Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-27 13:13

SBAB: Stockholmslägenheten kan tappa runt en miljon i värde

SBAB skriver i ett pressmeddelande att bostadspriserna kan falla med 8 - 9% till år 2021 på grund av stigande räntor. För en premiumlägenhet i Stockholm innebär det en värdeminskning på runt en miljon kronor, eller ca 300 000:- SEK om året i extra boendekostnad. Det kallas "ingen större dramatik" och de än så länge fallande bostadspriserna är "inte ett tecken på att vi har en bostadsbubbla som håller på att spricka".
Ser kanske mörkt ut, men det finns inget att oroa sig över!
SBAB meddelar alltså att det inte finns något som helst att oroa sig över och det är ingen större dramatik att de kommande årens stigande bolåneräntor enligt SBAB:s egen prognos kommer sänka bostadspriserna med "uppemot 8-9% fram till 2021". Sitter man med en dyrare stockholmslägenhet eller en stockholmsvilla i attraktivt läge för runt 10 MSEK, så betyder det en odramatisk prisnedgång på runt en miljon kronor. En lite mer ordinär halvliten lägenhet på Södermalm kommer falla med odramatiska en halv miljon kronor i värde, vilket innebär runt 160-170 000:- SEK i extra boendekostnad om året enligt devisen "få betalt för att bo". Det dubbla om du satt på 10-miljonersbostaden.

Oavsett har vi ingen bostadsbubbla meddelar chefsekonomen Robert Boije på SBAB:
"Fallet i bostadspriserna under sista delen av förra året är dock enligt vår bedömning inte ett tecken på att vi har en bostadsbubbla som håller på att spricka. Även om det finns tecken på att antalet spekulationsköp har varit betydligt större än vi trott, kan bostadsprisuppgången ända sedan mitten av 1990-talet i stor utsträckning förklaras av fundamentala faktorer som kraftigt sänkta räntor och en god inkomstutveckling"
Så vi har helt odramatisk utveckling att se fram emot enligt SBAB, som också menar att vi har en stark konjunktur, som tydligen inte ska ge med sig och påverka bostadspriserna.

Fast om du väntar tre år med att köpa den där bostaden, så kan du spara odramatiska kanske en halv till en miljon kronor om du köper först 2021.

Om du var fullbelånad till 85% och priserna går ner 9%, så har ditt egna kapital odramatiskt gått från exempelvis 300 000:- SEK för en bostad till ett pris på 2 MSEK ner till 120 000:- SEK och räcker nu bara som kontantinsats till en bostad värd 120000/0.15=800 000:- SEK vid flytt istället för 2 MSEK. Detta oräknat flyttkostnader som mäklararvode. SBAB kanske helt odramatiskt ska fundera på vad det gör med de sk flyttkedjorna och rörligheten på den svenska bostadsmarknaden.

Diskutera i små grupper vad för personer som anser att en prisnedgång på en halv till en miljon kronor, och tillhörande potentiella förlust är odramatisk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

76 kommentarer:

 1. De som har en liten bostadskarriär i väskan och köpt för att bo länge.

  De som har en liten bostadskarriör i väskan och planerar att flytta till större

  Rätt många redan där

  SvaraRadera
  Svar
  1. Störst förlorare är de senaste årens förstagångsköpare. Särskilt om de inte fortsatt spara till en ny kontantinsats.

   Radera
 2. Ränteuppgång? Det har Sverige slutat med. Nu kör vi räntesurfing rakt in i kaklet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. om 5 år kommer en lägenhet i centrala Stockholm kosta 80-90 000 kr/m². En liter bensin kommer kosta 40 kronor och en samsung galaxy s11 kommer gå på cirka 25 000. S

