Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-04-04 20:09

Plötsligt händer det! Alliansen vill lägga ner Arbetsförmedlingen

Alliansen skrev igår på DN Debatt att om de vinner valet kommer man lägga ner Sveriges Sämsta Myndighet (tm) - Arbetsförmedlingen. Till en verksamhetsbudget på drygt nio miljarder lyckades myndigheten under 2015 endast förmedla 15% av jobben med hjälp av 42 miljarder kronor i bidrag.
Foto: Lennart Perlenhem
Som bekant skapar inte Arbetsförmedlingen några jobb annat än för myndighetens egna anställda. Som hörs på namnet förmedlar man enbart jobb, men är inte speciellt bra på det. Deras egna siffror i ett pressmeddelande om 2017 års redovisning är att man fick in 1.2 miljoner jobb till förmedlingen, men endast lyckades förmedla 360 000 jobb trots nästan en miljon inskrivna arbetslösa. Uppenbarligen lyckas man bara matcha vart tredje inkommet jobb mot en arbetssökande, trots att man hade en miljon personer att matcha mot. 

Det är fullt rimligt att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, dvs förmedling av bidrag, kan läggas i en separat eller reformerad myndighet, och matchningen av jobb kan överlåtas åt arbetsmarknaden att sköta själva.

"Arbetsförmedlingen skapades när den svenska arbetsmarknaden såg fundamentalt annorlunda ut. I dag ser vi hur de gamla strukturerna misslyckas med sina mest grundläggande uppgifter. Det skadar svenska företags förmåga att skapa nya jobb och vår konkurrenskraft. Det förstärker utanförskapet och bidrar till att barn växer upp utan att någonsin se sina föräldrar arbeta.
Men genom att reformera Arbetsförmedlingen och renodla myndighetsuppdraget kan den nuvarande trögheten brytas och matchningen förbättras. Fler människor kan få ett jobb att gå till."
Jobb skapas ytterst av företag och de skattepengar dessa och företagens anställda betalar in. Lämpligen kan Arbetsförmedlingens budget gå till förbättrade villkor (=sänkta skatter) för att anställa personal där de behövs, istället för att dela ut bidrag till vuxendagis där det inte finns något behov (=ingen är villig att betala ur egen ficka).

Ska man tolka debattartikeln så kommer dock bidragen finnas kvar, men inte själva Arbetsförmedlingen i nuvarande form.

Sedan är det kanske lite synd om Arbetsförmedlingens anställda. Men som experter på att förmedla jobb borde de kunna förmedla sig själva till nya jobb.

Nu har inte Alliansen vunnit valet, och kommer inte vinna valet på egen hand heller, utan måste söka stöd över minst en av de två blockgränserna. Utspelet ska ses som en vilja och önsketänkande, samt förstås populism riktad mot de miljontals människor som någonsin haft med Sveriges kanske Sämsta Myndighet (tm) att göra, någonsin.

Mitt blodtryck tål inte att jag just nu skriver om mina egna erfarenheter från denna myndighet när jag var arbetslös 2004. Fjorton år har gått, men jag har ännu inte kommit över denna massiva idioti och inkompetens - kanske den största jag någonsin mött i hela mitt liv, men dela gärna era egna upplevelser i kommentarsfältet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

69 kommentarer:

 1. Länge sedan jag satte en fot där, har dålig erfarenhet av såväl den jobbsökande delen som den som ska erbjuda kandidater. Men med tanke på att de flesta anställda säkert är etniska svenskar mitt i livet borde de ju hitta andra jobb rätt snabbt. Det är brist på socialsekreterare exempelvis, mer betalt och en max ettårig omskolning, borde vara attraktivt utom för den lataste delen av personalen.

  SvaraRadera
 2. Arbetsförmedlingen för några år sedan, ett kontrollorgan åt A-kassorna. Håller koll på att man söker de jobb som finns tillgängliga alldeles oavsett om du själv vill ha jobbet eller är rätt person.
  Lyder man inte deras minsta vink eller säger emot, så blir man omedelbart avstängd från A-kassan, oftast utan att få veta det just då. Nästa dag däremot kommer ett brev på posten om att du blivit avstängd och missar ersättning för åtminstone den dagen.

  Antar att de får ta en del otrevliga samtal när de har den stilen..

  Det enda som är bra är att de sammanställer tillgängliga jobb på sin hemsida.

  Är det likadant nuförtiden?

