Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2018-04-04 11:09

SVT utnyttjar barn för att genomföra politisk DOS-attack mot friskolor

SVT har under täckmanteln "satir" och "publicist" genomfört en politisk denial-of-service-attack (DOS) mot hundratals svenska friskolor. Man nyttjar barns personuppgifter för detta och medger uttryckligen att det hela har ett politiskt syfte.
SVT.
Detta inlägg är förstås satir1., så jag har fullt frikort att som publicist skriva vad fan jag vill.

Ett sk "satirprogram" på det tvångsfinansierade SVT har arrangerat en DOS-attack mot hundratals svenska friskolor genom att göra ett webformulär varifrån man kan skicka ansökningar till alla friskolor i ett län eller hela riket. Uppgifterna och ansökan måste sedan behandlas av friskolorna.

I en kommentar medger satirprogrammet att man gör detta i politiskt syfte och erkänner alltså att man förvisso är obereonde public service, men inte opolitiskt, neutral eller objektiva.

Samtliga ansökningar måste förstås behandlas av skolorna - även om man bor på en annan ort. Trots allt kan en flytt vara inplanerad.

Det SVT gör är alltså ren politisk aktivism, utnyttjande av barn och barns personuppgifter, och ett DOS-angrepp och sabotage mot privata verksamheter.

SVT gömmer sig bakom satir och att detta är publicistisk verksamhet.
"SVT tar inget ansvar för Formulärets funktionalitet och lämnar inga garantier för att din ansökan kommer in i de olika friskolornas respektive kösystem eller att du behåller din köplats utan någon ytterligare åtgärd. Vill du vara säker på att din ansökan har kommit in till de skolor som du är intresserad och för att kontrollera hur du ska agera för att behålla din plats i kön rekommenderar vi dig att kontakta respektive skola.
SVT kommer inte att tillhandahålla någon form av support eller underhåll av Formuläret. Inte heller tar SVT något ansvar för att det går att använda vid varje tidpunkt. SVT har rätt att när som helst och utan ansvar eller ersättningsskyldighet uppdatera, ändra, tillfälligt eller permanent begränsa eller stänga ner Formuläret eller åtkomsten till det.
PersonuppgiftsbehandlingSVT behandlar, självt eller genom anlitat underbiträde, uppgifter om dig, annan vårdnadshavare, det barn som du är vårdnadshavare för samt barnets eventuella syskon. Syftet med behandlingen är att tillhandahålla ansökningstjänsten till svenska friskolor.
All personuppgiftsbehandling sker inom SVT:s publicistiska verksamhet. Det innebär att endast vissa bestämmelser i personuppgiftslagstiftningen gäller för behandlingen, t.ex. reglerna som rör säkerhet för personuppgifter. Vi gör alltid vår yttersta att skydda de personuppgifter vi behandlar genom adekvata säkerhetsåtgärder. Vi sparar inte uppgifterna. All SVT:s behandling sker inom EU/EES."
Man kan för all del i olika grad vara emot friskolor.

Jag är för friskolor och fritt skolval, men är emot vinstutdelning från friskolor. Jag ser inget hinder för obegränsade vinster inom verksamheten - vinst är en förutsättning för att säkra långsiktig verksamhet och skola är långsiktigt med nio år för att gå igenom en hel grundskola. Vinst ger stabilitet och möjlighet att utveckla och investera i verksamheten. Därmed behöver man inte förespråka att alls tillåta vinstutdelande skolor, utan kan driva dem som stiftelser/ekonomiska föreningar där all vinst går in i verksamheten eller periodiseras.

Det är idag svårt för de flesta att hålla ens två tankar i huvudet samtidigt. I detta fall behöver man kunna tänka tre saker på en gång, vilket är för höga krav för en SVT-anställd.

1. Man kan vara emot friskolor i olika grad
2. Man kan samtidigt vara emot att tvångsfinansierade SVT genomför DOS-angrepp mot skolor, vilket drabbar anmälda barn, deras föräldrar, andras barn och deras föräldrar, plus förstör fungerande skolverksamheter och skadar barns utbildning ytterligare. Detta sker mitt under ansökningsperioden och satiransökningarna går inte att skilja från riktiga.
3. Man kan samtidigt vara emot att använda barn för politiska syften.

