Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2018-04-19 12:46

BREAKING: MSB stoppar skytteklubbarnas försäljning av ammunition till medlemmar

Tillägg: MSB har förtydligat att dessa regler gäller föreningar som inte har separat tillstånd från kommunen att sälja ammunition. Annars får ammunition till klubbvapnen endast användas i klubbvapnen.

Enligt uppgifter till bloggen har MSB stoppat åtminstone Pistolskytteförbundets försäljning av ammunition till medlemmar eller tävlingsdeltagare med relevant vapenlicens. Ammunition får nu endast säljas för att användas i sk klubbvapen, dvs de vapen en aspirerande skytt måste använda tills man erhåller licens på eget vapen.
Legalt skytte på klubb.
Skytteföreningarna och pistolskytteföreningarna är totalförsvarsviktiga organisationer, som bland annat möjliggör utbildning och mängdträning för såväl Försvarsmaktens, Polismyndighetens som Tullverkets personal.

Knappt har före detta rikspolischefen Dan Eliasson börjat som ny generaldirektör på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, så har enligt uppgifter till bloggen det nu kommit ett besked till Pistolskytteförbundet att skytteföreningarna inte längre får sälja ammunition till vapenlicensinnehavande medlemmar.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.
Beskedet är att föreningarna nu endast får sälja ammunition till klubbvapen. Detta är de vapen som ägs av klubben, och som nya medlemmar utan egen vapenlicens kan använda för att skaffa sig färdigheter och börja tävla. På sikt kan man få egen licens på eget skjutvapen. Initialt skulle även försäljning av ammunition till klubbvapnen förbjudas, vilket i praktiken innebar ett stopp för alla nya medlemmar, men MSB ska ha backat på det.

De nya reglerna är:
"- En person med egen licens kan köpa ammunition (i samma eller annan kaliber än eget vapen)  men alltså inte för bruk i eget vapen.- Klubben får inte sälja till någon ute på tävling som ska bruka det till eget vapen."
I praktiken försvårar detta både träning och tävling, förutom att klubbarna också blir sittande med ammunitionslager man inte kan sälja av, t ex kalibrar man inte har som klubbvapen. Oavsett kan det ta mycket lång tid att bli av med ammunitionen.

Sportskyttet angrips alltså nu från tre håll - både från Polismyndighetens tillståndsgivning som systematiskt bryter mot lagen, från politikerna som tolkar nya EU-regler extremt och nu även från MSB som vill hindra försäljning av ammunition inom det lagliga klubbskyttet.

MSB ska luta sig mot en extremt restriktiv tolkning av lagen om brandfarliga och explosiva varor, trots att etablerad praxis hos de totalförsvarsviktiga skytteföreningarna sedan gastäta enhetspatroner uppfanns.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Jag förstår inte varför svenska myndigheter går så jävla hårt an skytteklubbarna. Dessa vapen används väl knappt överhuvudtaget inom brottslighet? Extremt lite stölder av privatägda vapen i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De känner att de måste göra något men de vågar/kan inte göra det som faktiskt skulle behöva göras för att komma till rätta med problemet. Alltså gör de något som endast får den genomsnittlige, MSM-konsumerande, röstberättigade medborgaren att tro att de försöker lösa problemet.
   Och i nästa val så röstar denne likadan som förra gången..

   Radera
  2. Samtidigt som de försvårar/avskräcker för de som på laglig väg ev skaffat sig vapen i syfte att användas i självförsvar. Eftersom myndigheter och andra på goda grunder misstänker att alltfler känner sig frestade att beväpna sig nu när polisen inte längre kan skydda befolkningen.

   Radera
  3. Därför att de vill avväpna svenska folket så att de inte har nån chans o försvara sig oavsett vad politikerna hittar på.

   Radera
  4. Eliasson med flera har en agenda. De vill utrota nationalstater är min tolkning. De är rädda för inbördeskrig utgår jag ifrån. Förmodligen anser de sportskyttar nationalistiska. Har inget med skjutningar att göra.

   https://www.europaportalen.se/2018/04/macron-varnar-europa-slapp-nationalismen

   Radera
  5. Känns som ni tolkat det helt bakvänt -om MSB tvingar alla med vapen och licens att skffsk egen ammo, Hur avskräcker det eget bruk/ägande för självförsvar? Det torde ju ha motsatt effekt, att fler som annars hade vapen men ingen ammo (eftersom de kunde skaffa den på klubben) nu istället har både och.

