Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-04-11 09:08

Mälarmarknaden: Räntan enligt Swedbank

Nedan följer en sammanfattning av Swedbanks syn på ränteläget framöver, som presenterat av Swedbanks Ingrid Wallin Johansson, makroekonom. Sammanfattning: Räntorna kommer stiga.
Förutsättningar för räntenivån av Ingrid Wallin Johansson, Swedbank.
Inlägget uppdateras löpande.

Min killgissande slutsats: Den slutsats som verkar komma att dras är att de stora demografiska makrotrenderna, som gett ett globalt sparandeöverskott vilket pressar räntorna, vänder framöver och trycket för att dra upp räntorna kommer därmed att öka.

Ränteläge och infaltionsläge är ur ett större perspektiv stabilt, vilket leder till stabila inflationsförväntningar, vilket är "en viktig del" i varför räntorna fallit.

Swedbank tror på inflation under 2% under 2018, medan arbetskraftspriser och energipriser kommer dra upp inflationen 2019.

Swedbank tror att Riksbanken börjar höja räntan med initialt 0.10 procentenheter i höst och sedan i myrsteg fortsätter höja fram till årsskiftet. Slutet 2019 kommer styrräntan vara 0.25% enligt Swedbanks prognos.

Lågt utbud av svenska statsobligationer (=starka statsfinanser) håller dock nere marknadsräntorna. Därtill har Riksbanken dammsugit marknaden och köpt statsobligationer för över 320 GSEK.

USA kommer nästa år ha 1000 GUSD i underskott i statsbudgeten nästa år. Utbudet av statspapper ökar, vilket drar upp räntorna. Finns även signaler från Tyskland att deras utbud (=lånebehov) ökar och räntorna på "säkra länder" (dit Sverige hör) kommer stiga.

Egen reflektion: Om Riksbanken vill höja räntorna kan de börja dumpa ut sina obligationer och därmed öka utbudet på obligationer, vilket gör att räntorna stiger (=obligationerna faller i värde) för att göra dessa attraktiva.

Så till demografin - globalt kommer den arbetsföra befolkningen att minska med start ungefär nu. Det kommer alltså globalt bli ett underskott på arbetskraft, samtidigt som sparandet minskar när äldre börjar förbruka sitt pensionskapital. Detta kommer dra upp räntorna - dels via dyrare arbetskraft och dels via mindre sparande.
Ingrid Wallin Johansson om den demografiska utvecklingen av arbetsför befolkning framöver.
Sveriges fall i arbetsför befolkning blir inte lika illa som för resten av Västeuropa, vilket är positivt för välfärden. Egen reflektion: Orsaken är att vi har haft högre födseltal i Norden än i resten av Europa.

Kort sagt: Räntorna kommer pressas uppåt framöver, både kortsiktigt och långsiktigt via de stora demografiska makrotrenderna som inte går att göra något åt.

Wallin Johansson anser vid frågor från moderatorn att Riksbanken inte har lika långsiktigt tänk som många andra centralbanker, och borde alltså ha en högre styrränta. Riksbanken agerar kortsiktigt, och kommer även riskera att reagera för sent. Hon nickar när moderatorn säger "det kommer bli ett helvete att ta oss ur det här negativa ränteläget" och replikerar "vi är mer skuldsatta [nu]".

"Jag ska inte säga att [Swedbank] är lugna när det gäller bostadsmarknaden, men vi ser en stabilisering på sikt."

"Mera protektionism i världen är inte bra för ett litet exportberoende land som Sverige."

"[Protektionismen] påverkar de ekonomiska flödena, vilket kan spilla över på Sverige. Och flödena är inte helt enkla att prognosticera."

Handelskrigen kan alltså vara en svart svan, vars effekter vi inte kan förutse.

Konferensdeltagarna kommer främst från fastighets- och bostadsbranschen. Moderatorn frågade hur många som mår bättre nu efter Swedbanks dragning. Två händer åkte upp. Moderatorns och min. Ca 300 deltagare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Jag tror verkligen inte på påståendena om ett globalt underskott på arbetskraft. Ett sådant existerar bara för att många arbetar med starkt föråldrad teknik och för att en del fortfarande försörjer sig som skoputsare, soptippsgrävare och dylikt. Om man gav människor tillgång till modernare teknik och avskaffade skitjobben så skulle arbetslösheten framstå som massiv. Än mer om man också försökte ge kvinnorna avlönade arbeten. Även om en del sannolikt hittar bättre saker att företa sig än det de sysslar med nu. Men de liberalekonomiska lögnerna är envisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På många håll i världen lönar det sig bättre att öka personalstyrkan istället för att använda maskiner.