   Radera
 3. Är i och för sig inte så många som bor i en 10 miljonersvilla med 85% belåning. Det är oftast folk som gjort bostadskarriär som hamnat där. Så länge man inte lånat upp kreditutrymmet man haft tidigare motsvarar ett prisfall på 10% ingen förlust på eget kapital. Som singel och ny på marknaden köper man oftast inte någon bostad som kostar över 3 miljoner p.g.a. bankers utlåningskrav samt kontantinsatsen som krävs. Ponera att man då har 2,5 miljon i lån och priserna går ner 10% vilket innebär 250 000 så är inte detta en katastrof om det stannar där. Den förlusten kan man även som singel spara ikapp inom 3 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis @Toni!
   De allra flesta bor i en bostad för max 3 miljoner "killgissar" jag!
   Om man nu äger den själv (eller man lånat pengarna från banken) dvs.
   Sedan så består Sverige av så mycket MER än "Tokholms" innerstad i allmänhet och Södermalm i synnerhet!

   Radera
 4. Allt är lugnt.
  Stockholmare är världens vackraste människor med världens bästa inkomst och världens finaste bostäder. Nedsidan är noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även detta är lugnt.
   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/04/27/tung-forlust-for-oscar-prop.html

   Radera
  2. Odramatisk rapport..

   Radera
  3. https://www.thelocal.se/20160729/stockholm-worlds-tenth-best-city-monocle

   Radera
  4. https://www.thelocal.se/discuss/index.php?showtopic=91572

   Radera
  5. Jag gillar den där listan. Tokyo är klart bäst som storstad (om man slipper jobba). Berlin är trevligt i Europa. Köpenhamn är också hyggligt. Alla slår Stockholm på allt.

   Radera
  6. Det enda som är bättre i Sthlm kontra Berlin är kranvattnet.
   Så visst, gillar man bra kranvatten kan man bo i Sthlm.

   Radera
  7. Toni! Ta kontakt med fransmannen i Stefans inlägg. Tror ni har mycket gemensamt!

   Radera
  8. Kanske Sthlm >Berlin för kvinnor?

   Radera
  9. Nu gäller det ju inte bara Tokholm. Efter att jag berövades den medfött indoktrinerade livslögnen att Sverige skulle vara bra (toppliste-bra) ur någon aspekt alls i ett global perspektiv hamnar jag ibland i just lång fundering kring om det verkligen inte finns något som är riktigt bra här.

   Det landar alltid vid kranvattnet. Kranvattnet är riktigt bra.

   Radera
  10. Sverige är bra men inte bäst (som många man träffat brukar hävda).

   Radera
  11. Sverige är jättebra om man jämför med länder som är jättedåliga (vilket är poppis). Jag tror inte så många brukar hävda att det är bäst. Den indoktrinerade livslögnen är att det överhuvudtaget står sig mot de bra.

   Det finns lite intressant bluepill-meta här: mår man bättre eller sämre av att veta detta?

   Personlig erfarenhet säger att det är bättre att veta om man är något av extrovert, nyfiken, dynamisk, ambitiöst eller liknande karaktärsdrag. Speciellt om vi sätter det i en social kontext. Det är då viktigt att veta att det inte är något fel på en (jämför tråd länkad här ovan).

   Antagligen är det sämre att _inte_ veta om man uppskattar den gråa lådan som den är. Då kan man krypa ned i den, antagligen en hel livstid.

   Radera
  12. .. bättre att inte veta. Edit ala cornucopia.

   Radera
  13. Får presentera dig för folk i min omgivning då. Dom blir nästan förbannade på en när man hävdar att man kan få bättre sjukvård i andra länder eller när man hävdar att den riktiga sommaren finnes vid medelhavet.

   Radera
  14. Sverige är bra på inbördes beundran, ta ABBA som om man kan tro den inbördes beundran ska vara rena Beatles och har sålt så fantastiskt med plattor,

   platsar dom på topp hundra i USA ?

   https://www.workandmoney.com/s/best-selling-musicians-of-all-time-4c35a96646914411?utm_medium=cpc&utm_source=out&utm_campaign=bestsellingmusicians-c699ddd64df54dz2&utm_term=Sky+Sports+%28British+Sky+Broadcasting+Ltd%29

   Radera
  15. Ungefär för 20 år sedan, i samband med starten på skenande bopriser, tyckte jag Sverige var ett rätt bra land. Men kranvattnet är fortfarande helt ok, speciellt från Bolmen. Och jämfört med Venezuela och Mexico är vi ett fantastiskt land.

