Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-04-03 10:11

Icke-inflationen slår till: Dagens Nyheter höjde prenumerationspriset med 26%

Den slumrande icke-inflationen har slagit till igen. En läsare rapporterar att DN höjde priset på vederbörandes fulla prenumeration av tidningen med 26% och det hela kostar nu över 500:- SEK per månad för versionen på döda träd.
Döda träd som inväntar att bli antingen toalettpapper eller Dagens Nyheter. Arkivbild. Betyder inte att de här träden inte redan blivit dasspapper eller Dagens Nyheter.
Läsaren verkar ha satt kaffet i vrångstrupen efter att ha fått en höjning av priset på prenumerationen på 26%, från 4 987:- SEK om året till 6 282:- SEK eller 523:50 SEK i månaden.

 

Man får väl förvänta sig att DN skrattar hela vägen till banken över att någon fortfarande a) är villig att betala för papperstidning och b) är villig att betala alls. Det finns DN Digital för 179:- SEK ("första månaden gratis" och "ingen bindningstid" men sist jag prenumererade på en tidning online via något gratiserbjudande gick det inte att säga upp tidningen utan att behöva sitta i en telefonkö) och DN Digital Bas för 99:- SEK som alternativ. Skillnaden är att man för 179:- SEK kan lösa digitala korsord, får ett nyhetsarkiv och ha flera inloggningar på en prenumeration.

Prissättningen på papperstidningar kan enbart tolkas som att man vill avsluta utgåvorna på döda träd och med drastiska prishöjningar tvinga prenumeranterna att sluta. Frågan är dock om de istället kommer betala digitalt.

Personlig anekdot är att jag slutade med GP någon gång förra decenniet. Då kostade döda träd-utgåvan drygt 2000:- SEK.

Är då DN i kris? Kanske. Dagens Nyheter AB har 2014 - 2016 haft minskade intäkter, även om man inte gjorde förlust 2015 och 2016. På en omsättning på 1 543 861 000:- SEK blev resultatet (=efter skatT) dock endast 375 000:- SEK. Det är en vinstmarginal på 0.2 promille. Man får hoppas att det är skatteplanering bakom de siffrorna och bara ett sätt att minimera skatten. DN hade 2016 266 anställda med en genomsnittlig (=medel) lön på 56 000:- SEK i månaden. Inte direkt någon kris lönemässigt vid köttgrytan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. DN har under Wolodarski tagit en .. ny vändning. Jag är inte förvånad över att man försöker styra över till digital prenumeration. Men som påpekas, risken är att man tappar pappersprenumeranter som INTE övergår till digitala sådana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att man numera satsar mer på att publicera fake-news än tidigare?

   Radera
  2. Har du några bra exempel på fale News från DN?

   Radera
  3. Sandvikenrapoorten kanske? https://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/

   Radera
  4. Jag skulle inte kalla det fake news. Snarare angled angled news, eller filtered news, möjligen biased news. Att man i sin iver för fram orimliga fakta, som tex Sandvikenrapporten. Det är viktigt att komma ihåg när makten säger en sak, gör en annan och verkligheten är en tredje.

   Verkligheten är att svensk integration är en katastrof och hela basen för det multikulturella, liberala samhället som liberalvänstern förespråkar inte finns.

   Folk observerar detta och drar sina egna slutsatser-ergo problemet med förtroende osv.   Radera
  5. Me-too ranten om Urban Ahlin var väl Fake News från DN.

   Eller att ryssar övervakar UD's mail mellan dem och en journalist för att sen gör det ännu mer spektakulärt att hävda att Bali och Nyheter Idag är ryss-infiltrerade.

   Radera
  6. Det var ungefär de som nämnts ovan jag tänkte på.

   Radera
  7. https://www.dn.se/ledare/kolumner/en-pratglad-brandman-fran-boden/

   Radera
 2. DN är tjockhultarnas Pravda.

