Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2018-04-07 17:30

Person med tillgång till Stata sökes

Tillägg: Detta har nu löst sig och jag har flera som konverterar filerna nu. 

Det ser ut som att Sveriges Radio Ekot varit väldigt kreativa med vissa partiers politiska rankning i  Chapel Hill Expert Survey 2017 (CHES17), som låg till grund för gårdagens inlägg om avstånden mellan partierna höger-vänster och GAL-TAN. Rådatat från CHES är dock i en Stata .dta-fil och jag söker nu någon som har tillgång till en Statalicens på jobbet och kan konvertera datat till en Excelfil.

CHES17 innehåller i princip alla tänkbara sorters rankning av partierna. Att Sveriges Radio Ekot valde ut GAL-TAN är antagligen agendadrivet, då skalan är missvisande på många vis. Detta må så vara, men till saken hör att flera partier verkar ha fått felaktiga siffror i antingen GAL-TAN eller vänster-höger.

Inte bara har SR Ekot cherry-pickat vad man redovisat, utan man har också för vissa partier redovisat fel siffror, vilket gör att vissa partier hamnar närmare eller längre bort från varandra än vad CHES17 egentligen visar.

Jag har inte tillgång till statistikprogrammet Stata, som CHES levererar datat i för år 2017. Tidigare data kan hämtas via en webtjänst, men inte för år 2017. Det kanske kommer, men finns inte just nu.

En Statalicens, som behövs för att konvertera datat över till Excel, kostar ca 15 000:- SEK, och de pengarna har jag inte för ett blogginlägg. 

Så har du tillgång till Stata på jobbet, hör av dig till [email protected] för att få rådatat för konvertering till Excel, så jag kan jobba vidare med det. Datat behöver bara öppnas i Stata och sedan exporteras till Excel från menyn. Bör ta högst någon minut.

CHES17 innehåller som sagt allt möjligt annat, t ex hur EU-positiva olika partier är, hur de står i miljöfrågor, försvarsfrågor etc, och kan förstås användas till en lång rad andra saker än just att leverera korrekta data istället för vad som allt mer ser ut som inte bara agendadrivet utan också fake news från SR Ekot.

T ex kan vi få partierna i den mer klassiska höger-vänster ekonomiskt och friheteligt-auktoritärt, istället för cherrypickade GAL-TAN.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Jag har för mig att du sagt att du är gammal IT-konsult, så detta bör vara snabbt fixat. En sökning på internätet gav följande information om hur man kan konvertera en Stata-fil till CSV via Python-biblioteket "Pandas": https://stackoverflow.com/a/25850262/4177090

    SvaraRadera
  2. https://www.google.se/amp/s/www.r-bloggers.com/readingwriting-stata-dta-files-with-foreign/amp/

    R studio är gratis och inte speciellt komplicerat när det väl är installerat.

    SvaraRadera