Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-04-06 11:28

Så nära (och långt borta) ligger partierna egentligen från varandra

Utifrån den höger-vänster och GALTAN-värdering av Sveriges riksdagspartier som Sveriges Radio publicerat kan man med enkel högstadiematte räknat ut hur lång partierna egentligen står från varandra. Inte konstigt att regeringssamarbetet bara fungerar sådär - S står närmare L - än MP, vilket öppnar för den regering där samtliga tycker minst olika: S-L-C. En alternativ regering är M-KD-SD eller V-MP, men den senare har knappast mandat nog. Tillägg: Skrev av höger-vänster fel för sosseriet. Textmässiga slutsatser ändras delvis och S och C står inte längre speciellt nära varandra.
Avstånden mellan partierna. Källa: Sveriges Radio

Tillägg: Nedanstående analys är alltså marginellt fel, då avståndet S-C är större än tre. Jag orkar dock inte ändra i texten utan alla normalutmanade får göra sina egna justeringar.

Lite enkel högstadiematte (iaf före Göran Perssons skola) i form av Pythagoras sats visar på de verkliga avstånden mellan partierna, mätt som en linje mellan varandra där skalorna är värderingen på GALTAN respektive höger-vänster.

Gröna färger anger partier som står varandra någorlunda nära. Lite mörkare grön anger ett avstånd på under tre, medan lite ljusare grönt anger ett avstånd under 3.5.

Möjliga regeringsalternativ blir då S-MP, S-L-C, M-KD-SD eller MP-V. Det senare skrapar på sin höjd ihop kanske 10% och går bort. S-MP kan få 35%, S-L-C kan få 40% och M-KD-SD kan få 50%. Detta grovt räknat.

Utifrån faktiskt avstånd mellan partierna ska snacket från KD och M om att inte samarbeta med SD tas med en stor nypa salt. KD och M står närmare SD än de gör till L och C. 

L och C hör snarare hemma i en regering med S, som de står närmare än S nuvarande regeringspartner MP.

Det är inte konstigt att regeringen inte fungerar med tanke på att S står närmare två oppositionspartier än både regeringspartnern MP och regeringsunderlaget V. I själva verket är avståndet mellan S och V i princip lika långt som mellan S och M. M står för övrigt i princip lika långt från S som från C. Ska man diskutera M och C i samma regering kan man alltså lika gärna diskutera S+M.

Allra bäst skulle C+L, M+KD och MP+V samarbeta. Frågan är om dessa ens behöver existera som separata partier, eller helt enkelt kunde slås ihop? För åtminstone KD och MP skulle det kunna rädda kvar dem i riksdagen.

Det partier som de flesta ligger längst bort ifrån är SD, MP och V. Partier som absolut inte kan samarbeta med varandra hittas i rött ovan. Gränsen är satt till ett avstånd på sex. Både SD, MP och V har tre partier de ej kan samarbeta med. SD står exempelvis längre från C än från S. Tillägg: Korrekta siffror för S gör att SD har fyra, inte tre, partier som står långt från dem.

Avstånden ovan avser att man värderar GALTAN-politik lika mycket som höger-vänsterpolitik. I verkligheten så kan förstås partierna prioritera vad de anser vara viktigast: höger-vänsterpolitik eller GALTAN. Uppenbarligen prioriterar partierna höger-vänsterpolitik. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. Ganska meningslös information. Man bör rösta primärt efter regeringsduglighet och sekundärt efter praktisk politik snarare än ideologisk. Enligt mig är S det överlägset mest mogna och kompetenta partiet. De andra är mest en hög med infantila populister. Sen betyder inte det att S är så himla bra på allt de gör. Men de är hästlängder bättre än alternativen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom den lilla detaljen att de är ett sossepack. Även kallat vänsterdrägg.

   Radera
  2. Bättre med högerfascister som i Ryssland.

   Radera
  3. De mesta är bättre än trötta sossar. Förövrigt är den socialism som S representerar sakta döende i hela Europa. Blir ju ofta så när partiets väljare börjar närma sig 100 jordsnurr

   Radera
  4. Röstar bara efter ideologi (KLP)

   Det som spelar roll är vilka lagar som stiftas. Skandaler som transportstyrelsen, budget som inte går igenom riksdagen, trollfabriker eller om Löfven prata dålig engelska bryr jag mig inte om.

   Men det är inte så de flesta tänker. De vill ha en hövding och känna sig delaktiga i en stam.

   Radera
  5. Begreppet "jordsnurr" har jag inte läst sedan "Kamratpostens" dagar... 😁

   Radera
 2. GAL-TAN är strunt. Mer borde inte behöva sägas.

