Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-04-24 19:06

SOM-institutet: Auroraeffekten - massivt ökat förtroende för svenska försvaret

Göteborgs Universitets SOM-institut presenterade idag sin stora nationella SOM-undersökning, som bland mycket annat visar att svenska försvarets kvinnor och män via bland annat den stora försvarsövningen Aurora ordnat ett massivt ökat förtroende för svenskt försvar. Samtidigt vill samtliga partiers väljare att Sverige ska ha ett starkt försvar, men politikerna envisas med att ej anslå medel för detta.
Husarer från K 3 Livregementets Husarer lyssnar på ordergivning inför baskerprov.
Försvarsövningen Aurora blev på många sätt en totalsuccé. Den massiva uppslutningen vid evenemanget på Gärdet med sina 80 000 besökare var en försmak för en mycket stark förändring i opinionen. Siffrorna från SOM-institutet vid Göteborgs Universitet talar klarspråk.
Ökat förtroende för försvaret. Källa: www.som.gu.se
Förtroendet för svenskt försvar har inte varit större sedan Anders Björck (m) genomförde de stora mycket nödvändiga materielförnyelserna på 90-talet och en kräftgång med negativt eller mycket svagt förtroende sedan försvaret lades ner i början av 2000-talet bröts av Aurora-övningen. Övningen var ett facit på att Sverige kan och vill försvara sig, tillsammans med våra vänner.

Ökat förtroende för försvaret. Källa: www.som.gu.se
Både de med stort förtroende har ökat rejält, samtidigt som de med litet förtroende har minskat ungefär lika kraftigt.

Förtroendet har också ökat hos samtliga patisympatisörer, även om SD-väljarna är de som starkast misstror svenskt försvar. Tillsammans med V är de i princip de enda som avviker, medan samtliga övriga partiers sympatisörer ligger i intervallet 24-26.
Sympatibalansen per parti. Källa: www.som.gu.se
 Samtliga partiers väljare anser också att det är viktigt att Sverige har ett starkt militär försvar.
Det är viktigt att Sverige har ett starkt militärt försvar. Källa: www.som.gu.se
Som man ser är stödet för ett starkt militärt försvar ännu kraftigare än förtroendet. De flesta partiers symaptisörer ligger i intervallet 71-88% netto positiva till svenskt försvar, undantaget socialisterna i V och MP som till viss del fortfarande tror att den fascistiska diktaturen Ryssland är socialister.

Trots ett massivt stöd från svenska folket för ett starkt militärt försvar, även hos socialisterna, vägrar politikerna att anslå de pengar som behövs ens för att genomföra tagna beslut om återtagande av försvarsförmåga.

En bidragande orsak till att politikerna vägrar anslå medel kan vara att det massiva stödet för upprustning över partigränserna gör att man inte vinner några röster på detta och frågan därmed förblir död politiskt.

Det är dags att svenska folket sätter press på politikerna att följa opinionen, som vill ha upprustning, dvs ett starkt svenskt försvar. Försvarsmaktens anställda har genom Aurora fått svenskarnas förtroende. Nu återstår att politikerna ställer upp med anslagen för att leva upp till svenska folkets förväntningar på starkt försvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Finns det skattepengar över när allt annat ska betalas först? Ska vi pressa politikerna till mer nedskärningar eller höjda skatter...

  SvaraRadera
 2. Nej, vi lämnar bara över nycklarna helt enkelt, så blir det någon annans problem *ironi*

  SvaraRadera
 3. Den mest anmärkningsvärda längre trenden som jag ser är ökningen av vänsterpartiväljarnas förtroende för försvaret från omkring -45 år 2011 till +13 år 2017.

  SvaraRadera
 4. Kan man ha förtroende för ett försvar där armén har en stridsberedd brigad utan artilleri, flygvapnets cirka 80 plan fördelade på 3 flottiljer utan basskydd och där marinen har 7 ytstridsfartyg utan luftvärnsmissiler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu får vi loss en miljard om året när vi hjälp färdigt i Mali.

   Radera
  2. Du har uppenbarligen inte koll...
   Klart det kunde ha varit bättre... men Utan betyder ingenting alls...

   Radera
  3. Men jag har sett mer soldater kring mig än tidigare. Blir glad när jag ser de unga kämpa fram på deras långa marscher. Förtroende, nja, men förhoppning kanske och undra om inte det är bättre ändå.

   Radera
 5. SD:s staplar visar tydligt på att målbild (vad man vill ha) divergerar starkt mot förtroende (vad man tycker att man får). Skillnaden är väl på sätt och vis sund, eftersom det torde pressa riksdagsgruppen att vara generösa med anslagen för att kunna nå målbilden.