   För samma timkostnad som en grävmaskin kostar i bränsle och slitage kan du i tredje världen anställa 100 personer med hacka och spade.

   Jag minns en gång när jag i Asien passerade ett bygge där tre arbetare stod och rev betong med slägga. Min första tanke var att ta dit diamantsågar så att en person kan göra 5-10 personers jobb. Sen insåg efter lite research att slitaget på diamantverktygen blir mer än kostnaden för personalen med slägga.

   I takt med att världen blir allt mer global kommer väl sånt här utjämnas men när fossil energi börjar sina så kanske vi inte ska vara så säkra på att det är tredje världen som lyfts till vår standard, det kanske är vi som tvingas ner till deras levnadsvanor.

   Radera
  2. Det råder snarare teknikbrist, förefaller det mig.

   Någon svårartad energibrist förefaller inte så troligt när vi går över till solceller och elfordon mm och när automatiseringen gör att tekniken i allt högre grad klarar sig utan människor.

   Olja till plast mm räcker nog ett bra tag om vi bara slutar bränna oljan. Sedan går det att göra plast av biologisk råvara.

   Det skulle kunna bli brist på energi att tillverka snarare än driva prylar med,men det stora problemet förefaller vara att man med nuvarande ordningar måste ge folk arbeten för att de inte skall svälta ihjäl.

   Det problemet kan man lösa med medborgarinkomster, istället för med mer eller mindre lågbetalda och meningslösa jobb. Det ter sig brottsligt att förslösa människors liv med lågbetalda, meningslösa jobb.

   Radera
  3. Håller med dig helt. Mycket av de jobb som skapas idag och arbetas med är fullständigt onödiga. Problemet är väl mer att de flesta behöver ett arbete för värdighet och rutin snarare än att jobben i sig är nödvändiga.

   Radera
 2. Sverige kanske får fler i 'arbetsför ålder' men det betyder inte att antalet som arbetar ökar.

  Det krävs ett IQ på 85 för de enklaste jobben i västvärlden. För de stora invandrarländerna med de stora barnkullarna (Irak, Afghanistan, Somalia) ligger genomsnittligt IQ på eller under 85.

  Det innebär att mindre än hälften av dessa grupper kommer att arbeta och eftersom dessa grupper lever i utanförskap kommer de som ändå arbetar i stor utsträckning göra det svart.

  De kommer också i stor utsträckning att skicka hem pengar till klanen i hemlandet som skickat dem till Sverige just för att skicka hem pengar.

  Men det är klart att i Handelshögskolans idealiska värld så är alla människor exakt likadana så då ignoreras dessa effekter och utgör inget problem. Och skulle de utgöra ett problem så kan man alltid skylla på diskriminering och rasism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. IQ är inte statiskt, utan kan tränas.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Fel, iblandekonomi, såvida du inte menar ytterst marginellt.

   Radera
  4. Fantastiskt att invånare i länder som Indien och Nigeria har så låga iq-kvoter som 81 resp. 70 i genomsnitt. De där siffrorna säger inte ett skit om människors potential, bara att människor i i-länder uppenbarligen presterar bättre på iq-test.

   Jag tvivlar mycket starkt på att våra vänner i ekvatorialguinea skulle vara lätt förståndshandikappade i genomsnitt (56 i IQ i snitt).
   www.worlddata.info/iq-by-country.php

   Radera
  5. Re. Sandow

   Vad baserar du det på? Har du varit där?

   Radera
  6. Nigeria...
   Ett land som likt Norge badar i olja men som till skillnad från Norge är ett U-land..

   Radera
  7. @Osquar Osq: Jag menar inte marginellt. IQ har i enlighet med Flynn-effekten stadigt ökat i västvärlden de senaste 100 åren. Det kan inte förklaras med förändringar av gener.

   Radera
  8. Så du säger att en man i 30-40 års åldern kan höja sin iq från 85 till 130?

   Allt som jag sett och hört så är det väldigt marginellt.

