Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2018-04-24 17:59

Vila i frid - Alliansen 2006 - 2018

Centerpartiet meddelade idag att man stöder Miljöpartiets förslag att låta ca 9 000 sk ensamkommande unga män utan asylskäl få uppehållstillstånd i landet, i en diskriminerande särlagstiftning utan dess like, sågad av lagrådet. Detta innebär att den sk Alliansen är död som regeringsalternativ och vi efter valdagen i september kommer fortsätta se Stefan Löfven (s) som statsminister. Frågan blir bara i vilken konstellation.
Stefan Löfven (s), Sveriges statsminister 2014 - 2022.
Centerpartiet går alltså vidare om att slåss med Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet om de 12% av väljarna som vill se fler flyktingar i Sverige (för S handlar det om makten framför allt). Idag kom beskedet att man stöder Miljöpartiets lagförslag om särlagstiftning för sk ensamkommande unga män utan asylskäl, som kom till Sverige under hösten 2015. Det handlar om ca 9 000 personer som nu ska få stanna i Sverige, trots att de saknar skyddsskäl och enligt lagstiftningen ska utvisas ur landet. 

Via medialt uppmärksammade manifestationer i Stockholm, fick dessa 9 000 sina vilja igenom. De har förstås inte gjort något fel, då alla människor med sina sinnes fulla bruk föredrar att bo i ett av världens rikaste och bästa länder, finansierade av skattebetalarna, än att återvända till ett av världens fattigaste länder. Fattigdom är dock ej ett asylskäl, utan för det krävs skyddsbehov.

Exakt hur Miljöpartiet resonerat kring att man på detta vis gör undantag i lagstiftningen för en grupp och åsidosätter asylrätten är oklart, liksom vad konsekvenserna blir av att grupper kan få diskriminerande särlagstiftning bara de får mediaelitens stöd. Tydligt är att Socialdemokraterna i regeringen gått vidare med förslaget för att inte utlysa en regeringskris innan valet.

Kanske var svaret att man på detta sätt ville splittra alliansen, då man vet att de migrationslyckliga Centerpartiet går emot den svenska opinionen,  där massiva 60% vill ha färre flyktingar, för att jaga röster bland de 12% som vill ha fler flyktingar. För C handlar det om att locka röster från MP, för MP handlar det om en tro att deras andel av dessa 12% ska hålla kvar dem i riksdagen efter vad gruppen sett som ett svek i form av migrationsuppgörelsen hösten 2015.

För S handlar det om att krossa alliansen, där övriga partier inte stöder särlagstiftningen. C visar nu att de omöjligen kan ingå i ett regeringsalternativ med alliansen.

Kvar blir S som enda regeringsbildande statsministeralternativ. Troligtvis med C, när MP åker ut. 

Flest röster i riksdagen bildar regering. S kommer få runt 27%, C runt 9%, vilket ger det regeringsalternativet 36% av rösterna (något mer pga alla röster som hamnar utanför riksdagen när MP och KD åker ut med 5% av rösterna, där även FI får 2%, AfP 2% och MED 2%). V får runt 8%, SD runt 20%, vilket lämnar 25% åt M och L.

Oavsett så blir C+S det regeringsalternativ som får flest röster och alltså kan bilda regering. Enda andra konstellationen blir M+L+SD, vilket i praktiken kommer bli otänkbart, likt S+SD. Det är alltså bara att gratulera Stefan Löfven för att krossat alliansen en gång för alla och börja gräva graven. Vila i frid!

Debatten bör nu handla om hur Annie Lööf bäst tillagar och äter upp sin högra sko. Vilken mörningsmetod, tillagningsmetod och vilken kryddning, samt lämpligt dryckesval till? Frågan blir också om det går upp för Centerpartiets väljare att en röst på C är en röst på MP:s politik och om de som inte tillhör 12% nu går någon annanstans? Eller är C:s väljare redan dessa 12%? Går de till KD, kan KD stanna kvar i riksdagen en mandatperiod till, men det räcker inte för att få ett M+L+KD-regeringsalternativ utan SD.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

202 kommentarer:

 1. Nu tycker vi att du börjar låta som en Svärje-vän!
  Du litade på gammelklöverpartierna och hånade den enda oppositionen, så beklaga dig icke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanstående är en analys, inte åsikter.

   Radera
  2. En bra analys.

   Det sägs att kostnaden för detta är lika stor som kostnaden för 8 miljoner skolbarn i Afghanistan.

   C är vansinniga. Går man till val med C så är man lika vansinnig.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. De kan bo i Annies trädgård och turas om att sova i hennes hus, enl mig så är det Annies ansvar att försörja och ta hand om dem nu. De är hennes.

   Radera
  5. Jag tycker du kan lämna in ett bygglov på ett rejält flyktingboende på Annie Lööfs ägor. Det var ju nån gjorde det angående prospekteringsrättigheter som en aktivistgrej. Enda problemet är väl att det kostar en slant med bygglov.

   Radera
  6. Tror du de accepterar bitcoin?

   Radera
  7. Men det är väl fastighetsägaren som får fakturan inte den som "råkar" lämna in ansökan.

   Radera
  8. Är det inte lite ironiskt att ett "liberalt" parti (host) tvingar på resten av befolkningen en lösning som 12% av befolkningen vill ha, och som alla ska vara med och betala. Liberalt var det...

   Radera
  9. Dessvärre bor jag granne med Annie (hon flyttade hit efter mig). Märkligt att en person som Annie väljer att bosätta sig i ett så homogent villaområde som denna del av Nacka när Fisksätra bara ligger 5 km bort.

   Radera
  10. Men Lars, din "analys" är ju helt klart färgad av dina nya Svärjevänliga åsikter.

   För några år sedan tyckte du t.ex. att Somaliainvandringen var fine and dandy. Det tycker du inte idag misstänker jag. Analysen blir därefter.

   Med det sagt så välkomnar jag dig som Svärjevän!

   Radera
  11. Antar att den här filmen får många liknande efterföljare..
   https://www.youtube.com/watch?v=sDI7p7c7A5U

   Radera
 2. Har jag förstått det rätt? Polisen har inte kunnat utvisa illegala personer pga. en framtida lag som kanske skulle bli lagstadgad? (och nu kommer bli det)
  Hur motiverar polisen och hela rättsväsendet att döma utifrån en lag som kanske släpps genom?

  SvaraRadera
 3. Gissar på:
  KD och MP ut. MED ersätter KD. S C går ihop. M, L och MED går ihop. SD och V själva. Ingen regering kommer kunna bildas. Efter 2-3 månaders förhandling så går Löfven med på att samarbeta med SD för att behålla makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker med 4% för att bilda regering. Den statsministerkandidat som får flest röster bildar regering. Om ingen annan blir nominerad kan t ex Miljöpartiet själva bilda regering med Fridolin som statsminister. Detta så länge det inte blir ett efterföljande misstroendvotum.

   Radera
  2. Det är väl talmannens uppgift att utse en statsminister som riksdagen voterar om. http://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/sa-bildas-regeringen/

   Radera
  3. Vill bara rätta den felaktiga uppgiften att det "räcker med 4% för att bilda regering". Statsministern behöver överhuvudtaget inte vara invald i riksdagen. Riksdagen kan, om den så önskar, välja en helt opolitisk statsminister som sen kan bilda regering enligt eget huvud.

   Radera
  4. Regeringen måste antingen avgå självmant eller avsättas av riksdagen, det sker inte automatiskt i samband med val i Sverige. Sittande regering fortsätter alltså efter ett val.

   Radera
  5. Avser 4% stöd i riksdagen, dvs ett enda partis stöd. Men visst, det räcker att en enda riksdagskandidat röstar på enda statsministerkandidaten, så det behövs inte ens 4%.

   Radera
  6. Jag vill inte sitta här och rätta folk. Men det krävs inte en enda röst i riksdagen för att en statsminister skall väljas. När talmannen framlägger sitt förslag till statsminister blir denna vald, så länge mer än hälften av riksdagens ledamöter inte röstar emot förslaget. Detta står tydligt förklarat i Regeringsformens 6 Kap.

   Radera
  7. Möjligen har C, L och KD gjort analysen att ekonomin är så kass och den kommande lågkonjunkturen så given att det är bäst för Alliansen att förlora även 2018 --- plus att man samtidigt ser till att de egna tre partierna åker ur riksdagen - så att man sedan kan lägga ned dessa och istället tillsammans med moderaterna bilda ett enda gemensamt borgerligt parti som blir större än S år 2022 och aldrig mer behöver oroa sig för fyraprocentspärren. Det skulle kunna vara så. När man ser hur korkat C, L och Kd beter sig är det t.o.m svårt att tro något annat.

