Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-04-03 17:03

I morgon skjuter eventuellt Ryssland Iskander mot Sverige

I morgon påbörjas den ryska övningen, som spärrat av delar av luften över Östersjön och över den ryska exklaven i Königsberg. Mycket talar för att de avspärrade områdena är för uppskjutning och nedslag med ballistiska Iskander-robotar, som alltså kommer skjutas i riktning från Königsberg rakt mot svenska militära mål i Blekinge, Skåne och Linköping, för att slå ner i bland annat svensk flygledningszon. Skjuter man faktiskt handlar det om stark signalpolitik och direkt hotfullt aggressivt beteende mot Sverige.
Ryska flottans glada gossar när de inte är upptagna med att misshandla eller våldta varandra.
De avlysta områdena är avlysta upp till 18 000 meters höjd, dvs så högt som civil flygledningszon gäller. Vad det än är som ska skjutas ska det skjutas extremt högt. Eller komma ner från en ballistisk robotbana.
 
Det senare talar för ryska ballistiska Iskanderrobotar. Drar man linjer från Köningsberg-exklaven mot nedslagszonerna i svenskt, polskt och litauiskt flygledningsområde och förlänger dessa så hittar man svenska militära mål som Marinbasen och Kockumsvarvet i Karlskrona och Kallinge flygflottilj utanför Ronneby, Södra skånska regementet i Revingehed, alternativt stridsledningscentralen i Hästveda, samt flygbasen Malmen utanför Linköping (eller Saabs fabriker i Linköping).

Nu återstår att se om ryssarna avser att faktiskt skjuta och inte bara testar reaktioner från politiker och media på avlysningarna, och om man faktiskt skjuter Iskander. KAnske är avspärrningarna av områdena bara en sorts hämnd för att Västs demokratier utvisat hundratalet ryska underrättelseagenter, som haft täckmantel som diplomater.

Riktningen på de eventuella skotten kan ses som en aggression mot Sverige och en tydlig signal över rysk förmåga och vilja att vid behov fjärrnedkämpa svenskt försvar och civila försvarsrelaterade anläggningar. Det blir också intressant att se hur man kommer marknadsföra robotskotten internt inom den ryska diktaturen.

Sverige är inte medlem av den ömsesidiga demokratiska försvarsalliansen Nato, och att skjuta robotarna i riktning mot mål i Sverige är därför mindre eskalerande än att skjuta dem mot Natoländer. Samtidigt visar riktningen att Ryssland är svaga och fega, då de endast vågar agera hotfullt mot lilla Sverige.

Att över huvud taget skjuta robotskott eller ens avlysa andra länders flygledningszoner är extremt. Normalt är att man håller sig inom sin egen kontrollzon och inte beskjuter andras. Det kan inte råda något tvivel om att diktatorn Putin och de övriga skurkarna i Kreml nu kör hårt efter att diktatorn som väntat blivit omvald i skenvalet.

Den ryska avlysningen gäller 4:e till 6:e april. Svenska myndigheter borde i preventivt syfte erbjuda sjukvårds- och räddningsresurser om det går som det brukar med ryska robotskott. Rysk offentlig sjukvård har en del utmaningar, minst sagt.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. " Russian Missile Fail" Putins nya missiler är omöjliga att skjuta ner...... och det stämmer....man har ju bara 5 sec på sig att finna målet innan de faller ner igen.

  SvaraRadera
 2. Om man kan dra paralleller med diplomaterna borde vi övningskjuta lite i finskaviken för att balansera det hela.

  SvaraRadera
 3. Är det inte något homoerotiskt över ryska flottans glada gossar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello thailor, is that a kalibr missile down your hull or are you just happy to see me?

   Radera
  2. Smala och fina pojkar som tar hand om sig !

   Radera
 4. Borde vara att utmärkt tillfälle att få mätdata på iskanderrobotar om dom skjuter. Hoppas att all signalspaning från oss och Nato är på plats. Man kanske till och med kan prova att störa ut en robot för att se hur den reagerar på signalstörning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett inplanerade flygrutter över Bornholm för detta, som sedan skimmar gränsen för det avlysta området i Sveriges flygledningszon.

   Radera
 5. Ryska Påsken 2.o har börjat !

  Förhoppningsvis har de lite bättre precision än...

  https://www.nyteknik.se/fordon/hitlers-hamndraket-slog-ned-i-smaland-6421389

  SvaraRadera
 6. Kan inte Sverige förlägga skjutövning för flygvapnet och luftvärnet på samma plats?