   Sedan kan man diskutera att social stress och malnutrition sänker snitten. Men jag tror inte det är det som du syftar på?

   Radera
  9. Vet inte, men det finns gott om förändringar som är mindre än den du föreslår som fortfarande inte är marginell. Du har en kunskapslucka här som jag rekommenderar att du fyller.

   Radera
  10. Jag menar att det är fullständigt befängt att tro att folk i vilket land som helst är mentalt retarderade i genomsnitt. Det räcker med att ha rest lite i världen för att förstå att människor är sig lika överallt. En hög utbildningsnivå och en avancerad kultur av akademisk bildning gör att man presterar bra på iq-test. Det har inget med gener att göra vilket brunskjortorna här på forumet verkar hävda.

   Radera
  11. Så som jag ser det har man ett genetisk näramax som behöver mat och social utveckling. Har man haft det är det omöjligt att ta igen. Har man missat det är det också omöjligt att ta igen.

   Dvs för fullvuxna individer/ungdomar som etablerat sig med ett iq finns ingen möjlighet att öka nämnvärt.

   Det är just därför iq diskussionen är så tabu I samhället för att det är ett så bra mått på välstånd men svårt att påverka.

   Ett bättre samhälle kan ta iqt högre nästa generation.

   Radera
  12. @Osquar Osq: Det finns inget som stöder det du skriver. Det är bara propaganda. Därför rekommenderar jag att du läser på i ämnet.

   Radera
  13. Sandow, har du sett brunskjortorna länka till några källor utanför sin egen sfär?

   Jag har bloggat lite om det. Fullständigt vaccinationsprogram ger 15 punkter högre IQ som grupp när kroppen inte behöver bekämpa virusinfektioner som barn när hjärnan ska utvecklas. Fullvärdig kost, frånvaro av parasiter förklarar resten. Därför har Flynneffekten stoppat i västvärlden. Vi har full levnadsstandard IQ-mässigt och inga miljöfaktorer som sänker oss längre.

   Sedan försöker brunskjortorna få det att handla om gener, men så är det alltså inte.

   Radera
  14. 10 punkter högre IQ (Wechsler) för fullt vaccinerade grupper.

   https://cornucopia.cornubot.se/2015/01/vaccinerade-barn-har-10-hogre-iq.html

   Roliga med det är att antivaxxers barn kommer som grupp få lägre IQ och med det lägre livsinkomster mm. Dock får de i väst visst skydd mot infektioner pga de som är vaccinerade. Vore kul att se en antivaxxer flytta till ett U-land och ha barn.

   Radera
  15. Fast egentligen är det bara tragiskt att idioter till föräldrar kan förstöra för sina barn på det viset.

   Radera
  16. @Bengt Hansves 2018-04-11 13:35

   Men Nigerianerna är smarta nog att spara sin olja, de klarar sig ju utmärkt på att lura pengar av giriga västerlänningar som de kontaktar på e-mail.

   Radera
  17. HPV-"vaccination" torde dock vara något helt onödigt...

   Radera
  18. Istället för att vara så överlägsen kanske DU borde försöka läsa på lite.

   En snabb googling och jordan b peterson har utvecklat det ganska bra:
   https://youtu.be/548-X185QXg

   Radera
  19. Hur är det med den genomsnittliga hjärnstorleken då? Den skiftar ju mellan olika etniciteter. Har det ingen påverkan på IQ eller vad tror ni som håller på med brunsmetning om det?

   Radera
  20. Sandow kallar meningsmotståndare för brunskjortor istället för att läsa på lite om hur det där med IQ och evolution fungerar.

   Radera
  21. Jordan B Peterson verkar ha koll på att läget. Han beskriver att sociala faktorer påverkar med runt 15 punkter, vilket är mycket. Samtidigt vet vi att Flynn-effekten är betydligt större än så över tid. Och Flynn-effekten mäter genomsnittet, så det finns större skillnader för enskilda individer.

   Han beskriver också att man kan träna upp IQ, speciellt inom specifika tillämpningsområden.

   Radera
  22. Älskar att folk hänvisar till Jordan B Peterson. Det är som att de skriver "jag är en vit kränkt man och alt-right (=kryptonazist)". Det är bra att de erkänner iaf.