  SvaraRadera
 3. Det fanns en tid när tant Gudrun hade "klippkort" på DN:s malliga debattsida..
  Än idag tror dock fortfarande vissa att DeNna är "maktens megafon" likt "Neues Deutschland" var på sin tid.. ;-)

  Tiderna har dock förändrats rejält och hur stor är DN:s pappersupplaga idag? Under 100 000 ex ?

  man vågar heller inte visa sina upplagesiffror offentligt i.a.f .. ;-)

  https://ts.se/mediefakta-upplagor/dagspress/

  SvaraRadera
 4. Det är väl en hel näringskedja som är nervösa. Tidningsbud->tidningsutkörare->tryckeri->sättare->prenumarationsavdelning->helsides annonssäljare/betalda bilagor faller bort helt enkelt om de blir 100 % digitala. Egentligen finns väl exakt samma artiklar via dn.se utom annonserna anpassade för papperstidning. Läser man på en platta så är layouten "tidningslik" men frågan är vad det är värt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men då kan man ju dra upp annat, typ att vagnsbyggare, hästsnöpare och hovslagare antagligen hittade andra födkrokar när bilen introducerades. Lönar det sig inte så är det ju bara en tidsfråga.

   Radera
  2. Du, det är brist på hovslagare nu för tiden.

   Radera
  3. Du glömde poängen med ditt inlägg, tror jag.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Otroligt vad det var välbetalt!

  För en krigskorrespondent är det väl befogat, men knappast för dussinjournalisten hemma på redaktionen. Någon brist på journalister är det ju inte heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är väl om det finns nån krigskorrespondent som är fast anställd på en tidning nuförtiden? Martin Adler var frilansare när han dödades, Magnus Falkehed var frilans när han kidnappades, Paul Hansen som skottskadades i Irak (?) var dock DN-anställd fotograf.

   En stor del är nog frilansare, vad de har betalt beror väl på vad de tar ut från firman. Men man får hoppas att de får rejält betalt för sitt arbete i vilket fall.

   Radera
  2. Det är dyrt med näskaffe.

   Radera
 7. Jag betalar 189 kronor i månaden för den digitala versionen av SvD och ändå fylls sidorna av reklam, plus att många artiklar körs om och om och om igen. Sjukt irriterande.

  SvaraRadera
 8. Sedan 2011 har jag endast läst SVD.....fram till för ca 1 år sedan.
  Jag gav upp! Jag hade en prenumeration på den digitala tidningen och jag stod inte ut med all reklam. Det var först klicka på "startsidan" med reklam som helbild bara för att komma till "huvud-startsidan". Där blir du ytterligare attackerad av reklam. Jag kan förstå att skräptidningen som aftonblaskan måste ha så pass mycket reklam, de tas ju ändå inte på allvar, men SVD...nej tack. När jag sa upp prenumerationen sa tjejen i telefon " men du kan ju bläddra i den digitala tidningen så slipper du reklamen". Men om jag ska bläddra i något kunde jag likväl beställt papperstidningen!
  Sedan maj förra året läser jag inga nyheter utom att jag kollar börssidan på svd.
  Tidigare var Cervenka bra på SVD men nuförtiden är det endast gamla artiklar som återvinns. Sen en annan sak.... sen ett tag tillbaka använder de nyheter fr TT. Japp de skriver inte ens sina egna nyheter utan tar det som TT serverar...suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omni funkar bra tycker jag. Provade också SvD digital ett tag. Helt meningslöst.

   Radera
  2. hmmmm jo jag har hört om Omni men var lite tveksam till dem när jag läste detta om bl a Omni:
   https://uvell.se/2018/04/01/bonnier-och-schibsted-ser-dig/

   Radera
  3. Jag tycker SvD-appen i telefonen är superbra, ingen störig rörlig reklam som en gång fick mig att byta från DN-appen. Sen om journalistiken är värd priset är väl upp till var och en att bedöma. Lättbläddrat är det helt klart.

   Radera
 9. Tjänar DN några pengar på den tryckta tidningen eller vad är det dom tjänar pengar på egentligen? Känns ju som om det där med papperstidningar bara borde läggas ner, mer eller mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag skulle nog kunna tänka mig att ha söndagsupplagan (eller möjligen Fre-lör-sön) I pappersform.

   Radera
  2. Oavsett pris? Grejen är väl det åtminstone ska gå jämnt ut eller ge nån annan slags synergieffekt. Vinstdrivande företag tenderar ju annars att lägga ner verksamheter som inte går att få lönsamhet i.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Tja, den frågan får man väl ta slutgiltig ställning till I öpeögonblicket. En söndagsversion av en tidning är ju lite mer som ett magasin och man får väl därför ha den I det prissegmentet som jämförelse jmf med en daglig tidning.

