Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-04-03 18:00

Nyproducerad lägenhet: "Köpt för 3 495 000. Säljs nu för 2 995 000kr."

"KÖPT FÖR 3495000. SÄLJS NU FÖR 2995000kr.  [...] Bli först med att flytta in i denna välplanerade 3:a om 79 kvm som står klar i mars." - Bostadsannons hos Skandiamäklarna
I en bostadsannons säljer nu en bostadsspekulant sin oinflyttade lägenhet med förlust och hela handpenningen om 15% går förlorad. Mäklarfirman Skandiamäklarna hymlar inte ens om det hela och skriver uttryckligen ut förlusten.
Det är inte detta huset som är till salu. Arkivbild. Visar inte aktuellt väder i Stockholm.

På Hemnet kan man sedan en tid läsa en annons för en nyproducerad lägenhet som säljes av sin ej inflyttade köpare. Ursprungligt begärt pris var 3 550 000:- SEK och lägenheten var köpt av gissningsvis en spekulant för 3 495 000. Planerad vinst var alltså minst 55 000:- SEK, gärna med lite budstrid för ytterligare vinst. Annonsen har legat ute i 81 dagar och inflyttning var nu i mars, dvs ägaren måste nu ha betalat för hela lägenheten.

Priset har nu sänkts till 2 995 000:- SEK eller knappt 15% från det köparen betalat. Kort sagt är kontantinsatsen borta och kvar ligger eventuella maximerade 85% i lån.

Det verkar finnas ett dussintal lägenheter ute till salu i föreningen eller intilliggande hus. PEAB har en bostadsrättsförening med inflytting fjärde kvartalet 2018 alldeles intill där ungefär hälften av lägenheterna är sålda. Om det är till spekulanter eller folk som köpt för att bo låter jag vara osagt.

Nej, jag länkar inte till annonsen. Det kan ligga en personlig ekonomisk tragedi bakom detta och är antagligen bara toppen på isberget vad gäller marknaden. Annonsen är åtminstone ärlig i sitt försök att påvisa att detta är billigt.

Vi önskar alla säljaren lycka till och hoppas att detta slutar väl för alla inblandade. 

Det är dock ett varnande exempel på vad som komma skall när möjligheten att sälja oinflyttad nyproduktion med vinst rycks undan och tvärt om snabbt blir förluster - i dteta fall en halv miljon kronor. Förlusterna blir snabbt stora på de här prisnivåerna. Vi hoppas att det finns en bostadskarriär bakom som kan ta förlusten.

Vi vet sedan tidigare att det pågått massiv spekulation i ännu ej färdigställda lägenheter, som nu blir färdiga i snabb takt utan att spekulanterna kunnat sälja av dem.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. På nåt konstigt affärspsykologiskt sätt vill dom kanske få köparen att känna sig lite duktig och smart att han minsann inte var den som köpte på toppen.

  SvaraRadera
 2. "Visar inte aktuellt väder i Stockholm"

  Tycker det stämmer ganska bra med aktuellt väder.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr som det skrevs är nog det här bara början. Och ju dyrare objekt desto värre restskuld. Ännu så länge bara pyspunka på pyramidspelet.

  SvaraRadera
 4. Läste detta:
  Uppföljning av PEABs projekt Derbyt i Råsunda och Members Club i Arenastaden.

  2017-11-05
  Brf Derbyt osålda lgh: ca 90
  Brf Members Club osålda lgh: ca 60

  2017-12-14
  Brf Derbyt osålda lgh: 93
  Brf Members Club osålda lgh: 60

  2018-01-15
  Brf Derbyt osålda lgh: 97
  Brf Members Club osålda lgh: 60

  2018-02-22
  Brf Derbyt osålda lgh: 98
  Brf Members Club osålda lgh: 60

  2018-04-02
  Brf Derbyt osålda lgh: 98
  Brf Members Club osålda lgh: 60

  Verkar gå lite trögt med försäljningen.

  www.peabbostad.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh... Ökar antalet osålda lägenheter? Hur?

