Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-04-23 17:14

Svarat på yrkesregistrets enkät

För företagare lägger förstås staten massa extra arbetsuppgifter till sysslorna. En sådan är att bli utvald att svara på SCB:s enkäter. Idag har jag känt mig extra utvald som fått svara på enkäten för yrkesregisteret som särskild utvald tillsammans med 46 000 andra företag.
Från enkäten.
Uppenbarligen har SCB samkört inrapporterade arbetsgivaruppgifter hos Skatteverket, eftersom formuläret kommer färdigifyllt med namn och personnummer på personer som varit anställda (=fått löneutbetalningar) på bolaget de senaste månaderna.

Vad man ville veta var SSYK-koden för respektive huvudsakliga arbetsuppgifter. Intressant är som det står ovan att i mindre företag så har chefen oftast en faktisk arbetsuppgift (i mitt fall författare) och det är vad som ska anges. 

Det betyder i sin tur att statistiken över chefer, bland annat könsfördelningen, blir felaktig. Exempelvis kan detta leda till att ena könet blir över- eller underrepresenterade i chefsstatistiken om det ena könet oftare är chef på mindre företag. Om du t ex äger en frisörsalong med tre anställda, men mestadels själv klipper håret på folk, så blir du i statistiken frisör och inte chef. Trots att du är chef.

Huruvida yrkesregistret sedan samkörs för att få fram inkomstuppgifterna för olika yrken är en annan fråga. Ingenstans anges det t ex om man jobbar hel- eller deltid, vilket väcker en frågeställningar kring de där medianlönerna, som var 29 300:- SEK år 2016. Det inkluderar alltså att deltider drar ner medianlönen. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Tyckte det var svårt att fylla i arbetstider. Troligtvis gjort som anställd och inte som egen företagare. För först och främst hur beräknar man arbetstid då man lever som egen företagare på heltid. På "fritiden" görs kontorsjobb och annan administration. Sen gick det väl inte att fylla i mer än heltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säkert vet är det inte så ovanligt att anställda jobbar över också. Och då jobbar man ändå "bara" heltid.

   Radera
 2. Ska man ange det kön man är född med, det kön man identifierar sig som eller det kön man har nu, eller det kön man planerar att byta till? Och om man inte vet vad svara man då?

  Och så ingen missförstår så är jag sarkastisk nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur du skrev det, annars kunde du framstått som en bitter haverist.

   Personnummer var redan ifyllt, namn utskrivet för att man som arbetsgivare skulle veta vem det avsåg. Finns ingen möjlighet ange kön på de anställda, det kommer med personnumret.

   Radera
  2. Jo, men en bitter haverist är jag ju ändå.

   Radera
 3. Planekonomerna måste ha information om de ska kunna centralplanera ekonomin. Det är bara att fylla i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man fyller i men definitivt inte med riktiga uppgifter!

   Radera
 4. Varför lägga ned tid svara på "Sadistiska" Central Byråns frågor, om det inte är lagkrav på det med hot om vite?

  Ibland får man uppfattningen är det är av privata företag betalda marknads-undersökningar som de vill att man skall fylla i. Kommer ihåg att det var en undersökning för något år sedan om läsvanor, tittade på det. Det skulle ta minst en timme att fylla i med alla upprepningar av frågorna för att se om man fuskar. Varför skall jag jobba gratis åt dem en timme och ge dem data som de sedan säljer?

  På deras hemsida står:"Statistiska centralbyråns främsta uppgift är att förse användare och kunder med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning. Det gör vi i huvudsak på uppdrag av regeringen och olika myndigheter. Vi har även kunder i det privata näringslivet och bland forskare."

  Nej, deras undersökningar förpassas direkt till cylinderarkivet på golvet. Det är bara bra att de skickar så många påminnelser, det gör att skogsindustrin går bra och och vi skogsägare tjänar pengar! Men vad jag tycker skall de skita i.

  SvaraRadera
 5. Just för att det är lagpålagt att göra det. I Norge så får man iaf böter om man inte svarar på dom där... Skulle tro det är detsamma i Sverige...

  SvaraRadera
 6. Tja, tänka sig att det var nästan 30 år sedan senaste folk- och bostadsräkningen.

  SvaraRadera