Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-04-25 13:01

Reuters: Sanktionerna mot Ryssland börjar bita - tal om arbetaruppror

Reuters har en artikel om den ryska aluminiumjätten Rusal utanför sydsibiriska Sajanogorsk. Sanktionerna mot diktaturen har gjort att man tappat över 50% av kundvolymen och med tal om 10 000-tals berörda vid en nedläggning mullrar det om arbetaruppror.
Arbetare i alla delrepubliker, förenen eder!
Ryska Rusal har tappat över 50% av sin kundvolym på grund av sanktionerna mot den ryska Kreml-diktaturen. Trots en global högkonjunktur har såld volym minskat med 2 miljoner ton från 3.7 miljoner ton och enligt ett reportage i Reuters producerar man nu aluminium för att lägga i lagerlokaler.
"The scale of any support would have to be immense. According to one source with an understanding of Rusal’s trading volumes, it is possible the company has lost access to buyers of more than 2 million tonnes of its aluminum. That is more than half of the 3.7 million tonnes it produces each year. [...] The Kremlin mentioned possible ‘temporary nationalization’ on Thursday, but on Friday Finance Minister Anton Siluanov said that was not an option for Rusal. He said the firm had sought help with liquidity and demand for aluminum, which is already being stockpiled around the town."
I artikeln pratas det om ett potentiellt arbetaruppror, då inte bara de 50 000+ anställningarna i Rusal står på spel, utan 10 000-tals jobb som är beroende av bolaget som underleverantörer eller i kringtjänster för de arbetande. Hela staden Sajanogorsk riskerar att tömmas vid en nedläggning.
"If the government does not come to Rusal’s rescue, workers will start banging their hard hats, the ministry source said - a reference to the Russian miners’ protests of the 1990s, when hundreds of thousands went on strike, including in Sayanogorsk."
Man kan dock ifrågasätta om effekten av landsomfattande uppror skulle påverka Kreml-diktaturen. Istället kommer man kanske statuera exempel med lite direktörer, oligarker och lokala partipampar i form av guvernörer, som får ta smällen på ett högst personligt plan.

Kontentan är dock att sanktionerna börjar bita även där det spelar någon roll. En diktatur står och faller alltid med folkets aktiva eller passiva stöd. 

Reportaget hos Reuters hittar ni här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Ryssland verkar dock vara rätt duktiga på att få sina medborgare att vända sig mot västvärlden, hoppas inte att Putin lyckas övertala dem att allt är vårt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kommer att ha ganska lätt att övertala folk om det. Speciellt som sanktionerna införts av väst.

   Radera
  2. Absolut, det kommer vara västs fel. Som jag skrivit om tidigare är dock problemet med den retoriken att man blir inlåst i den och till slut måste visa sig handlingskraftiga och annektera ett grannland.

   Radera
  3. Nja.. väst är ganska duktiga på att skapa sina egna fiender mha sitt världskriminella beteende.

   Radera
  4. Men i just detta fall befinner sig Putin i en knipa som han själv har försatt sig i. Han har genomgående fört fram budskapet att de västliga sanktionerna är inte bara illegitima och orättvisa utan också helt verkningslösa. De påverkar helt enkelt inte Ryssland. Punkt slut. De som känner Putin vet att han inte kan tappa ansiktet och därmed måste han hålla masken även här.

   Radera
 2. Kan väl bara nämna att rysk aluminium inte håller den kvalitet som den bör, därför är den inte användbar i produkter där det krävs hög finish, kvaliteten var ojämn, visserligen var den billig men vad hjälper det om inte slutprodukten blir bra.

  SvaraRadera
 3. Har svårt att se en realistisk utvecklingslinje som börjar med sanktioner och slutar med ett demokratiskt Ryssland.

  Beskriv gärna annars på vilket sätt arbetaruppror skulle kunna få effekten att Ryssland drar sig tillbaka från Krim och vänder utvecklingen i demokratisk riktning. Jag har ställt denna fråga många gånger, men jag känner fortfarande inte till någon plan inom detta område som har en chans att lyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Målet kanske inte är ett demokratiskt Ryssland, utan ett Ryssland som håller sig i skinnet och inte aktivt hotar med kärnvapen eller anfaller sina grannländer militärt. Ungefär som Vitryssland eller Kina.

   Radera
  2. @Gork , Målet är att provocera fram WW3.

   Radera
  3. "Ryssland som håller sig i skinnet" OK, om vi säger att det är det egentliga målet. Hur ser i så fall vägen från sanktioner och dit ut.

