Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2018-04-05 12:01

SVT-producenten: Kommunal skola är sämre och inte likvärdig - friskolor är bättre

Den så kallade producenten av SVT:s så kallade satirprogram Svenska Nyheter säger till Svenska Dagbladet att friskolor är bättre än kommunala skolor, som är sämre och inte likvärdiga. Att en del barn alltså får bättre undervisning är ett svek och önskemålet är att alla ska få lika dålig undervisning.
SVT.
I artikeln, som inte är taggad som satir menar satirprogrammet Svenska Nyheters producent Michael Lindgren att den kommunala skolan är sämre och inte likvärdig de bättre friskolorna.
"[I] detta fall är det den ömma tån att vi systematiskt sviker barnens grundläggande rätt till en bra och likvärdig skola [...] Medelklassen, som jag själv tillhör, har skapat sina egna små Lundsberg men samtidigt, eftersom det är en fundamental del av det svenska samhällskontraktet att alla barn ska få likvärdig skolgång, så skäms man lite, typ säg inget till grannarna."
Uttalandet från Michael Lindgren kan bara tolkas som att problemet enligt honom är att friskolorna helt enkelt är bättre (rent av bra) och inte likvärdig den kommunala skolan. Kommunal verksamhet klarar alltså inte av att leverera en bra skola om man ska tro den SVT-anställde.

Slutsatsen är att "det som skaver" är att några elever får en bra skola, och att man alltså i rättvisans namn vill att alla ska få det lika dåligt.

Statistiken visar också detta tydligt. Friskolor är dominerande bland de bästa skolorna i Sverige, även om det finns enskilda kommunala undantag, och kommunala skolor är dominerande bland de sämsta skolorna.

Lindgren medger också att man databehandlat och sparat ansökningsuppgifterna, trots att man skrev att man inte gjort det.
"Michael Lindgren säger att endast åtta procent av ansökningarna var till friskolor utanför föräldrarnas län."1.
Ett sådant uttalande kan endast komma av att man faktiskt sparat och databehandlat ansökningsuppgifterna. Nu gömmer man sig förstås bakom att man ägnar sig åt publicistisk verksamhet och alltså får göra på det viset.

Men kom ihåg - allt du uppger till SVT kommer alltså sparas och användas för politiska syften av även så kallade satirprogram.

För övrigt är det ju lite lustigt att friskolorna enligt SVT alltså är bättre än de kommunala. Kanske borde de kommunala skolorna börja ta ut vinst, så kanske de också kan bli lika bra?

Jag taggar förstås detta inlägg som satir, och får därför skriva och göra vad jag vill. Hö-hö. Dock vet jag var anständighetens gräns går och låter Lindgren slippa undan milt i detta fall. När Lindgren annars beklagar sig över segregation kunde man annars tittat på hans egna livsval.

Tipstack till en läsare för att ha noterat uttalandet.

1. Hur nu Michael Lindgren kan gömma sig bakom att det är okej att söka alla friskolor i samma län. Uppenbarligen är vederbörande en överutmanad Stockholmare, som gått i Göran Perssons skola och inte förstår hur stora geografiska områden län utanför Stockholm omfattar. T ex Västra Götalands län där en boende i Strömstad alltså via SVT kan sökt en friskola i Tranemo eller Gullspång. Strömstad - Tranemo är det ca 4.5 timmar med kollektivtrafik och Strömstad - Gullspång ca 5.5 timmar. Enkel resa, om nu Michael Lindgren trodde att det var tur och retur. Ledtråd: Det finns ingen tunnelbana utanför Stockholm. Vi kanske ska titta lite på skogslänens storlekar också, men det lämnas som en övning åt Michael Lindgren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. He, he,

  Bra humor och satir bör ge nya perspektiv och möjlighet till att tänka i nya banor.
  Det Michael Lindgren säger när han försöker försvara sina handlingar och vara seriös, det är bra satir.
  Helt i klass med Svenska Narrativs söders hjältar.