   Radera
  16. Ja, kranvatttnet är fantastiskt.

   Har faktiskt en notis om senast jag kom tillbaka i Sverige.
   * Knäpptyst (jobbigt)
   * Allt är pyttelitet (jobbigt för mig, trevligt för andra)
   * Ingen har något spännande eller intressant för sig - det är som om hjärnorna konstant vilar på alla stockholmare när de inte arbetar med något konkret (kanske jobbigaste aspekten). Denna måste vara närmare unik.
   ...
   * Gott vatten

   Radera
  17. Kranvattnet i Berlin är för att vara en så stor stad i Europa med såpass många invånare på en relativt för svenska förhållanden liten yta, gott!

   Detta beror p¨å att norr och nordost om Berlin breder stora skogsklädda sandhedar ut sig som är vattenförande. En effekt av den senaste istidens isrand som gick ungefär där och som avsatte stora mängder grus.

   Området var tidigare även DDR:s statsledning "privata" jaktmarker och övningsområden för både NVA och de sovjetiska styrkorna!

   https://www.youtube.com/watch?v=y_Z3q-tOBl8

   Radera
  18. Med tanke på hur äckligt stockholms vatten är jämfört med övriga Sverige är det ju inte mycket att skylta med.

   Radera
  19. Gunanr,

   Möjligen till utseendet men tyska kvinnor är fortfarande rätt faniljekonservativa och trevliga. Metoo existerar inte här och feminism är inget man babblar om särskilt mycket.

   Linus,

   Sverige tyst?! När jag står på min balkong i Berlin på kvällen är det tyst som i graven. Stå i centrala Stockholm/Gbg på kvällen och det surrar och bullrar överallt. Alla jääääävla fläktar och tvättstugor som låter dygnet runt.

   Radera
  20. @Unknown, i de flesta andra städer är det ju inte ens drickbart. Men ja, visst är det godare i norrland.

   @hjk, nu tycker jag iof det är knäpptyst överallt, men min notis hade nog att göra med att landa på Arlanda. Att bo i en mer dynamisk miljö och sedan landa på arlanda på kvällen är... speciellt. Som om landet har dåligt med luft typ. Någon släpar fötterna efter sig, någon enstaka butik öppen med en trött människa som knappt har kompetens att säga hej let alone berätta något, osv. Sen en knäpptyst bilväg in till Stockholm. Det finns något unikt poetiskt där, en slags väldigt påtaglig, tung _avsaknad_ av något.

   Radera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  22. Härligt Stefan att du äntligen kommit till insikt med första delen iaf! :)

   Radera
  23. Ja, vattnet i Stockholm (Norrvatten) smakar inte direkt gott i jämförelse.
   Ytvatten från Mälaren som sedan visserligen renats men ändå med en "fadd" smak av insjö...

   Men så är ju "Tokholm" heller inte någon stad som grundats av romarna vilka såg till att deras härläger låg vid god tillgång till rent och friskt vatten !

   Listan nedan är intressant men lite felvisande! kranvattnet i exv. Mostar kommer från källor i bergen och kranvattnet i Belgrad kommer från den ås/höjd/berg som staden ligger på och som skjuter ut som en spets där floderna Sava och Donau rinner ihop

   http://www.vagabond.se/artiklar/artiklar/20151019/kan-man-dricka-kranvattnet-i/

   Radera
  24. ”Gunanr,

   Möjligen till utseendet men tyska kvinnor är fortfarande rätt faniljekonservativa och trevliga. Metoo existerar inte här och feminism är inget man babblar om särskilt mycket.”

   Ja du hjk, din kommentar e så fantastisk så jag tror jag ska skriva ut och rama in skiten.

   Radera
  25. @Bengt, Kranvattnet i Stockholm med omnejd är utmärkt, och billigt (7,25kr rörlig avgift /kbm), ingen klorsmak eller annan bismak. Det var därför Coca Cola byggde sin sverigefabrik i Haninge utanför Stockholm.

