Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-19 08:50

Pelletsbristen tillfällig enligt branschen

På grund av den kalla och långa vintern drabbades Sverige och hela Europa av pelletsbrist. Energirådgivarnas favorituppvärmningsform tog helt enkelt slut och det gick inte att få tag på pellets för de som inte köpt in minst en årsförbrukning.
Vedkamin, inte pelletskamin eller pelletspanna. Uppenbar brist i mitt fotoarkiv.
Villaägare och fastighetsägare, som värmer sina fastigheter med träpellets, dvs tryckta ampuller av sågspån, vilka automatiskt kan matas in i pannans brännare och ersätter exempelvis oljeuppvärmning, drabbades i vinter av att pelletsen helt enkelt tog slut.

Man kan tycka att man bör köpa in en hel årsförbrukning åt gången, då pellets garanterat kommer användas upp förr eller senare - man värmer trots allt även tappvarmvattnet med dessa under sommaren. Dock kan det bli en slant att hosta upp hela årets uppvärmningskostnad på ett bräde. Normalt beställer man t ex en pall med pelletssäckar åt gången, om man nu inte har ett stort magasin och tar sina leveranser från tankbil. Det vanliga är dock säckar och ett mindre magasin som håller några dagar vintertid eller några veckor under sommarhalvåret.

Energiformen är en favorit hos landets energirådgivare. Dels kan man ganska smärtfritt ersätta oljeeldning mycket kostnadseffektivt - i bästa fall bara byta brännaren i pannan. Dels belastar inte uppvärmningen elsystemet ytterligare. Dels fortsätter man att värma upp skorsten och murstock, som inte förvandlas till en istapp rätt ner i huset vintertid, och pannans spillvärme fortsätter hålla källare torra. Att byta oljeeldning till värmepump kan orsaka fuktproblem i hus.

I år tog pelletsen helt slut för många, och det fanns inte att köpa om man inte hade bokat upp leveranser i god tid.

"Vår bedömning är alltså att årets situation är tillfällig, och att årets situation också kommer att höra till undantagen. Pelletsproduktionen i världen ökar år för år och är idag omkring 30 miljoner ton, varav ungefär 1,6 miljoner ton hamnar i Sverige. Att extremt kalla vintrar kan ställa till problem även fortsättningsvis är inget nytt, men normala år ska detta bara betyda att vi tvingas öka importen av pellets. Dagen situation, med en brist i hela Europa, är därför en för branschen helt ny, men ack så olycklig situation."
Man diskuterar nu ett beredskapslagersystem, där branschen ska rapportera in vad man har på lager för att kunna förutse brist och samordna när problem uppstår.

Min egen reflektion är att den bästa lösningen nog är att husägarna blir lite mer preppers och ser till att hosta upp pengarna för ett väl tilltaget förråd i god tid. Nedsidan är att några pallar tar plats alla inte har, och att alla inte har lust att ta den ekonomiska utgiften klumpvis. Det senare hanterar man dock genom att lägga en tolftedel av årskostnaden varje månad till ett buffertkonto, så finns pengarna när nästa inköp behövs. Sedan bör man nog ha några månaders extra buffert och inte vänta med att beställa när man är inne på sista dagarna.

Sedan har vi det här med förnyelsebara bränslen och energiformer. De är inte oändliga, utan flöden med sina begränsningar. Tursamt nog har man med pelletspanna förstås en elpatron att köra som backup. Som i praktiken som marginalförbrukning körde på kärnkraft eller kolkraft under årets kalla och långa vinter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. En pall med pelletssäckar innehåller ca 4000kWh, kostar väl sisådär 2000-3000 att få hemkörd, därför tar man minst två pallar för utkörningsavgiften är så hög för ennpall. n M kan ta på storsäck också, 1 kubik.

  Det är nog mest de som har pelletskamin som spets/komfort/mysvärme som inte har lager.

  Har man pellets som primärvärmekälla via ex vattenburet system har man en säsongsförbrukning mer eller mindre hemma

  Tyvärr förbrukar kaminer och brännare så hög effekt att det är svårt att köra dessa off line som en Ekta Präpper.

  Isåfall behöver man en Powerwall och en hyfsad växelriktare samt en rejäl acktank så kör man pannan på max kortare stunder.
  Cirkulationspumpen för den vattenburna värmen kan du köra på energin i ett bilbatteri minst ett par dygn.

  SvaraRadera
 2. Oljan närmar sig 74 dollar fatet: https://se.investing.com/commodities/brent-oil

  Kan vara så att den minskade produktion som beslutats inom OPEC slår igenom alltmer.

  SvaraRadera
 3. Enligt uppgift från bekant som är återförsäljare beror bristen på flera samverkande faktorer. Hög efterfrågan, råvara som inte kommit ut ur skogen och brand i en pelletsfabrik. Oklart vilken pelletsfabrik som avses men en snabb googling ger att SCA:s fabrik i Härnösand och en på Loarps gård i Svalöv har brunnit hyfsat nyligen.

  SvaraRadera
 4. Lugn bara lugn!

  Fabror Putin ser till att pellets från de oändliga sovjetryska skogarna och gas från de oändliga isviddera på Tajmyrhalvön värmer upp både Sverige och resten av Europa...

  På släktgården inte mer än 35 km från Gbg C installerade värmeledning 1941 efter de två första krigsvintrarna 39/40 och 40/41
  Den är i dirft än idag och bränslet kommer från den egna skogen !