SVT omfattas inte av offentlighetsprincipen, och kan därför ej granskas av övriga media på samma sätt som annan tvångsfinansierad verksamhet. Konstruktionen med en stiftelse som ägare av bolaget gör att man slipper undan detta. Så som satir kan ingen publicist göra en sajt där man skickar in automatiska begäran om handlingar enligt offentlighetsprincipen, att skickas ut på papper.

Vad någon kan göra är en sajt där man via ett enkelt klick begär ut sina personuppgifter från SVT i enlighet med den kommande GDPR-lagen. Lämpligen enbart med en postadress som kontaktuppgifter...

Bara för att något är lagligt, likt SVT gör under täckmanteln publicist och satir, så betyder det inte att det är lämpligt. Skillnaden mellan vad som är tillåtet och lämpligt handlar om etik och omdöme. SVT brister i bägge, men det är ingen som helst överraskning. Vad som är överraskande är att samtliga politiska partier vill säkerställa evig tvångsfinansiering av det genompolitiserade SVT via skattesedeln.

Detta inlägg är satir, hö-hö.

Tillägg: SVT har nu stängt ner tjänsten och hävdar att det beror på att en ändring gjorts i ansöknignssystemet i andra ändan. Snabbt jobbat av systemutvecklarna måste jag säga. Det var ju tur. Tänk om någon skulle anmält SVT:s satirikers och lednings barn till hela landets friskolor? OBS: Satir. Hö-hö.

1. Satir kallas det när endast utövaren finner det roligt. Ett klassiskt exempel på satir från Public Service ägnade sig åt satir mot GP:s ledarredaktör Alice Teodorescu i form av bland annat sexuella trakasserier mot henne och genom att kalla henne blatte.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Fast min personliga åsikt är att alla practical jokes som är det minsta roliga är politiska, annars blir det bara Hey Baberiba, Solstollarna och de där trista jävlarna med vinkelvolten kvar, dvs bara skit. Skulle man hålla på "Etik och omdöme" så skulle man kanske inte ens kunna göra de dassiga imitationerna i "Hey Baberiba"? Roligast blir det liksom när man kliver över lite gränser.

  Ibland kan man allt få skita i de där tre punkterna och bara skoja till det lite.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Practical_joke

  Adbusters har gjort rätt många kul grejer, och de är i princip alltid uttalat anti-EU och sånt där. Även "Samhällsjudo" är föredömligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkande för ett practical joke är att ingen i slutändan kommer till skada.

   Inte så i detta fallet. Man har orsakat stora kostnader och problem för riktiga skolansökningar och kostnaderna går ut över riktiga barns undervisning.

   Radera
  2. Jag skulle gärna vilka se nån slags bevis för att "kostnaderna går ut över riktiga barns undervisning". "Riktiga barn" var festligt skrivet förresten, vilka barn är inte "riktiga"?

   Utöver det så hävdar du att det är politisk aktivism, baserat på ett uttalande du länkar till. Det är väl att dra gummibandet väl långt?

   belysa det orättvisa i själva kösystemet, där till exempel tiden på året ett barn är fött har betydelse för köplats, säger humorprogrammet Svenska nyheters producent Michael Lindgren.
   Att kösystemet är "orättvist" eller har marginaleffekter, tja, är det politisk aktivism att ta upp det?

   Som en markering mot den segregation Rönndahl menar att det fria skolvalet leder till – i kraft av att barn till högutbildade föräldrar snabbt fyller upp platserna på de mest eftertraktade friskolorna – lanseras i programmet verktyget Skolko.
   Här talar man om segregation, och åtminstone enligt Skolverket (om man ska tro artikeln) så bidrar kösystemet till segregation. Att segregation förekommer verkar således vara fakta och inte åsikt.