   Radera
  26. @Incognito, även en mängd andra större bryggerier i området. Renaste vattnet hittar man däremot i Uppsala, därför de har stor produktion av medicinska infusionsvätskor i Uppsala (Europamått mätt stor).

   Radera
  27. @Incognito Bengtsson
   Att C-C byggde sin stora fabrik för brunt sockervatten etc. i Haninge berodde inte enbart på att vattnet var bra. Socker är billigt i Sverige! Dessutom är man nära sin stora konsumenter i Tokholms södra förorter som enligt egen observation närmast lever på brun sockerdricka, s.k "energidrycker" och cigaretter när det "kretsar" kring bruchans eller kuzzens senaste feta BMW

   Vattnet i Kungsbacka och Mark smakar bättre än det i Göteborg dock!

   Vattnet i Wien smakar också utmärkt och kommer från källor i Alperna via långa akvedukter och kom till på den tiden Österrike var enbart en del av ett stort K.u.K imperium ! ;-)

   https://www.wien.gv.at/wienwasser/versorgung/weg/

   Radera
 5. Priserna kan sjunka 10%. Så har det alltid varit. Det är ett skäl till kraven på kontantinsats.

  SvaraRadera
 6. Priserna kan sjunka 50% men det är ändå ingen bubbla, bara ett resultat av "omständigheter". :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priserna kan sjunka med över 70% men då är det mest otur och ingen bubbla.

   Radera
  2. Då är det förändrad fundamenta: köparna började betala 70% mindre.

   Radera
  3. Och om det är några bostäder som ingen vill betala alls för så är det bara "paus" på marknaden. Inga konstigheter alltså. :D

   Radera
 7. SBAB försöker lägga ribban för prisnedgången på lägenheter och lugna marknaden.

  Ser vi en smygande kollaps av kronan som vad jag minns inte har varit så svag mot Euron tidigare, men inte mig emot som har styrt mina investeringar mot export och investeringar i utlandet fast bostaden som man äger sjunker stadigt i värde och märks mest om man har tänkt omsätta den i utländska tillgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under 2009 så var kronan betydligt svagare i förhållande till Euron. Gentemot dollarn behöver vi inte ens gå tillbaka 12 månader för att hitta en svagare kurs i SEK. Samma sak med pundet.

   Kronan har försvagats de senaste månaderna gentemot de flesta stora valutorna men det är framförallt Euron som har stärkts.

   Radera
  2. Ja så är det, men är man lite framåtblickande och betänker sista tidens snabba fall kombinerat med inhemska problem i byggsektor och hög skuldbörda i hushållen så kan det här bara vara början, inte första gången Sverige inleder en kris genom överoptimism i bygg och på fastighetsmarknaden.

   Radera
  3. Ja det är förstås möjligt men jag vet inte om fallet för kronan den senaste tiden har varit så dramatisk i sig. Det finns också lite risk för cirkelresonemang i det här sammanhanget. Jag menar: "Bostadsmarknaden kommer att kollapsa eftersom SEK kommer att störtdyka och SEK kommer att störtdyka eftersom bostadsmarknaden kommer att kollapsa." Även om båda två är rimliga resonemang i sig kan man inte använda båda resonemangen för att bevisa sin tes.

   Radera
 8. Har sett mycket av världen och Sverige ÄR ett av världens bästa länder, Skandinavien ÄR bra.

  Nu gör väl iofs. en liten klick vänsteraktivister, miljöidioter och islamister sitt allra bästa för att sabba detta, precis som alliansen sålde ut landet när dom fick chansen, och bara för att dom kunde...

  Så visst finns det fog för ok priser i våra större städer,

  Men nu skall det ned, jag gissar att det blir en mix av nedgång i kronor, prisfall, och inflation där den sammantagna nedgången blir runt 60%, dock så blir nedgången som vi kan ta på runt 35%-40%.

  Tänk att nedgången tog fart Augusti 2017, vänta inte för länge för när det börjar gå upp gör det medans artiklarna fortfarande är domedagsprofetior och alla skriker nedgång.

