Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-04-24 14:34

Sluta frossa i kändisars död

"Vi har all information, vi vet vad som hänt, men vi släpper inte det till media. [V]i misstänker inte brott." - polisen i Oman till SVT
En svensk världskänd relativt ung artist (som jag inte nämner vid namn för att detta inte ska dyka upp som sökträffar), även om alla vet vem det handlar om, dog härom dagen. Kvarlevorna är inte ens i jorden, innan tabloiden Aftonbladet på ledarplats vill göra identitetspolitik av det hela. Detta trots att det inte finns några som helst otydligheter eller konstigheter med det tragiska dödsfallet. Aftonbladets skribent står antagligen för ett nytt lågvattenmärke för Aftonbladet, vilket inte säger så lite.
Bottenskrapet.

Det finns alltså inga som helst underligheter med det tragiska dödsfallet. Polisen i Oman sade till SVT att man vet vad som hänt och att man inte misstänker något brott. Det har alltså inte ens behövts en obduktion eller utredning. Det finns inget som helst misstänkt med dödsfallet, som exempelvis skulle kunna varit en trafikolycka eller drunkningsolycka.

Aftonbladet väljer i det här läget att skylla på manlighetskultur och mansdominerad klubbvärld, utan att ha en aning om vad orsaken till dödsfallet är - det som finns om dödsorsaken är att den inte ens behövde utredas - vare sig via obduktion eller för misstänkt brott. Det är ett nytt lågvattenmärke från Aftonbladet, som åtminstone kunde väntat tills de anhöriga fått hem kvarlevorna och begravt kroppen.

För att toppa det hela skriver både skribenten och ledarredaktionens chef på Twitter vad som bara kan tolkas som att om man ifrågasätter att använda en kändis och uppskattad individs död för identitetspolitiska syften så är man en nationalsocialist ("alternativ för Sverige-män") eller åtminstone "nöt[ter]".

Starkt jobbat, där Aftonbladet. Fast det är klart - åtnjuter man bland det lägsta möjliga förtroendet hos svenska allmänheten så kan man helt utan sjukdomsinsikt lika gärna fortsätta. Aftonbladet har 14% förtroende hos svenska folket, endast en procentenhet bättre än Miljöpartiets 13% (PDF). Det är det sjunde lägsta förtroendet i Sverige.

Man ska också komma ihåg att när du som kändis väljer att vara med i ett reportage, teveinslag, dokumentärfilm etc, så är det ett val kändisen gjort. När man är död kan man inte tacka ja till något, och svaret bör alltså alltid vara nej, tack till vidare uppmärksamhet. Speciellt när de anhöriga avböjt vidare uppmärksamhet för att få sörja ifred. Ej heller kan en död kändis försvara sig mot angrepp eller felaktigheter när Aftonbladet går 100% Aftonbladet på ledarplats.

Det vore tacknämligt om media slutade frossa i kändisars död. Speciellt för att driva politiska syften och sedan kalla de som ifrågasätter detta för nationalsocialister (Alternativ för Sverige).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Nånstans i den där sörjan kan man nog hitta en god intention typ "färre borde drivas till självmord eller överdoser eller vad fan nu han dog av" men det blir rätt löjligt ja.

  Hela resonemanget ter sig tveksamt eftersom kvinnor t ex blir sjukskrivna i större utsträckning än män, även för psykisk ohälsa. Ska vi skylla det på "kvinnlighetsnormen", prata om "skadliga kvinnlighetsnormer" mm etc?

  Hela "skadliga manlighetsnormer"-grejen känns som en reflexreaktion som man nu ryckt fram när en kändis råkar ha dött. "Mansnormerna dödade honom!" skriker man, för det förväntas väl antagligen.

  Vad män behöver för ökad psykisk hälsa är en helt annan sak, man behöver nog inte kompisar som säger åt en att ta det lugnt och prata ut om sina känslor. Däremot behövs en känsla av tillhörighet, att vara behövd och att faktiskt ha en uppgift här i livet. Finns man i ett sådant sammanhang så kommer förhoppningsvis det där känslosnacket och kompisskapet naturligt.