   Radera
  2. Antar att de inte är sålda utan bara förhandstecknade?

   Radera
 5. Det är nu Stockholmarna som ska sälja bostad hade önskat att dom hade bott i Göteborg :) Dessutom byggs det knappt i Göteborg och nu lär det bli stopp med byggandet samtidigt som Volvo skriker efter ingenjörsbrist för 57e året i rad. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "samtidigt som Volvo skriker efter ingenjörsbrist för 57e året i rad"

   Men aldrig är de villiga att höja lönerna.

   Radera
  2. Jo på samma sätt som folk skriker efter bristen på (billiga) bostäder :)...Problemet med dyra ingenjörer kommer dock staten se till att lösa både genom överutbud samt devalvering av SEK. Det går inflation i ingenjörsutbildningar i Sverige numera. Billiga bostäder finns det dock inget intresse i att ha så det lär man motverka med alla möjliga medel.

   Radera
  3. En riktigt, riktigt vass civilingenjör - visserligen nyexad, men närmare 30 och extremt duktig inom de moderna segment de vill in på - fick drygt 28 000:-/månad av Volvo för några år sedan. Det är ju ett skämt. Han fick de väl behålla ett knappt ett år, men överlag är ju det ett bra sätt att både skapa ingenjörsbrist samt att säkerhetsställa att Volvos snittingenjör är sämre än konkurrenternas.

   Radera
  4. @Toni, staten kan inte skapa överutbud av ingenjörer/tekniskt kunniga (om de inte lyckas locka invandrare).

   Radera
  5. Toni: ti stvarno nisi normalan.....

   Radera
  6. Någonstans kan jag ändå tänka mig att staten har ett intresse av att svensk teknikexport är konkurrenskraftig antingen via produktivitet och innovation eller genom priserna på varor man säljer d.v.s. finns det ett nationellt intresse och säkerligen en strategi i att ha så svag valuta som möjligt och inte låta priset på arbetskraft inom den sektorn att skena. Staten kan påverka utbildningsbudgeten. Sedan sker allt annat under kulisserna genom marknadsföring från svenskt näringsliv om hur bra det är att plugga teknik och ungdomar går ju på det så det är väl klart att man kan skapa ett överutbud utan invandring.

   Radera
  7. @mr.Knowit All: Sluta skriva på ett främmande språk och slaviskt dessutom som är nära besläktat med det Ryska :(

   Radera
  8. Sluta heta Visnjic då IC är nära besläktat med ryska ICH och slaviskt desutom!

   Radera
 6. Jadu. Det här blir spännande. Kommer det hinna komma upp som valfråga månntro?

  SvaraRadera
 7. Byggbolagen började skarva sina priser när folk klagade på att man kunde teckna upp sig på en fullt finansierad nyproducerad bostadsrätt 2 år innan inflyt och sen flippa den innan dess med vinst. Det här var ju orättvist och helt galet tyckte folk som trodde det var en naturlag att priserna bara skulle öka.

  Byggarna såg chansen och tryckte upp sina priser, klämde inte lite till fett kakel och en ny fräsig design och räknade med 7% årlig uppgång. Det gick fint i ett par år när lägenheten vid inflyttning kostade ungefär lika mycket som byggaren sålde den för två år tidigare. men se nu vände priserna ner lite och nu är det orättvist istället. Folk är för fan inte kloka.

  SvaraRadera
 8. Ska inte någon som är i förnekelsefasen hojta till "att snart vänder priserna"?

  SvaraRadera
 9. ja men visst!
  "priserna går aaallllltiiid uppåt. det kan vara en kortvarig dipp men sen vänder det..."

  suck! :)

  SvaraRadera
 10. Jag som är en ond människa njuter till fullo när jag läser sådana här anekdoter. Nu får gärna raset accelerera. Priserna ska halveras! :-D

  SvaraRadera
 11. Vi har nog ett enormt ras i nybyggen framför oss, konkade byggare och ruinerade privatpersoner.

  Ni som var med på 90-talet kan väl berätta hur det gick då för historien verkar upprepa sig.