  Har nog bottnat ut 2019 nån gång.

  Nybyggnation får nog se den största nedgången, mer än 34% och där kan man nog göra rejäla klipp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du jämför ju med länder som är dåliga. Jag tror ingen säger emot dig. Det är ju tex inte det minsta kontroversiellt att påstå att Sverige är bättre än 50% av alla länder. Utgångspunkten är ju i någon mån att man har okej kapital, både i form av potential och i form av faktiska tillgångar.

   Om du vill chockera din världsbild: testa att bo i ett land som är bra. Och jag menar då bo, inte "titta på".

   Radera
  2. Det låter på dina inlägg idag som om du haft ett kontrakt i en storstad i Asien en runda, Linus? Om det är det du menar så kan jag bara hålla med.

   Radera
  3. UK är ett uland i jämförelse utanför centrala london, spanien, portugal, du betalar allt själv, afrika funkar bara om man har pengar, har studsat runt en del, usa kostar universiteten skjortan, osv. ett par länder till. Skandinavien är jädrigt bra i jämförelse men vi skattas ju därefter iofs.
   skottland är närmast skandinavien i europa.

   de länder jag sett har jag såklart bott i trodde det framgick :)

   Radera
  4. @Johan, vad du säger är att Skandinavien är väldigt bra om man är fattig. Jag håller med. Sverige är ett av världens absolut bästa länder för fattiga (potential + kapital).

   Men vi är inte fattiga. I princip är det nog så att _alla_ de regioner jag menar är överlägset Sverige (många, inte bara i asien) faktiskt är sämre än Sverige för den som är fattig (=vuxna som saknar potential och kapital).

   Sen kan man ha en helt annan diskussion om moralen kring att hjälpa fattiga osv, det är inte menat som ett sådant ställningstagande.

   Radera
  5. Nej det jag säger är vilken kostnad du har.

   IB skolor i Sverige är gratis, utomlands runt 200.000k/barn/år + omkostnader. Ja skolan i Sverige har inte extra allt men det är kursplanen man betalar för.

   Har du 4 ungar går det lös på strax under en miljon/år.

   Visst skattar du 55% i sverige men de flesta andra länder har 30% skatt så skillnaden är inte enorm.

   Du har låg självkostnad för dagis, sjukvård, sport osv. Min erfarenhet är att sånt alltid brakat iväg rejält.

   I afrika är det säkerheten söder om nordafrika, man känner sig alltid som i ett fängelse.

   USA kostar universitet extrema summor/år.

   I uk verkar barnen vara onda vid födseln, dom gör skit i skolan som man får åka till rinkeby för att hitta, ofta varit problem där.

   Det blir liksom en sammantagen upplevelse att sverige är tryggare, svenskar håller sig på sin kant, jobbar inte aktivt på att förstöra ditt liv, månadskostnaden är lägre, allt fungerar bättre som jag tycker gör Sverige till ett av världens bästa länder.

   Iofs så tog det 14 år innan jag fick den uppfattningen, länge var jag kritisk till sverige och såg alla andra länder som bättre men har man hoppat runt tillräckligt länge med familjen i alla möjliga länder så har man efter ett tag en bra uppfattning om läget.

   Radera
  6. Tillägg,

   Sen har du en del länder, det jag var i är västra afrika, där hela landet försöker aktivt bryta ned dig och sno dina pengar. Överlevde ett år där innan jag fick nog och västra, östra och centrala afrika är nu på min no-go list. Brasilien har lite samma problem och i dom länderna är det lätt att gå bort sig.

   Radera
  7. Intressant inlägg. Bara ett FYI dock: ska du tex bli civilingenjör i USA kostar motsvarande* utbildningar som dem i Sverige ca 60 000:-/termin. Om vi sätter en årslön om 250 000:-/år netto som alternativkostnad kostar alltså utbildningen 370 000:-/år i USA och 250 000:-/år i Sverige.

   Dyrare än Sverige - ja. Men alternativkostnaden (som länderna delar) är mycket högre än terminsavgiften.