  SvaraRadera
 3. Om höger-vänsterskalan ska motsvara graden av socialism i politiken så är det direkt missvisande att kalla SD höger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera parametrar som spelar roll såklart. Även om C har en ekonomisk politik som är mer höger än SD så är de ju snarare närmare MP och vänsterpartiet i övriga frågor/värderingar.

   Radera
 4. Rött och grönt med små nyansskillnader? Varför hatar du oss som röd-grön färgblinda? Såg knappt den ljusare gröna fören jag tittade noga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte tänka på att problemet finns är inte samma sak som att hata gruppen människor som har problemet...

   Radera
  2. Håller med Pew-Pew.
   Tyvärr finns det mer än så att önska av diagram och tabeller på den här bloggen...

   Radera
 5. Fast när det gäller GAL-TAN så verkar den lite godtycklig. Är det inte bättre med den klassiska kartan "Auktoritär" vs "liberal" samt "vänter" vs "höger"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, varför inte Bizarr mot reservraggare och Synt mot Hårdrockare

   Radera
  2. Figge Mögholm vs Cyndee Peters!

   Radera
  3. Evinrude vs exakt 200kg

   Radera
  4. Eller räcker gott med
   Socialistsvin mot Vettiga

   Radera
  5. Socialist-vin mot svettiga.

   Radera
  6. Riktiga proletärer mot gåslever och salongskommunister... 😁

   Radera
 6. Höger-vänsterskalan saknar all relevans 2018 när Vänsterpartiet och Moderaterna är lika mycket internationalister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att vi lever i en sån upplyst tid eller hur? Internationalism är framtiden. I alla fall om vi vill bevara världsfreden och skapa bättre förutsättningar för framtiden.

   Radera
  2. Ifall internationalism innebär fri migration osv kommer det innebära att Afrika i framtiden i princip invaderar EU om det nu inte redan är på gång.
   Förstår såna som du vad detta innebär på riktigt?
   Ta en studieresa runt afrikanska kontinenten eller ännu hellre försök göra affärer där.
   Om internationalism blir en tävling i vem som förökar sig mest bör vi inte delta.

   Radera
 7. GAL-TAN-skalan är liberalisters sätt att appropriera grönheten. Planetära gränser och individuell frihet är i själva verket varandras politiska motsatser.

  Om "grön" inte längre har något med ekologisk hållbarhet att göra utan bara handlar om något slags översolidarisk skengod allt-åt-alla-politik så kan GAL-TAN-skalan möjligen funka. Men det förefaller högst olämpligt att journalister och forskare sanktionerar en total urvattning av innebörden i "grön".

  GAL-TAN-skalan bör förstås som politik snarare än som forskning eller journalistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grön är att hata plastpåsar, för det såga jag igår på TV2 agendajournalistik i mannen-på-gatan-inslaget.

   Radera
  2. Ja det och att SKRUBBA MJÖLKKARTONGER!

   Radera
 8. Inplaceringen av partierna på skalorna är ju en rätt godtycklig bedömning, om än av 18 förståsigpåare. Resultatet blir därefter.

  SvaraRadera
 9. Gal-Tan är en "ond-god" skala gjord för att demonisera konservativa.
  Den är meningslös och borde sluta användas men är en favorit bland S-märkta statsvetare som då kan säga just det som bloggaren pekar på att S är närmare C och L än något annat och därmed är det det bästa regeringsunderlaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju rätt.skalan bygger i viss mån på hur naiv man är.

   Långt åt GAL bygger på naivistisk, altruistisk, libertariansk (i grunden hypernaiv) världsbild som utgår från "skrivbordsideal"

   TAN, Traditionella, konservativa värderingar är baserade på empirism om människans natur och inte ideer utan har vuxit fram genom historien och inte på avantgardets ledarsidor. Det bygger på en grundsyn att människan kanske inte är så god alltid.

   Radera
  2. Tog man bort "auktoritär" från skalan så möjligen.
   (skulle personligen anse att VP och MP är betydligt mer auktoritära än exempelvis KD eller M)
   Skalan är helt enkelt gjord för att bunta ihop vanlig konservatism med anti-demokrater eller faschister odyl.
   Alltså ett sätt att "brunsmeta" vanlig höger.

   Radera
  3. Att SVT lyfter upp skalan innebär att den uppfyller deras agendajournalistik, för deras rätt att uppfostra folket i deras avbild. Inte ens Gud kunde ha gjort det bättre. Bara den helige anden som saknas nu. Frågan är om SVT skall axla även den rollen.

   Radera
 10. Skalorna torde inte vara kvotskalor, och det är högst tveksamt att de ens är intervallskalor. Att använda Pythagoras sats är därmed inte korrekt.