   En långsiktig plan på det sättet behöver inte vara fel för borgerligheten långsiktigt, frågan är bara om svenska folket i övrigt överlever 2018-2022 med samma regering som nu - fast i lågkonjunktur...

   Radera
  8. Bra påpekat Gustav. Dessvärre verkar inte cornu ta till sig av fakta angående detta utan upprepar envist att det är den kandidat som får mest röster som blir statsminister (de ställs ju formellt inte mot varandra ens utan vid omröstningen är det bara EN kandidat det röstas om - det blir redan där svårt att jämföra antal röster där).

   Radera
 4. Taktik, S hoppade att förslaget skulle dö ut. Nu synar C bluffen för att slå in en kil inom regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskedröm. Mer sannolikt att Centerpartister är korkade på riktigt

   Radera
  2. Det låter mer som att man slår in en kil i alternativet...

   Radera
  3. Troligare är att Lööf varit Löfvens "inside man" i alliansen i drygt tre år.

   Radera
  4. Troligare är att Lööf varit Löfvens "inside man" i alliansen i drygt tre år.

   Radera
 5. Det har väl varit på gång en längre tid nu, flörten mellan C & S, men tydligare än så här inför valet kan det nog inte bli.

  När ramsan om att en röst på C är en röst på S börjar spridas bland väljarna är jag inte helt säker på att C kommer behålla sina väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "rösta center - rösta vänster"

   Radera
  2. "hellre en Center - än Centern"

   Radera
  3. "rösta center - rösta för (c)haria"

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Hur många röster tappar C efter detta spektakel måntro? Eller vilka är C:s väljare nu för tiden? Finns det några klassiska "bönder" kvar eller är det den moderna stureplans-centern som röstskaran består av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att idag lunchat i Klippans kommun, så är det tveksamt, även om C har stora fina centrala lokaler. En kontroll av valresultatet 2014 visar dock på marginellt stöd för partiet. Tror inte det finns många bönder kvar annat än i kommunalvalen.

   Radera
  2. Iofs, så är det inte så många kilometer mellan södermalm och stureplan. När MP går under, är det enbart naturligt att södermalmshipstern/journalisten ansluter sig till Stureplan, eh, C.

   Radera
  3. Hörde jag nån nämna Klippans kommun?

   https://www.youtube.com/watch?v=pzFwAJZiyvk

   Radera
  4. Är inte https://m.youtube.com/watch?v=P0KeDY4jQ_4 från Klippan osså?

   Radera
  5. Här är originalet, Hamid:

   https://www.youtube.com/watch?v=euXs_-agAHc

   Radera
  6. Nej, nej...
   HÄR är den rätta!

   OBSERVERA att de kör en SOVJETISK VAZ/Lada 1300... ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=ZyQ2hZ2PFeM&t=193s

   Radera
  7. Nå, dom här åker också Sovjetbil:

   https://www.youtube.com/watch?v=y5ImePXiWW8

   Fast fransmän kan ju inte göra black metal, det fattar ju alla.

   Radera
  8. Benny, finnar kan https://m.youtube.com/watch?v=MgvtKk83wsQ

   Radera
  9. I Klippan, en brukskommun i norra Skåne med pappersbruk blev SD näst största parti med 25,61% av riksdagsrösterna... Störst var dock S med 33,66%

   SD nafsar även S i hasorna kommunalt...

   Jag skulle tro ( killgissar ) att SD blir störst i detta val i Klippan...

   Kommer ihåg att jag tidigare har skrivit någonting om SD:s starka ställning på bruksorter med tung processindustri som kör 24/7/365 ch där en "vanlig jobbare" lätt kommer upp i 35-40 / månad med alla tillägg har fått en stark SD-slagsida..

   https://data.val.se/val/val2014/slutresultat/R/kommun/12/76/index.html

   Radera
  10. Åh vad besviken jag blev nu när nån nämnde finsk musik och det INTE var Beherit. Det är den enda vettiga musiken från Finland. Den och Eläkeläiset.

   Radera
  11. Klippan och några närliggande kommuner hör till SD: absolut starkaste fästen i landet...
   Klippan, Svalöv, Bjuv, Hörby, Höör, Hässleholm, Perstorp , Åstorp och Sjöbo !

   Själv, med släktingar i Svalöv kommer jag som liten "påg" ihåg ICA-handlaren i Röstånga Harry Franzen, Skånepartiets Carl-P Herslow m.fl.

   Det var här som den högdragne Pierre Schori fick vända hem med oförrättat ärende och svansen mellan benen när han reste ner och skulle läxa upp Sven-Olle Olsson i Sjöbo på 80-talet...

   https://www.expressen.se/kvallsposten/sd-storst-i-skane-harar-deras-resa-till-toppen/

   Radera
  12. Och på TV fanns inte bara Stockholmsfixerade TV1 och TV2 utan även DR1 och där brukade också förekomma en fryntlig farbror vid namn Mogens Glistrup som skröt med att han noll-taxerade och pratade om "muhammedäääääner"..
   ;-)

   Radera
  13. Mogens Glistrup ! ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=aHOOPbfokXM

   Radera
  14. Shut da fukk up. Dizza inte Klippan. Born and raised hell.

   Nu vet ni varför jag är som jag är. Rötterna fast i gränslandet mellan norra Skåne och Småland, där marken sluttar uppåt höglandet. The place to BO(L)...

   Radera
  15. Jag brukar vinka när jag åker förbi, så att Klippanborna ser att det finns flk med bara fem fingrar på varje hand.

   Skånepartiet sänder fortfarande närradio, 89,2 MHz om man är i Malmö eller så kan man säkert ratta in det på internet på nåt sätt.

   Radera
  16. Skånepartiet !!
   (härlig webbsida med vibbar från 90-talet)

   http://www.skanepartiet.org/

   Radera
  17. Centern är numera främst ett stadsparti för yngre, sedan ett par val tillbaka. Allt enligt eftervalsanaylser

   Radera
  18. Nu trillade jag av stolen igen Richard.

   Radera
 7. Ett svinaktigt beslut av Annie Lööf och Centern. Hoppas det straffar sig riktigt ordentligt. Att höra på f-nskapet i Rapport fick mig att gå i taket. En sorglig dag i svensk politik!

  SvaraRadera
 8. Kanske kan S vinna några SD röster med kraven på invandrare att lära sig svenska. De behöver dock inte göra det själva utan allt ska ske ned skattepengar, tror tolkarna blir kvar också. Det som den nya S+C tappar via C vinner de igen på lura SD-röstare till S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte det här med att man bör rikta vissa språkkunskapskrav mot de nyinflyttade, ett gammalt avdammat Fp-förslag? Tycker jag känner igen det.

   Radera
  2. Du har nog rätt men nu kommer det från de goda och då är det åkej.

   Radera
  3. Ja, Fp har kört det i omgångar, senaste gången i förra valupptakten för att locka röster från SD. 94 eller så när det begav sig var det för att locka röster från Ny Demokrati...

   ...vars Beri Karlsson nu dansar valtango med KD's Ebba Busch-Thor.

   När man tänker efter så undrar man ju hur relationerna egentligen ser ut inne i riksdagshuset när de släckt oxh stängt dörrarna för dagen. Inaveln måste vara i bibliska proportioer...

   Radera
  4. Gick det inte nyss igenom ett lagförslag om rätt till tolk i all kontakt med myndigheter. Hela livet, för alla med annat modersmål än svenska om jag förstod ledarsidorna rätt häromdagen.

   Radera
  5. Tolkarna är viktiga för integrationen och BNP. Att någon skulle lära sig svenska själv som i gamla bruna folkhemssvärje är otänkbart och kränkande.

   Radera
  6. FP/:s gamla förslag innehöll också ett krav på språktest. Detta förslag från S innehåller dock inte något sådant. Så det är ytterligare en socialdemokratisk halvmesyr.

   Radera
  7. Det var väl till och med så att det handlar om enbart NÄRVARO på lektionerna. Inte någon kunskap i slutändan... halvmesyr var ordet!

   Radera
  8. Frågan är ju hur denna grupp skall bedömas av CSN...
   CSN KRÄVER nämligen en viss miniminärvaro för att man skall få ut sitt studiebidrag...

   För vi skall ju inte ställa grupp mot grupp och ha olika måttstockar eller ?

   Radera
 9. Bondeförbundet har alltid varit problembarnet.

  Nej till kärnkraften, Nej till Öresundsbron, Nja till EU, och nu Ja, till personer utan asylskäl.

  När det gäller regeringsmakten, så kan väl M och KD bilda regering, med indirekt stöd av SD. De har ju närmare 44% av rösterna enligt senaste opinionsundersökningen, betydligt fler än de rödgröna, och jag tror inte C eller FP fäller en M regering, speciellt inte Ulf ger dem ett köttben eller två i budgeten.