  SvaraRadera
 3. Äntligen!!
  INTE en dag för tidigt..!
  Blev själv också uppsagd efter IT- kraschen 2003 och mina egna erfarenheter av AF är ännu denna dag EJ tryck ara!!

  SvaraRadera
 4. Lustigt, för inte länge sedan så hävdade bloggaren att Alliansen inte fanns längre...

  Vad gäller AF så går det säkert att effektivisera denna koloss rejält, å andra sidan är det nog inte helt att ordna arbete/utbildning/praktikplats åt de som inte ens har grundskolekompetens trots lönesubventioner på uppemot 80%. Det är väl där skon klämmer i första hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Sverige som land går bakåt i värdeförädlingskedjan så går det att anta denna UTMANING!.. 😁

   Radera
 5. Ett problem är det missvisande namnet som ger felaktiga förväntningar. Det första jag fick veta när jag gick dit första gången år 1983 var: "Jobb? Det får du söka själv!". Även om personalen kallas "arbetsförmedlare".

  I andra länder används inte ordet arbetsförmedling för den motsvarande myndigheten. Vi har "Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet" och i Finland "Offentliga arbets- och näringstjänster".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetsförnedringen?

   Radera
  2. Exakt detta.
   Största problemet är att folk tror sig veta vad Arbetsförmedlingen gör.
   Det är inte att förmedla arbeten. Det i huvudsak två saker:

   * Att vara kontrollorgan åt A-Kassorna, det är inte AF som sätter reglerna vad som krävs för att få A-Kassa.

   * Att hjälpa dem som är längst ifrån ett arbete till ett arbete. Det är ofta nyanlända/missbrukare/handikappade och andra som har svårigheter att ordna ett jobb.

   Det är rätt komiskt att inte ens politikerna vet vad AF gör...

   Radera
  3. @Bullen oavsett så står myndighetens budget knappast i proportion med de arbetsuppgifter du räknar upp.

   Radera
  4. Missförstå mig rätt, AF behöver göras om. Från grunden.
   Det finns sjukt mycket onödigt arbete dom gör. Men, det mesta av budgeten dom får är till arbetsmarknadsåtgärder som används till de arbetslösa. AF har inte ens lyckats göra av med alla dessa pengar som staten har beslutat att dom skall göra av med på dessa åtgärder.

   Största felet ligger inte hos AF, felet ligger hos beslutsfattarna.

   Radera
 6. Kan den låga förmedlingsgraden tänkas bero på bristande kompetens hos de sökande snarare än brist på kompetens hos förmedlingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är en kombo såklart. Men tjänstemännen på AF är inte inspirerande direkt.

   Radera
  3. Dubbelt upp är min gissning.

   Kan ta en egen anekdot. Bekant med 7 år till pension, cirka 35 års erfarenhet av programmering i äldre högnivåspråk tänk Fortran/Cobol/Lisp, blev arbetslös då hen inte kände sig ung nog att lära sig C#/.NET när företaget gick över till det. Gråsosse sedan urminnes tider med stort myndighetsförtroende ställde sig hen till AMF:s förfogande. Hände ingenting på 8 månader, noll matchning ingenting överhuvudtaget. Jag tjatade på om att det skulle sökas privat online men nej AMF fixar detta. Efter dessa 8 månader tog det ungefär en vecka tills flertalet erbjudanden fanns när det börjades sökas online. Denna typ av arbetskraft är det en extrem brist på då ingen ung lär sig detta språk längre men många gamla vitala system är skrivna i språket.

   Radera
  4. Så man klarar alltså inte ens en mycket enkel matchning...

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Tim: hade din vän ett avgångsvederlag från förre arbetsgivaren? Som räckte cirka åtta månader? (Även en gråsosse borde väl annars kunna föreställa sig att i alla fall vissa arbetsgivare föredrar programmerare som trotts att de är för lata för att lära sig något nytt åtminstone ids slå på sin dator)

   Radera
  7. Valet var mellan 6 mån avgångsvederlag eller 12 mån anställning med nedsatt lön med en hjälpande roll i övergången mellan språken. Det senare valdes.

   Radera
 7. Lästipset: "Vi bara lyder" av Roland Paulsen.

  "Vi bara lyder är en intelligent, humoristisk och radikal genomlysning av Sveriges minst omtyckta myndighet. Det är också en undersökning av byråkratiska ekorrhjul, och vad som får tjänstemän att nitiskt följa absurda regelverk de själva inte tror på. Resultatet är en personlig uppgörelse med hela idén om lönearbetets nödvändighet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Bra och skrämmande!