  Det är bara "hipsters" från Södermalm och Majorna som köper ved på bensinmacken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojar du? Hipsters sommbor i innerstadsbreffar har mycket sällan godkända eldstäder , föreningarna har sedan länge slutat sota dessa då de kostat för mycket att underhålla.

   Skulle hipstrarna tvingas elda i brasan ( i den mån det finns) vid ett skymningsläge skall de vara glada om de överlever utan att huset ser ut som om det fått fosforbomber över sig.

   Radera
 5. Här i min kommun har det funnits pellets hos Granngården hela vintern så det där med slut är väl som vanligt en sanning med modifikation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldiga variationer, när det började bli brist så beställde vi hem två pallar från Stora Enso, men jag var runt i närområdet och tittade, det var slut (dvs helt tomt, "vet inte om vi får in mer") på Byggmax, Granngården, Jem o Fix, Bauhaus och K-Rauta..
   På Bauhaus stod det "slut för säsongen" (i februari...), och Jem o Fix körde ransonering, så det lilla man fick in gick först till butikerna som varit utan längst, jag klippte de sista 7 säckarna och fick sedan förklarat att nästa leverans nog låg 5-6 veckor bort, det var då jag beställde hem två pallar.

   Eftersom vi har så många i närområdet som säljer pellets så har det funkat fint att köpa på sig en veckoranson eller två på typ fredagarna efter jobbet, men iochmed bristen som blev (som vi dock inte blev drabbade av) så ångrar jag inte att vi snart ska få bergvärme installerat...

   Radera
 6. Man kör inte pelletspannan under sommaren enbart för att få varmvatten - det är alldeles för stora förluster från panna och ledningssystem. Det blir billigare att ha en el-varmvattenberedare för detta ändamål (som även kan köras vintertid parallellt med pannan för att ge snabb tillgång på varmvatten och ökad kapacitet i fall av toppar). Eller ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör pannan i serie med beredaren, inte parallellt, eldar jag har beredaren varmvatten på ingående. Eldar jag inte så har jag varmvatten ändå.

   Radera
  2. Själv hade jag tidigare en 100liters elvarmvattenberedare parallellt med kombipannan som hade pelletsbrännare. Valde vilken med manuella kranar.
   Numera har jag pellets/vedpanna som laddar ackumulatortank där även solvärme är kopplad till tanken. Så länge solen visar sig c:a 5h per dag behövs inget annat. AckTanken har även elpatroner så jag måste inte elda pellets under sommaren.

   Radera
 7. Råvaran till pellets är sågspån som restprodukt från trävaruindustrin. Med kraschande bomarknad kan man undra hur sågspånstillgången påverkas?

  SvaraRadera
 8. kanske inte direkt om pellets...

  Sverige är sårbart och man kan undra varför inte stora processindustrier har egen elgenerering som back-up..

  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/pappersbruk-helt-str%C3%B6ml%C3%B6st-efter-brand-1.5662345

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det inte är ekonomiskt försvarbart? kubal förbrukar 5% av Sveriges elenergi, skall de bygga ett reservkärnkraftverk?

   Med svenks tillförlitlighet på elförsörjning är det waste of money. När jag byggde fabrik i Indien ingick dieselgeneratorer i projekteringen.

   Radera
  2. Massaindustrin bygger kraftvärme numer vid nybyggen av sodapannor.
   SCA östrand var väl först ut för 10 år sedan. När 8 miljardersutbyggnaden är klar iår är de självförsörjande och leverera 600Gwh till nätet på årsbasis.

   Radera
 9. Så hur fungerar prissättningen pelletsmarknaden, sticker priserna i höjden nu eller är det en reglerad marknad?

  SvaraRadera
 10. Om man har ett extra lager hemma så bidrar man lite extra till miljön i form av bundet CO2. Sen bör man ju ha en solfångare till varmvatten sommartid.så behöver man varken köra pellets eller el.

  SvaraRadera
 11. Svar
  1. Halleluja!!

   Kränkt. Och hånad.

   Radera
  2. Frugan säger nej till 100% enhetliga strumpor :(

   Radera
  3. Då får herr Farliga Tankar acceptera dessa "100% enhetliga strumpor" har korta skaft och är mönstrade i "roliga" färger. Samt i storlek 34-38.

   Radera
  4. Hur vet du att farliga tankar är herr?

   Radera
  5. Viktigare frågor är väl vilken ände som är "den andra änden"

   Radera
 12. Ett skäl till att en del inte köper en hel årsförbrukning är att de inte har någon stans att förvara det utan att grannarna har en massa åsikter.

  Tur man bor på landet för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och grannarnas åsikter kan man fullständigt skita i. Det finns inga regler som styr hur du lagrar pellets för husbehov. Olja, bensin, gas möjligen men det är klassat som miljöfarligt eller brandfarligt.

   Radera
  2. Notera att det gäller pellets på säck. Ditt oföräkringsbolag har såklart synpunkter och kan ge reducerad ersättning vid brand. Precis som de kommer göra vid elfel och brand i solcellsanläggning då 90% av alla entreprenörsbyggda och 100% av alla privatbyggda, de senare är dessutom olagliga om du som privatperson satt upp skensystem o jordat detta eller över huvud taget kopplat någor elektriskt på endera sidan växelriktaren. De kan vara olagliga även om behörig elektriker gjort det, men då har man förhoppningsvis en ansvarsförsäkring som betalar för det nerbrunna huset :)

   Radera