  SvaraRadera
 10. Lööf en globalist, så vad väntar ni er? Måste ändå säga att jag är impad utav övertagandet av ett parti med en stor kassa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi minns alla vem det var som fick vara med på Bilderbergermötet..

   Radera
 11. Det blir en tysk lösning efter valet. Mycket åmande och krånande återstår, men i slutändan blir det S och M som tar bollen.

  LO är livrädda för det scenariot och svartmålar M i ny reklamfilm.

  Tänk på att Löfven inte är politiker i första hand, utan förhandlare som ser till att hitta minsta gemensamma nämnare och att få till en deal. Att LO dessutom känner honom väl gör att de vill omöjliggöra för Löfven att gå den vägen.

  S och M har mycket gemensamt. De gillar båda en stark statsapparat, industriutbyggnad, energiutbyggnad och ganska konservativa mot nymodigheter.

  Börsen skulle ta ett glädjeskutt och valutan skulle stärkas. Det gör det kanske egentligen redan av att V och MPs inflytande eroderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte alls på S&M. De behöver varandra som motpoler. Skulle de regera tillsammans så skulle de tappa röster och SD skulle öka

   Radera
  2. SD och V funkar fint som motpoler.

   Dock kan de tappa väljare höger och vänster ut. Däremot lär C och L dö sotdöden i ett S&M scenario.

   Radera
  3. Inget är längre omöjligt. På sätt och vis vore detta det mest demokratiska alternativet i sammanhanget, givet SD mobbningen och tillhörande låsningar.

   Radera
  4. "inte är politiker i första hand, utan förhandlare "

   Osynlig pajas är bilden jag har fått av honom.

   Radera
  5. Om nu svetsloppan är sånt förhandlings-geni så kanske han borde visat det under mandatperioden? Hans taktik verkar gå ut på att bara ignorera motparten och köra sitt eget race...

   Man kan ju iofs fundera på varför man inte genomfört något av det man går till val på heller. Det har ju inte varit tillstymmelse av att kräva att invandrarna skall lära sig svenska innan...

   Radera
  6. Han kanske skulle ta och memorera denna adress.. ;-)

   https://www.arbetsformedlingen.se/ornskoldsvik#/office?organizer=3392&isshare=true&isactive=true&page=1

   Radera
  7. Nåja Löfvens prio ett var att säkra en S-ledd regering. Det gick ju. På samma gång gjorde Alliansen harakiri på sig själva genom DÖ. DÖ lever ju kvar trots officiellt avståndstagande, framgång Löfven.

   Löfven och resten av klabbet vet ju att det inte går att föra så mycket politik i praktiken med nuvarande plattform mer än vad alliansen ger ok till.

   I grund har ju Alliansen släppt fram regeringsbudgeten med skattehöjningar utan att rösta emot eller ens ha alternativ. De hade lätt sänkt det hela om de viljat då SD ville sänka den.

   Konklusion är att Löfven har passivt stöd av Alliansen. Det är ju rätt så snyggt jobbat att få alliansen att bära fram en S-ledd regering.

   Tänk själva att sitta ihop med MP i regeringen, vara i behov av stöd av V och ändå inte få ihop ett underlag ...och ändå sitta kvar.

   Tänk bara hur en vanlig dag med regeringssammanträde ser ut ihop med MP. Det borde få vem som helst att tappa sugen.

   Förhandlaren Löfven nådde sitt förhandlingsmål att få till en S-ledd regering som är beroende av både vänster och högerstöd så länge SD inte håller med S.

   Förhandlaren Löfven kan tycka till nästa gång att det kan vara långt enklare att bara deala med M än med V, MP och alliansen eller någon därur.

   S har idag långt ifrån egen majoritet, att köra hårt i invandringsfrågan ger direkt effekt på regeringsunderlaget med MP och V samt på överlöparen C. = regeringskris. Löfvens prio är en S-ledd regering, det är inte svårare än så.

   Det som kommer ur S nu är inför valet och helt motsägesfullt gentemot V och MP däremot tilltalande för M. Svetsaren har en plan...

   Radera
 12. I framtiden är det möjligt att personer som Annie Lööf kommer att dömas och straffas för landsförräderi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det brottet lär vara avskaffat. Däremot är det fortfarande ett brott att utsätta andra för fara.

   Radera
  2. Ledsen Annie, den lagen är inte avskaffad.

   Radera
  3. Hon kommer att straffas på annat sätt. C ligger fel i tiden med sin amnesti. Den hade varit OK för 6-7 månader sedan men stämningarna börjar förändras i landet. En felbedömning från Annie Lööfs sida.

   Radera
  4. I framtiden blir det inte så noga med lagar för att straff skall kunna utmätas.

   Radera
  5. sån där retorik ska ni nog spara till andra hemsidor

   Radera
 13. Kan tycka det är smått ironiskt att Annie Lööf, som är utbildad jurist, och hennes parti tagit positiv ställning till ett lagförslag som strider mot rättsprincipen om allas lika värde. Verkligen höjden av ironi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte bort principen att vissa är mer jämlika än andra. En för alla, alla för ensamkommande.

   Radera
 14. https://www.youtube.com/watch?v=gY0DOnNK3Wg Så här åt C Chaplin en sko!

  SvaraRadera
 15. De borgerliga M, KD, och L skulle vinna på att utesluta C från alliansen. Det skulle få borgerliga röster att istället rösta på dem tre partier som är kvar i alliansen och visa att en röst på C är en röst på vänstern och MP. Är M smarta och starka förtydligar man detta och distanserar sig mot vänstermuppartiet C.

  SvaraRadera
 16. Centerpartiet har med detta inte bara spräckt alliansen utan även gjort asylrätten totalt värdelöst!

  Majoriteten av dessa "ensamkommande pojkar" har ju fått sin asylansökan prövad inte bara en gång utan tre och INTE befunnits ha tillräckliga skäl för asyl trots att Sverige är det land i Europa det är just lättast att öht få asyl i

  SvaraRadera
 17. Centerpartiet var ett rörelseburet parti och min gamle morbror som satt 11 år i riksdagen för just Centern skulle idag rotera i sin grav.

  Centerpartiet har glömt bort att lyssna på "rörelsen" ute i landsorten och istället enbart haft ett öra till en liten klick verklighetsfrånvänd innerstads-"elit" på Södermalm långt långt borta från verklighetens folk !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att de traditionella centerpartisterna kommer att rösta på något verkligt borgerligt parti åtminstone i riksdagsvalet.

   Bengt, du nämner verklighetens folk, ett begrepp som förre KD-ledaren Göran Hägglund förde fram. Han beskrev ett motsatsförhållande mellan verklighetens folk och kultureliten. Jag kan tycka att det var en av de bästa sakerna som KD har gjort. Han fick motstånd av nämnda kulturelit och KD gav sig. Jag tror att de hade fått mycket stöd och fler röster om de hade fortsatt med verklighetens folk. Om KD tar upp denna fråga igen så tror jag att de får stort stöd av vanliga människor.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Verklighetens_folk

   Radera
  2. RIKTIGA Centerpartiet !

   https://www.svtplay.se/falldin

   Radera
 18. Begreppet "Åsa-Nisse-Marxisterna" har fått ny innebörd!

  SvaraRadera
 19. För min del tycker jag det är bra att det finns kvar något imvandringspositivt borgerligt alternativ. Åsiktskorridoren på den högra sidan började bli obehagligt smal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på hur man väljer att tolka debatten. För mig känns det inte alls som att det är någon fara på taket om man lyssnar till vad som faktiskt sägs av de mer etablerade partierna. Både M, L och KD är invandringspositiva om det sker i lagom mängd och kontrollerat. Det gäller att inte bara lyssna till de som skriker högst eller väljer att tolka uttalanden i en viss riktning.

   Radera
 20. Om M, L och KD deklarerade att C på grund av inkompetens och opålitlighet inte längre kan vara med i Alliansen tror jag att dels skulle C förlora stöd men inte minst så skulle L och KD stärkas och slippa åka ur Riksdagen. Hoppas de fattar att det är den som tar initiativ som vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är faktiskt ett bra och offensivt förslag! M, L och KD bildar en ny riktig borgerlig allians och låter inte C få vara med. Ett tydligt besked till väljarna: vill ni ha sosse-politik så varsågod och rösta på S eller C. Vill ni ha borgerlig politik så finns vi här.

   Men det kommer förstås inte att hända. Allianspartierna kommer att fortsätta med sin illusion i hopp om att väljarna inte genomskådar illusionen före valet. En fåfäng förhoppning som kommer att sänka allianspartierna till förmån för S och SD.