   Användbar när man har kontakt med figurerna på AF, man skall helt klart inte förvänta sig någon som helst effektivitet.

   Radera
 8. Kommer inte att hända, ty efter valet kryper Annie och Jan upp i pappa Stefans knä och startar (S)o(c)ia(l)liansen. Hoppas innerligt att AfS kommer in i Riksdagen så att Gustav Kasselstrand kan skälla ut folkförrädarna efter noter i kammaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Araberna från Syrien?

   Radera
  2. En mycket trolig utgång s + L + C = (26 + 4.5 + 8.6)runt 39 % en regering
   som behöver passivt stöd av V 8 % skulle ge runt 47 %. MP KD M SD kommer aldrig att enas om att fälla regeringen.

   Radera
 9. Är verksam i bemanningsbranschen och har därför tyvärr med denna myndighet att göra ibland. Jag gjorde ett test för ungefär en månad sen där jag fick fram en lista av min kontakt på AF med 20 personer som hade rätt kompetens inom ett par områden där jag själv har väldigt stora behov av att anställa. Jag provade att kontakta de arbetslösa per telefon, med sms samt via mail. Jag fick ett svar, ETT, och det var av en person som ville arbetsträna. När jag framförde detta till min kontaktperson på AF sa han att detta var helt normalt och inget att se som märkligt eller tråkigt. Han hade ingen ytterligare feedback eller vidtog några åtgärder. Det kanske är jag som har märkliga åsikter men borde inte detta rendera i krafttag i form av att man klipper A-kassan och alla andra härliga bidrag från buffén? Man kan väl åtminstone boka in möte med samtliga och kräva en förklaring.
  Man kan tycka vad man vill om bemanningsbranschen, har man varit arbetslös under en längre tid och har chansen att jobba ska väl AF försöka ordna detta? För mig har AF inget existensberättigande. Sänk arbetsgivar-avgifterna istället och satsa på en myndighet som har som enda uppgift att granska alla bidragsfuskare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, kollade du ifall kandidaterna hade efterfrågad kompetens? Jag har hört att de ber arbetssökande söka jobb de inte har kompetens till (bara för att de skall söka jobb när de har A-kassa).

   Radera
 10. "Arbetsförmedling fungerar visst, jag känner flera stycken som jobbar där" - välkänt citat av okänd person.

  Skämt åsido, titta på hur man gjort i Norge, där har man NAV som fyller funktionen för både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassa i ett. Slå samman myndigheterna och halvera deras verksamhetsbudget så blir det nog bra.

  Citat från en arbetsförmedlare som jag känner men tänker skydda "Vi har ca 10 000 inskriva på vårat kontor och jag har uppskattningsvis 10 som faktiskt vill jobba utav dom 10 000"
  Det kanske inte är förmedlingen som är felet, det kanske är arbetsmoralen på dom som går dit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man ju se till att höja deras moral. Nedtrappad ersättning borde vara en god moralhöjare.

   Radera
  2. En medborgarlön! Tillräcklig låg för att man inte skall vilja enbart leva på den. Samtidigt avskaffande av ALL byråkrati som finns för att man skall kunna administrera alla andra typer av bidrag. Arbetslöshetsförsäkring, sjukkassa , försörjningsstöd etc.

   Jag tror att detta skulle bli billigare för folkhushållet och samtidigt stimulera den enskilde att ta egna initiativ.

   För att bli kvalificerad för denna medborgarlön krävs minst 10 år svenskt medborgarskap så att det inte bara skall vara att komma från "Långtbortistan" och få bidrag direkt..

   Radera
  3. Bengt: bortsett från att kravet på 10års medborgarskap angriper problemet lite snett. Medborgarskap innebär en del andra rättigheter och att kräva att man skall ha varit medborgare i x är för dessa är en indikation på att man borde vänta lite mer för medborgarskap.

   Lösningen är att bevilja detta för alla medborgare, men ställa lite krav för att få bli medborgare. Att komma från Långtbortistan och direkt få medborgarskap vid gränsen urhålkar ju bara betydelsen av medborgarskap.

   Radera
  4. Normalt sett så brukar det ju ta 5 år för att bli Svensk medborgare (Vissa undantag finns).

   Radera
  5. Stämmer nog med en del. Kan gissa på att runt 20 procent av de som inskrivna mestadels är arbetsskygga men absolut inte högre andel än så. Tyvärr hjälper arbetsförmedlingen bara hopplösa fall snarare än förmedlar vettiga jobb till vettiga individer.

