skillnad från MED som endast lyckats värva vulgära swishtiggaren Katerina Janouch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är iofs jävligt relevanta eftersom de kanske får 2-3% som de i så fall snor från SD 👌

   Radera
  2. Den swishtiggare du referar till vågar i alla fall stå upp för sin åsikt till skillnad mot många andra.

   Radera
  3. Ja, men hon är absolut inte värd att rösta på för det. Rösta på AfS.

   Radera
 19. Alternativ för Sverige.

  SvaraRadera
 20. Åter saknar jag alternativet "Blankröst". Röstade på olika partier till kommun, landsting och riksdag förra valet. Detta val blir det sannolikt blankröst till riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan väl åtminstone rösta på Kalle Anka.

   Radera
  2. Finns inget som heter blankröst.

   Radera
  3. Kalle Anka? Han som går omkring utan byxor och lever tillsammans med tre "brorsöner". Nej tack.

   Radera
  4. @Carmania

   Källa på detta påstående?

   Radera
 21. Svar
  1. +1

   DD får ganska troligt min röst

   Radera
  2. Detta är anledningen till att man läser kommentarerna till dessa poster. Man hittar alltid någon ny intressant rörelse.

   Radera
 22. https://nordic.businessinsider.com/journalist-who-infiltrated-putins-troll-factory-warns-of-russian-propaganda-in-the-upcoming-swedish-election---we-were-forced-to-create-fake-facts-and-news--/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det några exempel på ryska falska nyheter som påverkat något val? De enda falska nyheter jag kommer på kommer alla från mainstream media. Massor av exempel från Sverige och USA.

   Radera
  2. Till exempel att mainstream media har en egen agenda? Ett perfekt budskap att sprida från en trollfabrik.

   Radera
  3. Sjunkbomben
   Det är en slutsats ryssar inte behöver plantera.

   Jag kom till den slutsatsen redan för 10 år sedan, grubblandes över rådande hegemoni och vad i helvete som är fel, eller är det mig det är fel på.
   Som mediafeminister mm. spelat sina kort sedan dess, behöver Kreml bara luta sig tillbaka och skratta gott.

   Visst, de enda som konspirerar är t.ex. våra myndigheter som håller konferenser i hur de skall använda identitetsgrupper för att slå sönder funktionella och homogena strukturer.
   Hur det än är, behöver Kreml inte göra någonting.

   Vad gör regeringen???
   Tillsätter den omåttligt populäre "chefen"/"grindvakten" Eliasson på just den viktigaste posten i denna fråga. Skall han lansera ett nytt populärt armband?
   Vad gör våra journalister???
   Ingen som är fundersam hur fan regeringen tänkt???

   Att gaffla "trollfabrik" är lika funktionellt som att gaffla "rasist".

   Radera
  4. Det är lätt rätt att skapa tweets/debatt som förstärker ens egna uppfattning. Påstår inte att i detta fall media är perfekt men det handlar om hur påverkan kan ske. Kommentarerna trillar direkt in på att "gammel"-media suger men egentligen var det hur en utländsk påverkan av valet skulle kunna genomföras, det är det ingen som blir speciellt upprörd över.

   Radera
  5. Ja men gammelmedias huvudsakliga uppgift är att skydda vår demokrati?
   Att då göra dem värre medelst värdegrundstött(politicerat) bidragssystem, kommer inte att lösa något av de postmoderna problem som ger upphov till konfliktpotentialen.

   Kejsaren är naken, alla ser... min firmabil blev i helgen sönderslagen p.g.a. problem "som inte finns". För vadå? Förstörelsen i sig kanske och en GPS samt laddutr. Utan egentligt värde.

   Allt är ett löjligt skämt.
   Svensk administration har massor av fina medaljer att hämta i Kreml.
   Några tweet hit eller dit, men det är bara att dra sig till minnes över hur viktigt det var att stänga ned alla publika kommentarsfält. HOW DID THAT WORK OUT?

   Radera
 23. Röstat på L (tidigare Fp) alltid, men kommer nog rösta på M i valet.

  SvaraRadera
 24. AfS är verkligen ute och cyklar i det mesta i allmänhet, men NATOfrågan i synnerhet.

  SvaraRadera
 25. Utfallsrummet för 2014 saknar "övriga partier"
  Själv röstade jag på VägValet Och mig själv!.. 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. DItt parti SED finns väl inte I Sverige?

   Radera
  2. Du menar "Sociala-Enhets-Demokraterna" - En kolaition mellan Social-Moderaterna och Centern ?
   ;-)

   Radera
 26. Varför är inte AfS med i listan? (nu fick jag trycka SD i stället).

  SvaraRadera