   Radera
  2. Fast problemet med det där resonemanget är ju att M KD och L också är sossepartier och även SD. Det är ju bara MED som är borgerliga

   Radera
  3. Re. Fredrik
   Jo, förvisso. Kommer lägga min röst på MED.

   Radera
  4. Vad säger MED om invandring?
   Tycker dom låter spännande, frisk vind..
   Jag vill inte riskera att lägga min röst på förklädda SDare.

   Radera
  5. re. Förvirrad

   MED är som SD fast utan sossepoletik och aktiva utan tveksam brun bakgrund.

   Radera
 21. Tror ni att C efter det här klarar sig över riksdagsspärren i höst?

  Det är en bit ner till 4% så det gör dom nog, men jag undrar vilka partier som kommer vinna över den röstboskap som nu lämnar C?

  Det där med att nu räkna procent och mandat baserat på senaste opinionsundersökningen blir nog i alla fall ganska missvisande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centerpartiet ser potentiella väljare i gruppen akademikerkvinnor i storstadsområden. Partiets analys är att de bland annat lockats av Centerns migrationspolitik.

   Radera
  2. Asså vad tror ni? Att C ökat i opinionsundersökningarna för att de plockat röster från SD? Som de nu ska tappa tillbaka?

   Radera
  3. Nej iden är att bli det nya miljöpartiet när de kollapsar

   Radera
 22. Skönt att C liksom V o Mp kommit till insikt om vilken vinst dessa minderåriga (som Annie kallar dem) är. Förmodligen har 2 av 10 ett riktigt heltidsjobb om 10 år (om dagens statistik håller) och kan ta hand om oss när vi efter 85 års ålder kan gå i pension.
  Och det skickar signaler till resten av världen att asylrätten är inget Sverige håller hårt på, alla har chansen att få stanna. Vilket är en ren vinstlott för vårt land.

  SvaraRadera
 23. Problemet för Bondeförbundet är inte bara att väljarunderlaget eroderats i takt med att "böndernas" andel av befolkningen minskat. Jag vill minnas att jag hört ca 4% av befolkningen som är sysselsatt inom jordbruket. Än värre är att jordbrukare som småföretagare ofta röstar företagarvänligt, läs M.
  För att kompensera väljarflykten har man släppt in militanta islamister i partiet och det är gissningsvis som en flört med dessa man måste se dagens snedsteg. Om även klanledarna skulle överge C skulle de rimligtvis ramla under 4% spärren.

  SvaraRadera
 24. "Lagförslaget är illa utformat och illa framtaget. För detta är Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamt ansvariga. Men Centerpartiets bedömning är att de medmänskliga och humanitära konsekvenserna skulle bli för stora om förslaget stoppades"

  Hur kan man lägga ansvaret på någon annan när man själv röstar igenom något som man säger är dåligt?

  Annie Lööf kan nu sälla sig till Romson och Fridolin när det gäller hyckleri.

  SvaraRadera
 25. Göran Persson spår att SD ska få under 9% i valet. Dream on, säger jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket möjligt givet att AfS får 15%, hur troligt det nu är...

   Radera
 26. Hur många mandat har de här partierna tillsammans i riksdagen? Har de majoritet nu?
  Kommer dom närvara, lägger ner eller röstar emot. Kommer förslaget att gå igenom i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag räknat rätt så blir det 181 till den rödgröna sörjan. 168 till borglig+SD

   Radera
  2. Intressant att det inte är så värst många röster som skiljer. Låt oss anta att det finns några centerpartister och några sossar som kommer att sluta som riksdagsledamöter. Dessa som sitter sin sista period är förbannade på idiotförslaget. De har inget att förlora eftersom de ändå inte kommer att bli omvalda. De bestämmer sig för att avrunda sin riksdagskarriär med att vara olydiga mot sitt parti och rösta enligt sin övertygelse.

   Det behövs inte många sossar och centerpartister som antingen lägger ner sina röster eller som röstar emot förslaget för att det ska falla.

   Radera
  3. Staffan Danielsson (C) och inkryssad "gossen ruda" från Linköping kommer att lägga ner sin röst!

   https://www.facebook.com/staffan.danielsson

   Radera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Hur var det med feminismen i regeringen?

  Afghanska män får stanna men unga assyriska och yezidiska kvinnor från ISIS folkmord i Irak får inte stanna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feministerna vill har riktiga män som kan ge dem en rejäl omgång, inte vi svenska män som i vår bitterhet över alltings jävlighet hellre kommenterar blogginlägg.

   Radera
 29. Uppehållstillståndet som kan sökas är tillfälligt. Men vad betyder sanningen när sverigevänner är igång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och vad händer efter de 4 åren? Vad händer efter genomförd gymnasieutbildning om de inte får jobb inom 6 månader? Vad tror du? Stannar de och går under jorden eller beger de sig tillbaka?

   Vissa är mer naiva än andra, men vägrar inse det!

   Radera
 30. Cornu:
  "Centerpartiet meddelade idag att man stöder Miljöpartiets förslag att låta ca 9 000 sk ensamkommande unga män utan asylskäl få permanent uppehållstillstånd i landet"

  Är det ingen hejd på fake-news på denna blogg nu för tiden?
  Jag gillar inte förslaget, men det innebär INTE "permanent uppehållstillstånd" utan chans till ytterligare en prövning.
  Skärpning för f_n.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det står inte permanent. Det är fel. Det är struket sedan länge. Läs igen.

   Radera
  2. OK, bättre efter ändringen, men fortfarande fel eftersom du skriver att de ska få uppehållstillstånd. Nu kan det inte heller vara ett misstag, utan en medveten felskrivning, antar jag...

   Radera
  3. PS
   Dessutom ett oskick att ändra det du har skrivit utan att markera/påpeka ändringen.

   Radera
  4. Det gör jag med alla mina artiklar. Småkorrigerar. Det är bara det att du inte märker det. Nej, de får uppehållstillstånd, det är ingen felskrivning. Vill du att det ska stå fyraårigt uppehållstillstånd eller blir du kränkt ändå?

   Radera
  5. https://www.regeringen.se/rattsdokument/proposition/2018/04/prop.-201718252/
   Ni bråkar om vad den betyder? Som jag ser det så kommer de att få stanna för evigt oavsett ordalydelsen, de fick precis det lillfinger som behövs för att kunna dra till sig hela armen.

   För vem skickar tillbaka dem efter några år när de lärt sig språket och fått en svensk utbildning? Jag kan redan se den utdragna sittstrejken framför mig.. Och förresten så har vi typ 80.000 till som står före dem i kö till en returbiljett, varav många av dem säker mer förtjänta av en dessutom.

   Vi har en maxkapacitet på ca 5000 avvisningar per år om ingen kämpar emot eller kedjar fast sig, vilket betyder att innan deras plats i kön kommer så har de antagligen redan gått i pension.

   Radera
  6. Du har rätt och jag har fel. De får ett tillfälligt "special" uppehållstillstånd. Jag blev lurad av att se Aktuellt där de formulerade det annorlunda...

   Samtidigt är du otroligt fånig som kallar mig en "kränkt vit man". Jag är inte ett dugg kränkt. Jag blev irriterad både över det idiotiska förslaget i sig och ditt ursprungliga - rätt grova - sakfel.

   Radera
  7. Så kan du ge besked om vad som är rätt? Ett särskrivet "special" uppehållstillstånd, fyraårigt uppehållstillstånd, uppehållstillstånd, nitlott eller vad?

   Radera
  8. Javisst.
   Rätt:
   särskrivet "special" uppehållstillstånd
   fyraårigt uppehållstillstånd
   uppehållstillstånd

   Fel:
   nitlott
   permanent uppehållstillstånd

   Radera
  9. Frågan är ju om många öht klarar av "jymnasiet" på 4 år, 5 år, 7 år eller ?
   Den stora majoriteten som kom till Sverige var kompletta analfabeter...

   Och sedan detta med skolk.. CSN kräver en viss närvaro för att man skall få studiebidrag eller skall andra regler gälla för denna grupp ?

   Vi skulle nå många fler och kvalitativt bättre om dessa pengar istället hade satsats på skolor i hemländerna!

   https://www.csn.se/om-nagot-hander-eller-andras/ogiltig-franvaro-pa-gymnasiet---information-om-skolk.html

   Radera
  10. Nu skall de ju bar avse att gå en utbildning för att få stanna.

   Duger det om man avser att betala skatt också, och sedan upptäcker att pengarna gått till något annat?

   Nä hela denna lag är SKIT för att använda vår elokventa utbildningsministers vokabulär!