   Klart det kommer bli fler skjutningar med lagliga vapen på detta sätt. Dessutom allaadessa transporter till oofrån klubben nör medlemmarna nu kommer ha både ammo och vapen med sig, istället för bara ett oladdat vapen tidigare. Illa ogenomtänkt regel.

   Radera
  6. Någon som har koll på hur många skjutningar som sker med lagliga vapen. Det finns ett fall här i krokarna där ett hagelgevär användes, som fått ganska mycket uppmärksamhet.

   Radera
  7. @Simon - Det kommer bli fler skjutningar, på grund att man ska köpa sin egen ammunition? Nej. Det kommer det absolut inte. Sluta hetsa om att civila skyttar orsakar "skjutningar", det är inte sant. Att folk inte skulle ha ammo hemma stämmer inte heller. Alla som har vapen för civilt skytte har ammunition hemma. Det klubbarna sålt förut har varit extra om man råkat glömma hemma, samt då till nybörjare som ändå inte får ha sitt vapen hemma (klubbvapen) då det lånas av klubben just på skyttedagen. Du har ingen koll.

   @iblandekonomi det är i princip inga alls. För det mesta rör det sig i så fall om familje- och/eller relationstragik och hade man inte haft ett hagelgevär hade man tagit en yxa. Problemet i samhället idag är att kriminella personer tillåts skjuta automateld i parkeringshusen i Malmö, polisen ursäktar det med "Jamen, ingen blev ju skadad" och sedan jagar civila skyttars vapen med svepskäl som "de ser militära ut".

   Radera
 2. Kan väl inte vara så att skytteklubbar anses som höger, medan myndigheterna har proppats fullt med vänsterorienterat folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den tanken kanske inte är fel, fast jag tror nog att det är någon skrivbordsnisse som vill visa att han är produktiv.

   Radera
  2. Dan Eliasson var väl väldigt vänster i sin ungdom?

   Går ränderna ur?

   Radera
  3. Mina sportskytte vänner är ensidigt vänsterorienterade, gillar välfärd och rättvisa o allt det där obehagliga. Mina högertrollvänner snackar vapen o allt möjligt men sitter hemma o näthatar istället. Muppigt oavsett. Sportskytte har inget med politisk höger-vänsterskala att göra, det är en hobby bland många andra.

   Radera
 3. Faktiskt betydligt enklare att skaffa ett illegalt vapen, smart där av lagstiftarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, illegalt vapen = fängelse = brottsförebyggande.

   Radera
  2. Iblandekonomi. Allt bra annars i Danderyd? 😂

   Radera
  3. Hepp, om du kände mig skulle du vetat att jag bor i Skåne. Här plockar polisen in skummisar som bär omkring på illegala vapen.

   Radera
  4. @iblandekonomi jag vill inte göra dig besviken men det är en försvinnande liten risk att faktiskt åka fast. Tittar du sen på de straff få straff som döms ut så är dom patetiska..

   Radera
  5. Missförstå mig inte, tycker absolut inte det är rätt med illegala vapen. Men det blir skrattretande när lagstiftare o myndigheter försvårar lagligt vapenägande, samtidigt som vapen flödar tämligen obehindrat bland kriminella.

   Radera
  6. Tror inte du hängt med reaction. Straffet för att ta med sig en laddad pistol på stan är 2 år, i praktiken 16 månader om man sköter sig i fängelset.

   Helsingborgspolisen haffade 4 kriminella på de första tio dagarna som lagen var aktiv. Polisen har förstås en hel del kunskap om vilka de ska hålla koll på. Detta kommer göra stor skillnad.

   Vapnen kommer försvinna från vardagssituationerna. Sen tar kriminella med sig vapen när de ska utföra något brott i alla fall, men då vet de att de nästa dag måste gå ut, utan vapen och riskera att stå utan försvar när hämnden kommer. De som är så dumma kommer också försvinna från gatan efter hand.