   Radera
  23. Haha du hör vad du vill höra, du a de helt fel med andra ord. Du kanske borde träna upp ditt IQ så du klarar dig bättre i framtiden. Ha det bra.

   IQ har rätt mycket att göra med att vara vit kränkt man.

   Radera
  24. Jet Khun Mae: jag kallar dig och de andra brunskjortor därför att ni följer ganska exakt i det bruna spåret från trettiotalet med i stort sett samma gamla trötta propaganda: ni pratar numera om etnicitet och kultur istället för ras, det är numera inte judarna som strör gift i brunnarna utan muslimerna som anses ta över vår kultur. Det är bara variationer på ett tema. Hela det rasbiologiska argumenterandet är byggt på ingenting eftersom det bara finns en mänsklig ras, tack o adjö.

   Jag vet precis vad ni är för sort och ni har alla anständiga människor som fiender. Som tur är går det däremot bra att ändra sig. Att faktiskt umgås lite med dem man hatar brukar vara ett bra motgift.

   Radera
  25. Sandow

   Detta blir fortsatt OT men liknelsen/att jämställa rasism pga kultur (t ex yttrandefrihet och något som kan påverkas) eller etnicitet (kan ej förändras och är ej självvald) är väl inte den bästa. I övrigt håller jag med.

   Radera
  26. @Osquar Osq: Du kanske inte upptäckt det, men när man lyssnar på JBP finns det något för alla. Det är hans hemlighet. Att säga allt, men alltid med undantag och brasklappar.

   Radera
  27. Han sa ju precis att det inte finns något som stödjer en höjning av det generella iq:et.
   Eller skojar du?

   Du kan bli specifikt bättre på ett spel, ex. Men du kan inte bli bättre på att bli bättre på alla spel. Sluta nu.

   Radera
  28. Och vad är generell IQ tror du? Dessutom sa han att spatialt IQ bevisligen går att träna. Och allt man tränar på kan förbättras sa han också.

   Så frågan återstår, var är detta generellt IQ som eventuellt inte går att träna, och varför är det viktigt? Det går han inte alls in på.

   Lite som att säga: Du kan träna på att nicka, skjuta samt finta och bli bättre i det, men det räcker inte för att generellt bli bra på fotboll, tex får du inte därmed förmågan att göra perfekta inkast. Nej, vem hade förväntat sig det?

   Bra att motionera sitt kritiska tänkande när man tar till sig idéer som inte levereras i text, då det finns många fler finter att ta till i det talade ordet.

   Radera
 3. I morgon kommer senaste inflationssiffran. Den kan påverka räntan kortsiktigt men om räntan stiger kommer regeringen via Riksbanken att tvinga ner den igen. Det går inte an med stigande ränta inför valet.

  SvaraRadera
 4. Ifall en bank tror att räntan kommer att stiga så är det säkert sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En lysande poäng där Tony, ta ALLA, som talar, HELT i egen sak, med en STOR nypa salt !

   Radera
  2. Ungefär som när oljeproducenter, eller andra energiproducenter för den delen, "prognostiserar" högre priser...

   Radera
  3. Misstänker att dom är mer oroliga över uppstickare i bolånemarknaden som erbjuder bättre bostadsräntor och vill snabbt som fan att allt fler binder sin ränta hos dom istället.

   Radera
  4. Haha! Bra skrivet :)

   Befängt att tro att räntorna kommer gå upp med någon makro-BS-motivering.

   Varför har inte Japan i så fall hög ränta? De har väl den äldsta befolkningen av alla.

   Priset på pengar styrs i första hand politiskt (fiatvaluta). Nu har det blivit så att "deta nya normala" är låga räntor. Så suck it up och planera därefter.

   Radera
 5. Stigande ränta? Det går inte, jag tillträder min första köpta bostad i juni. Jag förespråkar minusränta tills bolånet är amorterat till ca 50%.

  SvaraRadera
 6. OK, en pensionär säljer obligationer för 1000 kr och köper mat för dem. Detta ger mer pengar i omlopp i ekonomin, först i händerna på handlaren. Denne behöver förstås förvara pengarna någonstans. Ganska stor risk att de hamnar i obligationer förr eller senare, eller?

  Det är inte genom pensionsutbetalningar pengar försvinner. Tror verkligen banken det, eller har jag missförstått resonemanget?

  SvaraRadera