Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-04-03 11:29

Rekordmånga bostadsrätter till salu - trots allt färre nya objekt

Hemnets månadsstatistik för mars visar på att det för månaden alltjämst är rekordmånga bostadsrätter till salu i Sverige. Detta trots att allt färre nya objekt läggs ut till salu, så det tar allt längre tid innan man lyckas sälja en lägenhet. Skillnaderna är dock stora över landet och i Stockholm är nu utbudet normalt, samtidigt som färre än normalt objekt tillkommer. Utbudet av villor är alltjämt lågt - kanske för att det främst byggts lägenheter de senaste åren. Nedan följer siffror för flera av landets största kommuner, där man hittar värstingar som exempelvis Örebro och Uppsala.
Bostadsrätter till salu hela Sverige 201401 - 201803. Data: Hemnet. 


Hemnets siffror över utbudet på lägenheter till salu via tjänsten omfattar inte nyproduktion och tillgängliga lägenheter är alltså betydligt större än angivet.

För Sverige visar mars månad likt februari innan dess upp nya rekord för månaden (dvs säsongsjusterat). Utbudet är ungefär 30% högre än normalläget. Samtidigt tillkommer allt färre nya objekt.
Nytillkomna bostadsrätter till salu hela Sverige 201401 - 201803. Data: Hemnet
Som man ser här är tillskottet av lägenheter normalt, men att utbudet är på rekordnivåer innebär alltså att objekten ligger ute längre och blir allt mer svårsålda. Mycket förenklat kan man säga att de ligger ute 2.5 månader i snitt, då det tillkom 8000 lägenheter men utbudet är 20 000.

Utbudet av villor är dock lågt.
Villor till salu i hela Sverige 201401 - 201803. Data: Hemnet
Det låga utbudet av villor åtföljs ändå av fallande villapriser i mars. Det låga utbudet kan rimligtvis förklaras av att villabyggandet inte alls hängt med lägenhetsbyggandet. Även om Hemnet inte har med nyproduktion så kommer byggande leda till fler äldre bostäder till salu, men tvärt om ligger alltså utbudet av villor på en bottennivå. Uppenbarligen så har något hänt med flyttkedjorna och fokus verkar alltså vara på att flytta mellan olika lägenheter.

Dags att titta på enskilda områden och kommuner.

Först Stor-Stockholm.
Bostadsrätter till salu Stor-Stockholm. Data: Hemnet
Utbudet är på säsongsrekord även för Stor-Stockholm, men inte alls lika dramatiskt som i februari.
Nytillkomna bostadsrätter till salu Stor-Stockholm. Data: Hemnet
Detta kan rimligtvis i mycket förklaras av att färre än normalt lägenheter nu läggs ut till salu och rekorden från februari släpar efter. Det är helt enkelt svårsålt, men folk har redan börjat dra öronen åt sig och vill inte längre sälja när de inte kan få tidigare fantasipriser.

Den väntade inlåsningen i bostaden vid fallande bostadspriser har alltså börjat i Stor-Stockholm.

Bostadsrätter till salu Stockholms kommun. Data: Hemnet
För Stockholms kommun har utbudet normaliserats. Antagligen på grund av att mycket få nya objekt läggs ut.
Nytillkomna bostadsrätter till salu i Stockholms kommun. Data: Hemnet

Det finns förstås stor spridning inom landet. Nedan följer utbudet, inte nytillkommet, från ett urval större kommuner. Notera speciellt läget i mellanstora kommuner som Örebro, Västerås och Uppsala. Att bostadsbubblan bara handlar om Stockholm gäller inte längre. Dessa orter har också ett rekordutbud av nyproduktion idag och de kommande åren och har helt enkelt förbyggt sig.

Malmö sticker som vanligt ut och lever sitt eget liv, skiljt från resten av Sverige tack vare dynamiken i Öresundsregionen.
Utbud Göteborgs kommun. Data: Hemnet

Utbud Malmö. Data: Hemnet
Utbud Örebro Data: Hemnet
Utbud Uppsala. Data: Hemnet 
Utbud Västerås. Data: Hemnet
Köparens marknad gäller alltså generellt i urval och tillgång till objekt. Återstår att priserna fortsätter falla till rimliga nivåer. Med rådande utbud kan köparna absolut ha is i magen och avvakta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Fallet i höst kan ha förvärrats av de som ville/måste sälja först, för att köpa innan amorteringskravet. Här krävs 6 månaders framförhållning. Det vi såg i februari var folk som var desperata att köpa innan regelförändringen. Nu har vi kanske en del som har sålt, men inte hitta något att köpa än. Tiden börjar rinna ut och de måste ha någonstans att bo. Det driver priser uppåt. Samtidigt är det svårare att få lån och ekonomi att gå ihop.