   Radera
 11. Det är ingen arbetsförmedling, det är en a-kasseförmedling och en myndighet som ska se till att arbetslöshetsstatistiken friseras.

  Man jagar folk att söka jobb de totalt saknar kompetens för till förtret för såväl arbetsgivare som den arbetssökande.

  SvaraRadera
 12. Genialisk mening om deras förmåga att hitta nya jobb med expressfart. Haha

  SvaraRadera
 13. Blev uppsagd från Ericsson efter telecomkrisen 2003. Hamnade så småningom hos AF, träffade en handledare eller vad de nu kallas. Han tittade på mitt CV och sa till mig att "dig kan vi inte göra något för. Du kan få jobb på egen hand. Här tar vi bara hand om de hopplösa fallen". Jag blev ombedd att att inte komma dit mer, om jag behövde A-kassa skulle jag bara fylla i de dagar jag ville ha pengar för och skicka in blanketten(av något slag), så skulle han godkänna allt. Min första och sista kontakt med den myndigheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ samma sak för mig fast 2011. Då krävde AF att man visade länkar på sökta jobb. Efter ett mail ville de inte ha flera mail.

   Radera
  2. Du är inte ensam om dina erfarenheter..!

   Radera
 14. Nu snackar vi valfläsk på riktigt där fick dom min röst. Kom igen nu sockra erbjudandet med några fler undermåliga myndigheter så är snart Reinfeldt åren förlåtna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lägga ner Af gör ingen skillnad så länge man har alla bidrag, bokstavsjobb och pysselsättning kvar. Och Alliansen har ju varit minst lika duktiga som sosseriet att hitta på sådana saker så de har inget som helst förtroende från mig i frågan.

   Och Sd älskar ju också bidrag bara de inte går till utlänningar så enda som blir kvar är KLP eller soffan!

   Radera
  2. Soffpartiet bästa partiet.

   Radera
 15. Det var nog mycket länge sedan förmedlingsverksamheten i arbetsförmedlingen försvann. Nej, det handlar om att se till att folk uppfyller de kriterier politikerna har satt upp för att ge rätt till a-kassa. Eller mellanförvaring av icke anställningsbara långtidssjukskrivna som inte får ligga kvar på försäkringskassan.

  SvaraRadera
 16. Om jag som redan har ett arbete gick till arbetsförmedlingen och frågade om de hade något bättre att erbjuda. Undra fall man skulle få hjälp då eller bara en spark i roven.

  SvaraRadera
 17. Populistiskt utspel av Alliansen - i vanlig ordning håller man hög profil. I verkligheten blir det precis tvärtom. Under Alliansens maktinnehav 2006 - 2014 har Af svällt över alla bräddar - rekord jämfört med när sossarna hade makten. Budgeten för Af har svällt i motsvarande omfattning. Det är centralpolitikernas fel att Af inte förmedlar jobb på samma sätt som det inte är kommunernas fel att de inte klarar av integrationen av alla nyanlända som regeringen tvingat på dem. det Alliansen kommer att genomföra en större omorganisation av myndigheten och döpa om olika funktioner men i grunden kommer inget att förändras.
  Al

  SvaraRadera
 18. Fick ett sommarjobb via arbetsförmedlingen en gång på 70-talet när jag gick på gymnasiet. Men både innan och efter dess skaffade jag helg och sommarjobb själv. Sen fick jag det enda riktiga jobb (annons i tidning) jag sökte när jag studerat klart, och där är jag fortfarande, men har bytt ett antal gånger inom företaget.

  Att arbetsförmedlingen överhuvudtaget finns idag är obegripligt. Det finns ju många sajter där arbetsgivare annonserar. Och lite driftigare individer tar själv kontakt med företagen, utan att vänta på att något skall annonseras ut.

  Jobbet att coacha "omöjliga" fall borde överlåtas till privata initiativ. Borde funka bra med lämpliga incitament, typ någon tusing från staten per "förmedlat" jobb, sen får arbetstagaren eller arbetsgivaren betala tillbaks den till staten.

  SvaraRadera
 19. "Fjorton år har gått, men jag har ännu inte kommit över denna massiva idioti och inkompetens - kanske den största jag någonsin mött i hela mitt liv, men dela gärna era egna upplevelser i kommentarsfältet."

  Roligaste jag läst på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte läst på länge eller?

