Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-04-28 11:47

Oscar Properties: Lägenhetsförsäljning ner 88% - noll startade byggen

Bostadsutvecklaren Oscar Properties går samma väg som Tobin Properties med kraschad försäljning av lägenheter och noll startade byggen under första kvartalet. Till skillnad mot Tobin lyckas man inte via kreativ bokföring låtsas att man går med vinst.
Dagschart Oscar Properties. Logaritmisk skala, så alla rörelser är proportionella och jämförbara procentuellt.
Oscar Properties försäljning av lägenheter första kvartalet föll med 88% jämfört med första kvartalet 2017, och likt kollegan Tobin Properties startade man inte ett enda nytt lägenhetsbygge under kvartalet. Total handbroms gäller alltså.

VD:n kommenterar det hela:
"Vi fortsätter att erbjuda verkligt unika bostäder, ritade av världsarkitekter och designade av vårt eget designteam, vilket ger stora möjligheter att fortsätta erbjuda en eftertraktad, helt unik, produkt. [...]  Oscar Properties framgång ligger inte bara i unik arkitektur och världsledande design, utan också i vår ständiga vilja att bättre förstå våra kunder. [...] Det mycket stora intresset känns positivt och jag känner mig stärkt i min tro på Gasklockan som ytterligare ett arkitektoniskt landmärke för hela Stockholm."
Helt fantastiskt alltså.

Man säger också att spekulationsköparnas ("köpare som bestämmer sig för att sälja innan de flyttat in") prisutveckling följer den ekonomiska plan som Oscar Properties satt upp för detta:
"Vi följer kontinuerligt marknadspriserna i våra pågående projekt, det vill säga när köpare bestämmer sig för att sälja innan de flyttat in. Det vi sett under årets försäljningar är att dessa priser ligger i linje med priserna i de ekonomiska planer vi satt upp. Slutsatsen av detta är att våra priser fortfarande är marknadsmässiga, och försäljningarna stärker min tro på att det finns en fortsatt stark underliggande efterfrågan."
Så nu vet vi det.

Man har även sålt penthouselyan i ett av sina projekt för 66 MSEK. Kassaflödet var -75 MSEK, men någon konkurs eller nyemission är antagligen inte akut förestående, då man fortfarande har 404 MSEK i likvida medel om det inte vore för att man har 3 009 MSEK i skulder, så för en analys av detta behöver man titta på när skulderna löper ut för betalning.

Marknaden verkar dock inte direkt övertygad om att Oscar Properties har en "eftertraktad, helt unik, produkt", "framgångar" eller "stark underliggande efterfrågan" även om raset i aktien under gårdagen återhämtade sig något.

Man ska komma ihåg att SBAB informerat oss om att det som sker är helt odramatiskt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. En omvärdering av innehavet kan innebära omedelbar konkurs. Antar att tillgångarna skall tas upp till (högst) marknadsvärde?

  SvaraRadera
 2. Comes as no surprise... Det kommer sprida sig.

  Det finns inte tillräckligt många som köper för dyrt på spekulationen att priserna stiger.

  SvaraRadera
 3. Vad blir det nu av detta?

  Oscar och Tobin verkar ju vara fallfärdiga och det måste ju komma fler, blir det en snöbollseffekt av detta?

  Deras lgh reas ut till vrakpriser så andra inte får sålt, fler konkurser osv?

  Och lägg till det en generell nedgång i bostadspriserna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas på det, har lite pengar (ALLA!!) undanlagt för att kunna norpa upp en fin 2-3a under 1,5 mille i Stockholm.

   Har vi något tidsschema så jag kan planera flytten?

   Radera
  2. det gick ned i höstas och tidig vinter, sen stabiliserade det sig.

   Kreditimpulsen är negativ enligt flute så nedgångar är att vänta, många som hoppas sälja nu i maj och nästa bizzi månad är väl augusti?

   Min gissning är att det har bottnat ur andra halvan 2019.

   Sen blir det en sjuhelvetes inflation.

   Radera
 4. Undrar hur det går för SSM holding, såg deras inklockning på Nasdaq på plankan, de flesta anställda köpte aktier från start. Aktien ned under 20 kr. Peab kvartalsrapport samt besqab blir intressant läsning 7 o 16 maj tror jag. SSM kommer senare om jag inte minns fel.....

  SvaraRadera

 5. Efter att själv fallit igenom i argument mot min ena son fick jag under året se honom förlora några hundratusen kr ihop sparade pengar (under flera år) när han köpte sin första lägenhet i närförort till storstad. Han sålde hyfsat snabbt igen och undvek att förlora mer pengar iallafall. Nu får han surt arbeta ihop mera pengar o försöka igen att köpa om något år eller 2 kanske.....

  SvaraRadera
 6. Som jag skrivit tidigare !

  Det finns INTE underlag för sådana här "snobbiga" märkvärdiga exploatörer även om de påstår sig ha en alldeles unik produkt för människor med stil, smak och KLASS !
  INTE i Tokholm, möjligtvis i NYC, London eller Paris

  Nej, se bara på exv. IKEA:s Bo-Klok-koncept som jag tror mycket mera på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns definitivt en marknad för en rätt stor mängd lyxbostäder i stockholm - problemet är ju att ALLA plötsligt bara bygger lyxbostäder, även i lägen där ingen i den tänkta målgruppen egentligen vill bo. Blir mycket intressant att se vad som händer när alla dessa projekt nu börjar bli färdiga, och alla de som inte har koll på vilka lägen som är attraktiva men ändå köpt på spekulation måste försöka sälja...

   Radera
 7. Det började med en liten skakning........

  SvaraRadera
  Svar
  1. ingen liten skakning det där, dom gick från 100 till 0 på ett par kvartal...

   Är nog mycket kreativ bokföring just nu, tobin och oscar verkar ju ha varit de värsta risktagarna men resten måste känna av detta men lyckats med konststycket att dölja än så länge.

   Radera
 8. Varför denna vurm för ordet "properties"? Är det någon fjollträsktrend i branschen?

  SvaraRadera