   Radera
 31. C har väl snarare visat vem som bestämmer i Alliansen och inte är det tuffe-uffe som blir till åtlöje ännu en gång vilket visar varför han blev ratad som muf-ledare samt partiledare två gånger. En ryggradslös sopa helt enkelt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det heller aldrig mening att Ulf skulle bli statsminister. Bilderbergarna lanserade Löfven med Lööf. Ulf är blott en clown för att hålla högerväljare borta från det enda oppositionspartiet.

   Radera
 32. Finns en viss ironi i allt
  "En ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.",
  men själva anledningen till lagförslaget var just långa handläggningstider.
  För att omfattas av gymnasielagen krävs det att Migrationsverket eller domstolarna beviljar ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.
  Finns ett Moment 22 här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All svensk migrationspolitik kännetecknas av Momemt 23...

   Radera
  2. Det.är väl bara till att stifta en ny lag för de som inte får in papper eller skolkar eller något annat.

   Radera
 33. Positiv särbehandling är inte diskriminering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All särbehandling är diskriminerande.

   Radera
  2. Jag tror att PW har åtminstone rätt rent ordboksmässigt.

   Radera
  3. Du är lite korkad eller? Särbehandlar man någon positivt så särbehandlar man någon annan negativt eftersom ordet särbehandling förutsätter relativitet.

   Radera
  4. Ni har fel. Ta fram en ordbok. Ni kommer ingen vart med nyspråk.

   Radera
  5. Från SAOL:
   diskrimine´ra verb ~de ~t
   ORDLED: dis·krim·in·er·ar

   1ut­sätta för o­rättvis behandling på grund av till­hörighet till viss (minoritets)grupp genom direkta el. indirekta metoder, särsk. i fråga om mänskliga och sam­hälleliga rättigheter
   Dölj 


   EXEMPEL: kvinnorna diskrimineras fort­farande ofta på arbets­marknaden; de svarta diskriminerades länge i syd­staterna

   KONSTRUKTION:diskriminera ngn

   HIST.:sedan 1948; av lat. discrimina´re ’av­skilja’, till discri´men ’skillnad’

   2ge ut­slag för skillnader om test o.d.
   Dölj 


   EXEMPEL: frågan ut­gick efter­som den inte diskriminerade mellan låg­presterande och hög­presterande elever

   KONSTRUKTION:diskriminera (mellan ngra)

   HIST.:sedan 1948

   SUBST.: diskriminerande, diskriminering

   Från det lite store språket Engelska (Dictionary.com)

   verb (used without object), discriminated, discriminating.


   1.

   to make a distinction in favor of or against a person or thing on the basis of the group, class, or category to which the person or thing belongs rather than according to actual merit; show partiality:
   The new law discriminates against foreigners. He discriminates in favor of his relatives.


   2.

   to note or observe a difference; distinguish accurately:
   to discriminate between things.


   verb (used with object), discriminated, discriminating.


   3.

   to make or constitute a distinction in or between; differentiate:
   a mark that discriminates the original from the copy.


   4.

   to note or distinguish as different:
   He can discriminate minute variations in tone.


   adjective


   5.

   marked by discrimination; making or evidencing nice distinctions:
   discriminate people; discriminate judgments.   Så på engelska så har ordet en lite vidare betydelse och kan betyda att göra skillnad, medan på svenska verkar betydelsen att göra en orättvis skillnad vara den dominerande. (Ursprung: 1620-30; < Latin discrīminātus separated, past participle of discrīmināre.)

   Radera
  6. Ganska typiskt när vissa ställer betydelsen på andra språk över den svenska. :-)

   Radera
  7. Iblandekonomi, alltfler kan engelska och rör sig antagligen mer I engelskspråkiga miljöer och du har antagligen märkt att engelska talessätt emellanåt förs over till svenskan fast översatt t.ex. anglicismer. I det engelska språket så har diskriminera en vid betydelse dvs särskilja I mer allmän betydelse (även om den vidare betydelsen finns även I svenska men ytterst ovanligt) och att visa kanske för over den mer allmänna betydelsen till Svenska, utan att man för den del behöver förespråka orättfärdig särbehandling. Lite ordmärkning kanske, men det här är ju internet.

   Radera
  8. @gbd crvx: Jag har inget problem med att vi styrs av USA även när det gäller språket. Blir bara lite konstigt, men roligt, när de som låtsas värna det svenska inte klarar att hålla emot på den punkten.

   Radera
  9. Tjs med tanke på att båda språken har lånat in ordet från latin och det i moderspråket har den vidare betydrlsen tycker jag det kvittar, svårt att vara språkpurist i det fallet.

   Radera
 34. Ibland kan man behöva stifta lagar som är lite konstiga, om de som är vettiga inte har opinionen med sig.

  En viktig seger för humanismen i Sverige. De som engagerat sig i dessa ungdomar slipper se dem slitas ifrån sig och skickas ut ur landet. Denna lag är främst en omsorg om de som redan bor i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Denna lag är främst en omsorg om de som redan bor i landet."
   Jag bor i landet. Hur menar du att den här lagen är av omsorg för mig?

   Radera
  2. @ibland

   Borde man inte då i omsorgens namn även ge de irakiska, uzbekistanska, albanska och somaliska asylsökande som fått avslag på sin asylansökan men som sedan flera år bor i landet, positiv särbehandling? Vad är det för speciellt just med de afghanska ensamkommande vuxna männen?

   Radera
  3. Messiaskomplex är en personlighetsstörning besläktad med narcissism, där personen tror sig vara allvetare med en "helig plikt" att driva sin ståndpunkt.

   Radera
  4. @ psevenson

   Det kommer EFTER valet - förmodligen i den döljande skuggan av den stora svekdebatten när det visar sig att dessa 9000 s.k ensamkommande helt plötsligt blir kontaktade av 45000 bortglömda anhöriga som också får komma hit.

   Radera
  5. Detta är endast min syn på svensk migrationspolitik ej personangrepp.

   Radera
  6. @Petter Wilhelm: Eftersom du troligtvis inte gjort något för att hjälpa till så berör detta inte dig.

   @psevenson: Inget är speciellt med dessa män. Det är därför de inte bör hindras från att bo kvar i Sverige.

   Radera
  7. @ibland

   Okej, men vad är det då för speciellt med de vuxna irakier, uzbeker, albaner och somalier som vi hindrar att bo i Sverige? De har redan varit här i flera år, borde vi inte stifta en särbehandlingslag för de också? Av ren omsorg menar jag.

   Radera
  8. Främsta anledningen till att de hindras tror jag är att de är mörkhyade, men jag kan ha fel. Eftersom personer från andra länder där de flesta inte är mörkhyade inte hindras i samma utsträckning så verkar det vara en starkt bidragande faktor.

   Och de här lagarna som begränsar människors frihet att bosätta sig var de vill är nog ett övergående problem skulle jag tro. Min spaning är att man får bo var man vill om 100 år.

   Radera
  9. Morbror Olles (89 år) bensår växte utom all kontroll i hans ensamhet för att man inte har mer pengar till hemtjänsten än att komma mer än 15 min om dagen. Olle hade betalat skatt i 45 år. Faktiskt sant även om han inte hette Olle. Vi kan vara humanitära mot hela världen men tyvärr måste grupper ställas mot varandra. Och jag prioriterar hellre Olle än icke asylberättigade.

   Radera
  10. @ibland

   Så du menar att regeringen och centerpartiet, samt alla asylaktivister som organiserat sig för att driva politiska påtryckningar i syfte att driva igenom diskriminerande särlagstiftning för en grupp människor från ett visst land och med en viss hudfärg, i själva verket är rasister? Den tanken har slagit mig också - att de största rasisterna faktiskt hittas bland de självutnämnda antirasisterna.

   100 år är svåröverskådligt, men min spaning är att vi de närmaste 20-30 åren tvärtom går mot minskad frihet och rörlighet. Europa kommer att stärka sina gränser. Vi kommer att bygga murar mot Turkiet och vi kommer att upprätta flyktingläger i Nordafrika dit alla Medelhavsflyktingar skickas tillbaka. Det är vad jag tror.

   Radera
  11. @Bengt Eriksson: En Syrier hade nog kunnat göra jobbet som behövdes för att Olle skulle få sitt bensår omlagt. Brist på arbetskraft får den här typen av konsekvenser.

   Radera
  12. @psevenson: På det första stycket är svaret, nej.

   När det gäller det andra kan du få rätt. Hoppas inte det, för vår egen skull. Om tex Kina bestämmer sig för att agera enligt uppfattningen att Asiater är överlägsna vita kan rasismen få väldigt obehagliga konsekvenser för oss här i Europa. Bara en död stornäsa är en bra stornäsa liksom, obehagligt.

   Radera
  13. @ibland

   Ursäkta att jag fortsätter argumentera, men jag föröker bara förstå vad du menar.