  Men tyvärr erbjuder inte samhället den typen av sammanhang, inte för alla män i alla fall. Och i det perspektivet är det festligt att Jonna Sima klagar på homosocialitet, för det kanske är en del som behöver MER av det istället för mindre? Men Jonna Sima vill ha män som hålls i örat av sina mammor hela livet istället för att erkännas av sina jämlikar. Hon vill ha förvuxna barn och inte män. Och då får man 26-åriga gamers som sitter i mammas källare utan gymnasieexamen och noll framtidsutsikter. Så jävla efterblivet resonemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men Jonna Sima vill ha män som hålls i örat av sina mammor hela livet istället för att erkännas av sina jämlikar. Hon vill ha förvuxna barn och inte män. Och då får man 26-åriga gamers som sitter i mammas källare utan gymnasieexamen och noll framtidsutsikter. Så jävla efterblivet resonemang."

   Det är intressant att det blivit så här dock. Förutsatt att det blivit mer vanligt så skulle det vara intressant att veta varför.

   Radera
  2. Vilket som blivit vad?

   Det moderna samhället är, i olika utsträckning, skadligt för psyket oavsett om man är man eller kvinna, fattig eller rik. En del tål det säkert bättre än andra dock.

   Susan Faldui, ärkefeministen, har en del teorier i sin bok "Stiffed". Håller inte med om allt, men det är ett exempel på en förklaring på "hur det blivit så här".

   Avskaffad värnplikt kan vara en av många bidragande orsaker, dagens unga män erkänns inte ens som kanonmat eller hyls-krattare på skjutbanan.

   Radera
  3. En annan sak som är märklig är att de flesta feminister nog inte tror att män kan finna lösningen på kvinnors problem. Tvärtom är det "patriarkala strukturer" som är själva orsaken till problemen, alltså män som kollektiv.

   Däremot har Jonna Sima inga som helst problem att skriva män på näsan om vilka deras problem är, och hur de ska lösas. Jävla idiotkärring. Kanske kan hon tvinga en och annan till självmord som vinhaggan Åsa Linderborg?

   Radera
  4. Efter att ha läst ledaren så visst det vore bra om män oftare sa till om de mådde dåligt, istället för att hänga sig i garaget, så är det nog oftast så att män förväntas att vara starka och bita ihop, även av de som ser sig som förment progressiva.

   Radera
  5. Jo, det är nog i grunden det här att se grandet i sin nästas öga men inte bjälken i sitt eget. Feminismen har varit duktig på att påpeka de orättvisor som kvinnor hade i de traditionella samhällena. Samtidigt så är det väl lätt att vara blind för de privilegier man själv har. Ta t.ex. en sån här sak som uttagen barnledighet, jag vet ett antal manliga kollegor som velat ta ut mer men kvinnan i förhållandet har haft sista ordet och sagt nej.

   Delvis tror jag det också har att göra med man definerar sig genom att säga vad man inte är.

   Radera
  6. I Oman är självmord, alkohol och droger olagligt. Polisen misstänker inget brott.

   Radera
  7. Om man ska killgissa och läsa mellan raderna så kan det väl lika gärna vara så att han slitit ut kroppen pga sitt hårda leverne. Alla kan ju inte vara lika slitstarka som killarna i Motorhead.

   @Ben, jag har inte läst "Stiffed" men minns att det var lite uppmärksamhet när hon släppte den. Det var väl vissa som tycke att hon var en överlöpare. Är den bra? (Veckans boktips förresten på ämnet är "The Power" av Naomi Alderman om du behöver nåt att läsa på en tjänsteresa eller nåt)

   Radera
  8. @Cornu: Många som sitter i finkan för fullbordade självmord då?

   I övrigt så spelar det ju ingen roll vad han dog av, eller ens vem han var i det här sammanhanget. Jonna Sima har redan utrett dödsfallet och funnit dödsorsaken - för få kvinnor i hans omgivning som kunde bryta upp de dåliga mansnormerna.

   Radera
  9. Jonna Sima kanske inte ska basera sin verklighetsuppfattning på teve. Om jag inte har fel var hans turnémanager (eller vad nu projektledaren kallas) en kvinna, som alltså var den som drev på det hela. Hon var dock inte med i teve.

   Radera
  10. I övrigt kan du ju maila mig, Ben.

   Radera
  11. Teve, en rejäl dos förmätenhet och gott om feministiska fördomar verkar ha format den där krönikan.

   Ör inte riktigt med på varför jag ska maila dig? För att du tycker den här diskussionen är opassande i det offentliga? Varför då?

   Radera
  12. Du gör som du vill. Kanske rörde något annat, men det får du aldrig veta antar jag.

   Radera
  13. Cornu; Hans manager (den som drev honom ända in i kaklet) fram till ca 2016 var kille och han intervjuas vid något tillfälle i dokumentären.