   Radera
 4. Det är som vanligt med dessa parasiterande myndigheterna i detta land numera. Attackera medborgare som de får skatter i från och är hederliga medan de ger bidrag etc till buset, bland annat straffrabatt m.m. De har mig veterligen inte gjort några större insatser för att försöka stoppa det riktiga problemet, illegala vapen!

  SvaraRadera
 5. På vilket sätt skulle det vara en fara i att låta skytteklubbar sälja ammunition till personer som har rätt att köpa sådan ammunition?

  Jag rekommenderar jägare och sportskyttar att gå med i Vapenägarnas förening, som försöker driva dessa frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju naturligtvis ingen fara men poängen är ju att försvåra för vapenintresserade, skytteintresserade, och jägare. Från höre ort har man ju ambitionen att ingen civilperson skall äga vapen (Från diskussionen kring vapendirektivet).

   Radera
  2. Vad jag hört från bekant med tjänst som gör honom insatt i hur tankarna går kring vapenlagstiftning hos influerare och insatta beslutsfattare är att "man" är bekymrad över aktuell utveckling.

   I Sverige har på senare tid antalet personer med licens för jaktvapen ökat med ca 6000-7000/år. Samtidigt har det lösts ca 1500-2000 färre statliga jaktkort per år under ungefär samma period. Lägg till dessa siffror att stora delar av de äldre herrar på landsbygden som går ur tiden varje år är licensinnehavare varför nyrekryteringen är rätt hög och tydligen har intresset för halvautomater ökat de senaste tio åren. En möjlig tolkning är att folk tar jägarexamen och köper vapen för att sedan aldrig jaga..

   Pistolskjutning var också en sport på dekis under lång tid och svenska pistolskytteförbundet hade blott 14 000 medlemmar år 2005. Vid början av av 2018 hade antalet stigit till 18 233 aktiva medlemmar, en ökning med drygt 30% på 10 år-ish.

   Slutsatsen som dragits är att den laglydige svensken håller på att beväpna sig. Inlägget berör ett av de strån som nu dras till den stacken för att vända utvecklingen. 5-årslicenser på jaktvapen, klassificeringen av magasin samt avfyringsanordningar som vapendelar och ökat allmänt krångel för samlare ligger också i korten oavsett vad som just nu påstås.

   Radera
  3. Ah, detta scenario passar perfekt på en bekant som skaffat egen bössa i centrala Stockholm och börjat öva lite pistolskytte. AfS-anhängare, vad jag vet.

   Radera
  4. "Shit is about to hit the fan" då väjer en del att preppa genom att skaffa vapen.

   Radera
 6. Ingen ny regel. Denna regel har funnits i många år men ingen har brytt sig. Det enda som man brytt sig om är att vid handladdning så skall man själv ha dragit i spaken då det kan bli väldigt otrevligt om det blir fel när man skjuter med ammon. Däremot har man klarlagt reglerna sedan några år med inlägg i nationellt pistolkytte bl a. Att man inte får från klubbens sida inte får sälja ammo är inte ett problem då licensinnhavaren ändå kan skaffa ammon själv vilket är det bästa för alla parter.
  Däremot uppstår problem vid sponsring. Du får alltså inte sponsra en skytt direkt, inte ens NORMA kan ge bort ammo til en skytt. En skytt kan inte heller köpa ammo åt en annan skytt om man åker och handlar. Prisbord med ammo är inte heller tilåtet. Den stora stötestenen blir jaktstigar då man MÅSTE skjuta med tilldelad ammunition som man får av arrangören.
  Men som sagt, regeln har funnits länge och ingen har brytt sig än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som vanligt på denna bloggen så får den med ett vettigt och sakligt inlägg få eller inga följdinlägg. Detta är underligt tycker jag.

   Lars, du kanske ska bemöta det som Mikael Andersson tog sig tid att formulera och skriva ner?

   Radera
  2. Håller med.

   Sedan kan man ju fundera om sportskytte är lika onödigt som enduro? Sportskytteklubbar skriver Cornu är bra för att de som i tjänsten ska kunna använda vapen ska få mängdträning. Kanske bättre att arbetsgivarna ser till att de kan få det inom ramen för anställningen då... möjligen efter arbetstid men ändå under arbetsgivarens ansvar.

   Radera
  3. Korrekt. Regeln har funnits men har nu börjat tryckas ut t föreningar och ska följas.

