Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-04-25

Nästa tioårsvinter kan Sverige sakna 3 400 MW elkraft

Vintern som gått var relativt hård, men underskottet var som värst 1 100 MW och kunde importeras. Med nedläggning av kärnkraftverk och kraftvärmeverk på 2 200 MW till år 2020 riskerar Sverige sakna 3 000 MW vid nästa tioårsvinter och kan tvingas stänga ner delar av elnätet.
Årets vinter.

Två av Ringhals fyra kärnkraftsreaktorer ska försvinna 2019 och 2020, vilket stryker 1 700 MW i baskraft från Sveriges energimix. Ytterligare 500 MW försvinner genom nedläggning av kraftvärme och kondenskraft, medan vindkraften ökar med 1600 MW nominellt, men endast 11% väntas produceras vid kallt väder (högtryck) vintertid. Dessutom ökar förbrukningen med 300 MW 1. pga samhällets fortsatta expansion, inklusive stigande befolkning. Det är en förändring i effektbehov på 2 340 MW vid kallt väder vintertid.

Samtidigt hade Sverige den 28:e februari mellan klockan 09:00 och 10:00 ett underskott på 1 100 MW, som fick importeras.

Den sammanlagda bristen beräknas alltså bli 3 440 MW om vi får en lika kall vinter som senast, en sk tioårsvinter.

Situationen blir aktuell fullt ut redan vintern 2020 - 2021, när bägge reaktorerna på Ringhals stängts ner. Går det inte att importera el, pga kallt även i grannländerna, måste delar av svenskt elnät stängas ner, samtidigt som det kanske är -30 grader ute.

För det individuella hushållet gäller det att säkerställa tillgången till alternativa värmekällor när strömmen bryts. Lägenheter har inte så mycket att göra, annat än möjligen en fotogenvärmare med lagstadgade mängder bränsle i beredskap, som oavsett är lämplig att ha ur preppinghänseende. Villan har förstås även möjligheter att ordna uppvärmning med vedkamin eller vedspis.

Vindkraft är förnyelsebart, men kan inte ersätta baskraften kärnkraften som kan tugga på stabilt hela vintern till full installerad effekt. Den politiker som menar att 1600 MW vindkraft kan ersätta 1700 MW kärnkraft är allvarligt överutmanad, eller som det också kallas: Miljöpartist. Svenska Kraftnät har ändå höjt kalkylen från 6% till 11% av installerad vindkrafteffekt.

Med kraftbristen kommer även tillhörande elpris, och med det riskeras även 100 000-tals jobb i svensk basindustri, grunden i svensk ekonomi. Och glöm den "nya basindustrin" i form av serverhallar som drar 100-tals MW utan att ge mer än en handfull jobb, i den senaste idiotin.

Elpriset är i år fortfarande skyhögt i sviterna av senaste vintern trots att våren är här.

Så räkna med kraftigt höjda elpriser framöver. Och uteslut inte att du kommer bli bortkopplad från elnätet när det är som kallast.

1. Tror inte dessa 300 MW medräknar speciellt mycket elbilar, men under 2020-talet kommer elbilar öka kraftigt.

76 kommentarer:

 1. Norge bygger även HVDC till Storbritannien och Tyskland 4 st 1400Mw.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de får samma brist pga nedläggning av kol (GB) och kärn (DE). Så då ökar priset på el från NO. Enda ljuspunkten framåt är att GB bygger ny kärnkraft.

   Radera
 2. Glöm inte heller att "älvräddarna" tillsammans med Sveriges normala övertolkning av EU direktiv hotar hela vattenkraften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen lär vattenflöderna bli lite annorlunda när många av de mindre dammarna, de som i regel är uppstöms, är borta.

   Radera
  2. Själv tycker jag vi skall ta bort kraftverken vid Trollhättan. Bygg ett säkert kärnkraftverk istället.

   Radera
 3. Vadå, det är klart vi kan ha vindkraft. Det räcker vi installerar sisådär 15 000 MW för att täcka behovet när det blir en kall vinter. Resten av vintrarna förser den oss med i snitt 7500 MW eller så.