  Jag gissar att vi faller ytterligare inom 2-3 månader.

  SvaraRadera
 2. För er som gillar statistik så kan jag rekommendera Everybody lies av Seth Stephens-Davidowitz. Hade vart kul om Cornu kunde använda sig av googles alla analystjänster för att hitta intressanta samband för den statiskt som presenteras. Ett av de effektivaste sätten att se hur många som inte jobbar i USA är t.ex. att övervaka trafik på porr-siter (enligt boken) vilket upptäcktes med hjälp av google correlate.

  SvaraRadera
 3. När folk vänder från att köpa först och sälja sen till tvärtom så är det inte konstigt att utbudet drar iväg. Samtidigt tror jag inte det är många som lämnar marknaden helt utan de flesta måste förr eller senare köpa eller hyra ny bostad på samma eller närliggande ort.

  SvaraRadera
 4. Datat från 2015 ser ut stt vara fördröjt en månad relativt alla abdra år. Är detta ett misstag eller inträffade något särskilt 2015? Säsongsdippen för juli ligger i augusti för 2015.

  SvaraRadera
 5. Härligt! Intressant analys.
  Tack för tråden Lars.

  SvaraRadera
 6. Mitt tips är att om du behöver ett boende nu och lyckas få någon att sälja billigt, köp. Om fyra månader är det dyrare igen. Om ett år är det kanske billigare igen, men det är inte så lätt att veta nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är det dyrare om fyra månader? Pratar du storstad eller landsbygd?

   Radera
  2. Med tanke på att det är Juli om 4 månader är din förvirring fortsatt gränslös. Det är nog ca 1.2% risk att priserna är högre i Juli.

   Radera
  3. Med tanke på att det faktiskt hunnit bli början av Augusti om 4 månader är min förvirring också gränslös. Men poängen består.

   Radera
  4. Därför att folk i allmänhet inte är sugna på att sälja till det de uppfattar som reapris. Efter en tid när spekulanter upplever att objekten inte är till salu för låga priser räknar de efter på sina inkomster och kommande boendekostnader utifrån nuvarande ränteläge och kommer fram till att månadskostnaden på den högre prisnivån är acceptabel.

   Detta leder till att priserna går upp på vissa objekt. När man ser att priserna går upp kommer fler vara intresserade av att sälja, och fler kommer känna sig trygga med att köpa då de tror att faran är över för den här gången, och att det gäller att passa på innan priserna blir ännu högre.

   Början av augusti är precis den tid då detta kommer att synas tydligt inför skolstarten i september. Statistiken kommer förstås först efteråt dock.

   Radera
  5. Det råder alltjämt bostadsbrist, någonstans har vi golvet.

   Frågan är var, marknaden för premiumbostäder får nog anses mättad, men bristen på billiga bostäder är enorm.

   Vet själv inte riktigt vad jag ska tro, de enda faktorer som på riktigt kan sänka bobubblan är ju utbredd arbetslöshet och/eller räntan. (och endera lär hända snart)

   Men tills dess... undrar jag om vi inte kommer stanna på dessa prisnivåer.

   Radera
  6. Glöm inte bort att när byggena av nya bostäder drar i handbromsen så är risken stor att det resulterar i arbetslösa grupper, inklusive mäklare. Arbetslösa klarar inga höga boendekostnader någon längre tid och lär få problem att köpa och bo till dagens priser.

   Visst kan man dra ner på konsumtion och ta med matlåda, som kanske är det enklaste men då kan karusellen vara igång när matställena tappar kunder. Matställen är en växande grupp lokalhyresgäster i många större städer och de är föreningarna beroende av, inte kul att stå med tomma lokaler nu kan jag tänka mig. Och sen kommer miljözonerna som grädde på moset där,bilar ska bytas eller garageplatser sägas upp.

   Tyvärr så tror jag det är långt ifrån säkert att vi kommer se en uppgång, boendekostnaden tar för stor del av folks inkomstutrymme. Folk är fattiga.