  SvaraRadera
 2. SVT är en neomarxistisk institution. Verksamheten går alltså ut på att förstöra för intelligenta och produktiva människor av rättviseskäl. Inte minsta konstigt att man ger sig på fungerande skolor och t.o.m beskyller dem för problemen i skolorna i 'utsatta områden'.

  SvaraRadera
 3. En gymnasielärare i Sundsvall ondgjorde sig över den kristna friskolan Oasen. Han ansåg att det var fel att barnen på den skolan tillbringade sin högstadietid i en skyddad miljö utan de problem som finna i kommunala högstadieskolor.

  Jag frågade honom hur det gick för dessa barn när de kommer till gymnasiet. Svaret blev:
  - Naturligtvis går det bra. Finns det några andra barn som är så ambitiösa, artiga och trevliga?

  Problemet är alltså att en högstadieskola i Sundsvall procuderar ambitiösa, artiga och trevliga elever som sedan lyckas bra i gymnasiet. Detta görs dessutom genom att erbjuda barnen en trygg och trevlig miljö på högstadiet. Orättvist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tango smurfen;

   Vad lever du i för värld?

   Tror du de kommer att komma någonvart i livet med att vara artiga, trevliga och ambitiösa i tonåren? Inom tio år kommer de hamna i rännstenen, bli våldtagen i nån Knutbysekt, vika ut sig som en påfågel i prideparaden eller knarka sig till döds.

   Nej, nej och åter nej. De ska lära sig att inte tro på fan, Jesus och hans moster. De ska inte ta en massa skit. De ska inte känna en massa skuld och skam. Bara lite. De ska lära sig att åker de på stryk så ska de ge igen dubbelt upp annars får de skäll av pappa. Och de ska lära sig att det spelar ingen roll hur ambitiös man än är. Det enda som gäller för att bli vd om man inte ärver makten är att slicka röv för lärarkåren och ständigt ljuga att skolan är toppen fast den egentligen är skit. Det är bara en massa rövslickeri som gäller om man ska nå framgång. Slicka den ena rika röven efter den andra och ju rikare röv desto bättre betalt. Och när vi dör kommer vi alla att hamna på samma soptipp i vilket fall. Den där Jesus han dog och begravdes för 2000 år sedan. Det har hänt mycket sen dess så det är inget att sukta efter.

   Tro på dig unge hen, skaffa dig livserfarenheter, stå upp för dig och ta ingen djävla skit från vare sig kunder, kollegor, tjänstemän, chefer eller kungen själv - det lär ungarna sig bara om de blandas hejvilt med varandra och under vuxet överseende. Annars går det åt helvete för dem.

   Radera
  2. De där religiösa flumskolorna måste få ett slut. Och då menar jag inte bara kristna och muslimska flumskolor utan även de nyliberala friskolorna som borde klassas som religiösa de med. Och bort med den där Jan Björklund, den största flummaren av dem alla.

   Radera
  3. NMR kan se skötsamma och ordentliga ut när de marscherar och skanderar i kör. Sen på andra sidan har vi de bråkiga anarkisterna som kastar sten och tror de är nåt, trots att det ser ut som om de skitit på sig. Sen har vi en stor skara som förskräckt bara tittar på.

   Vilka har fått rätt uppfostran? Jag orkar inte vänta på ditt svar utan svaret är att ingen av dem har fått rätt uppfostran.

   De extrema har inte fått uppfostran överhuvudtaget - de blev borttappade. Resten borde veta att man inte står och stirrar på stygga människor. Om nån begår nåt olagligt så bör man gå fram och ta dem i örat och lära dem veta hut.

   De med rätt uppfostran är på jobbet, de sitter på nåt äldreboende, de är hemma och passar barnen, de tar en promenad bort därifrån, de filosoferar, de relaxar (yoga heter det nu förtiden), de sover, de ligger på sjukhus, de ägnar sig åt en vettig fritidsaktivitet eller de går i (kommunal) skola.