  SvaraRadera
 7. Det är klart att det är en reaktion dom är ute efter; reaktionen är målet. Testa kan dom göra på sina enorma landytor och måste det absolut vara i vatten så har dom Bajkalsjön t.ex som är bra mycket större än övningsområdet i Östersjön.

  SvaraRadera
 8. Och den svenska sk fredsrörelsen är tyst, tänk om det vore Nato och USA som övade i Östersjön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Freds"-rörelsen är femtekollonare.

   Radera
  2. Den sk fredsrörelsen är så uppenbart pro Ryssland och anti-nato/väst att det är skrattretande. Som jag tror att någon påpekade innan, det nåt väldigt homoerotiskt över Ryssland och Putin. Kanske är det, den homoerotiska utstrålningen, som utgör hela den sadistiska lockelsen med Putin o Ryssland för vänstern o extremhögern. Jag ska inte utveckla vad jag tror om Putin av hänsyn till rysstroll o pktroll.

   Radera
  3. Väl uppmärksammat, jag hade glömt bort detta.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du kan flytta till ditt älskade Ryssland.

   Radera
 10. Om dom nu drar iväg en Iskander-M med solitt bränsle, 65000 m ut i tomma intet för att sen störtdyka rakt ner i Östersjön i den bortre 4 kanten borde dom kunna träffa sin egen gasledning på bottnen vilket vore................

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) :) :) Rätt åt dem!

   Radera
  2. "-Tänkte inte på're".. ..

   Radera
  3. Med tanke på hur Putin och Ryssland agerar så hade det nästan inte förvånat mig. Hade varit helt underbart roligt faktiskt!

   Radera
  4. I ett sådant scenario hade de förstås anklagat Sverige för sabotage eller rentav en krigshandling och hävdat att det var en falskflaggad operation (!) vilket gett dem kasus belli för betydligt värre saker.

   Radera
 11. Tänk att Kremlisarna kommer på alla dessa intimiderande tokstreck. De måste ha team igång 24/7 som jobbar som idékläckare för alla mobbar-pranks. Jobbigt för stolpskottet Lavrov att ständigt behöva kommentera tokerierna med samma stenansikte.

  Vad kan de komma på härnäst? Sjunkbombsövingar vid territorialvattengränsen utanför Karlskrona och Muskö? Öva attack mot sjömål med attackflyg på strimman av internationellt vatten mellan Gotland och Öland? Eller varför inte skjuta missil från K-grad i stratosfärbana över Sverige med avlyst nedslagszon Skagerak?

  Nu gjorde jag kanske jobbet åt Stavka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens skratt. Som fastnar i halsen.

   Radera
 12. Intressant o se så många i detta kommentarsfält fortfarande falla offer för detta haha: https://www.youtube.com/watch?v=6MmB7_e7ftY

  SvaraRadera
  Svar
  1. @HMG: härligt, så Ryska Federationens försvarsmakt har alltså inte för avsikt att köra ”rocket practice” i de av dem avlysta zonerna tätt intill sin grannländers territorialvatten och inom respektive länders flygkontrollzon?

   Kanske är det marinbiologiska forskningszoner för att förstå globala klimatförändringars påverkan på havslivet i södra Östersjön som RF: stolta väpnade styrkor har avlyst?

   Har isen släppt på Neva än?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Vad har vi missat med Ryska Federationens missilövningar i svensk flygledningszon?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. @HMG: Till skillnad från dig som matar dig själv med RT och andra konspirationssajter 24/7?

   Radera
  6. Festligt att illustrera "Mind Control" och släppa fram ett konspirationsmongo som Udo Ulfkotte i klippet.