   Ben: Klockrent inlägg i början, 14:53.

   Radera
  14. Nej, klart jag kan maila dig. Jag bara uppfattade det som en uppmaning att inte diskutera saken men det kanske var en felaktig tolkning.

   Radera
  15. Här i gamla SVEDALA är vi ju blyga svenskar som kanske övertolkar våra medmänniskors signaler, menar jag.

   Radera
  16. Men för H-E Ben, det är ju uppenbart. Cornu är ju kär i dig. Varför tror du han kört alla dessa MÖP-artiklar alla dessa år medans han hoppas på att du ska tröttna på mammorna. Att han är ihop med den här prepper-tjejen är ju bara för att göra dig svartsjuk.


   Förresten Ben, skulle du kunna hjälpa mig bära ett 200kg tungt objekt från Hållplats Karlsbodavägen till en adress i närheten?
   https://www.google.com/maps/@59.3560637,17.9611895,3a,75y,278.58h,87.98t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCNCCnFy48gtMrklySLnYvA!2e0!7i13312!8i6656

   Radera
  17. Tyvärr, jag sträckte ryggen senast när jag skulle hjälpa Classe Geijerstam att göra en avancerad manöver med en 200 kg lappkåta.

   Du får leta rätt på en geodet istället, dom är inte rädda för att bära.

   Radera
  18. Appropå manöver, vatit och campat med familjen?
   http://defence-blog.com/army/mortar-explosion-injured-2-russian-soldiers-exercises-north-ossetia.html

   Radera
 2. " Speciellt för att driva politiska syften och sedan kalla de som ifrågasätter detta för nationalsocialister."

  Men att kalla alla som ifrågasätter annat för "Rysstroll", det går bra?

  Jösses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser inte skillnaden mellan ett anonymt nick på internet och en riktig, avliden person med anhöriga?

   Radera
  2. Inte om bloggaren själv redan i texten kallar alla som inte tycker som bloggaren rysstroll ena veckan, för att nu plötsligt tycka det är synd om dem som blir kallade för nationalsocialister.

   Det finns många ord för sådana kappvändningar.

   Vill man inte ha anonyma nicks (som förövrigt inte blir mindre anonym för att det är t.ex. Sten Nilsson) så får man ju koppla det till Facebook.

   Radera
  3. Kan du citera exakt var det framgår i inlägget att författaren "tycker synd" om de som blir kallade ditten och datten?

   Radera
  4. Ja det är bara läsa hela texten så tycker jag det framgår rätt tydligt.

   Radera
  5. Nej, det kunde du alltså inte.

   Radera
  6. Att du inte tycker det framgår som jag är inte mitt problem, det är ditt. Lev med det.

   Radera
  7. I så fall tycker jag att det framgår av ditt inlägg att du är en våldtäktsman. Bara att läsa texten, så tycker jag nog att det framgår rätt tydligt.

   Radera
 3. Kanske lämpligt att inaktivera möjlighet att kommentera detta in lägg om vi ska sätta punkt här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spekulationerna har flyttat över från Aftonbladet till Cornucopia?

   Radera
 4. Nu är det väl så att AB och dess personal måste ha mat på bordet, och då gäller det att inte vara så kräsen.

  SvaraRadera
 5. Det finns nog faktiskt en chans att Aftonbladet vet mer än vi andra om vad som hänt och därför skriver som de gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så aftonblaskan skulle alltså som enda media i världen ha kunskap om de faktiska omständigheterna?
   Det var nog det det absolut dummaste du skrivit här någonsin.

   Radera
  2. Tim Bergling var från Stockholm, AB håller till i Stockholm. Du kan kallt räkna med att en och annan på redaktionen känner en eller flera i Tims familj, som var kändisar också de, och alltså kan ha insiderinformation.

   Radera
  3. I Oman är självmord, alkohol och droger olagligt. Polisen misstänker inget brott.

   Om Aftonbladets ledarskribent har känt t den tragiska dödsorsaken hade hen inte kunnat skriva ledaren. alternativt är det ännu mer vidrigt om hen vet men skiter i det.

   Ja, det finns de som vet.

   Radera
  4. Tveklöst finns det de som vet. Det är inte det jag ifrågasätter.
   Jag finner det dock fullständigt osannolikt att just aftonslasket skulle vara det ENDA nyhetsmediet i VÄRLDEN som vet vad som hände och dessutom skulle skriva om det. Eller menar Kuckeliku att det bara är i ankdammen Sverige som kunskap om händelserna kring världsartisten i fråga skulle ha så stor betydelse att aftonslaskan väljer att skriva om det, medans resten av världens media unisont beslutar sig för att i just det här fallet respekterar vi familjens vilja och håller käften?