  SvaraRadera
 6. Hur är det med försvarsviljan? Det finns ju flera Sverige att försvara. Det gamla homogena Sverige är ett minne blott. Allt för många anser att Sverige bara är ett territorium där det bor ett antal människor som inte har särskilt mycket gemensamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det kan lösas med fler utrikes födda och HBTQ-personer i försvaret så det speglar samhället i övrigt.

   Radera
 7. Haha Sossarna kan inte ens organisera en poliskår. Lycka till med försvaret.

  SvaraRadera
 8. Inte minst beaktat Kristerssons skuggbudgetutspel i förra veckan om 18 extramiljarder till försvaret fram till och med år 2021 är andelen moderata väljare som ställer sig negativa till påståendet att det är viktigt att Sverige har ett starkt försvar anmärkningsvärt hög. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ett högre andelstal.

  Sannolikt förhåller det sig så att den i försvars- och säkerhetspolitiskt hänseende patologiskt förvirrade Reinfeldt-Borg-falangen i partiet fortfarande brottas med besvärande utmaningar beträffande optik och analys.

  Svårt att svälja att de fortfarande är så många...

  SvaraRadera
 9. Förtroendet för svenska försvarsmakten verkar dock rätt så inverskorrelerat mot hur Rysslands försvarsmakt uppfattas. 94-95 fick Ryssland dyngspö av några hundra tandlösa tjetjener som snott sina bössor ur gamla mobförråd. Förtroendet för svenskt försvar toppar. Sen bottnar det 2008 när Ryssland invaderar Georgien på en kafferast.

  Slutligen sticker förtroendet iväg i nutid. Det säger antagligen något om hur Rysslands inblandning i Ukraina och Syrien uppfattas - som att de förlorat, antagligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det har ju hänt lite grejor I Armenien nyligt, men rapporteringen är ju lite sparsam därifrån.

   Radera
  2. Skillnaden är att Ryssland har nått sina mål i både Syrien och Ukraina.

   Ukraina har förhindrats närma sig väst ännu mer. I Syrien sitter Assad kvar och är vänlig mot Ryssland. Några andra mål ville man inte uppnå. Så analysen haltar, Ryssland är inte alls komplett inkompetenta. Alla delar i maskinen kanske inte fungerar optimalt men den rör sig framåt ändå.
   Frågan är vad för insatser Ryssland skulle göra mot Sverige i ett skymningsläge?

   Att svensk jakt kan slå ut ryska bombare/kryssningsmissiler är en sak. Men om piloterna och familjerna samt alla andra kräker kräker tarmarna ur sig mm så är frågan hur attackvektorerna ser ut? Vi måste.kunna möta ryssen på flera plan.

   Radera
 10. SD är tyvärr det enda partiet med trovärdig och finansierad försvarspolitik sedan flera år.
  Alla andra för en jojo-politik som bara lurar väljarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk är väldigt konservativa. Det kan finnas fler seriösa partier än SD, men att de bevisat oseriösa partierna fortfarande har väljare är märkligt. Men de sitter ju på mycket pengar.

   Radera
 11. Ja det är skönt att det inte är en aggressiv vänstervåg just nu, blommor i gevärspiporna och allt det där.

  Har tyckt sen 90-talets nedrustning att det är vansinne att lämna ett land som sverige vidöppet att övertas.

  Nu börjar väl iofs hemvärnet moderniseras och växa i det tysta och det ger väl någon form av tröskeleffekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänstervåg? Nja, liberalerna har väl varit lika duktiga på att montera ner försvaret i praktiken? Marknaden ifrågasätter allt vet du. Det här är inget problem där gränsen går mellan höger och vänster. Och vi ska minnas att (v) var emot värnpliktens slopande, om jag minns rätt.

   I praktiken går gränsen mellan liberaler och konservativa på båda sidor om vänster/högerstaketet.

   Radera
  2. "I praktiken går gränsen mellan liberaler och konservativa på båda sidor om vänster/högerstaketet." Kan inte en sådan grej påverkat försvarets nedmonterande också? Att skiljelinjer gått igenom parier/block och därför har ingen gjort politik av det?

   Radera
 12. Om Sverige blir anfallet så kommer inget motstånd att bjudas. Folk har fullt upp med Facebook.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, när ockupationsmakten försöker införa att alla ska gå över till vkontakte så kommer du att få se på fan.

   Radera
 13. Sverige har inte råd med att upprusta försvaret. Detta skulle ta resurser ifrån välfärdssektorn. En del tyder dock på att välfärdssektorn är avvecklad till 2030.

  SvaraRadera