   Radera
 13. Sverige är inte alliansfritt och inte neutralt. Ryssarna vet naturligtvis hur svenskt samarbete mellan olika länders säkerhetstjänster ser ut. Det är inte Ryssland som har ändrat Sveriges status från taktisk fiende till strategisk fiende. Det har vi själva medverkat till genom att allt mer fördjupa försvarssamarbetet med övriga Europa och Nato. Att även Sverige kastat ut en Rysk diplomat i en låtsad upprördhet över att Ryssland "kanske har försökt avliva en dubbelagent som tidigare skadat ryska intressen visar hur viktigt våra politiker tycker att EU Nato klubben är. Relationen mellan öst och väst börjar bli allt mer intressant. Retorik och en massa skitsnack gör ingen nytta när man redan gjort en granne till en fullblods fiende. Ryssland har förmåga att plocka bort Sverige från historien och ändå är det ingen som funderar på om vi kanske borde en bättre relation med Ryssland för att slippa möjligheten att en yta stor som Texas blir radioaktivt månlandskap. Det finns inga snälla kärnvapen. Ett modernt kärnvapen ska döda allt med strålningen. Vill man dessutom att ingenting ska kunna återhämta sig så blandar man in kobolt så att träffytan förblir radioaktiv. Strategisk fiende betyder förmodligen att ryssarna tränar på faktiska militära uppgifter. Eftersom Putin tror att Natos missilförsvar kommer att smygförändras till en längre räckvidd så är det väl troligt att även Ryssland ökar träffradien på Eskander missilerna. Är det orimligt att tro att både Sthlm och stora delar av Norge kan nås av termobariska, splitter eller EMP stridsspetsar? Jag vill inte måla fan på väggen, men västmakterna har varit rätt så ovänliga sedan Georgienkriget och läser man lite historia så förstår man rätt snart hur ryssarna svarar på upplevda hot både i Östersjön och i Svarta havet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad betyder det ens att Sverige gått från "taktisk fiende" till "strategisk fiende"? Och när skedde denna övergång?

   "Västmakterna har varit rätt så ovänliga sedan Georgienkriget"? Du menar som att invadera grannländer? Eller nej just det, det var Ryssland som gjorde det va?

   Om du nu tycker svensk utrikes- och försvarspolitik är dålig, föreslå för all del en alternativ strategi. Gärna en som inte inbegriper att skaffa egna kärnvapen eftersom det inte är realistiskt.

   Radera
  2. Åh, färskt Putlertrollkött på bloggen! Får se hur länge det dröjer innan du blir intellektuellt styckad. Själv ska jag sova ett slag efter nattens övningar.

   Radera
  3. Aj fan, knivarna hade redan dragits innan jag postade. Så går det när man inte uppdaterar sidan innan. Självaste Ben var det också. Men det borde jag ju förstått, jag var ju upptagen med hans mamma inatt, så han blev väl lite orolig och vaknade tidigt. I alla fall påstod hon sig vara hans mamma. Mig kvittar det, jag blev nöjd.

   Radera
  4. Rätt så god vanlig svenska hos det nya trollet, men miserabelt teknik- och terminologikunnande avslöjar honom(?).

   Radera
  5. @David Ström, resonemanget med Rysslands fiender är skrämmande stollerier.

   Det finns ingen i Väst som egentligen är särskilt intresserade av Ryssland mer än att det kunde vara bra att de integreras i handel och avspänning.

   Att bli klassad som typ strategisk fiende till Ryssland innebär ju att denne har offensiva planer för att slå till mot Ryssland. Varken Sverige eller NATOs medlemmar har markstyrkor, baser, eller incitament. Det finns tex inte någon motsvarighet till de ryska pansararmérna eller landstigningfartygen. Att vara fiende till Ryssland verkar istället innebära att man är redo att försvara sig mot ett ryskt överfallsangrepp.

   Logik, om nu det elaka Väst hade viljat krossa RF så hade väl det varit relativt enkelt under 90-talet? Istället sände Väst ekonomiskt stöd och lån till Ryssland och inbjöd till integrering.

   Har isen släppt än på Neva David?

   Radera
  6. @David Ström: Det var bland det dummaste jag läst. Självklart utgör inte Sverige något hot mot Ryssland, då vi varken har förmåga eller vilja att anfalla Ryssland på något sätt. Inte heller NATO utgör ett hot mot Ryssland, utan endast ett hot mot Rysslands expansion, intimidation och invasion av sina grannar.

   Att Ryssland ständigt bråkar med omvärlden beror inte på att de som land har något att vinna på detta. Det beror på att Putin har något att vinna på det, i inrikespolitiken. Det var så han kom till makten, och det är så så han stannar. Genom att måla upp påhittade yttre fiender så riktar han blickarna bort från misären i det egna landet och kan fortsätta att suga ut sina undersåtar och sko sig själv.

   Men det här vet du förstås redan eftersom du är en femtekollonnare som går Putins ärenden.