   Radera
 10. Går utmärkt att läsa DN på nätet utan att betala en spänn. De vanliga artiklarna alltså. Då förstår jag inte varför nån betalar 99:- i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom illamåendet och den vidriga eftersmaken i munnen då?

   Radera
  2. Ja, lite som med din mamma - det är gratis, men man känner sig lite skändad efteråt.

   Radera
  3. Och ändå så skall du dit minst en gång i veckan, Ben!

   Radera
 11. Bor man i Göteborg kan man mha det kommunala lånekortet på biblioteket läsa alla "betaltidningar" gratis! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man väl överallt, och lånekort behövs ju bara om man ska låna hem, och det tror jag inte man får med tidningar i allafall inte när de är nya

   Radera
 12. DN - denna rikstidning och flaggskepp har havererat med redaktör Wolodarski i spetsen. Han tycks ha gjort en ordentlig U-sväng (och så även DN) på senare år och det har väl många av DN:s läsare upptäckt. Sanning och trovärdighet är väl adelsmärken för en dagstidning och det saknar tidningen helt. Nu finns bara G-P kvar...

  SvaraRadera
 13. Äsch det är ju bara smart business, det här tricket har DN plockat upp i Thailand. Om kunderna blir färre, så höjer man bara priset för de som är kvar. Klart!

  SvaraRadera
 14. Jag förstår inte vem som i över huvud taget betalar något för skiten, jag skulle knappt prenumerant på DN fast de fick betala MIG för att få skicka tidningen till mig.

  SvaraRadera
 15. Köpte ett lösnummer av DN häromdagen... 38 spänn. Jag studsade till, trodde först det var ngt fel, men icke. 38 spänn. Jag läste en intervju med Steve Bannon samt Rocky - ni vet, seriehunden av Martin Kellerman. Jag var på resande fot, fjällsemester, vandrarhem. Senare såg jag tidningen tjänstgöra som "kil" för att få ett ostadigt bord i det gemensamma köket att stå stilla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man skall göra som SCB och kvalitetsjustera prisförändringen så är den faktiska prishöjningen sedan 1980, hmm.. *fingret i luften*... ungefär 26 000 %

   Radera
 16. Tidningspapper kan det bli, men knappast toapapper; då vill man träslag med korta fibrer eller returpapper, eller en mix av dessa.

  SvaraRadera
 17. Jag gillade DN förr. Men blev alienerad av det nya styret.

  Jag var en av de som tidigt såg problemen med massinvandringen ur ett samhälls- och integrationsperspektiv. DN gick därmed inte längre att läsa. Förr hade jag den som papperstidning. Först sju dagar i veckan, sen helg. Nu jag eSVD.

  SvaraRadera
 18. Nog är det skatteplanering alltid, men snarare i formen av att planera hur man ska bränna våra skattepengar som de roffar åt sig genom "presstödet".. morr....

  SvaraRadera
 19. Visste inte att den fortfarande fanns på papper. hur som haver så lär detta vara sista dödsryckningen. Blir förvånad om pappersupplagan finns kvar om tre år.

  SvaraRadera
 20. Ovanstående priser gäller nära eller i Stockholm. Roade mig med att använda mitt postnummer i Gbg:s norra skärgård. 8807 SEK för helår eller 699 SEK/mån.

  SvaraRadera
 21. Väntar bara på förslaget att ge avdrag i deklarationen för vissa (godkända) prenumerationer av papperstidningar.

  SvaraRadera
 22. Om Miljöpartiet värnat miljön så hade de givetvis varit för en avveckling av papperstidningarna för att spara skog och energi, minska biltrafiken, minska sopmängden mm .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte därför de bad Socialstyrelsen dra tillbaka broschyren "Om du är gift med ett barn"? Den finns bara digitalt nu...

   Radera
 23. Som student läser man DN digitalt för 49 kr per halvår. Inte tokigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är tokigt att läsa DN oavsett pris.

   Radera
 24. Nä ingen DN för mig inte. Över 8000 kr för att bli överöst av andras åsikter. Åsikter som jag har svårt att dela. Jag hade faktiskt inte läst den även om den vore gratis. Hur skulle jag ha tid? Förr fanns det bara tidningar att läsa vid tidsöverskott. Nu finns så mycket annat att ägna sig åt i telefonen. Att Lill-Babs gått ur tiden vet jag ändå och att ryssarna ska öva i svenskt FIR i morgon vet jag också.

  SvaraRadera