  Kostar inte mer än ett snabbtåg nära dig :)

  Nu behöver vi bara Nanotecs inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är nyttan med mer installerad vindkraft utan vind på kall vinter? Och vad är det för nytta med el i genomsnitt=ibland. El ibland hade man förr i Indien. Plus egen diesel.

   Radera
  2. Lite el får man. Förr 6, nu 11% som värsta tänkbara fall. Enligt artikeln. Antagligen för att ett frönt påbud har deklarerats att nu får ni fan om ni inte räknar hem migrationen, snabbtågen och vindkraften...

   Politik ÄR att vilja. Så sant.

   Radera
  3. Ja hovnarrar finns det gott om i den statliga energibyråkratin ör att roa oss och råda ministrarna.
   .

   Radera
  4. Vindkraftens botten notering av ligger på 2-3 % av installerad effekt, så det går inte att bygga bort elbehovet på vintern med sol och vind.

   Radera
  5. Samt det är även dagar då det är vindstilla i hela Europa (bara googla om någon inte tror på det)

   Radera
 4. Vi har väl 4 outbyggda älvar?

  SvaraRadera
 5. Ett gen4-kärnkraftverk som genererar syntetiskt bränsle till flyget kunde nog generera el istället när elbristen blir för svår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att det blir nåt gen4verk klart den kommande 10årsperioden, och troligen inte nästa 10årsperiod heller. Så gen4 löser inte så mycket dom närmaste vintrarna.

   Radera
  2. Möjligen i industriländerna Kina och Indien. Inte i några banamonarkier.

   Radera
  3. Finland och Frankrike håller väl på med att bygga gen 4?

   Radera
  4. Finlands kärnkraftverk är i bästa fall 3+. Ryssarna har däremot en gen4-reaktor som levererar el.

   Radera
  5. Kärnkraft är farlig i den tid som vi lever i. Den är dessutom även dyr och onödigt. Lägg ner skiten.

   Radera
 6. Vi får väl elda med den där kolbiten Fridolin brukade springa runt med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den använde han att tända vattenpipan med...

   Radera
 7. Tyvärr har vi politiker som lever i nåt utopiskt verklighetsbefriat vakuum. Om de orkar skulle det räcka att studera fiaskot med den tyska ”Energiewende” Se t.ez basler zeitung (”Abbruchstimmung in Deutschland”) eller ARD (licht aus, wenn in Deutschland der Strom ausfällt) mfl

  SvaraRadera
 8. Sanslöst att partier som vill bedra folk att de är gröna i globaliseringshumanismens namn importerar överbefolkning till ett land som pga sitt Nordpolsnära läge inte kan bära särskilt många människor. Det finns gott om plats i skogen tyckte en stolle vi hade till statsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju snarare högerhöken George W Bush du kan skylla flyktingströmmen på.

   Du som så ivrigt stod på barrikaderna och hejade på att USA skulle bomba bort Saddam och invadera både Irak och Afghanistan kan ju ta lite ansvar för alla dessa flyktingar. Ta och öppna upp ditt hjärta nu istället för att gnälla.

   Radera
 9. Här behövs inga reaktorer. Vi har ju flyktingströmmen. :-)

  Räkna inte med att kunna installera vedspis framöver heller. De håller miljömupparna på att förbjuda. Billiga och skattefria värmekällor ska inte få finnas. Staten ska ha flisen för att dela ut till afghanska fejkbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, roligt! Vi skall driva landet med flyktingströmmen! Det är ju vad våra politiker sagt oss...

   Radera
 10. Nästa tioårsvinter lär komma inom tio år.
  Solcykel och vintergatscykel (Svensmark) har vänt. Har vi tur kan våra små kemikaliepuffar med CO2 fördröja kylan en aning, men i stort går vi troligtvis raskt mot kallare tider.
  Vi bör hålla oss väl med nationer som förser oss med fossila bränslen, så länge de räcker.

  SvaraRadera
 11. Både solceller och vindkraft är en perfekt grogrund för att förstöra ett elpris som gör att de som producerar stabil baskraft får tillräcklig avkastning över tiden. Det är nog illa att vi släpper ut intermittent väderberoende el i elnätet, vi subventionerar den t o m.