   Radera
  7. Abbe, Att skrämma befolkningen med ett hot har varit en grund för att kunna kontrollera folket sen urmines tider.
   Sen har Ryssland ställt sig emot globalismen. Därav trakasserierna i media.

   Radera
  8. @HMG,du menar alltså att Ryssland smäller av Iskander-missiler 6 mil från Åhléns i centrala Karlskrona som ett hot för att kunna kontrollera svenskarna. Det har du ju alldeles rätt i att syftet lär vara. :)

   Ryssland blir ju mest "trakasserat" för invasioner av sina grannländer, träning av överraskande kärnvapenattack mot Sverige, giftmord och bombardemang av sjukhus och skolor i Syrien. Obegripligt varför de inte får våldta sina grannländer ifred. :)

   Uttryck som ni svänger er med i Ryssland som globalism/globalister och diverse oklara grupperingar (typ NATO-klicken/kollektiv, etc.) gör att budskapet blir apart och tydligt var avsändaren kommer ifrån.

   Har isen släppt på Neva än?

   Radera
 14. Ingenting att oroa sig för vi har ett toppmodernt luftvärn från 50-talet att sätta in , vår beredskap är väldigt god så sagt!

  SvaraRadera
 15. Hm, vad skulle hända om en missil havererar och slår med i Karlskrona. Skulle våra flata politiker agera kraftfullt eller hantera det som med U137???

  SvaraRadera
 16. Jag märker att politisk korrekthet även gäller åsikter om Ryssland. Jag tror att Ryssland märker att västmakterna med USA och England i toppen inte tycker om dem. Förmodligen eftersom de inte lyckats plundra det stora landet på naturtillgångar. Vi hoppar över retoriken. Västmakterna trycker på och Ryssland svarar. När de svarar, så gnäller svenska politiker över försämrat säkerhetsläge. Varför blir ryssarna så upprörda över Natos besök i Svarta havet? Förmodligen därför att Krimkriget då England lierade sig med Osmanska riket inte är glömt eller förlåtet. Däremot verkar ju Putin komma rätt bra överens med Osmanerna i nutid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör jobbas det på kvällsskiftet.

   Det blir bara apart och väl tydligt med referenser till svunna ryska krig. Det finns ingen i väst som har koll eller ens bryr sig om ryska krig för 170+ år sedan eller recoterar dem utom just ryssar...

   Trycker på? Anschluss av Krim kan ju komma in i bilden och likväll slöddret som ”befriat” Donbass. Krim kom ju hem till Riket. Slöddret i Donbas är väl mest tänkt som underpant i och för sig då det blev totalfiasko av försöket att få Ukraina att ramla ihop. Kharkiv och Odessa...

   Har isen släppt på Neva än?

   Radera
 17. Man kan väl anta att en general planerar var han ska sätta in sina stötar. Antingen för att styra fienden dit han vill, eller för att slå honom där det gör ont. Jag misstänker att man planerar i förtid hur man ska paralysera en strategisk fiende. Strategiskt bombande med andra ord. Först krossar man det militära motståndet sedan bombar man sönder elen vattnet och avloppet, samt all kommunikation. Sedan kan man ju börja bomba sönder infrastruktur och större städer. Tredje stadiet i dåliga relationer mellan Nato och Ryssland har ju passerats med råge. Återstår väl bara att ta hem sina medborgare från respektive länder och övergå till fjärde stadiet som är öppet krig. Så vitt jag vet så finns det inget stadie 3,5. Nato har utvidgat till Rysslands gräns och nu är de tämligen redo att svara militärt på både handelshinder sanktioner samt militärt våld. Sverige är inget militärt hot mot Ryssland men vi är ovänliga och nonchalanta och vi sitter i knät på Nato fast det försämrar vår relation till Ryssland. Vi utvisar diplomater för att stödja England. Vi stödjer handelssanktionerna mot Ryssland och Svenska regeringen nobbar fotbolls-VM. Rätt så kaxigt av ett land som saknar egen handelsflotta, värnplikt möjlighet att mobilisera försvaret samt möjlighet att försvara mer än en landsände i taget i max en vecka. På det tillkommer vår usla livsmedelsberedskap. Men nu har vi i alla fall fått en broschyr som lär oss att bygga en koja under köksbordet så v i kan hålla värmen vid en kris. Härligt. Nationen dumpar matförsörjningsberedskapen på hushållen. Kan det vara extremt väder på gång?

  SvaraRadera