  Kan man göra klipp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan du göra klipp, det gäller bara att vara likvid för räkna inte med att bankerna vill låna ut när priserna är som lägst, däremot så lånar de gärna ut när priserna är som högst :-)

   Radera
  2. Köpte hus 1993. Bor kvar. Det var inte en kotte på visningarna. Mäklarna ringde och tjatade efter att ha varit ensam på visning av en villa ppå 250 kvm i Vallentuna för 1,2 miljoner. Den köpte vi inte, för dyrt..

   Radera
 12. Sitter själv i den svâra sitsen att jag skall flytta hem frân utlandet under sommaren. Letar dock en villa och här verkar marknaden vara trög men inte lika panikartad som bostadsrätter. Sâ känns ju väldigt trist att köpa nâgot nu och i pincip räkna med en nedgâng inom de kommande 1-2 âren och sannolikt en ränteuppgâng pâ detta. Man vill ju köpa när blodet flyter pâ gatorna inte mânaderna före.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl hyra något i 1-2 år då? Inte hela världen :)

   Radera
  2. Köpte på absoluta toppen för att jag var halvtvungen (det hade inneburit väldiga krångligheter privat om jag hyrde i andra hand temporärt i väntan på bättre tider) vid tillfället, inget skäl att oroa sig så länge som kalkylen är sund. Visst har man förlorat massa pengar sen dess i värde på bostaden men under en livstid hinner man med både upp och nergångar.

   Radera
 13. Jag tror inte att man behöver känna sig stressad över att göra ett snabbt klipp. Min tro är att bopriserna kommer att sjunka under mycket lång tid framöver. Det vi har bakom oss de senaste åren är ett unikum. Svensk ekonomi står inför ett veritabelt stålbad med en kraschad husmarknad, integrationskostnader som vi bara sett början av och inkompetenta och oansvariga politiker att sköta kalaset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra beskrivning av läget. Instämmer

   Radera
  2. Nej då. Vi är bäst.

   Radera
  3. Unknown, kortfattad och korrekt analys. Tror dock vi fortsatt kan se bibehållna eller svagt ökande priser i vissa områden pga sättet den enskilde medborgaren försöker lösa de alltmer ökande integrationsproblemen.

   Radera
  4. Va! Skulle vi inte tjäna på invandringen? Det har ju våra politiker sagt!

   Radera
  5. Qvintus akta dig noga för att skriva negativt om invandring eller invandrare. Det du skrev omfattas av hmf lagen.

   Radera
 14. Bekräftar lite gamla teser. När det faller, faller det snabbast utanför de mest eftersökta områdena. Hittills har det konstigt nog fallit mest i Stockholms innerstad, men här är vi alltså i Sollentuna, som när det gäller lägenheter inte är premiumområde. Istället helt ordinärt, och 15-20 km från centrum.

  Dessutom, i sena faser av uppgångar blir det lite maniskt och allt ska pressas uppåt. På bilderna ser detta (kanske missvisande bilder) väldigt tättbebyggt och inte så gästvänligt ut. Typiskt område som kan bli svårsålt när det åldrats lite.

  Priset blir 37500/kvm. Lite knepigt att föreningens ekonomi inte är nämnd i annonsen, och inte heller något mötesprotokoll eller balansräkning. Har för mig att det är ett krav numera att redovisa föreningens skulder i annonsen. Om det inte finns några skulder i föreningen blir ju priset rätt lågt per kvm, och visar väl lite varför nybyggandet kommer att stanna upp här och i andra liknande kommuner; det går inte att sälja tillräckligt dyrt.

  SvaraRadera
 15. Hej alla!

  Ska sälja lägenhet och räknar med kanske 300 000 förlust efter att mäklare och stylingföretag etc fått sitt.

  Stämmer det att man får 30% tillbaka på första 100 000 och sedan 20% på resterande 100 000? Borde bli 70 000 tillbaka från SKV om man säljer med 300 000 förlust?

  Tack för svar!

  SvaraRadera