   Du skrev att det inte är något speciellt med de vuxna ensamkommande afghanska männen, och att de därför inte bör hindras från att bo kvar i sverige. Och när jag då undrade vad det är för speciellt med andra grupper av asylsökande som inte får samma särbehandling, så gissade du att en starkt bidragade faktor antagligen är att de är mörkhyade.

   Då kan jag inte förstå det på något annat sätt än att regeringen, centerpartiet och asylaktivisterna agerar rasistiskt när de inte tillämpar samma positiva särbehandling på mörkhyade asylsökande som de gör på afghanska ensamkommande män.

   Om du har möjlighet, förtydliga gärna vad det är i din argumentation jag har missförstått.

   Radera
  14. Jag lägger ut texten här: Humanistiskt humbug

   Jag förstår att du försöker få till en politisk poäng av att säga att Socialdemokraterna eller Moderaterna är lika illa som tex SD. Att så inte är fallet är inte samma sak som att S och M är bra.

   Vi i väst vaknar sakta ur en tankekonstruktion som var nödvändig i en tid där man var tvungen att rättfärdiga hanteringen människorna i kolonierna. Som jag skrev tror jag denna ideologi kommer att blekna och försvinna med åren.

   Radera
  15. @iblandekonomi

   Varför kan inte någon av 75 % av flyktingar INTE har heltidsarbete efter 8 år ta jobbet nedan som du raljerar om:

   "@Bengt Eriksson: En Syrier hade nog kunnat göra jobbet som behövdes för att Olle skulle få sitt bensår omlagt. Brist på arbetskraft får den här typen av konsekvenser." /Iblandekonomi

   Radera
  16. @Milda Webben: Jag fattar inte vad du menar.

   Radera
  17. Det jag menar är att det inte är någon arbetskraftbrist inom enklare jobb (som att jobba inom hemtjänsten och hjälpa Olle) utan där är snarare stor konkurrens om jobben.

   Radera
  18. @Iblandekonomi, en eloge för dina spännande icke-svar. Brist på arbetskraft är en ren lögn. Finns f.n. 1 miljon människor som av olika skäl som står utanför arbetsmarknaden. Varav många kan fixa Olles bensår om vi satsade lite på dem. Krävs dock utbildning, språkkunskap samt visst hum om kultur Något som de flesta nyanlända inte når ens inom 10 år. Kostnaden för att ge dem denna nivå är dessutom enorm. Det verkar som du mot alla fakta tror att invandring av lågutbildade är lönsam och behövlig.

   Radera
  19. @Bengt Eriksson: Du lyckades skriva fem meningar innan första lögnen kom, "Något som de flesta nyanlända inte når ens inom 10 år."

   Radera
  20. @Milda Webben: Att lägga om sår är inte enklare jobb. Men det är jobb som utförs över hela världen, och därmed också i de länder som invandrare kommer ifrån. I den mån dessa inte nyttjas där det behövs beror på vår politik, inte invandrare, eller ens antalet invandrare.

   Radera
  21. @ibland

   Nej, min poäng har inget speciellt med S, M eller SD att göra. Det jag kritiserar är den uppenbara och rättsvidriga särbehandling som en begränsad grupp asylsökande nu får ta del av, enbart som ett resultat av massivt politiskt påverkansarbete från en skara svenska personer (huvudsakligen välutbildade ensamstående kvinnor i övre medelåldern) som har starka ekonomiska och känslomässiga band till just denna begränsade grupp asylsökande. Partier som V, MP och C har i sin tur drivit igenom den rättsvidriga särbehandlingen av rent populistiska skäl, eftersom det tilltalar den grupp av väljare (ca 12% av svenska befolkningen) som dessa partier vill fånga.

   Detta är svensk humanistisk humbug i dess mest nakna form, presenterad av de två mest rasistiska och skenheliga partierna i svensk riksdag, nämligen C och MP.

   Radera
  22. @iblandekonomi

   Hemtjänsten lägger om sår:
   https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/september/kritiseras-for-sen-behandling-av-trycksar/

   Att jobba inom hemtjänsten kräver INTE någon utbildning, så jag tycker man kan kalla det enklare jobb..
   "Nästan hälften av hemtjänstenheterna i Stockholms stad når inte upp till kravet på att hälften av personalen ska vara utbildad. Det visar sig när kommunen för första gången själv granskat utbildningsbevisen. Det är stora skillnader mellan privat och kommunal hemtjänst."
   https://www.ka.se/hemtjanst-klarar-inte-utbildningskrav

   Du försöker hela tiden få det som att det är fördelaktigt att ta emot massor av fler lågutbildade ekonomiska flyktingar när vi redan har fler än vad vi kan förse med arbete, men det är som Magnus och Brassa sade, FEL FEL FEL

   Sen är du kanske en väldigt god människa som vill hjälpa alla oavsett konsekvenser och att det skall bli någon form global utjämning av välfärden men det är en annan anledning.


   Radera
  23. @Milda Webben: Du utgår från att tårtan har en given storlek och måste delas av allt fler. Så är det förstås inte. Tårtan blir större ju fler vi blir. Åtminstone den del som bygger på att människor arbetar. I den mån folk inte utför arbete som behöver göras är det ett politiskt misslyckande.

   Radera
  24. @psevenson: Fast nu är det inte någon särbehandling dessa människor utsätts för, utan de behandlas snarare som du och jag, och får möjlighet att bo i Sverige om de vill. Om du tycker det är rättsvidrigt när gruppen människor som har samma privilegier som du själv vidgas, så får det vara din tolkning.

   Radera
  25. @Iblandekonomi, du talar mot fakta att långt mindre än hälften har ett riktigt jobb efter 8 år. Titta på SCB statistik. Hälften är öppet arbetslösa, stor del av andra halvan går på åtgärder eller jobbar bara ett par timmar i veckan och räknas då som sysselsatta. De som kommer idag har ännu sämre förutsättningar. Ge mig ett skäl till varför vi behöver mer lågutbildade. För att ge socialisterna mer röster?.

   Radera
  26. Glädjande nog (pga stark konjunktur) tycks etableringen ha gått snabbare de senaste åren. Se SCB, eller regeringens presentationsmaterial sid 14. Verkar som om det numera "räcker" med fem år innan hälften är sysselsatta.

   Kan du skicka källa på att "stor del" av andra halvan går på åtgärder eller bara jobbar några timmar i veckan?

   Radera
  27. @ibland

   Haha, det ante mig. Du resonerar som en sann Miljöpartist eller Centerpartist! Du lever i en utopisk drömvärld medan jag lever i verkligheten. Det är väl någonstans där den tydligaste politiska konfliktlinjen går idag, inte bara i Sverige utan i Europa, USA och de flesta andra välfärdsländer.

   Vi skall bekämpa världens fattigdom och fördela välståndet bättre än vad vi gör idag, det invänder jag inte emot. Men det finns olika vägar dit. Den väg du förespråkar är den absolut sämsta.

   Radera
  28. Sysselsättning är inte samma sak som självförsörjande, det trodde jag alla visste vid det här laget!

   Radera
  29. @Bengt Eriksson: "Ge mig ett skäl till varför vi behöver mer lågutbildade. För att ge socialisterna mer röster". Nu handlar detta inte om vad som behövs eller inte. Det är en förbudslagstiftning som hindrar folk från att flytta till Sverige. Förbud som har stora negativa konsekvenser måste ha väldigt starka motiv.

   Radera
  30. @Joakim, även om jag uppfattar dig som regeringens lobbyist, och att allt är frid och fröjd inför valet, så respekterar jag att du försöker få fram fakta för dina påståenden. Till skillnad mot Iblandekonomi.
   Går på SCB , siffrorna i regeringens egen rapport får vi väl ta med en nypa salt.
   Om vi tittar på heltidsjobbande efter 8 år så är siffrorna tyvärr urusla, mindre än 25 %. Och som förvärvsarbetande har jag sett att SCB använder allt som är mer än 4 timmars ! arbete per månad. I vilket fall är situationen katastrofal.

   Radera
  31. @Bengt Eriksson: Det är du som kommer med påståenden som inte beläggs med fakta. Jag tror jag skulle ha väldigt svårt att få din respekt med tanke på att jag inte tycker att politik ska utformas utifrån folks fördomar.

   Radera
  32. @Bengt, siffrorna i regeringens egen rapport kommer ju från SCB.

   Det är också sant att "sysselsatt" inte betyder heltidsarbetande. Men jag vill veta lite mer i detalj, för de allra flesta som är sysselsatta jobbar faktiskt nästan heltid -- jag vet att många säger "sysselsättningsstatistiken är bluff, det räcker med 1 timme i veckan", men det finns ju förstås nästan ingen som bara jobbar en timme i veckan -- de flesta jobbar minst 75% om jag nu minns rätt.