   Radera
 20. Kan vi inte lägga ner lite fler myndigheter när vi ändå håller på? Sen använd pengarna till att antingen sänka skatter, eller öka budgeten till försvar eller polis?

  SvaraRadera
 21. Idag har alla Internet och kan via mobil, padda eller dator hemma söka jobb via privata förmedlingssajter. Det behövs ingen sovjetisk myndighet som ska försöka göra samma sak. Lägg ner, skulle ha gjorts för över 10 år sedan.

  "Populistiskt utspel av Alliansen "

  Visst är det så. Alliansen är som republikanerna i USA. Snack om marknad och avregleringar innan valet, men när det har makten gör de samma sak som sossarna.

  SvaraRadera
 22. Jag har faktiskt fått ett jobb genom ett tips från AF, i tillägg till en nyttig praktikplats, och dessutom ett bra jobbtips som jag i efterhand ser att det kunde ha blivit något - men just då ville jag hellre resjobba. Har mött åtminstone en arbetsförmedlare som var både intresserad och engagerad.

  Inte mer än vad man borde förvänta, för all del, och som alla myndigheter så kostar det säkert alldeles för mycket sett till nyttan. Men odugliga handläggare har jag inte mött.

  SvaraRadera
 23. Roland Paulsen's böcker: Arbetssamhället och Vi bara lyder, tipsar jag alla att läsa. Kanske lär sig då en och annan att vi borde dra ner på arbetsslaveriet och satsa mer på människors frihet istället! Vi producerar mer än dubbelt så mycket sedan sena 70-talet, men ändå ska vi arbeta MER för att den rika procenten ska kunna tjäna ÄNNU mer på oss och vårt arbete! Vi räddar Kapitalismen, men istället så sjunker vår livskvalité!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi jobbar mer för att de nya svenskarna skall kunna konsumera mer. Ett ensamkommande flyktingbarn kan kosta 2000 kr/dygn.
   VAR LUGN. Snart vänder det och de ensamkommande flyktingbarnen kommer att få välbetalda jobb och köpa nyproducerade lägenheter. Det behövs bara lite mer bidrag. Bara lite till.

   Radera
 24. Samhall kan ersätta AF om man inkluderar de oanställningsbara i deras uppdrag.
  De oanställningsbara är elefanten i rummet och så länge man inte vågar tala om detta så kommer AF fortsätta misslyckas.

  SvaraRadera
 25. Det behövs folk till den nya säkerhetsmyndighet vi behöver https://omni.se/sverige-behover-en-ny-sakerhetsmyndighet/a/0Ek9r6

  SvaraRadera
 26. Som ekonom matchades jag som överläkare i Umeå. Det borde räcka för att inse inkompetensen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen helt korrekt. Sjukvården i Umeå är säkert för dyr. Det ger ohälsa åt de över överläkaren. Den "dåliga" vården kan inte hjälpa dem. Du, i egenskap av neoöverläkarekonom, avfärdar herrskapet omedelbart som hypokondriker och simulanter.

   Radera
 27. Överlåt förmedlingen av bidrag till Försäkringskassan. Två myndigheter,tre om vi räknar kommunens socialtjänst, som ansvarar för människors försörjning är för många. Olika kluriga samverkansprojekt hjälper inte. En myndighet med ett helhetsansvar är det enklaste och bästa.

  Överför även ansvaret för socialbidragen till Försäkringskassan. Tanken att kommunen är en liten ort på landet där alla känner alla och utövar social kontroll genom socialsekreterarna fungerar inte. Idag är Socialkontoren professionella hjälparbetare.

  FÖR ÖVRIGT ÄR MEDBORGARLÖN DET ENDA RIMLIGA

  SvaraRadera
 28. Jag var vilsen i pannkakan och visste inte riktigt vad jag ville göra. Var inskriven på arbetsförmedlingen ett kortare tag. Sa att jag hade funderingar på att utbilda mig till sjuksköterska. Blev då uttryckligen avrådd på grund av att jag inte var utbildad undersköterska. Förklarade pedagogiskt att detta inte spelade någon roll, men fick beskedet att jag inte skulle komma in på utbildningen om jag sökte.

  Gjorde det i alla fall, och är nu många år senare specialistsjuksköterska och mycket nöjd med mitt yrkesval.

  Jag tänker på kretinerna därinne ibland, och på vad som hade hänt om jag lyssnat på dom.

  SvaraRadera
 29. Lite som ovan, gick till AF för att lista ut vad jag ville bli.