  SvaraRadera
 12. Det sista de stänger ner är väl dessa serverhallarna. Det är dit alla får gå och träffas för värme och samkväm.

  SvaraRadera
 13. Serverhallar påminner slående om gamla tiders imperialism. Utländska utsugare får privilegium av korrumperade lokala makthavare att för lägre skatt än urinvånare få exploatera naturtillgångar. Urbefolkningen får jobb som städare och tjänare till lokala låga löner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Kallade fenomenet för "bananmonarki" i en intervju nyss.

   Radera
  2. Exakt!
   Precis som med skatten för gruvdrift, den s.k mineralersättningen på 0,5 promille... Eller i "Kongo-Kinshasa-Klass"...

   Utöver detta är gruvdrift - Gruvindustriell verksamhet - har man även rätt till befrielse från energiskatt och CO2-avgift på bränsle...

   https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/energiskatter/verksamhetermedlagreskatt/gruvindustriellverksamhet.4.121b82f011a74172e5880006304.html

   Radera
  3. Tja Bengt, om man läser det finstilta så är det är i princip lastmaskiner vid själva brytningn som är befriade, resten av verksamheten är det inte.

   Radera
 14. Vi kanske inte skulle öka befolkningen så naivt godtroget oansvarigt och tror att detta skall vara vår "räddning"...

  När kraftverket som förser Sovjetrysslands största aluminiumsmältverk i Sayanogorsk - Сая́но-Шу́шенская гидроэлектроста́нция, Sayano-Shushenskaya Gidroelektrostantsiya - råkade ut för en smärre "incident" 2009 försvann 6400 MW från den Sovjetryska "gridden"...

  Flera aluminiumsmältverk fick kraftigt dra ner på produktionen och så torde även Sveriges elslukare få göra vid ett bristläge

  SvaraRadera
  Svar
  1. vore väl bara bra med kris då kanske skiten slutade komma hit.

   Radera
 15. Ajdå!kallades senaste vintern för tioårsvinter?
  Denna har ju endast varit ett litet preludium inför de kommande bistra vintrarna 2019 - 2024 där 2024 kommer att få årets vinter att kännas som rena rama vårvädret.
  Det ska bli intressant när kärnkraften inte finns kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka fantasier ni klimatförnekare har! Vi ger inget för dina tarotkort, Fortuneteller!

   Radera
  2. Vi ses i kommentarsfältet nästa vinter!
   Tänk på att ta hand om hönsen..
   De tål inte kylan

   Radera
 16. Marknaden löser delvis effektbristen genom att elpriset kommer vara 10 kr/kWh eller högre vid dessa toppar. Fabriker, företag och villaägare kommer självmant minska förbrukningen vid dessa priser.

  Det är oerhört mycket billigare att stänga en fabrik några timmar (och kanske passa på och göra underhåll) vartannat år vid brist än att vi skall bygga 3 400 MW ny (fruktansvärt dyr - tänk snabbtågsslöseridyr) kärnkraft som vi kommer få exportera till underpris till Europa 99% av tiden - bara för att täcka några timmars brist vartannat år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan inte stänga ner viss typ av industri på kort varsel utan att det får allvarliga konsekvenser. Särskilt inte om det sker vid ett antal tillfällen under samma vinter.

   Radera
  2. Men om man stänger ner fejsbook så kommer samhället kollapsa, hur skall folk då kunna veta att jag just gått ut med sop-påsen?

   Radera
 17. Rusal lägger ner Kubal snart,det gör gott på förbrukningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg ner imorgon,har man valt en hållning mot ägarlandet så borde det gälla även i detta fallet.
   5% är helt ofattbart bra att kunna spara på ett enda bräde.

   Radera
 18. Det skulle innebära döden för tung elintensiv industri i Sverige, för vem vill investera i ett sådant klimat (företags- och temperaturmässigt).

  Det är inte så att man på kort varsel stänger ner dessa typer av processer 12h eller 48h och sedan startar upp dem igen som om ingenting hade hänt. Tvärtom så blir det väldigt dyrt med oplanerade avbrott med t ex långa efterföljande saneringar innan man kan starta igen. Man blir mao snabbt utkonkurrerade av företag verksamma i länder som klarar av att upprätta en elförsörjning. Duh.