   Radera
  4. En regel som uppenbarligen inte behövts. Inga negativa effekter av att regeln inte tillämpas har framförts. Kanske varit lika bra att skippa denna regel i stället för att implementera den. Skytterörelsen i Sverige följer alltid lagar och regler om de bara kommuniceras ut till de berörda. Detta kommer innebära en hel del besvär för folk utan att förbättra något. I ett demokratiskt land ska man inte ha onödiga regler som finns bara för att Dan med flera hatar de som inte delar hans politiska åsikter.

   Radera
  5. Det är väl en ganska vanlig metod med nya regler som folket inte vill ha:


   Besluta om regeln och låt den sedan vila ett antal år. Sätt den sedan i verkan. Alltid kommer det någon och försöker lugna allmänheten med att regeln funnits länge.

   Radera
  6. Herr Muffins, Varför just enduro? All form av idrott/sport/spel är väl lika onödig?

   Radera
  7. Tänkte att den var mest provocerande. Men idrott som ger motion utan att vara ohållbar är väl positiv.

   Radera
  8. Herr Muffins,

   Fast om 14000 medlemmar tycker att pistolskytte är kul så är ju det tillräckligt. Din åsikt om sysselsättningen är ointressant för alla utom dig själv. Angående huruvida medlemsantalet är lågt eller inte kan ju jämförelsen göras med Miljöpartiet som endast har dryga 10 000 medlemmar. Dessa skränar dock mer.

   Radera
 7. Kan inte hitta citatet om nya regler någon annan stans än här...

  SvaraRadera
 8. Det är alltid det laglydiga som ska tryckas till samtidigt som de kriminella badar i illegala vapen och handgranater. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har det gått med det stora vapenfyndet i Stockholm häromdagen?

   Radera
 9. Denna regel har varit helt okänd för mej och med all säkerhet i de flesta klubbar. Iofs inget stort problem, då den vanlige skytten bara i undantagsfall behöver köpa på banan. Att klubbarna har ammo i andra kalibrar än för klubbvapnen är nog väldigt ovanligt. När det gäller jaktstigar blir det helt annat läge. Här krävs det omtag.
  Det värsta är väl denna helt onödiga klåfingrighet

  SvaraRadera
  Svar
  1. tyvärr är sista du skrev Dan Eliassons hela arbetsbeskrivning, onödiga klåfingrighet.

   Radera
  2. Jag har lång erfarenhet från pistolskytte och har aldrig sett att någon klubb sålt ammunition i kalibrar till vapen som inte är klubbvapen. Det lönar sig inte, är en massa bök med förvaring, kassa, inköp. Man brukar ha några askar .22LR för klubbvapen och enventuellt .32 om sådana vapen finns, annars är det bara ett onödigt släpande.

   Radera
 10. Har man vapen vet man hur dyrt det är att frakta ammunition och att det sällan blir lönsamt att skicka via post. Bulkpriserna som MSB och säkert till viss del ger till klubbarna går nu förlorad.

  SvaraRadera
 11. Tur att MSB jobbar med de viktiga frågorna. Jag och alla andra som någonsin röstat S har verkligen fått de politiker vi förtjänat.

  SvaraRadera
 12. Lite märkligt det här när man tänker efter.
  Dan Eliasson ställde till det inom polisen så ingen normal och sansad person vill jobba inom kåren längre.
  De som är kvar är de som kanske har ett litet osunt förhållande till vapen.

  Märkligt som sagt var.

  SvaraRadera
 13. Nu är jag inte alls insatt i ämnet men lite Googling visar att det går bra att beställa över nätet för hemleverans, givetvis känt av alla som håller på med skytte.
  Det är väl rätt bekvämt eller?

  https://staffansvapen.se/info/bestallning-av-amm-krut/
  https://staffansvapen.se/handladdning/krut/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet alla som skjuter regelbundet, används mest för ammunition av lite mer udda kalibrar som är svårt att hitta hoss jakt/skyttebutiken i stan. Det är väldigt dyr eftersom det måste gå som farligt gods.
   Det löser häller inte problemet som uppkommer för de grenar där man måste skjuta med matchammo som arrangerande klubb tillhandahåller.
   Det hjälper häller inte tävlande som flyger hit från andra länder som ofta är hänvisade till att köpa ammunition på tävlingen av myndigheter för att slippa en flera veckor lång process med införseltillstånd.
   Det försvårar också köp med mängdrabatter som många klubbar får när man är många som beställer stort parti.