  SvaraRadera
 11. Fast är den inte lite hittepå för att kunna placera dagens yngre veganska feministiska liberala individualister (fukket vad är det?) utan körkort men som är beredda att ta jobb var i världen som bara de får en hög lön och direkt och nya kontakter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Och de absolut senaste nyaste och dyraste iphone-prylarna att vara trasproletariat chica med... 😁

   Radera
 12. https://www.di.se/artiklar/2016/8/30/debatt-bristerna-i-gal-tan-skalan/

  SvaraRadera
 13. Vad tycker ni om det nya partiet direktdemokrati?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syftar du på Direktdemokraterna (DD) eller?

   Är själv medlem i partiet men jag blir mer och mer övertygad om att direktdemokrati inte är framtiden, som jag trodde förr. Cambridge Analytica-skandalen har inte hjälpt heller.

   Inte förrän vi hittar en bombsäker lösning på massdesinformation och populistisk manipulation kommer direktdemokrati att fungera. Gör vi det så skulle det ju vara den mest rättvisa systemet och dessutom väldigt svårt att korrumpera, vilket det tyvärr inte är som det ser ut nu. Direktdemokrati kommer nog alltid att kräva att en stor del av populationen har lärt sig kritiskt tänkande, vilket jag förvisso hört att barnen har börjat få lära sig i skolan numera!

   Radera
 14. @Cornu: Varför pusher du sådana här ointressanta saker när det just blivit två lediga platser I Svenska Akademin? Ska du söka? ;-)

  SvaraRadera
 15. Men kan någon ta det där på allvar.

  Två saker som omedelbart slår en, oavsett vad man tycker om partierna
  SD ligger längst till höger på Hö-Vä, skratt retande
  C ligger mer mot mitten än V i GAL-TAN, skojar någon

  Värdet som tilldelas verkar ju helt taget ur luften, bara det att man sätter ut två decimaler, få i alla fall mig att undra hur det står till med hjärnorna på SR.

  Ingen direkt kritik mot Cornu, det är ju trotts allt intressant även om det är så envetet korkat (eller mer troligen, ett uppenbart påverkans försök). Kan man tänka sig att SR försöker påverka valutgången.

  SvaraRadera
 16. Var på skalan placerar man de rörelser som verkar i vårt samhälle: islamister, nazister, djurrättsaktivister och andra filurer ?

  SvaraRadera
 17. Vad är de bruna rutorna i mitten? Är det nåt slags nazism?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det är ju en axel genom diagrammet och axelmakterna var ju ganska bruna.

   Radera
  2. Nazism är en kortform av NATIONAL-SOCIALISM!.. 😁

   Radera
  3. Sådant är förbjudet att tala om. Det vet du Bengt 😎

   Radera
  4. Det som är i mitten är en åskledare gjord i minecraft. Där finns de som spelar dataspel, gräver bitcoin och skiter i politiken.

   Radera
 18. Kan man avläsa hur långt MP står från verkligheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man kan inte se något oändlighetstecken på någon av skalorna.

   Radera
 19. Det är ju lite kul att avstånden är lika långa på båda hållen. En SD sympatisör avskyr alltså en MP väljare lika mycket som MP väljaren avskyr SD:aren! Finns det någon undersökning som styrker detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så beror det på att diagrammet speglar sig I diagonalen från övre vänstra hörnet till nedre högra.

   Radera
  2. Du menar alltså att halva diagrammet är helt onödigt?
   Varför skulle Cornu bemöda sig med att lägga ner dubbelt arbete om det nu inte betyder något alls?

   Radera
  3. För att det blir mer lättläst så?

   Radera
  4. För att de flesta på bloggen har IQ140+ (Inte jag dock) och lätt borde förstå det?

   Radera
  5. 140+ enligt Wechsler eller Stanford-Binet? Stor skillnad.

   Radera
  6. 285 enligt Mondopoint. Jag vinner.

   Radera
  7. Vilket typ av test det är får du väl fråga de som hävdar det. Själv är jag ganska säker på att jag inte har 140+ enligt något av dem.

   Radera
  8. @Ben:28.5 väl? Eller är du sideshow Bob? I så fall vill jag att du sjunger hela HMS Pinaforte, I growl.

   Radera
  9. Är det de här: ?
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854585/
   ournals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1362361314554920
   http://mds.marshall.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1523&context=etd
   https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-psychologists-and-counsellors-in-schools/article/assessing-intellectual-functioning-in-young-adolescents-how-do-the-wisciv-and-sb5-compare/FE86B29BC60AC94788CC797C0E24D0A6

   https://eric.ed.gov/?id=EJ971489   Radera
 20. Svt har legitimerat skalan. Då har den ett budskap som inte överensstämmer med mina åsikter. Ibland är livet enkelt.

  SvaraRadera
 21. OT:
  BOL:en är nu säsongsuppdaterad med lite nya prylar från Ge-Kås i Ullared
  Någon TV finns däremot inte och kommer heller aldrig över tröskeln!

  SvaraRadera