   Radera
 4. IQ.. vi är inte alla lika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Det är då en himla tur att vi hart detta frivilligt finansierade SvT för var annars skulle dessa knäppgökar och hycklare jobba?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hemska tanke! Bäst att höja licensen så fler nötter kan vara på SvT istället för i de politiska partierna.

   Radera
 6. Varför stanna vid skolproblematiken? Det är ett minst lika stort problem att barn har tillgång till olika bra idrottstränare.

  Ta fotboll som exempel: Vissa barn har tillgång till ungdomslag vars A-lag ligger i Allsvenskan och tränare som själva spelat på hög nivå. Andra barn (i fattigare områden) får hålla tillgodo med föräldratränare som bara tjongat på korpnivå, om ens det.

  Förbjud den hierarkiska idrotten! Förbjud Allt ovanför division 7. Tvinga alla lag att spela i samma serie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju en viss skillnad mellan en obligatorisk verksamhet som skolan och frivilliga fritidsaktiviteter som idrott.

   Radera
  2. Så du säger att vi ska göra fotboll obligatorisk? (OBS, satir)

   Radera
  3. Så du säger att kunglig Princess ska åka till Akalla grundskolan än Carlssons skola?

   Radera
  4. Är det inte väldigt orättvist att barn har olika bra föräldrar? Lösningen på det måste ju vara att staten tar alla barn och gör robotar av dem...

   Radera
  5. Mnils;

   Visst är det orättvist.

   Barn till arbetare är mer strikta i sin uppfostran och då blir det ordentliga ungar. Det är mer ordning och reda i arbetarfamiljer än i slapphänta liberala flummiljöer och knarkarvillor som de rika barnen vistas i. Barnen super och knarkar så fort de får chansen i de där lyxvillorna och detta verkar ske med de vuxnas tillåtelse. De tänker väl nåt i stil med ”mina ungar är sån elit de så de kan minsann sköta drickandet”. Ojojoj vad fel det kan gå att ha en oansvarig inställning som förälder. Det visar sig senare leda till fler missbruksrelaterade problem i välbärgade egocentriska områden som ex. Danderyd och Täby - där knarkande ungdomar tydligen tillhör vardagen. Barnen till arbetare går hem och gör sina läxor och sover om nätterna. Och gör de inte detta så blir de tillsagda på skarpen. Inget borgerligt flum i vår uppfostran inte.

   ”Han förklarar varför välbärgade föräldrar är så mycket mer toleranta.

   – Det är någonstans en i ordets riktigaste bemärkelse mer liberal inställning till uppfostran. Man tycker att ungdomarna är rationella individer som kan fatta egna beslut i större utsträckning än barn till lågutbildade. Lågutbildade tenderar att vara striktare.”

   https://kit.se/2016/09/07/59295/rika-barn-kroka-mest/

   Radera
 7. Efter den 25 maj när GDPR börjar gälla är det bara att be SVT radera ens personuppgifter. Jag tror inte de törs riskera att bli överkörda av EU:s byråkratiska ångvält... Fast det kanske finns undantag för all EU-vänlig verksamhet?
  Är det förresten någon som vet ifall det i praktiken kommer bli fritt fram för olaglig nedladdning igen när man då kommer kunna be sin internetleverantör att radera personuppgifterna? Antipiratbyrån mfl kommer ju inte kunna få ut uppgifter om vems abonnemang ett nedladdande IP-nummer tillhörde. Enligt vissa jurister kommer GDPR (såklart) gå före polisens behov...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dataskyddsförordningen gäller därför inte för personuppgiftsbehandling som myndigheter utför i syfte att förebygga, förhindra, utreda, avslöja eller lagföra brott eller verkställa straffrättsliga påföljder.

   Radera
 8. Tja, nog för att det nog är bra att man ska kunna starta en friskola om man tror sig ha en bra idé om hur man (inom skollagens ramar förstås) ska kunna undervisa bättre men det betyder ju inte att friskolesystemet har sina problem bl.a. med betygsinflation och I visa fall ovilja från skolorna att ta emot mer resurskrävande elever.