   Det är också skillnad på om den halvan av nyanlända som efter 5-8 år är sysselsatta till överväldigande majoritet har bidragsfinansierade jobb eller inte. Om det finns fakta bakom detta är jag intresserad av att läsa den.

   Jag ska slå lite i SCBs statistikdatabas och se om jag får fram något vettigt.

   Radera
  33. Tabellen för andelen etablerade som regeringen hänvisar till hittar man här, och den visar helt riktigt att etableringen gått snabbare de senaste åren.

   Vill man spela lite med "bidragsbelastningen" så kan man göra det här.

   Slutligen, man kan reda ut invandrares inkomster med hjälp av denna databas.

   Vi kan därför utgå från att regeringens presentation är en bra startpunkt. Den är mycket enklare att läsa och snabbt förstå jämfört med statistikdatabasens tabeller.

   Utifrån detta kan man då få fram ganska mycket intressant fakta. Det verkar onekligen som om integrationen gått något snabbare senaste åren. Detta är förstås helt och hållet högkonjunkturens förtjänst och inte regeringens. Det som återstår och som är det absolut största gapet är utrikes födda kvinnor utan utbildning (surprise!).

   Men jag undrar fortfarande var jag kan läsa om hur stor andel av den halva som har jobb efter (just nu) cirka fem år som är "bidragsfinansierade". Hittar någon en lämplig primärkälla?

   Radera
  34. @Joakim, tack för länkarna, finns en hel del intressant där. Dock inget som gör situationen ljusare.
   Glöm inte att regeringens presentation är en ren reklambroschyr för hur mkt man "gjort" för att få invandrare i arbete. Det katastrofala läget skapades förvisso inte av S men regeringen har inte företagit några strukturella åtgärder. Och invandringen har aldrig varit större än under denna period.
   Vad gäller din fråga så är exakta siffror svåra att få fram. Vi vet att efter 8 år är ca 50% är fullt ut arbetslösa, att 25 % har ett "heltidsjobb" (och då räknar vi med lönebidrag), resterande 25% jobbar mer än 1 timme i veckan. Många av dessa är dessutom jobb i åtgärder. Exakta siffror vill/kan inte SCB ta fram. Sen om det är några % hit och dit gör inte den katastrofala situationen nämnvärt bättre.

   Radera
  35. @Bengt, japp, det är intressant. Att det inte är regeringens förtjänst nämnde jag ovan, det är enbart konjunkturen. Varken en sosseregering eller en borgerlig regering kan på kort sikt påverka den här gruppens sysselsättningsnivå utan stora strukturella åtgärder, dvs det är bara konjunkturen som återstår som verktyg. Just nu ser det klart bättre ut än tidigare men det kan också vara så att konjunkturtoppen är passerad -- vilket de flesta bedömare tror -- och då blir det inte lika snabb etablering framöver. Nu minskar ju dock gruppen som ska etableras ganska snabbt, så vi får väl se vilken betydelse detta har.

   Så, det är en ren gissning att lönebidrag osv står för en stor del av de etablerades arbeten, eftersom fakta saknas?

   När jag tidigare tittat på sysselsättningsdata har det sett ut så här (enligt SCB, AKU, 2017):

   Tabell 6: "Medelarbetstid (faktiskt arbetad tid) för sysselsatta fördelad efteranknytningsgrad till arbetsmarknaden samt efter kön och ålder (nivå 2)."

   Ålder //// Fast anställda //// Tidsbegränsat anställda
   15-24 //// 29,7 //// 23,0
   25-54 //// 31,0 //// 29,2
   55-74 //// 30,3 //// 22,2
   20-64 //// 31,0 //// 28,0

   ... och här finns minsann också en uppdelning mellan inrikes och utrikes födda i tabell 34:

   "Inrikes och utrikes födda, jämförelse. Sysselsatta fördelade efter faktisk medelarbetstid, frånvaro- och övertidstimmar per vecka och andel heltidsarbetande (huvudsysslan) samt efter kön och ålder (nivå 2)."

   Timmar per vecka faktisk medelarbetstid
   Ålder //// Inrikes födda //// Utrikes födda
   15-24 //// 25,5 //// 24,6
   25-54 //// 30,8 //// 30,7
   55-74 //// 28,7 //// 29,4
   20-64 //// 30,5 //// 30,4

   ... i stort sett ingen skillnad med andra ord mellan inrikes och utrikes födda vad gäller den faktiska medelarbetstiden. Och det blir ännu bättre, för de flesta sysselsatta har faktiskt ett heltidsjobb:

   Andel heltidsarbetande i procent
   Ålder //// Inrikes födda //// Utrikes födda
   15-24 //// 51,6 //// 44,6
   25-54 //// 81,8 //// 76,9
   55-74 //// 67,0 //// 70,9
   20-64 //// 78,7 //// 75,4

   78,7% av de sysselsatta inrikes födda har alltså ett heltidsjobb, mot 75,4% av de utrikes födda.

   För alla som läser detta är det viktigt att komma ihåg att detta bara gäller de som hunnit komma in i sysselsättning -- arbetslösheten hos utrikes födda (särskilt kvinnor som saknar gymnasieutbildning) är förstås betydligt högre än inrikes födda.

   Radera
  36. Att Sverige och Europa kommer att dra ekonomisk nytta av flyktingarna är inte något politikerna hittat på.
   Tvärtom är det nationalekonomer som genom vetenskapligt utförda analyser kommit fram till att massinvandring och flyktingmottagande är faktorer som påverkar de europeiska staternas ekonomier på ett mycket gynnsamt sätt.
   Här är en länk till en rapport från Credit Suisse: https://plus.credit-suisse.com/rpc4/ravDocView?docid=4LXqik

   Annie Lööf har säkert läst den och liknande rapporter och dragit de logiska slutsatserna av vad hon som politiker bäst kan göra för att dra nytta av flyktingströmmen.
   Att stödja Miljöpartiets motion om de 9000 ensamkommande är därför ett helt logiskt drag av Annie. De finns redan i Sverige och har redan börjat rota sig, varför då köra ut dem när de akut behövs för den svenska ekonomin!

   Radera
  37. Vill för övrigt döda det dumma argumentet som jag sett och hört minst tio gånger -- "Jaja, de är kanske sysselsatta, men du vet väl att det räcker med en timme för att de ska räknas i statistiken?"

   ... ja, och för de allra flesta betyder en sysselsättning / ett jobb en betydligt längre arbetsvecka. Enligt samma tabell som ovan, tabell 2, "Sysselsatta fördelade efter anknytningsgrad till arbetsmarknaden och överenskommen arbetstid per vecka samt efter kön och ålder (nivå 1).":

   1000-tal antal anställda

   Ålder //// 1-19 timmar //// 20-34 timmar //// 35- timmar
   15-74 //// 319,0 //// 787,6 //// 3 894,5
   20-64 //// 185,2 //// 701,9 //// 3 801,6

   Det är alltså en stor majoritet (78% för 15-74, 81% för 20-64) som jobbar mer än 35 timmar i veckan, och 94 respektive 96% jobbar mer än halvtid.

   Radera
  38. @Joakim, nu vrider du statistiken rejält och presenterar siffror som inte alls är det vi talar om. Du talar alla utrikesfödda i medel oavsett tid i Sverige . Jag talar flyktingar som kom för 8 år sedan. Alltså är dina siffror inte alls relevanta för de som kom från låt oss säga 2008.
   Det du kallar för "dumma argumentet" är också högst relevant och gäller fortfarande. Bara en ytterst liten andel får heltidsjobb efter 8 år och där ingår alla med lönebidrag. Och sysselsatt är man trots bara 1 timmes jobb per vecka.

   @Olle, Har du läst dokumentet?. Argumentet för lönsam invandring är att BNP ökar eftersom transfereringarna ökar. Fakta är istället att BNP per capita minskar då kakan skall delas på fler, dvs individerna blir fattigare.
   Att du tror på att stor invandring av lågutbildade, som skall använda hela välfärdssektorns tillgångar, samtidigt som flertalet går arbetslösa minst 10 år, och många hela livet, faller pladask på sin egen orimlighet.
   Vi har ju dessutom facit, dvs enorma kostnader.

   Radera
  39. Nej Bengt, som du ser av dokumentet genererar flyktingarna vinst. Men det är sant att vi har facit på vad som händer när ett land med samma demografiska struktur som Sverige väljer bort massinvandring och bara låter den demografiska obalansen mellan ålderspensionärer och unga öka.
   Det landet är Finland som nu dras med en högre statsskuld, större arbetslöshet och lägre tillväxt än Sverige.