  Avgå alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl byta vår sysselsättning och utkomst till att koka latte åt varandra och skriva genusvetenskapliga "papers".. ;-)

   Radera
  2. #Bengt Hansves Hahaha +1 Hoppas inte nån vänsterradikal/miljömupp läser det där o får en "lysande" idé!

   Radera
 19. "Två av Ringhals fyra kärnkraftsreaktorer ska försvinna 2019 och 2020, vilket stryker 1 700 MW i baskraft från Sveriges energimix"

  Vilken idiot, speciellt när elbilar är på frammarsch.

  Kärnkraft är kanske den renaste energikällan av dem alla.
  https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/#6b161c3709b7

  Låt oss hoppas at miljömupparna sparkas ut ur riksdagen i höst.

  SvaraRadera
 20. Beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 var rent kommersiellt och togs innan beslutet om att effektskatten tas bort från 2019. Reaktorerna är i gott skick, så förhoppningsvis ändrar vattenfall beslutet och driver dem vidare.

  Befintlig kärnkraft är ren och billig el, kostar ca 25-30 öre i produktionskostnad.

  Det pågår också utveckling av superkritiska koldioxidturbiner, som är 30% effektivare än ångturbiner. Skulle man kunna uppgradera de svenska kärnkraftverket med sådan teknik så handlar det om 2,5 MW i effektökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det en enda siffra rätt ovan?

   Radera
  2. Besluten att stänga Ringhals 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2 var helt marknadsmässiga enligt modellen:
   1. Staten tar ut skatt på lönsam industri.
   2. Elpriset sjunker och industrin blir mindre lönsam.
   3. Det byts till en regering som avskyr kärnkraft, skatten höjs. Kärnkraftsindustrin får signalen: Vi hatar er och kräver att ni lägger ner kärnkraftverk.
   4. Industrin beslutar stänga kärnkraftverk och ser till att snabbt förstöra nyrenoverade Oskarshamn 2.
   5. Den lydiga industrin får lägre skatt.

   Radera
  3. Rickard Ohlin, har du bättre siffror med högre trovärdighet så återkom gärna med dem. Jag förbättrar gärna min förståelse.

   Angående stängning av reaktorer:
   https://www.nyteknik.se/energi/rent-kommersiellt-beslut-att-stanga-ringhals-1-och-2-6344117

   Effektsiffrorna på svensk kärnkraft kommer från wikipedia.

   Enligt denna rapport från KTH så kostar drift, underhåll och bränsle ca 20 öre per KwH för kärnkraft
   http://www.nada.kth.se/~jjalap/termoprojekt/Kostnad%20f%C3%B6r%20olika%20energik%C3%A4llor.pdf

   Sedan är kapitalkostnaden minst lika stor, eller lite större, men det är ju kostnader som redan är tagna och ingenting som försvinner om man lägger ner kraftverken. Så 20-30 öre / kWh hade kanske varit bättre som uppskattning.

   Radera
  4. Helt korrekt Magnus Redin. Det bästa Sverige skulle kunna göra - både för klimat och ekonomi - vore att investera för minst 15 års fortsatt drift av befintlig kärnkraft och lägga ner alla satsningar på sol, vind och biobränsle.

   Att bara titta på produktionskostnaden per kWh leder fel, ett elsystem handlar om att dimensionera och designa ett produktionssystem som ska kunna möta upp det momentana effektbehovet på ett intelligent sätt.

   Radera
  5. O nej, det vore hål i huvudet att sluta investera i biobränslen eller blockera folks egenfinansierade investeringar i vindkraft och solkraft.

   För biobränslenas del borde vi slå ihop statliga klimatpengar och del av en rejält höjd civilförsvarsbudget och använda pengarna för att delfinansiera en maximal utbyggnad av rötad biogas samt olika processer för att tillverka diesel och flygfotogen med mera av bioråvara och el.

   Radera
  6. Äh. Producera er egen el. Varför ska alla vi andra betala och göra allt för er? Ni kan gott få frysa och huttra en vinter så ni kommer på andra tankar.

