Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-26 13:16

Icke-inflationen slår till igen - HBO Nordic höjer priset med 11%

Icke-inflationen fortsätter sitt segertåg genom Sverige. Denna gång genom att HBO Nordic höjer priset på sitt abonnemang med 11% från 89:- SEK till 99:- SEK i månaden. Med en svagare krona måste förstås licenspengarna in för amerikanska serier.
Lagom till den nya säsongen av det utmärkta och hyllade AI-apocalypspusseldramat Westworlds efterlängtade andra säsong höjer nu alltså HBO sin abonnemangsavgift med 11%. 

Jag klassar detta som importerad inflation, då moderbolaget i USA förstås vill få betalt adekvat för sina serier när svenska kronan försvagas. Men som Riksbanken sade idag - importerad inflation ska ignoreras och inte leda till några räntehöjningar. Bara svensk inhemsk ekonomi ska tas i anspråk när man jobbar för 2%-inflationsmålet.

En relevant frågeställning är också om SCB över huvud taget tagit med den moderna människans konsumtionsprofil i skapandet av KPI-Svensson. Fast det är klart, med substitutionsprincipen så spelar inte HBO:s avgiftshöjning någon roll, blir det för dyrt substituerar man genom att titta på Anita och Televinken i SVT:s Öppet Arkiv och tittandet på rörlig bild ("teve") blev i själva verket därmed billigare och en inflationsdämpare. Sedan vad som är mest skrämmande: Anita och Televinken, eller Westworld, är en annan frågeställning. Diskutera i små grupper.

Tillägg: Diskutera INTE spoilers för Avengers: Infinity War, men gärna teorier kring Westworld. Westworld är en av de teveserier jag kan rekommendera, men det slår mig att jag inte recenserat eller diskuterat denna AI-apokalyps. Torde vara intressant för läsarnas intresseprofil. Har varit lite dålig på att uppmärksamma rörlig underhållning de senaste åren - är det något som saknas?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Är inte importerad inflation samma sak som vanlig inflation?
  Det är ju en konsekvens av att svensk köpkraft per valutaenhet minskar som priserna ökar.
  Försöker Riksbanken hitta på svepskäl för att slippa höja räntan och inte bli beskyllda för nästa finanskris? (De fick kritik för sina höjningar senast)

  SvaraRadera
 2. Har inte ens TV (radiotelevisionsmottagare) sedan nästan 10 år och bryr mig na-da om vad som visas på diverse kabel-kanaler, strömningstjänster eller SVT
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://i.imgflip.com/294p75.jpg

   Radera
 3. Netflix höjde väl också förra året.

  Man kan å andra sidan se det som att "film och TV-serier" numera är otroligt billigt med tanke på vad du får för din månadskostnad. Största nackdelen är att det är för lite bra gammal film (50/60-tal).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, riktigt bra 50/60-talsfilmer görs inte längre... ;-)

   Radera
  2. För att inte tala om 70-talet med pedo-filmer av Kay Pollack, Woody Allen och Roman Polanski.
   Ingenting var bättre förr förutom vädret.

   Radera
  3. Ska man vara ärlig så görs det mycket bra film i modern tid också (min "IMDB-lista" säger att 2014 var det bästa året någonsin). Men lite synd att utbudet på streamingsiterna är så ensidigt ny film. Ibland är man ju sugen på en gammal klassiker, som kalla kriget-höjdaren "Fail-safe" eller dess kusin "Dr. Strangelove".

   Radera
  4. Sorry. Barnens ö hade premiär först 1980. Minnet sviker.

   Radera
 4. Helt galet med alla dessa kostnader!

  Vi tog bort -alla- våra abonnemang! Spotify, Netflix, Viasat och även mobilabonnemang. Vi använder oss av kontantkort istället.

  När vi för ca 2 år sen tittade vad vi spenderade i månaden på diverse abonnemang slog det oss att för de pengarna kan vi göra mycket roligare saker!

  tex 99kr för Spotify, 99kr för Netflix 89kr för Viasat och 699kr för mobilabonnemang (349kr pp utan ny mobil men med en del surf) det blir 287kr för streaming +699 för mobil= 986kr/månad. med kontantkort spenderar vi 220-320krper månad för 2 personer.