   Radera
  4. @iblandekonomi: Ungefär som den gjorde för Nordkorea. Gick ganska fort sen blev det en betydligt beskedligare Kim.
   Men det var ju lättare att snabbt få den nivån av kännbar effekt, än det är i fallet med Ryssland.

   Radera
  5. Precis, man säger åt Putin att det är okej att han och oligarkerna fortsätter att förtrycka och plundra folket och gömma pengarna i västerländska banker bara man ger tusan i att hota med kärnvapen och anfalla sina grannländer.

   Radera
  6. Sovjet backade hela vägen hem till Kreml vid Kubakrisen. Det var ett Sovjet som var långt, långt starkare än det RF som idag är restprodukten.

   Hårt mot hårt och de backar idag med. Det är inte västerländsk, men inte heller konstigt, det är bara att man får inte respekt förrän man står emot. Det vet varje finne.

   Radera
  7. @B.fischer: Bakgrunden till Kims så kallade beskedlighet ligger troligtvis i faktumet att han har kärnvapen nu.

   Radera
  8. @Abbe: Ja, det var Sovjet som tog det viktiga steget för att undvika kärnvapenkrig.

   Radera
 4. Klart han gör, så han får casus belli att göra något mer.
  Ryssland kan dock slå ner oroligheter med bröd och våld. Så länge EU är beroende av rysk gas så...

  Och bli inte förvånade om oljetillgångarna i MENA blir ... svårtillgängligare närmaste året , så priset stiger.

  SvaraRadera
 5. Nu lär ju detta även drabba Kubal i Sundsvall, som ju ägs av Rusal.

  SvaraRadera
 6. De får väl anta lite kapitalistiska principer och sänka priserna..
  Då kommer de mindre nogräknade kunderna oavsett.. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som här i Sverige. Riksbanken vräker ut krediter och dumpar priset på valutan. Aktieägare jublar, arbetare gråter blod

   Radera
 7. Sajanogorsk verkar vara en sådan där riktig "proletär" stachanovitisk monostad bokstavligen talat "stampad ur marken" på 40- och 50-talet för ett - i det här fallet - ett stort vattenkraftverk byggdes..

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sayanogorsk

  SvaraRadera
 8. Knappast nån risk. Putin har större stöd bland folket än nån regimledare i väst ens kan drömma om o nånsin få. Det blir en avgörande skillnad när makten står på folkets sida som i Ryssland till skillnad från i väst där man försöker förgöra sitt eget folk o jobbar för andra makter. Här lär toleransnivåerna hos befolkningen därmed vara betydligt lägre när ekonomin fallerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är att vi inte har regimledare här i väst, regim brukar innebära att det inte är en demokratisk stat. Regimledare är nånting bara ni i öst har.

   Radera
  2. Efraim Nej, det är nåt som väst lider av för tillfället. Det råder betydligt mer demokrati i gamla öst numera. Vilket är tydligt när man tittar på befolkningens stöd.
   I väst får folk inte ens rösta på ledare som sätter egna folket först. Då skrider media till verket med censur o trakasserier. O hjälper inte det försöker man med ny lagstiftning för att hindra utvecklingen.

   Radera
  3. Konkret förslag till dig HMG/Martin är att kräla till Ryssland och fortsätta väsa därifrån.

   Vad gör du här egentligen, det är ju så bra i öst och dåligt i väst.

   Radera
  4. Kapten Crunch Jag försöker upplysa indoktrinerade människor, som fortfarande sitter fast i msm bubblan på olika sätt, om verkligheten utanför .

   Radera
  5. Nu är det nog så att HMG/Martin redan befinner sig längst in i Finskij Zaliv medan vi övriga är fast i "MSM-bubblan" och lider av indoktrinering.

   Vi har helt enkelt inte förstått storheten i att hota och fördärva grannländer samtidigt som man kör sin ekonomi i botten.

   Som tur är har HMG/Martin en saga att berätta om de hemska globalistiska sionistnazisterna som med Bilderberggruppens stöd tvingar den fredsälskande killen i Kreml att hota och fördärva sina grannläner samtidigt som han sabbar ekonomin.

   Radera
 9. Verkar osannolikt då Rusal står för ung 20% av EU's behov - Vilket också gör det osannolikt att de här (specifikt dessa) sanktioner kommer behållas så länge som skulle behövas.

  SvaraRadera
 10. Aluminium användes i motorblocket till VAZ/Lada - de modeller som baserade sig på FIAT 124 - medan däremot toppen var i gjutjärn..

