Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2018-04-21 16:20

MSB förtydligar: Skytteföreningar med tillstånd får sälja ammunition

MSB skriver nu på sin hemsida att skytteföreningar med tillstånd från sin kommun fortfarande får sälja ammunition. Annars får man inte sälja ammunition inköpt till klubbvapnen, likt bloggen skrivit om. Separat tillstånd krävs alltså.
Militär Glock.
"De skytteföreningar som innehar egna vapen, s.k. klubbvapen, har beviljats licens för innehav av dessa från Polismyndigheten enligt 2 kap. vapenlagen (1996:67). En sådan vapenlicens gäller även för innehav av ammunition till vapnen. Föreningen får alltså köpa in ammunition och använda den till skjutning med klubbvapnen inom föreningens verksamhet men inte överlåta den till någon för användning i andra vapen än klubbvapnen om inte föreningen också har tillstånd från kommunen till handel med ammunition. Det finns redan idag ett flertal föreningar som har sådana tillstånd och som då kan fortsätta tillhandahålla ammunition till medlemmar och andra."
Det behövs alltså ett separat tillstånd från kommunen för att få sälja ammunition, som inte ska användas i klubbvapnen. Har föreningen inte tillstånd för det får ammunition till klubbvapen endast överlåtas för bruk i klubbvapen.

Det är utmärkt att MSB på detta vis förtydligar vad som gäller, då man uppenbarligen varit otydlig i det man sagt till föreningar som frågat vad som gäller. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Ska en kommun fatta ett politiskt beslut i fråga?

  SvaraRadera
 2. Men många bäckar små..Agendan är i alla fall att göra det svårare och krångligare för laglydiga vapenägare. Samtidigt klassas handgranater som brandfarliga föremål i förorten.

  SvaraRadera
 3. Detta lär garanterat sätta stopp för skjutningarna i Malmö!

  Någon borde se ifall det går att koppla ett enda brott till denna ammunition.

  SvaraRadera
 4. Härlig logik.
  Det är inte alls förbjudet. Du behöver bara tillstånd...

  (Tillståndet är sedan i princip omöjligt att få)

  AktivistbyråkratSverige fur alle..

  SvaraRadera
 5. Så fort dödskjutningar uppmärksammas i media så vill politiker försvåra för legala skjutvapen.Suck, när ska de förstå att det är de illegala vapnena som är problemet, inte några få harmlösa sportskyttar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politikerna och media arbetar i symbios enligt principen problem-reaktion-lösning. Ett problem skapas; media lyfter fram problemet och opinionsbildar att vapenen är problemet; Politikerna kommer med lösningen. Troligtvis har dom fortfarande kontroll över det skapade problemet, men passar dom sig inte och blir arroganta så kan vad som helst hända.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Anders Breivik och Peter Mangs är mycket illustrativa exempel på att även legala vapen kan ställa till med problem.

   Det är inte olagliga vapen som främst används vid skolskjutningar, och andra typer av vansinnesdåd i dagens samhälle. Galningar som av olika skäl attackerar vanliga hederliga medborgare är tvärtom ofta utrustade med legalt införskaffade vapen.

   De ivapen som används vid kriminella uppgörelser är oftast illegala men den typen av våld drabbar ju främst kriminella. och är egentligen inget problem för dem som inte lever som yrkeskriminella.

   Radera
  4. @Olle, du resonerar som vanligt otroligt vridet och rasistiskt. Att kriminella uppgörelser inte är ett problem kan du säga till deras föräldrar, syskon, anhöriga. 42 personer har skjutits ihjäl och 140 personer har skadats i de totalt 320 skjutningarna i Sverige under 2017. Det är mer än dubbelt så många som för bara fem år sedan. Och flera oskyldiga har drabbats. Att enstaka galningar som Breivik ev. har legala vapen säger inget. De hade ändå fått tag i vapen på annat sätt.
   Illegala vapen är det stora problemet i Sverige. Glöm inte andra vapen heller, typ handgranater.

   Radera
  5. Du har direkt fel Bengt när du påstår att Breivik eller Mangs hade skaffat ett illegalt vapen om de inte hade kunnat få tag i legala mordverktyg.
   De personer som utför skolskjutningar och andra liknande dåd saknar nästan alltid de sociala förmågor som krävs för att ta kontakt med kriminella och genomföra de krångliga transaktioner som krävs för att köpa vapen svart.

   Radera
  6. Olle. Jag diskuterade Sverige. Här kan man inte "köpa en pistol på ICA". Det krävs jägarexamen eller att man är aktiv medlem i en skytteklubb.