   Invandring innebär omkostnader för ett land som Sverige men att välja bort invandringen är ännu dyrare

   Radera
  40. @Bengt, man får förstås utgå från någonting -- i det här fallet att fördelningen av arbetstider hos sysselsatta nyetablerade flyktingar på ett ungefär liknar fördelningen hos inrikes eller utrikes födda i stort (de ligger som du ser ganska nära varandra om man tar hela gruppen inrikes födda och jämför med utrikes födda _inkl_ flyktingar).

   Just det där sysselsättningsargumentet "en timme räcker för att räknas" känner jag att jag har hört till leda, det är mycket missvisande eftersom 94-96% jobbar mer än halvtid, håller du inte med? Det handlar ju om att 94% av själva anställningarna/jobben har en specad arbetstid på 20 timmar eller mer. De 6% som har lägre arbetstid än så bör ju vara tillfälliga jobb inom handeln osv av den typ som jag själv hade för länge sedan som student, men det är ju inget som direkt säger att dessa vore särskilt mycket vanligare för nyanlända, men OK -- har du fakta i målet så dela den gärna.

   Sidospår: Etableringen går snabbare, så det börjar bli mer relevant att tala om fem år än åtta om trenden fortsätter. Det syns tydligast i mitt originalsvar i tråden. Men vi kan lämna det därhän tills vi t ex har nästa års statistik.

   Visst, vi kan väl titta på den halvan flyktingar som kom hit 2008 som idag är sysselsatta. Din hypotes är alltså att "bara en ytterst liten andel" har heltidsjobb idag. Hur har du kommit fram till detta? Eller mer uppdelat då:

   Fråga 1: Hur många har anställningar med lönebidrag åt arbetsgivaren av den halva som idag är sysselsatt åtta år efter att ha anlänt till landet?

   Fråga 2: Hur stor andel av samma population har ett jobb med avtalad arbetstid på heltid?

   Fråga 3: Hur stor andel av samma population har ett jobb med avtalad arbetstid på halvtid eller mer?

   Det vore intressant att se om det går att få fram siffror på ovanstående.

   Radera
  41. "–De tre mest multikulturella kommunerna i Sverige, som är Malmö, Botkyrka och Södertälje brukade vara ekonomiskt genomsnittliga, men har haft en väldigt svag ekonomisk utveckling och tappat i skattekraft. Idag försörjs Malmö därför av övriga Sverige genom det kommunala utjämningssystemet. Det ger dem fem miljarder per år direkt till kommunen och ytterligare ett par miljarder genom region Skåne."

   "en långsiktiga ekonomiska utvecklingen i Malmö har varit en av de sämsta i Sverige, huvudsakligen på grund av ökning av Malmös invandrarbefolkning, en grupp med högt utanförskap och låga inkomster. Den här omständigheten visar Sanandaji med statistik hämtad från offentliga statliga källor i sin bok ”Massutmaning”.
   – Så sent som 1985 vid utredningen om kommunal utjämning hade Malmö lite högre skattekraft än rikssnittet och betalade in till utjämningssystemet. Även idag skulle Malmö ha varit en genomsnittlig kommun om de hade haft samma befolkningssammansättning som 1985. Det visar att problemet är just kopplat till invandring, annars hade även skattekraften varit låg även hos Malmöbor med svenskt ursprung.
   – Malmös enda tillväxtindustri verkar vara ursäkter och bortförklaringar. Jag hade gärna haft sympatier för Malmö, men det är omöjligt när kommunpolitikerna går ut och ber övriga Sverige avlasta Malmö från bördan för flyktinginvandring samtidigt som de agiterar för att alla andra kommuner ska ta emot fler och försäkrar att de kommer tjäna på det.
   I Sanandajis bok får läsaren veta att om Malmö hade varit ett eget land, skulle ”landet Malmö” ha ett större strukturellt ekonomiskt underskott än Grekland. Med andra ord, om inte andra svenska kommuner bidrog varje år med miljarder i utjämningssystemet skulle staden gå i konkurs. Trots detta hävdar Socialdemokraterna att invandring är en investering för Sverige som kommer betala av sig, något som Sanandaji ställer sig mycket kritisk till.
   – Argumentet är att invandring är en kostnad på kort sikt men lönsamt i längden. Men i så fall borde Malmö vara en av de första kommuner där de här långsiktiga vinsterna materialiseras. När ungefär kan vi förvänta oss dessa utlovade vinster? Blir det lång sikt snart? Malmö vill ha hjälp från övriga Sverige, men uppmanar samtidigt alla andra kommuner att upprepa Malmös misstag."

   Radera
  42. Malmös ekonomiska och demografiska problem började innan staden kom att fyllas av invandrare, det glömmer Tino uppenbarligen att nämna.
   Stefan Fölster konstaterar i en rapport från 2013 att det är just kommuner med få invandrare (under genomsnittet) som utmärker sig för svåra sociala problem. Utan massinvandringen hade kanske hela Sverige varit som Munkfors eller varför inte Finland.

   https://www.svt.se/nyheter/invandrarna-fa-i-manga-problemkommuner

   Tino Sanandaji är expert på att undvika fakta som talar emot hans mycket ensidiga negativa syn på invandringen. Han försöker också låtsas som att hans resonemang har stöd bland majoriteten av nationalekonomer men som framgår av rapporten från Credit Suisse så har många nationalekonomer en mycket positiv syn på hur invandringen påverkar ekonomin.

   Radera
 35. Så alla utom SD kommer att lägga ner sina röster mot regeringar som innehåller partier som är traditionella motståndare eller tidigare partners som dumpat dem?

  SvaraRadera
 36. Med AfP menar du AfS? Är det en lustig förkortning som anspelar på att deras alternativ är Ryssland eller blev det lite tokigt?

  Sen tycker jag du är väldigt snabb att avfärda en regering med S och SD. Varför skulle det vara en omöjlighet? Jag tror snarare att det är högst reellt och det kommer att säljas som att S alltid "tagit ansvar för landet" och att partiet "aldrig duckat för verklighetens utmaningar".

  Det är ju i praktiken S i Danmark redan och Sverige är ju som bekant lite efter sina mer realistiska småsyskon.

  SvaraRadera
 37. Och nu börjar arbetet med nästa steg. Uppehållstillstånd åt alla 100 000 illegala som finns här.

  SvaraRadera
 38. Mycket kan hända fram till valet som förändrar opinionen snabbt. Vi kan få en terrorattack exempelvis. Det kan komma läckor kring Transportstyrelsen. Det kan komma helt nya skandaler. Det gäller att vara beredd med skarpa kampanjer och kapitalisera på kaoset när det uppstår. Missnöje och frustration är oerhört starka drivkrafter som bara SD nyttjat än så länge. Här finns en enorm potential för MED och KD att bli rumsrena missnöjesmagneter och håva in röster, inte bara från SD och blå block, utan också från S-väljare där det också finns stort missnöje med delar av Lövens politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser också den potentialen hos MED, de är helt enkelt ett vettigt alternativ.

   När det gäller KD har jag fått för mig att de består av tre olika delar. En rabiat del som vill se abortförbud och hårdare tag mot allt möjligt. En del av gråtmilda mesar som inte kan få nog av kravlöshet. Den tredje delen skulle i så fall bestå av ganska vettiga människor och några bra, exempelvis Sara Skyttedal.

   Det är ju i så fall denna sista del som skulle kunna dra väljare, frågan är ifall de får det för de två första grupperna. Jag hoppas att de vettiga i KD vinner och de har förmågan att få så många röster att de håller sig kvar i riksdagen.

   Radera
 39. Alliansen dog 2014 och ersattes med DÖ. Sen dess handlar allt om att hålla borta SD från maktens grytor.

  SvaraRadera
 40. "Killgissar".. ;-)

  (S) går under psykologiska 30% till riksdagen den 9:e September..
  I Gbg KF går (S) under 20%... Också det mycket psykologiskt..

  SvaraRadera
 41. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 42. Nu har vi ytterligare ett parti (Centern)som bevisligen skiter i de som bott i Sverige i generationer, centern prioriterar ekonomiska flyktingar före de som arbetat hela sitt liv i Sverige och betalat skatt men får leva på existensminimum.

  Ni ser vad ni har att vänta er om ni inte bygger upp en rejäl ekonomisk buffert (Eller röstar på partier som prioriterar de som bott i Sverige hela sitt liv).

  SvaraRadera
 43. Hmm, vad var det den där undersökningen (DN/Ipsos) undersökte egentligen?

  Heja klickandet!

  SvaraRadera
 44. Jag hoppas att Skatteverket kunde göra likadant med min deklaration - "trots dåligt genomarbetade underlag och litet stöd i lagen så gör vi en samlad bedömning att vi släpper igenom alla avdrag, men bara denna gång".

  SvaraRadera