  Jag sparar alltså 666-766kr per månad i utgifter som är helt onödiga!

  Musik då: Skapa en YT kanal och lägg till spellistor i den med musik du gillar. Spela sen på dator eller mobilen. Vi lyssnar på telefonen eller högtalaren.

  Film och serier ser vi aldrig på längre. Går å köpa 10st begagnade dvd filmer för 5-10kr på bakluckeloppisen varje sommar och se på datorn.

  Pengarna man sparar kan man investera i annat.

  De hittar på så mycket nu för tiden att man kan spendera hela sin inkomst och ändå inte veta var pengarna tagit vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "..De hittar på så mycket nu för tiden att man kan spendera hela sin inkomst och ändå inte veta var pengarna tagit vägen..."

   ja, och helst vill de att man skall binda upp sig på abb i flera månader också, att man till slut glömmer bort pengarna somd ras via autogiro..

   Radera
  2. Hitta nu inte på en massa skit för de där pengarna du sparat. Men det är väl bra.

   Jag har haft spotify i en månad. År 2010 kan det ha varit? Fick erbjudande om att det var gratis och att jag kunde prova på. Men det var för mycket musik så kunde inte välja vad jag skulle lyssna på. Sa upp det eftersom jag hellre vill att nån annan väljer ut musiken åt mig så jag kan skylla den dåliga smaken på den som väljer. Musik innebär mest bara lidande och död.

   Jag har sparat en hel del pengar genom åren på detta beslut. Egentligen borde jag vara miljonär på alla bra beslut jag fattat, men det är jag inte. Reinfeldt sög ju upp mina sparade spotify-slantar under de åtta åren genom ökade avgifter på allt nödvändigt och rabatter till allt onödig lyxkonsumtion som jag valde att avstå ifrån. För att inte tala om hur vi arbetare fick behala alla ökade bidrag till de rika. Dessutom ökade inte förvånat de kostsamma sjukskrivningarna igen under Reinfeldt/Åkesson-eran. Allt på bekostnad av mina surt förvärvade slantar.

   Radera
  3. @Frihet är du inte ute och cyklar med Åkesson och Reinfeldt ? förstår inte din koppling men jag har väl inte den rätta logiken som kan koppla ihop Reinfeldt Åkesson och all dessa försämringar :-) Jag tror den logik som användes förr för att bevisa tillstånd/saker har återkommit

   Radera
  4. Stefan;

   Jag ska försöka förklara det enkelt. Reinfeldt flydde högergökarna och sökte sig till mittenfältet och snodde sina väljare där. Mitten blundade för denna nyinkomna invandrare i deras problemområde och snodde sina väljare från det stora vänsterblocket. Åkesson var den hemlöse som då såg sin chans och lät moderatväljare öppna sina hjärtan för honom för att invandra till riksdagshuset genom att sno väljare från Reinfeldt.

   Relationen Åkesson och Reinfeldt var som ett slags tvångsgifte där hustrun (Reinfeldt) som nyss fått sitt medborgarskap godkänt (plats i en regering) försökte få bekräftelse från mittenväljarna (alliansen framför allt) men samtidigt misshandlades med en rak höger av den nya mannen i förhållandet (Åkesson).

   Förstår du nu då?

   Radera
 5. Undrar om bensinpriset räknas som importerad inflation. Fast energi- och matpriserna kanske ska ignoreras också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt som stiger i pris ska ignoreras av RB.

   Radera
  2. Exakt vilka varor det räknas på skulle jag vilja veta,men det är "hemligt" bara lite generellt svammel.

   Radera
  3. RB ignorerar allt som skulle tvinga dem att höja räntan. I stället låter man kronan sjunka som en sten. Sverige skall ensamt stå kvar med minusränta i världen. Vore man konspiratoriskt lagd skulle man tro att det fanns en plan att göra svensken fattig. Men då räknas man väl som sverjevän på denna blogg.

   Radera
 6. Ni vet att inflationen är en sammanvägning. X antal frivilliga abonnenter väger inte så tungt som t.ex att godis blivit billigare som konsumeras av många fler osv.