   Den här diskussionen är symptomatisk, då vi igen diskuterar legala vapen. Det finns hundratusentals med jägarexamen, men hur många våldsdåd begår de. Jämför med de kanske tusen tungt kriminella som har vapen.

   Det är de senare debatten (och åtgärderna) borde handla om.

   Radera
  7. @Olle, trots att Breivik enligt dig saknar sociala förmågor lyckades han bygga en egen bomb, döda 8 människor och ödelägga stora delar av regeringsområdet i centrala Oslo. Lovar dig att det behövs ingen högre intelligens eller social förmåga att köpa ett illegalt vapen i Sverige. Tror t.o.m att du kan göra det.

   Radera
  8. Breivik köpte allt legalt på postorder Bengt. Varför försöker du diskutera något som du inte är insatt i?

   Radera
  9. Breivik dödade 69 personer och skadade 110 med sitt legala vapen.

   Radera
  10. Olle, du har verkligen helt fel när du tänker och argumenterar. Du tar givet saker för sanning när verkligheten är totalt annorlunda. Hur var det nu med den unga frikyrko-tjejen i Knutbydådet som köpte en pistol på plattan (och blev lurad några gånger i processen). VEM SOM HELST KAN KÖPA ETT VAPEN I Sverige eller ett annat EU-land. Men många kan visserligen åka fast i processen om de träffar på fel "säljare". Det ramlar in illegala vapendelar varje dag till vårt stackars land.

   Radera
  11. Jag tycker man ska tillåta fler att bära legala vapen. Tänk vilken lycka om någon good guy på Utøya hade varit beväpnad och kunnat bekämpa breivik.

   Radera
 6. Bildtexten anger att det är en militär Glock på fotot. Jag tycker däremot att det ser ut som en civil Glock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det syns att den har tre kronor.

   Radera
 7. Visst kan det ju vara kul att skjuta med ett riktigt vapen, men det är svårt att argumentera att det är någon slags mänsklig rättighet att förfoga över ett dödligt vapen på skoj.

  Att sportskjuta med en Glock eller Magnum är inte nödvändigt en rättighet. Det går precis lika bra med en luftpistol. Så för att skoja till debatten kanske någon kan komma med ett bra argument för att privatpersoner skall ha så roligt att de behöver dödliga vapen på skoj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det går absolut inte lika bra med en luftpistol. Försök att skjuta ihjäl en älg med en 2,5J luftpistol om du kan. Jakt är för många en hobby (skoj som du säger) och kräver tusen gånger mer anslagsenergi än en luftpistol enligt lag.

   Om man nu ska förbjuda dödliga verktyg så borde man också förbjuda bilar, knivar, stenar, platspåsar mm. Det är inte verktyget som dödar.

   Sen är det otoligt mycket roligare att skjuta Glock än luftpistol. Om du skulle rekommendera 50cc till en motorcyklist som kör 1000cc skulle han inte uppskatta det heller.

   Radera
  2. För att staten inte skall känna sig alltför säker på sitt våldsmonopol?

   Radera
  3. @Rickard Ohlin

   Så var det tänkt för andra tillägget i Usa's konstitution.

   "The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants. It is it’s natural manure." / Thomas Jefferson

   Knappast relevant i Sverige där alla lagliga vapen är registrerade och polisen vet precis var vapnen är, i vilket vapenskåp mm. Skulle det bli oroligt skulle dom kunna beslagta dessa vapen på ett par veckor.

   Radera
  4. Nu står jag på skyttarnas sida, men för att slänga in ett annat perspektiv som någon kanske tycker är kul att läsa:

   Gun control: How Japan has almost completely eliminated gun deaths

   Citat:

   "Japan is a country of more than 127 million people, but it rarely sees more than 10 gun deaths a year."

   Eller från annan artikel: How Japan has almost eradicated gun crime

   "In 2014 there were just six gun deaths, compared to 33,599 in the US."

   En total monopolisering av vapen skulle självklart minska antalet dödsskjutningar. Men då snackar vi drakoniska straff för illegalt vapeninnehav mm, och det är en bra bit kvar tills dess. Det går om man vill...

   Radera
  5. @Joakim Persson

   Folk kommer alltid vilja ha ihjäl varandra, så är det. När Storbritanien 1997 införde en drakonisk vapenlag ökade knivvåldet 6 gånger på bara några år.

   Nu är Japan ett ganska fredligt folk, men det är klart att skjutningarna minskar när man tar ifrån medborgarna skjutvapen.

   Kolla istället statistik på dödligt våld oavsätt verktyg och jämför med tidigare år. Människor blir inte snällare mot varandra bara för att vissa verktyg förbjuds.

   Radera
  6. Jag håller med dig Fredde. Jag finner det ändå fascinerande. Det är svårt att säga att minskad tillgång till handeldvapen inte skulle leda till färre skottskador.