   Radera
  2. Låter som väldigt vettiga skäl för behålla nuvarande system.

   Radera
 14. Börjar bli dags att avrusta och börjar fuska så mycket som möjligt med skatten, viljan att försvara och finansiera det här landet minskar med nästan varje beslut som tas av politiker och myndigheter.

  SvaraRadera
 15. Planen är väl att vi ska börja skjuta gummiarmband istället

  SvaraRadera
 16. Dan Eliasson är en (S) idiot som är totalt inkompetent på allt han gör.
  Likvärdig med Mona Sahlin och Juholt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har väl varit idiot i över 50 år , och är därmed jubelidiot.

   Radera
 17. Sveriges makthavare tycks stå på Putins avlöningslista. Utom Kalle Bildt då som står på CIA:s avlöningslista.

  SvaraRadera
 18. Alltså WTF? "En person med egen licens kan köpa ammunition (i samma eller annan kaliber än eget vapen) men alltså inte för bruk i eget vapen"

  Vem ska man köpa åt då? För bruk i annans vapen? Heltossigt som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Västsverige har det varit omöjligt att köpa ammunition till annan kaliber än du har licens för under lång tid. Det gick nångång ibland i början på 2000-talet, därefter brukar kunden avtvingas licens. Räcker inte ens om du är "känd kund", du ska ha med licensen. Alla seriösa vapenhandlare började med det kring 2003-2005. De andra ska du inte handla hos.

   Radera
 19. Sportskyttar betalar till skillnad från de som hittar på dumheter med sina vapen:
  -Kostnad för licensansökan
  -Moms på ammunition och vapen
  -Moms på vapenskåp enl SS3492 eller högre
  -Medlemsavgifter till ett eller flera förbund
  För detta får vi (eventuellt) rätt att förfoga över handeldvapen i fem år åt gången om vi är laglydiga och uppfyller de olika kraven på aktivitet, kompetens, förvaring etc. Myndigheterna vet vilka vi är och vilka vapen vi har. Vi har strikta krav på hur och var vi får
  använda dem i enlighet med de skyttegrenar man utövar och som klubben har tillstånd för.

  Buset förfogar över de vapen, ammo och handgranater som de kommer över och har råd med. De får behålla dem så länge som ingen annan tar de i från dem eller de åker fast för något brott och vapnen hittas.

  Har svårt att se den stora samhällsfaran med de hemska klass C vapnen som de flesta sportskyttar har. Tror inte buset kommer börja skjuta på varandra och andra med match-grade vapen i cal.22 med anatomiska kolvar.

  I dagsläget tar det minimum sex månader innan du kan få licens på eget klass C vapen och då ska du ha tur att komma med på en utbildning direkt, klara kompetenskraven för pistolskyttekortet, fixa aktivitetskravet enl FAP (minst två skytteaktiviteter per kalendermånad utan avbrott i sex månader), få styrelsens OK så att de utfärdar föreningsintyg, skjuta din guldkompetens (tre serier om >= 46 poäng av 50 på 25m samt tre serier med 6/6 träff på tavla C30 under 15 sekunder).

  Den som vill ha ett eget vapen för att begå brott eller skjuta någon den stör sig på väljer förmodligen en annan väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker att vapnen hittas skarpladdade på allmän plats för att en kriminell ska bli av med vapnen och åka i fängelset. Bra, eller hur?

   Radera
 20. MSBFS 2016:3 2 kap. 5§
  Tillstånd behövs inte för den som överlåter
  1. ammunition för direkt användning vid jakt eller målskytte under förutsättning att mottagaren har tillstånd att inneha ammunitionen enligt vapenlagen (1996:67),
  2. ammunition tillhörande vapen som överlåts, om innehavaren av vapnet har tillstånd att inneha det enligt vapenlagen (1996:67) vid det tillfälle som vapnet överlåts, eller
  3. ammunition tillhörande vapen som utlånas enligt vapenlagen (1996:67), om innehavaren av vapnet har tillstånd att inneha det enligt vapenlagen(1996:67).
  Undantagen enligt 1-3 gäller inte överlåtelse av ammunition som tillverkats för eget bruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan man ju undra vilken försäljning som stoppas egentligen? Och ifall det är så illa egentligen ?