  Skulle man våga köpa sig en Sovjetrysk bil idag? VAZ/Lada gjorde ju sig känd för att jha välidgt ojämn kvalitet .. Alltifrån mil-spec till att den föll sönder de första 100 milen..

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lada_Largus

  SvaraRadera
 11. Det tar sex månader att stanna ett primärAl-verk, så kan man inte sälja så blir det till lager. Idiotstopp medför total nybyggnad av ugnarna. Det hotar Kubal i Sundsvall (500 anställda) nu pga att de snart ej får köpa el pga bojkotten. Sajanverket var världens största då det byggdes en gång 1985 (med svensk-norsk teknik på gassidan), och de får el från grannen som är vattenkraftvek i Jenisejfloderna. Grovarbetarna var mycket rattfyllerister från Moskva som satt på ett år, kvalificerade arbetare och ingenjörer var alla (ryskt) välbetalda lättflyttade migranter.Så jag tror inte på någon revolution där men Rusal är säkert illa ute ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2009 hände visst en stor olycka i det vattenkraftverk som förser primäraluminiumfabriken med elström vilket hotade att (nästan) lägga omkull hela det sovjetryska elnätet..
   Bortfall av 6500 MW produktion är strategisk farliga även för Sovjetryssland..

   Sovjetryssland är ... "spännande"! ;-)

   https://en.wikipedia.org/wiki/2009_Sayano%E2%80%93Shushenskaya_power_station_accident

   Radera
  2. Finns ett stort komplex av vattenkraftverk längs Jenisej och dess inflödet så det finns en del redundans.

   Radera
  3. Faller 6400 MW bara bort så blir nog gridden lite "felbalanserad"...
   Och då kan hela nätet slås ut...
   På det sätt som skedde i DDR den kalla vintern 1987...
   Det var kallt även i Sverige och här i Gbg hade vi närmare -25 grader vilket HÄR är SVINKALLT !

   https://de.wikipedia.org/wiki/Kraftwerk_Boxberg

   Radera
 12. Väntar med spänning på när Kina ska omhändertas på motsvarande vis. Fast, det gör förmodligen för ont i den egna plånboken. Jobbigt när etik och moral kräver egna uppoffringar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina beöver väl göra en liten käck invasion av något mer känt grannland med annektering av territorium, skjuta ner trafikflygplan och ha livet av sisådär 10.000 människor så kan de också kvalificera sig för sanktioner modell Ryssland.

   ...kineser är inte korkade, tvärtom, har varit där själv flera gånger.

   Radera
 13. Att tala med media är ohälsosamt i Ryssland... https://www.dn.se/nyheter/varlden/kemisten-bakom-nervgiftet-novitjok-pakord-av-bil/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch det är bara vi som är fast i MSM-bubblan och helt västindoktrinerade. Vi ser inte fakta som de egentligen är.

   Det var säkert istället så att han promenerade aggressivt på en försvarslös bil.

   Radera
 14. Sanktioner blir sällan som planerat.
  Jag minns de första sanktionerna mot Ryssland för några år sedan, då jag jobbade i mejeribranschen (ArlaFoods). Rysslands svar blev bl.a. importstopp på europeiska mejerivaror. Tack vare det har Ryssland nu en blomstrande osttillverkning, medans mejerier i Europa, framförallt finska Valio, tappade stora försäljningsvolymer.
  Surt sa Räven!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att de börjar bli självförsöjande på ost, alltid något.

   Radera
 15. Tror inte alls på sanktioner. Om folk blir fattigare eller förlorar jobbet pga sanktioner från väst, så kommer inte chansen öka att de kastar ut befintlig regim.

  SvaraRadera
 16. Det blir nog ett spektakel av detta lika som:

  https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/5446293/Vladimir-Putin-takes-Oleg-Deripaska-to-task.html

  Deripaska äger även den nu aktuella fabriken och Putin kommer antagligen att komma dit, agera magister och framstå som superman. Förra gången kom Putin till Pikalevo och skällde ut alla inkl Deripaska och kallade dem inkompetenta, giriga mm och naturligtvis råkade det hamna på TV. Det är en del i samma teater som när Putin gick in i en butik och beordrade affärsinnehavaren att sänka priset på bröd.

  Grejen med Deripaska är att han överlevt övergången från Jeltsin till Putin och ändra fram till idag som oligark, så nog sitter han i Putins ficka oavsett. Dock köpte han nyligen ett medborgarskap på Cypern så denna gången kanske han får gå till reträtt? Det drabbar ingen fattig iofs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I värsta fall hjälper inte ens ett EU-medborgarskap på Cypern om dörrhantagen där också smörjs med Novitjok.

   Radera