   * finns ju ingen precis motsvarighet, poängen är att jämföra skolor som ger ungefär samma CV och ungefär samma kunskap som svenska bra högskolor

   Radera
 9. Man kan ju också se det från en annan synvinkel... Om man idag är fullbelånad med 85% på den där 10 miljonersvillan och den sjunker med en miljon så är man ju inte längre fullbelånad. Då kan man låna mer pengar på den nu lägre värderade villan... Cirka 135 000 mer att röra sig med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag att du hade otur när du tänkte!

   Radera
  2. det var nog ironi i den högre skolan :)

   Radera
  3. Ja, jag vet att det inte stämmer. Tänkte mer på de som tycker att lån inte ska betalas tillbaka och de kanske tycker att de har ju betalat in 1,5 miljoner på den där 10 miljonersvillan. Det är ju mer än 15 % av 9 miljoner. Dock så har de kvar 8,5 miljoner i lån så några mer pengar lär de inte få låna utan snarare så lär de behöva betala in en liten summa för att nå 15% igen...

   Radera
 10. Spekulation som primär drivkraft (d v s värde-stegring-vinst som mål) och
  spekulation som indirekt drivkraft (gott mod, framtidstro, efterfrågan, inflyttning, "rätt läge att köpa" o s v) tuggade på år ut och år in i 2 decennier inkl trend med allt lägre räntor. Hela denna marknads-process kommer att fortsätta - fast nu helt spegelvänd.

  Enkelt beskrivet kan man säga:
  all den framtida köpkraft som hade funnits bevarad i rimlig proportion = marknads-normalt förlopp över tiden; har istället förskotterats med myndighets-tvång genom centralbankens extrema ingrepp = interventioner = planekonomi p g a uthållig dumpningen av räntan.

  Riksbanken har i slutänden mycket ringa möjlighet att agera motsträvigt när internationella räntor fortsätter uppåt. Tänk bara om vi i en stagnerad Sverige-ekonomi, skulle få en accelererande valuta-flykt från SEK till USD som exempel. I USD skull SEK-växling i så fall innebära en dubbel-macka i vinst: fortsatt valuta-kurs-vinst samt allt högre vinst i direkt-avkastningen från den högre utlands-räntan. Den situationen torde ej kunna tolereras, varför även de svenska kort-tid-löpande räntorna tvingas upp genom Riksbanken.

  SvaraRadera
 11. Är detta fredagsmyset?

  SvaraRadera
 12. Det roliga i nyheten är att SBAB anser sig kunna förutse framtiden, och så precist. 9%, jahapp, då vet vi vad det blir liksom. Att man ens går ut med en siffra förvånar mig. Bara korkat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här på rak arm kan jag inte minnas att SBAB haft rätt någonsin om någonting.
   Lite som Riksbanken med andra ord.

   Radera
  2. RBs prognoser lider av grova genomgående metodfel eftersom man alltid gissar fel och aldrig rätt.

   Radera
  3. Självklart kan priset alltid sjunka med exakt 100%.

   Radera
 13. Hur är svensken funtad som tar lån på SBAB bolånesida efter att ha läst -9 prognosen? "Hej jag vill gärna låna 3 miljoner och förlora 9 procent på några år samt betala er ränta för möjligheten. / MVH Dumsvensken"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar som börsen. På lång sikt går det bara upp. :) Precis på samma sätt som folk köper högt värderade företag idag med vetskapen om att det inom 3 år kan sjunka med 30% men det spelar ingen roll om man är långsiktig.

   Radera
  2. Den svensken är funtad som jag. Om någon månad eller två kliver jag och min fru in på bostadsmarknaden. Fullbelånade hos SBAB.

   Radera
  3. Toni: Ja, så är det. Vi planerar för att bo kvar i minst 10 år. Men det är klart, en större nedgång i kombination med att man måste flytta av någon anledning kan sluta i tragedi. Men alternativet är att låta barnen växa upp i en liten lägenhet i ett område som allt mer kulturberikas på socialens bekostnad. Då känns det värt att ta risken för att uppfylla radhusdrömmen.