   Det som är lite trevligt är att just dödligt våld i allmänhet faktiskt minskat i den civiliserade världen sedan början av 90-talet, som t ex den här bilden visar.

   Radera
  7. @Joakim Persson

   Senare delen av 1900-talet och fram till nu tror jag faktiskt är den fredfullaste perioden som mänskligheten upplevt någonsin. Det beror givetvis på överflöd och minskad konkurrens om naturresurser som gjorts möjligt av petrolium och mekanisering och automation mm.

   Enligt en kyrkobok från (mitten av 1700-talet) som jag läste för ett tag sedan, så dömdes en kvinna/flicka till döden för att ha mjölkat grannens ko (lagstiftning som gällde fram till 1862).

   Innan c:a 1860 hade inte samhället resurser att fängsla människor, alla behövdes för att generera föda; det var lättare att bara ha ihjäl folk istället. Efter 1880-talet börjar förvaring bli vanligare i kombination med straffarbete och prygling. Prygling i fängelser var vanligt ända till mitten av 1950-talet och förbjöds 1957.

   Lite off topic kanske, men visst har världen blivit fredligare.

   Radera
  8. Helt riktigt. Världen var mycket grymmare förr.

   Radera
  9. Otroligt dåligt med argument. Mest en massa tyckande. Är besviken..

   Radera
  10. @Incognito Bengtsson

   Rent krast är det ju så att vapen kan utmana makten. Historiskt sätt har den starke alltid vunnit. Men Sverige är lite speciellt som de flesta vet.

   Agendan från makten verkar vara att ta ifrån eventuella problemmakare vapnen så uppror och liknande i framtiden kan bekämpas med vattenkanoner och dyl utan att riskera att bli beskjuten. Förorterna är en annan femma.

   Radera
  11. @Incognito Bengtsson

   10 svar på ett inlägg får du nog känna dig nöjd med faktiskt.

   Radera
  12. @Skatt är Stöld

   Sant.

   I USA ökar skjutningarna mest i de städer som har "gun free zones". Chicago, New york, San Fransisco, LA, Washington DC mm (liberala städer som röstade på Hillary). Där har bara kriminella vapen och alla laglydiga är avväpnade.

   Radera
  13. USA har lite problem med gränskontrollerna de behöver i sitt eget land.

   Radera
  14. @F etc
   Visst kan man vara nöjd med massornas jubel. Men jag har ännu inte fått ett enda relevant argument varför vanligt folk skall beväpna sig. Tyvärr är jag benägen att hållla med våra politiker. Folket skall inte hålla på med vapen, så enkelt är det.

   Radera
  15. @F
   Det handlar inte om hur många svar man får, utan om kvaliteten på svaren. Dina svar är under all kritik. De är så dåliga att varje person som läser dem inser, etc... du förstår säkert.

   Radera
  16. Du har helt rätt. Vanligt folk behöver faktiskt inte hålla på med vapen. De behöver inte hålla på med hästar, hundar, fotboll eller annat potentiellt livsfarligt heller. Det enda folk egentligen behöver är äta, skita, sova, jobba och i viss mån föröka sig. De behöver faktiskt inte ens rösta, om man ska dra det till sin spets. Det bor människor i massvis av länder som har det på det viset, och det går bevisligen alldeles utmärkt.

   Många av dem som inte längre röstar minns nog å andra sidan att det hela började med politiker som började hitta allt fler saker som folk inte skall hålla på med, för sitt eget bästa och samhällets goda...

   Radera
 8. Svenska Pistolskytteförbundet ingår blant de frivilliga försvarsorganisationerna och är på det sättet en direkt samarbetspartner till Försvarsmakten och MSB. Därför är det lite konstigt att förbundets aktiviteter nu angrips av just MSB.
  Med tanke på hur liten procentsats av skjutvapensincidenter som går att koppla till vapen inköpta av förbundets medlemmar, så känns det inte som att det är den typen av vapeninnehav som myndigheterna borde jobba med att begränsa.
  Dock så är ju hög svansföring i media kring löjliga symbolkampanjer inget nytt för MSB's GD som tidigare har briljerat med utdelning av gummiarmband som skydd mot våldtäkt.

  SvaraRadera
 9. Nu läste jag i ledaren i dagens tidning att hela grejen, dvs kommunikén från MSB, baseras på att "...paragrafryttare i skytteverksamhetens egna led krävt myndigheterna på svar.". Kan detta verkligen stämma? Mystiken tätnar - dvs. det finns starka krafter i vår egen rörelse som gör allt de kan för att hindra oss från att syssla med vår idrott.

  SvaraRadera