   Jag får dra slutsatsen att du tycker det är "politisk aktivism" att belysa fakta såsom att kösystemet skapar segregation. Åtminstone samhällsfakta. Jag håller inte med.

   Eller så har jag tolkat dig fel, i så fall får du gärna förklara vad du menar.

   Radera
  3. Inlägget är som det står satir. Lev med det.

   Radera
  4. Jag tycker nog att Jesper Rönndahls satir är roligare i så fall.

   Radera
  5. Det enda skämt den här "komikern" kommit på är att kö blir ko om man tar bort prickarna - hur kul var det?

   Och varför inte använda IDN enligt RFC3490 så hade siten kunnat heta skolkö.svt.se (xn--skolk-nua.svt.se) men då hade han ju fått stryka hela inslaget.

   Radera
  6. Varför har ni orden satir och komiker inom citattecken? Är det inte satir eller komik om just ni inte tyckte det var kul? Själv är jag för friskolor och tyckte detta var rolig och träffande satir.

   Radera
  7. För övrigt så är ju just köer något som socialister älskar så jag fattar inte riktigt vad som skulle vara fel?

   Radera
  8. Angånde "riktiga barn" hävdas det allmänt att det finns "inte riktiga barn"... men bland andra så förnekar SVT det.

   Radera
  9. Orimligt med kösystem till skolor. Lottning vore rättvisare.

   Radera
  10. Skolko dvs. en instutation för skolkare?

   Radera
 2. På tal om barn, aftonbladetrubriken "Här tränas 10-åringar – till Putins barnarmé"..... låter skrämmande, bakom betalvägg.

  SvaraRadera
 3. Kan man inte göra en tjänst (websida) där man kan prenumerera på att klaga på SVTs inslag? För varje registrerad användare så kommer tjänsten automatiskt skicka ett klagomål för alla inslag som SVT publicerar.

  Kan innehålla spår av satir.

  SvaraRadera
 4. Hade ju varit lite kul om föräldrarna fått brev om 5-6 år med texten.
  Hej
  Ditt barn har strukits från sin plats i i klass 1B på Södermalmsskolan, Stockholm med anledning av att barnet erbjudits plats på friskolan Fjället i Kiruna...

  SvaraRadera
 5. Jag såg början på första avsnittet av detta s.k. "satirprogram" och det var riktigt uselt, programledaren försökte driva med SD och nya AfS och det var minst sagt pinsamt. Totalt obegåvat och helt utan komisk kvalitet, och då är ju ända SD tämligen enkla att driva med, det räcker ju att läsa deras partiprogram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det att han drev med fel politiskt parti eller det faktum att skämten var dåliga som upprörde dig? Låter lite som det förra, kan rekommendera att du flyttar till nån enpartistat, där är det ingen som häcklar politiska partier.

   Radera
  2. Som jag skrev riktigt uselt. Var mest upprörd över att han troligen fick betalt för det.

   Vi har ju annars ett gäng som driver riktigt bra med de politiska partierna, brukar hålla till på Helgeandsholmen i Stockholm.
   Efter en föreställning så röstar de om vem som var tokigast...

   Radera
  3. Tyckte det är lite småkul faktiskt. Hyfsad spridning på måltavlorna också (ovanligt balanserat för att vara SVT). Jag har saknat ett bra nyhets/satir program i Sverige.

   Radera
  4. Svenska narrativ är bland det bästa humor/satir jag har sett på länge.

   Klart i klass med vad Bill Hics presterade under hans sista år.

   Radera
 6. Tack Nya Moderaterna för att ni förser denna lekstuga med våra gemensamma skattemedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de statliga mediebolagen är ju åtminstone i huvudsak finansierade med TV-avgiften och den är ju strikt taget ingen skatt i vanlig mening.

   Radera
 7. Jag tror att SVT gräver sin egen grav med den här typen av inkompetent beteende. Snart kommer en regering som antingen kommer dra in finansieringen, eller se till att det sker en ordentlig utrensning av alla politiserade aktivister inom Public Service.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle de det, det råder ju tvärtom enighet kring att "public service" ska skattefinansieras. Alliansen HÖJDE TV-licensen, dessutom avsevärt över inflationen om jag inte missminner, under sina 8 år vid makten.