   Radera
  4. slaentbjorn: Det gör dock lika ont för det att se priserna sjunka tillfälligt trots vetskapen att det återhämtar sig någon gång i framtiden men med barn i dagens Sverige förstår jag att man inte vill vänta och riskera att dom växer upp i en dålig miljö. Det är väl bara att amortera på nu medan räntorna är låga.

   Radera
  5. Du kommer inte undan de så kallade möjligheterna med skolorna. Möjligen kan du fördröja problemen. Alliansen tog bort möjligheten för skolorna att ha andra kriterier än tidsturordning i sina köer och kommunerna är ålagda att ta sin andel. Det räcker med en tokig unge för att en friskola skall behöva läsa dina resurser på den och de andra barnen får bli "solidariska"

   Sverige är ett skepp på möjligheternas hav och svenskarna är än så länge dess besättning.

   Radera
 14. Vi får troligtvis en lågkonjuktur 2019. Har svårt att se räntorna gå upp 2021 med det i bagaget.

  SvaraRadera
 15. Egentligen är vad en lägenhet i "Tokholms" innerstad rätt så ointressant!

  Det som är intressant är där verklighetens folk bor och hur mycket/litet deras bostäder förväntas gå ned...
  Som köpt sin bostad för att bo och inte använda som bankomat etc.

  Låt oss säga i en 145 kvm stor hus ca 20 min från en universitets- eller högskoleort ex Tokholm då!

  SvaraRadera
 16. På ett plan förstår jag, på ett annat inte alls, varför vi inte kan decentralisera allt möjligt och bo billigt bortom större städer. Fiber, kontorshotell i en gammal lada mitt i byn. Skönt liv och låga priser. Tittar man på hemnet norr om Dalälven, eller för den som vågar norr om Sundsvall och Östersund så får man väldigt mycket för 500 kkr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla här... https://www.hemnet.se/bostader?location_ids%5B%5D=17761&location_ids%5B%5D=17762&location_ids%5B%5D=17763&item_types%5B%5D=villa&item_types%5B%5D=gard&price_min=200000&price_max=500000

   Radera
  2. ... förutom Umeå då!

   Tyvärr är det ju numera bara ett (1) parti som förespråkar att hela Sverige skall leva och försvaras!
   Detta sedan Centerpartiet "försvunnit" in bland sotarmösseklädda hipsters på Södermalm och "kokainslädar" på Stureplan...

   Radera
 17. https://peabbostad.se/projekt/vastra-gotaland/kvibergs-angar---bostadsratter/

  Heja JM! 1or från 2 275 000...Det blir bara dyrare. För 4 år sedan köpte min kompis en 80 kvadratare på högsta våningsplan för samma pris i precis samma område. :)

  SvaraRadera
 18. Ovidkommande testinlägg

  SvaraRadera
 19. Misstänker starkt manipulation av mäklarkåren, kanske känt sen tidigare, men slutpriser på Booli ligger ju till grund för statistiskt underlag av prisutvecklingen på bl.a. valuegard mfl. Detta drabbar oss konsumenter

  Antalet avslut per tidsenhet är större på Booli än Hemnet.
  Jag har inte program eller kunskap att hämta ut statistik från någon av dessa MEN jag har vid flertal tillfällen gjort sökningar som visar att de lägsta slutpriserna i hemnet i mindre grad rapporteras in i Booli.
  Däremot rapporteras de högsta slutpriserna i hemnet i större grad in i Booli. Totala antalet slutpriser i hemnet kanske ligger 5-15 procent lägret Hemnet än Booli.
  Även med hänsyn till detta så rapporteras ändå ”högre” procent ”topp” slutpriser in i Booli än ”bottenresultat”

  Vore intressant om någon med större kunskaper kunde kolla detta, blir lite irriterad över det hela.
  Vill höra kommentarer från denna blogg, kommer lägga in igen tills budskapet nått ut ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att citera Winston Churchill det finns lögn förbannad lögn och statistik. Ett annat citat Jag tror bara på Statistik som jag har gjort själv. När insiders går in och varnar:då är katastrofen här.

   Radera