   Radera
  7. Var råder det bostadsbrist?? Inte i Sverige i alla fall. Det finns ju 23 000 bostäder till salu på Hemnet. Det är väl bara att köpa?? Eller förresten...är det kanske prisbilden som är lite galen...?

   Radera
  8. @iblandekonomi
   Du som verkar vara duktig och kan förutspå olika marknader. När är Fingerprint eller H&M billiga och ska köpas?

   Radera
  9. Ladies and gentlemens Iblandekonomi har levererat yterliggare en idiotsäker analys. Priserna kommer alltså gå upp i juli/augusti.
   När ska du inse att prisfallet har precis börjat och botten är inte nådd på längd. Finns ingenting som talar för en uppgång.

   Greenious: Det finns inget direkt bostadsbrist. Möjligtvis billiga och centralt belägna hyresrätter. Vad gäller bristen på brfer och friköpt är det mångt och mycket drivet av den stora kreditutlåningen.Testa dra igen på utlåningen så ska vi se om det finns någon s k brist.

   Radera
  10. @Nils Nilsson: Blir du provocerad? Du verkar faktiskt hitta på lite.
   @Mr Perfect: Augusti / september ska det vara. Och den analysen är inte ny.

   Radera
  11. @iblandekonomi
   Provocerad? Du verkar ju vara en mästare på marknader och ekonomi. Vill bara ha lite hjälp.
   Samtidigt kan du väl tala om vilket väder det blir V 28-33.

   Radera
  12. Än så länge stämmer det, se Danske Banks rapport om att omsättningen går ner.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. I Göteborg bygger man BR i Bergsjön (!!) med metoder från 60- och 70-talets miljonprogram... ;-)

  Intet nytt under solen !

  "..Enligt utvecklarna av de aktuella bostäderna, ... har man lyckats få till den attraktiva prisbilden tack vare att husen till stora delar byggs i fabrik.

  – Vi har ett utvecklat system för hur vi bygger våra prefabricerade bostäder.
  Vi har producerat liknande hus på flera orter och vi vet hur vi ska göra för att bygga kostnadseffektivt, säger Carolina Axelsson, vd på HP Boendeutveckling.

  – Till exempel är ytterväggarna målade och fönstren redan på plats när stommarna levereras till arbetsplatsen. Samtidigt som stommen monteras lyfts även de färdiga badrummen på plats..."

  http://www.gp.se/l%C3%A4gre-priser-ska-f%C3%A5-in-fler-p%C3%A5-g%C3%B6teborgs-bostadsmarknad-1.5464476

  SvaraRadera
 9. Vi är fortfarande i förnekelsestadiet bland säljarna. Jag litar på min mäklarkontakt som avslöjat att bland säljarna börjar en verklig oro sprida sig. Till blir allt svårare att lura sig själv i att priserna nog inte kan komma att falla avsevärt mer. Han vittnar dessutom om allt mer desperata åtgärder från säljarna att få igång en budgivning via bulvaner etc. Och han får inte iväg en "perfekt" 4:a i Vasastan då bästa bud ligger 25% under utgångspris...
  Nej, det här är bara inledningen vi ser. Vore jag bostadsägare skulle jag hålla tummarna för att börsen inte säckar ihop, vilket den ser ut att börja göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ännu värre; svenska kronan säckar ihop och hela Sverige blir uppköpt av georg soros.

   Radera
 10. "Hemnets siffror över utbudet på lägenheter till salu via tjänsten omfattar inte nyproduktion och tillgängliga lägenheter är alltså betydligt större än angivet."

  Nja, tror det är en enorm felprocent där. I de områden jag just tittat på är 60% av utbudet just nybyggen, varav bara kanske hälften är märkta som nyproduktion...

  Misstänker att det är så att det är spekulationsobjekt, dvs, de säljs inte av byggherren, därav anses de inte vara nyproduktion, trots att beskrivningarna stoltserar med att man blir "första boende" osv.

  Tycker rent generellt det är oerhört lite ute till försäljning just nu, ur det "befintliga beståndet", åtminstone söder om söder.

  Men makalöst nog hittade jag en br ute på exekutiv auktion nu, i en gammal brf med sund ekonomi och så pass hyggligt läge att jag inte riktigt förstår hur man misslyckats sälja lyan själv och reda upp ekonomin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som inte är märkt som nyproduktion ingår i cornus siffror.