  De kommunala skolorna har ju en del problem som skapats av de offentliga (t.ex. att hyra från kommunala bolag till höga hyror), men det underlättar knappats heller för dem att de har ansvaret att ta hand om elever som plötsligt stått skollösa när friskolor lagts ned, ofta med kort varsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tilläg: Konstigt dock att inget företag tidigare har kommit på appen skolkö?
   (trots detta tycker jag att även om satirprogram bör ta upp de problem som finns så kanske man ska avhålla sig från practical jokes av det slaget)

   Radera
  2. Påstådd betygsinflation med politiska grunder?
   Kan också bero på bättre resultat men det kommer man aldrig få se som nyhet.

   Radera
  3. Tja, med tanke på att betygsmedlen väl gått upp men PISA-resultaten ned så är det nog inte otroligt att tala om inflation.Det är kanske inte så konstigt heller om skolorna ses som en actor på en marknad med eleverna som kunder. Kunden vill ju ha bra (höga) betyg för att komma in på bra utbildningar och job, när de egentligen borde få bra utbildning och rättvisa betyg.

   Personligen tror jag att friskolor drivna I stiftelseform vore bra, men inte utan granskning innan och under verksamheten. Vidare så borde det finnas sätt att kanske tvångsförvalta dem tillfälligt om de skulle gå I KK istf att bara lägga ned och plötsligt lasta kommunen med en hög elever som ska placeras ut.

   Radera
 9. SVT programmets poäng var hyckleriet kring integration, integrationen som enligt opinionsundersökningar är en av de viktigaste politiska frågorna för väljarna samtidigt som medelsvensson gör allt för att själv och deras barn ska slippa bli utsatt för integration.

  Kan det vara så att opinionsinstituten medvetet ställer frågan kring invandring och integration så att svenskens verkliga åsikt att vi tar emot för mycket invandrare ska döljas i svaret och på så sätt skapar opinionsinstituten myten om svenskens höga önskan om integration och den åtföljande anklagelsen om hyckleri från SVT komikern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den frågan vill man få bort från dagordningen och fokusera på vård och vinster i välfärden så sådana nyheter kommer det dugga tätt med nu.

   Radera
 10. I Finland finns knappt några privata skolor, det är därför deras utbildningssystem hör till ett av världens bästa.

  I övriga länder är det dessutom förbjudet att ta ut vinster från friskolor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför Sverige är mkt rikare än Finland. Orättvist elit utbildning bidrar bra ekonomi .

   Radera
  2. Kan finnas andra faktorer som Sverige dras med som förklarar skillnaden. Det är en politisk rimdå med förklaringen vinstuttag så att man fokuserar på de onda företagarna snarare än politikerna.

   Radera
  3. zte test;

   Eller också hade Finland något sämre ekonomiska förutsättningar redan från början av att betala 300 miljoner dollar i krigsskadestånd till Sovjetunionen efter kriget (som aldrig drabbade oss). De hade även mist stora landområden. Dessutom var de ju självständiga först 1917 och genomled inbördeskrig före andra världskriget. De byggde upp sitt land den hårda vägen.

   Det handlar knappast om att skapa en mer orättvis elit utbildning för att nå nån sorts rikedom. Snarare är likvärdig utbildning en förutsättning för att skapa välfärd.

   Radera
 11. Klockren satir, och alla ni liberaler har ingen av er gått på en friskola?

  Halva mitt umgänge gick på kunskapsskolan när det var nyöppnat, brukade gå dit köpa en Cola och hänga. Lärarna hade ingen koll alls. Satt med på prov som fick göras med hjälp av läroböckerna som dock var utskrivna papper samt att polarna fick välja rum att skriva det i.

  Alla fick höga betyg som sedan slutade i avhopp eller ej godkända slutbetyg i gymnasiet.

  Väl på gymnasiet så la flera friskolor mer verksamheten mitt under läsår och vilsna ungar försökte få plats på kommunala skolan som har skyldighet att ordna platser. Inställda lektioner linjer som försvann mängder som hamnade i kläm.

  Jätte bra tycker säkert ni.

  SvaraRadera