   Enligt punkt ett får man ju sälja ammunition som skall användas direkt, dvs vid skytte på klubben. Då är det ju bara ammunition som skall ta med och avfyras någon annanstans som berörs. Jag undrar lite vad behovet av sådan ammunition är för sportskytte?

   Radera
 21. Om man lyckas hindra försäljning av ammo till jägare och sportskyttar har man ju defacto krympt den svenska försvarsmöjligheten. Jägare och sportskyttar utan ammo kommer inte att kunna stödja Försvarsmakten om det så att säga "smäller till"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också svårare att göra motstånd när skattetrycket kryper upp mot 80-90%

   Radera
 22. Min klubb söker handlartillstånd för att komma runt det där, annars får vi bara ha ammunition som passar klubbens vapen.

  SvaraRadera
 23. Roddbåtskapten, har du annan källa på att detta stämmer än denna bloggen?

  SvaraRadera
 24. OFF TOPIC men jag har fått nyhetsbrev från Booli och ni kan vara lugna, bostadsmarknaden kan stiga eller stå still. Och om det fallt så beror det bara på att några sålde tidigare än de skulle.

  "Varmt välkommen till Boolis mejl om trender på bostadsmarknaden! Här på Boolikontoret följer vi allt som händer i bostadsvärlden och vi har satt ihop en kort sammanfattning av läget som vi hoppas att du kommer att gilla.
  Bostadsmarknaden -vad händer nu?
  Efter en turbulent vår börjar nu marknaden att stabiliseras. Under slutet av november blev det känt att ett skärpt amorteringskrav skulle införas redan 1:a mars. Trots två tidigare erfarenheter kring amorteringskrav från 2015 och 2016 var det oklart inom branschen hur marknaden skulle hinna påverkas under början av året. Nu i efterhand står det klart att effekten blev liknande som vid de tidigare tillfällena.

  Det som hände var att många säljare valde att tidigarelägga sin försäljning för att hinna sälja innan kravet gick igenom. Det resulterade i att det redan höga utbudet ökade ännu mer. Ett högt utbud ger fördel för köparna eftersom de får mycket att välja på och antalet budgivare per objekt minskar vilket i sin tur ofta påverkar priserna nedåt.

  Mars hamnade dessutom lite i kläm mellan sportlov, amorteringskrav och påsklov. Det ser ut som att många som inte fick sina bostäder sålda valde att tillfälligt plocka bort försäljningarna för att sedan gå ut på nytt igen efter påsk.
  Vad händer med bostadspriserna under våren?
  De flesta experter är överens om att vi inte står inför en stor prisnedgång, en del tror även att priserna stiger lite under våren men att det på några års sikt kommer att stå relativt still. Det som påverkar bostadspriserna förutom utbud och efterfrågan är framförallt boräntorna. Under våren har fler nya aktörer, som inte är banker, kommit in och prispressat så det finns anledning att tro att räntorna kommer att hålla sig på en låg nivå ett tag framöver.

  Nu har påsken passerat och snön har på många håll i landet försvunnit vilket brukar betyda starten för villa- och fritidshussäsongen. Utbudet och antal försäljningar brukar fortsätta att öka under hela våren för att sedan toppa runt vecka 21-23. Därefter tar många semester och bostadsmarknaden pausar lite fram till augusti. Med mobiltelefoner och wi-fi ute i sommarstugorna så ser vi däremot ett mindre trendskifte där alltfler väljer att fortsätta sälja lägenheter under sommaren.
  Publicerad: 19 april 2018
  Josephine Linghammar"

  SvaraRadera
 25. MSB själva, kommunen och min skytteförening.
  Varför skulle det vara osant? Jag tycker att det är i linje med alla andra regler angående vapen och ammunition. Att jag tycker det är fånigt är en annan fråga...

  SvaraRadera
 26. Rent och skärt vansinne.
  Vi fick ett bra pris på ammunition och köpte upp så mycket vi kunde, ska vi nu inte kunna sälja denna ammunition till medlemmar som vanligt så får vi väl låta medlemmar stjäla ammunition och tappa pengar i kassan.

  SvaraRadera