   Radera
 11. Enligt hemnet är det just nu ca 23000 bostäder till salu i sverige, när jag ber hemnet att dölja nyproduktion sjunker det till ca 18000. Likväl, när jag går runt på kartan i storstockholm hittar jag fortfarande massvis med nyproducerade lägenheter till salu som egentligen inte borde vara med.

  Tror det till stor del är spekulanterna som nu blir bitna i röven.

  SvaraRadera
 12. Det behövs tydliga signaler som visar på stabil utveckling av börs och konjunktur för att priserna ska stabiliseras eller klättra lite. Men för eller senare viker konjunkturen och/eller någon händelse faller ut som sänker förhoppningarna.
  Så värst många bostäder brukar inte säljas via Kronofogden men nu är antalet aktuella auktioner 129 vilket är betydligt fler än normalfallet för något år sedan. Högst något 10-tal har jag bara noterat samtidigt tidigare.

  https://www.kronofogden.se/Sokfastigheterbostadsratter.html?query=*

  SvaraRadera
 13. En snabbkoll på Cornus hemkommun Kungsbacka visar att det är 129 objekt på Hemnet. En sökning senare visar det sig att ytterligare 52 objekt är till salu hos de 3 största mäklarna men inte på Hemnet. Flera av objekten har förvisningar och flera har tidigare legat på Hemnet. Den här trenden med många objekt till salu men inte på Hemnet har jag inte sett tidigare.

  Några tankar? Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggherrarna får bara lista ett fåtal nyprodobjekt i varje område. Booli listar alla, blir stor skillnad.

   Radera
  2. Nu bor jag på andra sidan kommungränsen.

   Radera
  3. Kungsbacka tillhör landets 5% rikaste kommuner och innehåller för Göteborg "exklusiva" stadsdelar/bostadsorter som Kullavik, Särö etc. vilka bara är "snäppet" under Djursholm.

   Tänk Danderyd , Täby , Vellinge , Lomma

   Mäklarbyråer som specialiserat på den öfvre marknaden: Lagerlings, Skeppsholmens, Wrede, ESNY etc. annonserar inte på Hemnet

   Dock tror jag inte att P-G:s herrgård på Råö blev såld..
   ;-)

   Radera
  4. Ledsen för felplaceringen av bostadsort bloggaren. Tack för trevlig läsning, nästa gång skall jag göra hemläxan istället för att göra ett antagande.

   Bengt,

   Mäklarna som har objekten på hemsidan men inte på Hemnet är Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Länsfast. De har ungefär hälften av objekten på Hemnet och hälften bara på sia hemsidor. Att det ligger något antal där förstår jag men när nära 50% av utbudet inte finns på Hemnet eller Booli så blir statistiken lite sned när den bara tas från de två källorna. De du räknar upp har säkerligen en handfull objekt men fler är de nog inte. Vad det gäller PGs stuga så har jag ingen aning om den såldes eller ej.

   Radera
 14. Surrade med en vän i dag som ska sälja sin lägenhet i Eriksberg i Göteborg
  De har köpt styling för 20.000 sek inför en visning och på tre visningar kom det 1 person och inget bud, mäklaren sa själv att det var en mycket avvaktande marknad
  Så verkar inte bara vara ett Stockholms syndrom, de har en bra vinst sedan de köpt men tre visning 1 besökare,
  Samma där man drar tillbaka objektet och testar gen,
  Tror vi har många sånna så min killgissning är att många objekt kommer ut igen i maj med förhoppningen att sälja innan sommaren som av tradition är lugn
  Jag får känslan att säljs set dåligt även så kommer förnekelsefasen vara slut,


  SvaraRadera
 15. Efter valet brakar det samman. Ränteutgifterna på dom här 3000+GMdr kronorna i lån som Svensson dragit på sig måste ändå betalas; oavsätt prisläget. Vi måste låna minst motsvarande räntekostnaderna för att det här ska funka ett tag till, annars kommer bankerna suga livet ur realekonomin tills det inte finns en krona kvar; bara lånen återstår. Rent matematiskt måste det bli så.

  SvaraRadera
 16. Vet flera par som sitter på dubbla villor och inte får sålt. Det kommer helt enkelt inga bud...

  Vet andra områden där priserna på BR gått ner med 200000-300000 på några månader och där det är trööööög försäljning med bud under utgångspris och få budgivare. Även radhus. Detta gäller i hyfsat attraktiva områden med mycket lite stök etc.