   Radera
 8. Så vem bekostad systemutvecklingen för detta? Ligger det inom raden för ett satirprogram att utveckla och drifta websajter?
  Följer de personuppgiftslagen?
  Hur finansierades utvecklingen och driften samt vem fick uppdraget (släkting osv)?
  Har man brutit mot upphandlingslagen?
  Jag vet att olika friskolor har olika slags system för antagning så helt lätt kan inte detta varit att få fram och dessutom ska väldigt specifik information anges.

  SvaraRadera
 9. Fri oberoende public service hette det visst.. 😁

  SvaraRadera
 10. Högre utbildade har alltid haft komparativa fördelar i livet...
  Men det är ju ORÄTTVIST så därför måste de få det sämre i någon del så att alla får det lika dåligt och inte någon skall kunna få det bättre pga högre utbildning... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du riktigt säker på att det är så man tänker, Bengt?

   Radera
  2. Biliotekarie med 4.5 års högskoleutbildning har väldigt bra läseförmån på arbetstid, väcker ilska bland proletärerna så nu är det slutläst.

   Radera
  3. Tja Bngt, om man har ett system där det blir så att välja rätt föräldrar blir allt viktigare så blir det ju svårare att komma någonstans pga av sina meriter eller hur?

   Radera
  4. Har man gått någon högre utbildning på bommersvik så har man vissa karriärmöjligheter som inga andra har.
   Har man "rätt" föräldrar är det lättare att komma på en utbildning där.

   Radera
 11. SVT är en skam för Sverige!

  Och de övriga kanalerna är oanvändbara p.g.a 7-8 minuter långa reklamblock.

  Varför NÅGON tittar på envägsmedia nuförtiden är obegripligt.

  SvaraRadera
 12. Sen är det ju så att du godkänt samhällskontraktet per födsel, och brukar vara ganska medgörlig som arg motpart när jag vill diskutera vad som är rationellt och moraliskt snarare än idag lagstadgat.

  SvaraRadera
 13. Det är annars ett riktigt roligt program...även om formuläret nog var olämpligt.

  SvaraRadera
 14. SVT verkar göra allt dom kan för att förlora sin trovärdighet, i stort som smått. Skickligt SVT, tror inte någon hade kunnat sabotera mitt förtroende för SVT lika effektivt som SVT har lyckats med helt på egen hand. Hejdå SVT!

  SvaraRadera
 15. Lyssnade just på Tankesmedjan om Alice Teodorescu. Hade missat det och hade ingen aning om att Public Service kunde vara så oerhört dåligt och en sådan total åsiktsmaskin för vänsterextremister.

  Hata att behöva betala skiten med skatten snart! Finns det någon chans att undkomma det? Gå ur kyrkan går ju bra... kommer man kunna gå ur Public Service??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att gå ur svenska kyrkan går alldeles utmärkt. Däremot kan du inte komma undan att en del av dina skattepengar går till div muslimska organisationer, dom flesta förmodligen tillhörande islamiska brödraskapet. Vänstern är emot kyrkan men för islam, o tro inte att dom släpper ett så utmärkt propagandaverktyg som svt. Så kan nog glömma att vi nånsin skulle tillåtas "gå ur" svt.

   Radera
 16. https://www.svtplay.se/video/17480554/rapport/rapport-4-apr-19-30-3?start=auto&tab=2018

  10:50 in i sändningen står detta stolpskott och visar att detta program är vänsterns egen megafon.

  SvaraRadera
 17. "– Vårat fokus var ju att sätta fingret på en öm punkt i det svenska samhället, och det var att vi lite grann sviker principen om alla barns rätt till en bra och likvärdig skola, säger programmets producent Michael Lindgren till P3 Nyheter."

  Vad säger Michael Lindgren egentligen.
  Att den kommunala skolan inte är särskilt bra och likvärdig?
  Jag kan inte tolka det på något annat sätt.

  SvaraRadera