  Gjorde deras automatiska enkät för att se had kag passade till.

  Civilingenjör - gillar du stress, att gå upp 0600 och hålla massa bollar i luften.

  Systemet matchade mig 100% med jobbet - eldslukare!

  Gick sedan hos dom i ett par månader och tappade nästan tron på livet och framtiden efter all förnedring.

  Började sedan läsa till covilingenjör efter inrädan av min far och har ett toppenjobb.

  SvaraRadera
 30. De förmedlingar som fungerar för bloggens läsargrupp är alla de trygghetsfonder som arbetsmarknadens parter byggt upp.

  AMF är till för resten och omöjliga cases. Tror inte att en ny myndighet ändrar på det.

  SvaraRadera
 31. Migrationsverket är sämsta myndigheten.

  SvaraRadera
 32. Jag måste läsa med andra ögon än ni andra. De pratar ju inte om att lägga ner AF, de pratar om att reformera den. Möjligtvis byter de namn på den också. Men de vill inte lägga ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, det blir samma sak. Det som förrut kallades jobbcoacher kommer nu heta jobbagenter. Myncigheten får ett nytt namn och logga.

   Borgerlighet är en annan typ av socialdemokrati, jämför med att Arbeiderpartiet i Norge inte tycker exakt lika som sossarna här.

   Liberaler kommer likt en misshandlad hustru gå på tricket och rösta på Alliansen igen. Den jär gången kommer det bli annorlunda,

   Radera
  2. Ja, kanske blir namnet arbetsförnedringen officiellt? I texten framgår att förmedlingen av arbeten skall utgå som jag tolkar det...

   Radera
 33. Avskaffa bidragen. Sänk skatten. Privatisera A-kassan. Ge folk ekonomiskt utrymme att själv spara eller försäkra sig mot arbetslöshet.

  https://www.sydsvenskan.se/2014-01-03/svartjobb-gor-att-han-inte-kan-anstalla

  SvaraRadera
 34. Usel erfarenhet av myndigheten. Förmedlar inte jobb utan kontrollerar enbart att man sökt jobb. Som tur är var det några år sedan jag var där.

  SvaraRadera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 36. A-kassan och alla dess bidrag bör försvinna helt och utan att ersättas av något annat. Lägg pengarna som sparas på 1. utbildning/skola styrd efter bristyrken och 2. generellt sänkta kostnader för att anställa (inga riktade åtgärder).

  SvaraRadera
 37. Ett problem är att arbetsförmedlingen inte letar efter jobb. De jobb som rapporteras in till deras databas är vanligen av lägre kvalitet. Exempel: varje dag inkommer x antal insamlingsjobb. Dessa betalar otroligt dåligt men är lätta att få. I en fungerande marknad skulle de få minimal uppmärksamhet, men i arbetsförmedlingens statistik framstår de som räddningen för arbetsmarknaden.
  För att hitta de andra (mer relevanta) jobben måste man leta sig igenom mängder av irrelevanta poster. Inte sällan rapporteras samma jobb flera gånger.
  Enligt en lag måste alla lediga jobb rapporteras in till arbetsförmedlingen - det görs dock ingen kontroll att så görs. Ej heller finns det någon sanktion. Till råga på allt går det inte att rapportera in dem, eftersom systemet förutsätter att företaget självt gjort det. Rimligen skulle arbetsförmedlingen kunna skapa en algoritm som söker av företags hemsidor och rapporterar in lediga jobb.
  Arbetsförmedlingen förmedlar inga jobb, eller arbetssökanden. Om man som företagare går in till arbetsförmedlingen och vill ha fem man nästa vecka som kan hantera en spade - så kan de inte ordna kandidater. En del av kandidaterna är sedan fullständigt ointresserade av att jobba. (Det senare är dock inte själva arbetsförmedlingens fel)

  Är man arbetssökande så får man måttligt relevanta förslag på jobb att söka - inte sällan i heeelt olika delar av landet. De flesta barnfamiljer är nog inte beredda att sälja villan och flytta till Fiskebäckskil för ett tremånaders påhugg.

  SvaraRadera
 38. Var arbetslös en sväng ~2015. Den "jobbcoach" jag fick tilldelad för att guida mig till ett nytt yrke berättade att hon tidigare varit lågtidsarbetslös, men nu fått anställning av arbetsförmedlingen. OBS, INTE SKÄMT! Detta var alltså helt på riktigt!

  SvaraRadera