  Gäller Stor-Stockholm alltså.

  SvaraRadera
 17. Det stora utbudet i kombination med nyproduktionen, hårdare lånekrav (skuldkvotstak, amorteringskrav) och en ränta som knappast kan sjunka mer samt signaler om konjunkturavmattning sänker bomarknaden.
  Är någon förvånad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ev slopat ränteavdrag; prat om återinförande av förmögenhetsskatten; höjda skatter och sänkta pensioner samt höjd pensionsålder och slopat avdrag för privat pensionssparande; på en pension som yngre delen av befolkningen ändå aldrig kommer se röken av. Vi har världens högsta marginalskatt och regeringspartier som är direkt fientligt inställda mot företagande och tillväxt. Riskera att tvingas köpa en ny dyr bil om några år när politikerna förbjudit ens nuvarande bil som man just köpt för 350000 kr med vetskapen om att drivmedel till dito kommer kosta minst 25 kr litern oavsett råoljepriset om c:a 10 år tack vare indexuppräkningen på skatten + 2 procent.

   Dysfunktionell bomarknad med upp till 20-års kötid på vissa ställen, om man inte har mycket pengar. Allmänt dystra utsikter på alla plan, skolan och polisen i akut kris. Samtliga kommuner kommer vara i Malmös sits ekonomiskt redan 2025 enligt Hans Jensevik som är en av Sveriges ledande experter på kommunekonomi. Ökande klyftor och ett råare samhällsklimat där alla inte är lika inför lagen och där domstolar dömer enligt sharialagar. HMF-lagstiftning som sätter människor i fängelse för deras åsikter; inskränkning i yttrandefriheten via grundlagsändring 2019 och upp till 8-års fängelse för landsspioneri för den som vågar berätta sanningen om tillståndet i landet till utländsk media. Sverigefientliga politiker som ljuger hela tiden och undanhåller viktig information och vansköter statsapparaten medans dom själva i hemlighet positionerar sig för kaoset som väntar.

   Politikerna har på bara ett par generationer förvandlat ett av världens rikaste och mest välfungerande land till ett land på ruinens brant med världens mest hjärntvättade och skuldsatta befolkning som fortfarande tror dom lever i världens bästa land.

   Politikerna slår sig för bröstet över Sveriges starka statsfinanser och relativt låga statskuld, som endast möjliggjorts tack vare den kommunala och privata lånefesten med den konsumtion och tillväxt det fört med sig. Svensson har amorterat ner statsskulden med sin lånedrivna konsumtion, ivrigt påhejade och stimulerade med billiga krediter där uppemot hälften gått rakt in i statskassan i bl.a lön, energi och konsumtionsskatter som staten aldrig skulle sett röken av annars. Det var kul när det varade, men nu är kalaset snart slut och svensson är skuldmättad och klarar absolut inte av det som politikerna och bankmaffian har planerat för honom; han har blivit grundlurad,rånad och gjorts levegen på köpet.

   Alla konkurrensfördelar som vi hade förr är för länge sedan borta och det finns ingen anledning att stanna kvar här; i alla fall inte för dom som har råd att emigrera. Ungdomar och unga vuxna borde verkligen ta sig en funderare om det är värt att satsa på karriär och familj i det här landet. Och som pricken över i't så är vädret dåligt större delen av året med garanterad d-vitaminbrist på vintern.

   Radera
  2. Äntligen någon som förstått hur illa det ser ut för vårt lands framtid...

   Radera
  3. Ok, jag slutade läsa vid stycke 2 när du började skriva om sharialagar. Du har en alldeles för mörk bild av samhällsutvecklingen. Bor själv i Malmö och jag tror inte några kommuner kommer få miljardunderskott. Malmö är unikt på den fronten.

   Radera
  4. Synd att du missade stycke 3...bra summering av landets läge...

   Radera
  5. "Ruinens brant"....vi lever lite i en illusion men så jävla illa är det inte. Gå inte för långt som dysterkvist, det kan stjälpa en.

   Radera
  6. Mr Perfect, får nämna att Malmö inte alls är unikt. Finns 9 kommuner som har underskott på runt miljarden eller däröver på en betydligt mindre befolkning. Och faktum är att vi har ökande kostnader framöver. Så ordet dystert kan man nog använda i vilket fall.

   Radera