  SvaraRadera
 7. OT: Stefan Ingves hade en presskonferens idag och man fick ställa frågor. Nån som följt det? Några intressanta frågor från allmänheten? :)
  Har inte SVD Premium så jag kunde inte se :(

  SvaraRadera
 8. köpte i dag ett danskt rågbröd vilket jag gör varje måndag och torsdag. Då jag varit kund i butiken en längre tid blev jag informerad om att priset höjts till 56kr. Det kostade tidigare 50 kr. Således en höjning med 12%.
  Brödet bakas i egen butik så det kan inte vara importerad inflation. Hm ingen inflation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orimligt dyrt även på 50 kronor. Typ hälften är rimligt.

   Radera
  2. Bageribakat Danskt rågbröd för 50:- låter billigt för en stockholmare. Dyraste brödet jag köpt var ett valnötsbröd för 218:- på bagerikedjan Gateau på Centralstationen i Stockholm. Då ifrågasatte t o m jag priset. Svaret var att valnötter är dyrt..... det var inte så många valnötter i det brödet så det kan ha någon större påverkan på priset. Brödet var visserligen ett stort rundbröd som säkert väger 1,5-2 kilo men ändå. Galet dyrt.

   Radera
 9. Kontentan av säsong 1 på Westworld är väl att om man vill att robotar skall interagera på ett trovärdigt sätt med, och förstå människor, så blir de till slut människornas like eller överhen, med ungefär samma drifter och önskemål som människor. Ex Machina är en annan på samma tema i den genren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller den svenska serien, äkta människor har många likheter med westworld.

   Radera
 10. McD har höjt priset på cheeseburger med 30%!!
  Fattar ni?! 30%!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får fortfarande 2 cheese för 20:- ("Donken-Deals")
   Fast du får ännu bättre "utväxling" om du väljer kycklingburgaren som var för sig kostar 15:-/st. men du får även där två för 20:-

   Billigaste Big Mac & Co hittar man annars i Belgrad och Sarajevo där de kostar typ 38:- eller halva det svenska priset.. ;-)

   Radera
  2. Nisse; Bengt;

   2 fjuttiga ”burgare” för 20kr? Är det så dyrt? Köp lite rostbröd (20 skivor för 19kr?)hamburgare (8 för 49kr?) och kläm på en ostskiva (30 öre st?) och lite ketchup (10 öre per kläm?). Då har du en godare hamburgare för mer än halva priset. Då kan du äta dubbelt så många och bjuda nån mer på burgare. Nästa gång är det du som blir bjuden och då äter du gratis.

   Men det finns godare och bättre mat än hamburgare för en tia.

   Radera
 11. Femtiöringen är borta....... inflationsspöket slår till igen.

  SvaraRadera
 12. Inflationen skenar, men planekonomerna på Riksbanken tittar bara på KPIF-XE. Svenska löntagare är grundlurade när de tror de får det realt bättre med en löneökning på 3-4%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planen är att försvaga SEK såpass mycket att folket går med på att införa EURO. Göran Persson flaggade för detta häromveckan. Övergången kommer ske till en mycket dålig kurs och ruinera svenskarna för två generationer framåt.

   Radera
  2. Jag skulle mer än gärna se en värdesäker, inflationssäker och stabil valuta som inte hur som helst eller på annat sätt kan köras upp eller fr.f.a NER av internationella spekulatörer som Soros & Co

   Ute i Europa lever det historiska minnet fortfarande kvar av hyperinflation etc. och exv. den ledare i Berlin skulle INTE under några som helst omständigheter våga försvaga pengarna...
   Stater och system har fallit förr !

   Radera
  3. Två intressanta videor om fenomenet inflation...

   https://www.youtube.com/watch?v=78-BlZXm7wA

   https://www.youtube.com/watch?v=QmZ36uABULY

   .. och vad som kan hända...

   https://www.youtube.com/watch?v=2OjCesZRf_I

   Radera
 13. Avdelningen "hemelektronik"!

  Media Markt krymper varuhusen för att hindra blodförlusten..

  Ja, när jag förra helgen var på just Media-Markt i Högsbo 421 (köpcentra i Göteborg) så hade man stängt butikens 2:a våning..

  Butik och butik förresten.. Stor plåthall med ytan av fotbolssplan.. ;-)

  https://www.di.se/nyheter/media-markt-fortsatter-forlora-pengar/

  SvaraRadera