   Radera
  5. Cornu varför använder du hen när det perfekta könlösa ordet här är idioten, vilket ytterligare visar att det aldrig finns en anledning att använda ordet hen!

   Radera
  6. Att familjen nu bekräftar självmord understöder sannolikt min uppfattning.

   Radera
  7. Jaså, var bekräftar de självmord? De skriver "han ville ha frid". Det är inte samma sak, självmord är medias tolkning. Man kan t ex åka på semester för att få frid och slappna av, och drabbas av en olycka.

   Radera
 6. Oförbätterlig skitblaska som jag undviker att bidra till.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=6930595

  SvaraRadera
 7. Han överlevde nätt och jämnt 27-årssjukan bland artister, som tog livet av exv Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrisson, Jimi Hendrix mfl.
  Kan inte riktigt tänka mig att tidningarna inte skulle intressera sig för det, de är ju inte direkt välgörenhetsorganisationer. Ska man ha läsare som kvällsblaska måste man nog ställa sig lite över högkyrkligt moraliska värderingar.
  Vad jag har sett, vilket inte är mycket, har han dessutom unisont hyllats av medierna, det finns inget förtalande i det hela. Om han har arbetat ihjäl sig är det väl ett legitimt diskussionsområde, finns inget skandaliserande i det. Ungefär som när Stieg Larsson dog, han jobbade dygnet runt i ett par år, och så stupade han på sin post.

  SvaraRadera
 8. AB drev honom inte till självmord iaf som de lyckades med Benny på teatern...

  SvaraRadera
 9. Personen ifråga är intressant på ett annat sätt och det är att han lyckats bli en superstjärna utan att ha presterat något konstnärligt intressant utan bara genom en massiv marknadsföring i just Main Stream Media som Aftonbladet.

  Att personen inte kunde hantera sin artificiella upphöjdhet är tragiskt men inte unikt på något sätt.

  Aftonbladet et al kanske försöker dölja det faktum att man själv är en del av problemet med hypade 'multikulturella' artister vars karriärer är fake rakt igenom, ett koncept som dödar människor som används som schackpjäser i ett politiskt spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Multikulturell, menar du att hans mamma var västgöte och hans pappa stockholmare, eller svamlar du bara?

   Radera
  2. Kolla videon: https://www.youtube.com/watch?v=_ovdm2yX4MA

   Vad ser du?

   Radera
  3. Det där var nog fan i mig det dummaste jag läst på hela året.

   Vi pratar om ett musikaliskt geni.

   Radera
  4. Finns inget nyskapande (men jag kan ha fel). Jämför med Madonnas Vogue som var tekniskt och musikaliskt revolutionerande när den kom 1990.

   Idag kan 'vem som helst' med lite begåvning och slit slänga ihop något lyssningsbart. Men 'vem som helst' får inte ett skivbolag att satsa miljoner på en video. Helt uppenbart att detta handlar om en hypad artist.

   Radera
  5. Personen i fråga var inte ett dugg medial eller hypad.
   Men eftersom du tror att vem som helst kan lyckas så är det bara att köra för din egen del. Bo T headlinear på Coachella 2019.

   Radera
  6. Tja, om det är hur vi lär se på det vet vi väl först om 20 år. Men samtidigt så hade skivbolagen satsat pengar på honom om de inte trott att han haft något. Sen så vet jag väl inte hur mycket viden kan ha kostat, så speciell var den inte. Sen ang multikulturell så nja, de försöker väl skildra en amerikansk miljö.

   Radera
  7. Första artisten att nå 200 miljoner lyssningar på Spotify. Men det är väl bara en hype...

   Radera
  8. Bo T:

   Avhåll dig från att kommentera den avlidna artistens musikaliska kompetens om du är helt oinsatt i genrén. Det blir bara pinsamt och stendumt.

   Radera
  9. Kul att höra att du tycker att herrn "slängde ihop något lyssningsbart". Den som är mest lagom vinner.

   Radera
 10. Det var en bra artikel. Själv är jag otroligt imponerad av hur duktig och framgångsrik killen blev med sin musik. Vila i frid.

  SvaraRadera
 11. Vissa blir kända först efter sin död. Han blev det för mig. Kan inte förstå att jag aldrig känt till honom.

  SvaraRadera