   Jag ser till att ha det varmt och gott i mitt hus nästa vinter med och är inte beroende av att staten ska subventionera kärnkraft. Mina skattepengar bör användas till vård, skola och omsorg. Till dem som verkligen behöver pengarna. Inte ska de gå till att värma upp bortskämda och klena manskroppar som inte haft vett nog att använd sommaren till att förbereda sig för vinter.

   Radera
 21. SCA driver projektet Helios i Timrå.
  7.8 miljarder för att öka massaproduktionen på Östrand. Driftsätts i juni. 600Gwh på årsbasis i elöverskott

  SvaraRadera
 22. Lars Wilderäng!
  Hur många kW bidrar din solcellsanläggning till Effektbalansen?

  SvaraRadera
 23. Förstår inte hysterin med kärnkraft. De ör gamla och nya är ej lönsamt att bygga. Vi klarar ju inte ens av att bygga ett nytt sjukhus utan att välta över skattepengar.

  Borde det inte vara rimligare och enklare att fokusera på vattenkraft. Bygg ut maximalt.

  SvaraRadera
 24. Minns när man hade el-element på landet. Elen var billig som rackarns och politikerna ville ha det så, så basindustrin kunde tillverka varor för billig penning. Nu har MP stängt ner kraften och även fått in diesel-zoner i städerna. Ja, tänka är väl inte MPs styrka. Får vi blackouts i sverige vid -30 grader så kommer saker frysa sönder och folk kanske dö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var ju inte bara "på landet". Nästan alla villor på 70-talet byggdes med elradiatorer känns det som, däremot inte flerbostadshusen.

   I rättvisans namn kom väl de flesta på bättre tankar redan under oljekrisen, alltså långt innan MP ens kom in i riksdagen.

   Radera
  2. Den bättre tanken var elradiatorerna, hellre egen kärnkraft än importerad olja som när som helst kan bli skitdyr.

   Radera
  3. Uranet är ju dock inte heller svenskt.

   Radera
  4. Sverige har dock urantillgångar till skillnad från petroleum.

   Radera
  5. Nej, det lär visst vara Sovjetryskt ! ;-)

   Radera
  6. Det mesta uranet som används i Sverige är kanadensiskt och australiensiskt tror jag. Men ryskt uran förekommer.

   Och ja, Sverige har urantillgångar men en anläggning för att omvandla gråberg till kärnkraftsbränsle är inget man slänger ihop på en kafferast. Den dan det är elbrist är vi inte hjälpta av uranmalm 200 m under Gälves asfalt, liksom.

   Radera
  7. Det var lätt och ganska billigt att beredskapslagra kärnbränsle och råvara för den egna kärnbränsleproduktionen på den tiden man brydde sig om civilförsvarsberedskap.

   Radera
  8. Lite beredskapslager kan det nog fortfarande finnas i V-ås:

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6594135

   Ligger det 30 kg uran och skräpar i ett ventilationsfilter så vet man aldrig vad man kan hitta i typ städförrådet.

   Radera
  9. Din mamma kanske? Hon är ju strålande.

   Radera
  10. "Och ja, Sverige har urantillgångar men en anläggning för att omvandla gråberg till kärnkraftsbränsle är inget man slänger ihop på en kafferast. Den dan det är elbrist är vi inte hjälpta av uranmalm 200 m under Gälves asfalt, liksom." Man får nog anta att varje försök att bryta Uran kommer att överklagas till högsta instans, sen kommer det till tt bygga upp kompetensen för Urananrikning, och är man i ett läge där vi inte kan köpa från Utlandet så finns det antagligen ingen som vill dela den kompetensen heller.

   Radera
 25. Trams - vi har ju den globala uppvärmningen, då behövs det inte!

  (ironi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag fått en dubbelgångare? Spännande! Vi ska dock komma ihåg att de bleka kopiorna från Kina inte kan leva upp till originalkvalitén.

   Radera
  2. Har du några tips för hur mam skiljer Irr-Ben från den äkta varan?

   Radera
  3. Sak samma, sporten är väl att få dem att diskutera med varandra och se om något exploderar?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera